https://www.duolingo.com/profile/drewce

Mileyn módszerrel a leghatékonyabb a tanulás?

Az a helyzet, hogy a szavakat amiket ma megtanulok pár nap múlva elfelejtem, és nem tudom hogyan tudnám megjegyezni végleg. Ismételgetek a kártyákkal állandóan, de eltart egy ideig mire mindent átismétlek és újra megtanulom, így pedig nem igazán tudok haladni, csak egy helyben állok.

August 27, 2015

37 hozzászólás


https://www.duolingo.com/profile/Oldmanus

Minden megtanult szóval próbálj angol mondatokat formálni, azaz angolul gondolkodni. Először nagyon nehézkes de egy idő után beindul mert rutinra teszel szert. Nem csak szavak de kész mondatok is rögződnek hamarosan. Képzeld el, mint ha telefon lenne a válladhoz szorítva és közvetítened kellene mit csinálsz. -Írok egy levelet a Duolingón. Iszom egy kávét utána. Elment az idő, már délután van. Még el kellene menni a boltba. stb. Munkába mész, boltba mész, otthoni munkát végzel? Gondolkodj angolul rövid tőmondatokban. Először nem fog menni de ne add fel. A szükséges szavak egy részét már tudnod kellene de nem működnek. Bosszantó de innen kezdve minden megtanult szót be fogsz illeszteni az aktív szókincsedbe és használatba veszed. Eltelik egy kis idő, kiszótárazol pár olyan szót amire gyakran lenne szükséged de még nem tanultad őket. Utána nézel a helyes szórendnek is. A Duóban megtanultaknak is utána kell nézni sokszor de egyszer csak rádöbbensz, hogy amivel pár napja szenvedtél az kapásból megy! Nem csak megtanultad a szavakat de beszédkészségre is szert tettél. Lesznek emberek akik sokszor annyi szót ismernek mint te de nem tudnak megszólalni angolul te pedig beszélsz. Már nem a szavak jelentik a gondot hanem a helyes kiejtést és szórendet megtalálni valahol. -Próbáld ki, beszélj telefonra pár mondatot a környezetedről, szőnyegről, könyvekről és ugyan ezt próbáld meg egy hónap múlva. Meg fogsz lepődni mennyit fejlődtél. Az a nyögés amit felvettél nevetségessé válik addigra ha kitartasz! Kezdetnek próbáld elmondani azokat a mondatokat angolul amikkel indítottad ezt a beszélgetést és azonnal látni fogod, hogy az eddigi tudásod mit ér face to face. Ez fog rohamosan változni.

September 2, 2015

https://www.duolingo.com/profile/MagdolnaHorvath

Ezt én is átéltem meg még most is így vagyok. De találtam magamnak egy technikát :-) Szövegeket / híreket , bármi mást / böngészek angolul. Először azt keresem, hogy melyik szó ismerős. örülök, hogy sokat találok már, de nem mind jut eszembe nekem se magyarul. Ilyenkor szótár :-) és ott megjelölöm a szót. Hidd el , ha már harmadszor akarom lapozni / mivel elég uncsi / akkor már magától beugrik.:-). A másik megoldás, hogy a szavakat kötöm valamihez. Például az appear / megjelenik / szónál mindig a bálna jut eszembe, mert volt egy cikk amit le akartam fordítani és a bálnákról szólt. Találtam a neten olyan táblázatot amelyben az ellentéteket egymás mellé teszik /kicsi-nagy , nagybácsi- nagynéni stb. / ezt lenyomtattam és párban könnyebben a fejembe mentek :-). Könnyebb és kicsit nehezebb teszteket próbálok meg kitölteni és a hibáimból többet tanulok, mintha magolnék. De türelem ,türelem ! Csak olyankor foglalkozz vele, ha 100 %-ig agyban is ott tudsz lenni. Ha nem ismernéd , akkor a memrise-ben megtalálod a leckék szavait. Ott is gyakorolhatod mind az 1598 db-ot.

August 29, 2015

https://www.duolingo.com/profile/biktopx

A legfontosabb, hogy ne keseredj el. :) Úgy látom, kiemeled a hibáidat és a sikereidre talán nem figyelsz oda, próbáld megfordítani. Azaz azt akarom mondani, hogy nem feltétlenül a technikáddal van a baj, csak lehet, hogy kicsit több idő kell a végleges rögzüléshez. Gyakorlás és gyakorlás, sajnos más nem igazán segít. És türelmesen várni azt a pillanatot, amikor már úgy érzed, hogy nem kell fordítani magyarra ahhoz, hogy értsd a nyelvet. :)

August 28, 2015

https://www.duolingo.com/profile/DPP1ENG

Szakadj ki a magyar nyelvi környezetből, amennyire csak lehetséges. Semmit ne magyarul csinálj, akivel lehet, ne beszélj magyarul, csak ha feltétlenül muszáj. TV, net, rádió, könyv, újság...Minden legyen az adott nyelven. És tanulj baromi sokat :))))

September 2, 2015

https://www.duolingo.com/profile/Sandokan13

Általános dolgot fogok írni: egyén és ráfordított idő függő is a dolog. Azt írod, eltart egy ideig amíg mindent átismételsz. Fontos az ismétlés, hogy rögzüljenek a dolgok, de mi lenne, ha nem mindent ismételnél át, hanem csak egy részét, és ugyanakkor tanulnál valami újat is? Mondjuk ismétléssel/frissítéssel kezded, aztán megnézel egy új anyagot, ha nem is a teljes új anyagot veszed át, hanem csak egy részét, akkor is tudsz haladni. Az arányokat te határozhatod meg: például frissítesz két leckét, egy újat pedig megtanulsz, vagy egy leckét frissítesz és megnézel két újat. Persze lehetnek teljesen mások is az arányaid. Ahogy haladsz előre az időben, egyre jobban fog menni, mert lesz egy csomó dolog, ami visszajön. Ha gyorsan akarsz haladni, akkor haladj lassan! Lehet, hogy nem lesz látványos a dolog, de megéri.

August 29, 2015

https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Ez egy alapvető kérdés. Szerintem a szavakat (és a nyelvtant) szigorúan szövegkörnyezetben kell tanulni. Meg kell jegyezni az idegen szó írott formáját és kiejtését (erre jó lehet a flashcard), és össze kell kapcsolni a jelentéseivel, többesszámban, mivel egy szónak általában több jelentése van, a magyarban is, de az angolban különösen. (Ezeket nevezik a nyelvészek poliszémiáknak illetve homonimáknak, lásd Alak-jelentés) (Ezért vagyok flashcardellenes, mert szavakat szavakkal párosít, tehát egy jelentést és környezet nélkül, de ha teljes mondatokat írunk a kártyára, akkor az már Duolingo :)

A szavakat (szövegkörnyezetben) aztán sokszor kell ismételni (lásd időközönkénti ismétlés, Pimsleur módszere), de szerintem nem feltétlenül 5, 25 másodperc, 2, 10 perc, 1, 5 óra, 1, 5, 25 nap, 4 hónap, 2 év időközökben :)

September 1, 2015

https://www.duolingo.com/profile/SZUPERHOSOK2

Minden nap legalább 1-szer ismételd át mindegyiket!Ha nincs még meg olyan sok feladat.Ha pedig már rengeteg kész van akkor azt ismételd amit nem tudsz olyan jól

September 8, 2015

https://www.duolingo.com/profile/orsi226343

En angolt tanulok es az angol szavakat leirom egy fuzetbe aztan odairom melle a magyar forditasat.Amelyik szavakat pedig nem tudom annyira jol vagy nem is hallottam rola azok melle rakok egy piros felkialtojelet es igy tudni fogom,hogy melyik szavakat kell jol begyakorolnom,megtanulnom. :)

September 23, 2015

https://www.duolingo.com/profile/naty7808

Lehet hogy viccesnek tűnik, de én nagyon muzikális vagyok. Ebből adódóan feliratozva megy a videoklip, és nem lehet elszaggatni a géptől, vagy viszem magammal. :) Így megragad vizuálisan a szó írott változata, ami nem utolsó, a kiejtés, és persze új szavak is jönnek. :) Utána esti mese a BBC ahol folyamatosan hadarnak :)

October 13, 2015

https://www.duolingo.com/profile/anyos15

az a véleményem , hogy a tanuláshoz mégis kell a társaság. Lehet esetleg virtuálisan pl. skypon

valakivel közösen gyakorolni vagy beszélni. Nekem elég jól működik.

August 10, 2016

https://www.duolingo.com/profile/nagymari

Magddallenával nagyon egyetértek, sajnos nekem is nehezen jutnak eszembe az egyes szavak és az appear is köztük van, lehet hogy a bálna nekem is segít/ elképzelem, hogy elődugja a fjét a vízből./, azt hiszem neked is fog .minél többet gyakorolsz annál több szó jut eszedbe. Let's go, we study together!

August 30, 2015

https://www.duolingo.com/profile/zetorka

nekem az appear és a disappear is a Búra alatt című sorozatból maradt meg (amit angolul néztem angol felirattal) a Búra megjelent = appear és baromira szerették volna, hogy eltűnjön = disappear, ezt igen sokszor ismételgették az első pár részben, szóval eléggé bevésődött :D Ebből a sorozatból tanultam meg a tunnel-t is és a mai napig hallom is hozzá képzeletben a csaj hangját :D A szenvedést a probably okozta, de már tudom azt is, mert egy haverom jó sűrűn használja.

October 27, 2015

https://www.duolingo.com/profile/zoldalma11

Csak egy kérdés: hol a "memrise?" köszönöm:)

August 30, 2015

https://www.duolingo.com/profile/MagdolnaHorvath

A keresődbe beütöd, hogy " memrise.com " utána megkeresed a duolingo-angol-magyar hanggal, és máris tanulhatod a szavakat. Ha új lenckébe kezdesz a duo-n, akkor előtte próbáld megtanulni a lecke szavait a memrise-be. Nekem ez bejött. Remélem tudtam segíteni. De így is vannak nehezen megjegyezhető szavak, főleg a hosszúak. Azokat ötösével felírom egy cetlire és egésznap nálam van :-). Ha van kis időm akkor "memózok". Mivel vizuális típus vagyok, így rengeteget írok is. Már több spirálfüzetet teleírtam. Ez a legnehezebb, mert nem másolom, hanem diktálásból írom több kevesebb sikerrel.

August 30, 2015

https://www.duolingo.com/profile/zoldalma11

Köszönöm Magddallena! :) Thank you very much! :) Kiegészítés: nekem hangot csak Firefox alatt adott, Chrome-mal nem. (Hátha mással is előfordul)

August 30, 2015

https://www.duolingo.com/profile/MagdolnaHorvath

Tabletemen Chrome-van és jó a hang. A PC-n meg expl.9.-en is működik.

August 30, 2015

https://www.duolingo.com/profile/momo1987maj

helló, kérdezhetek? a hangnak magától kell mennie vagy valahol bekell kapcsolni?

October 19, 2015

https://www.duolingo.com/profile/kinsfolk

Nemrég észrevettem magamon valamit és lehet, hogy neked is segíteni, de ehhez fel kell tennem a következő kérdést:A betűk, szavak gépelését során sűrűn elszoktad téveszteni, itt mindegy, hogy magyar, vagy angolról van szó. Tehát ilyet észre szoktál venni magadon?

August 30, 2015

https://www.duolingo.com/profile/drewce

néha félrenyomom a betuket. miért?

August 30, 2015

https://www.duolingo.com/profile/MagdolnaHorvath

:) Azért , mert hibás válasznak veszi a gép és nehezebben haladsz. Így voltam ma én is . Túl gyorsan gépelek és a jó válasz helyett rossz lett ,amit írtam, pedig jól tudtam a választ.

August 30, 2015

https://www.duolingo.com/profile/drewce

de nekem nem az a gondom, hogy hibásan írok, hanem, hogy nem tudom megjegyezni a szavakat.

August 31, 2015

https://www.duolingo.com/profile/kinsfolk

Most akkor az én estemről írok, én állandóan elírom a betűket, akár Duózok akár nem. Tehát ez független az angolságomtól! ( Most is legalább négyszer kellett kijavítanom, mire leírtam ezt az előbbi két mondatot) Ha valamelyikőtök szintén ezzel "szenved" akkor ajánlom ezt kitölteni: http://www.diszlexia.hu/tesztonline.html Ha nem vonatkozik rád, akkor elnézésedet kérem! Én napi 100 pontokat csinálom a Duót mégis alig haladok, a nyelvi részeket mindig elolvasom, sőt korábban az 5 perc Angol anyagait is olvastam, meg is van. Nagyon jó anyagok, szemléltetők mégis nehezen értem meg. Az előző angol módszert amivel tanultam ETC nek hívják. Ott 1,5 évembe telt napi aktív 4-5 órás angolozással haladnom. A 75%-át megcsináltam, mégis azt éreztem, hogy csak legyek túl az egészen és nem éltem bele magam. A Duo ezerszer jobb mivel rövid idő alatt megoldhatók a leckék, így emiatt nagyobb az önbizalmam és a mondat alkotásra késztet. Ezt csak azért írtam le, hogyha valaki ezzel a problémával küszködik, lássa ezt nem maga miatt van.

August 31, 2015

https://www.duolingo.com/profile/swenson666

Hála Istennek, hogy rátok találtam! Komolyan gondolkodtam azon, hogy ideggyógyászhoz megyek, ugyanis egy rövid magyar mondatban is 6-10 hiba van, főként betűk felcserélése. Igaz, napközben is gépen dolgozom és latinul kell írnom, s majd' éjfélig tanulok. Ó de jó, hogy nem csak én vagyok így ezzel! No, nem annak örülök, hogy ti is így jártatok, hanem annak, hogy ez talán a tanulással függ össze, és nem valószínű, hogy betegség. Imádlak benneteket! Szeretettel: Enikő

January 28, 2016

https://www.duolingo.com/profile/MagdolnaHorvath

Értem én ! kiesnek, mintha szitálnám őket én is. :-) Lassan úgy érzem magam, mint az "50 nap randi". Már 800 szóval zsonglörködöm :-) A tabletemen minden reggel átnézem őket /kb. 20 perc / utána kelek fel. De délután, mint most, ha a BBC-n böngészem a híreket akkor mindig találok olyan szót, amit illene már tudnom :-). Ez már nem a bába hibája :-). De hidd el ne csak a leckével foglalkozz. Eleinte recepteket nézegettem angolul, aztán a hírek jobban érdekelnek. Meg azt is észrevettem, hogyha az iróasztalnál vagyok, akkor jobban beugranak a szavak meg a kifejezések, mint a konyhában :-) A férjem mondja, hogy helyfüggő lett az angol tudásom :-)

August 31, 2015

https://www.duolingo.com/profile/kinsfolk

A Duolingo mellett fordítom a következő egyszerű sorozatot: https://www.youtube.com/playlist?list=PLp9nx00oM-ksPmTwTalFtaaehcFYT0Ts8

Vicces, egyszerű és érthető. Beszoktam kapcsolni az angol feliratot. Ha már megszoktam egy részt akkor felirat nélkül nézem.

September 21, 2015

https://www.duolingo.com/profile/N.........Peter

Anki!

September 4, 2015

https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Duolingo! :)

September 4, 2015

https://www.duolingo.com/profile/N.........Peter

Duolingo mellett Anki, Effortless English, Sorozatok, Broadcastok... :)

September 4, 2015

Kapcsolódó fórumok

Tanulj meg egy nyelvet mindössze napi 5 percben. Ingyen.