1. Foro
  2. >
  3. Tema: Catalan
  4. >
  5. Entreteniment: Anem home! que…

https://www.duolingo.com/profile/Kreilyn

Entreteniment: Anem home! que encara tenim català per estona

En este pots me gustaría ayudarlos un poco a mantenerse en contacto con el catalán... Collons, Quin idioma tan bonic!

Primero tenemos que hablar sobre la literatura, ¿qué libro puedo leer en catalán?. Lo cierto es que el catalán tuvo un desarrollo tardío en este punto, las publicaciones seriamente literarias aparecieron en el siglo XV, y no precisamente en verso (como la mayoría de los idiomas) sino en prosa. En caso de que no entiendas un poema se compone de versos y una novela se compone de prosas.

Hasta ahora la figura principal de la literatura catalana es Ramon Llull y su obra Blanquerna es algo que tienes que leer. Se trata de "las ejemplos modelos de la vida", Blanquerna es hijo del matrimonio de Evast y Aloma, estos siguen el ejemplo de vida ejemplar e inclusive Blanquerna es un hijo ejemplar, pero las cosas no serán como ellos quieren.. (no les quiero quitar la emoción de la historia, así que lo mejor es que investiguen por su propia cuenta). Algo más moderno es La plaza del Diamante de Mercè Rodoreda. En cuanto a la prosa (RECOMIENDO) Espill o Llibre de les Dones de Jaume Roig

<h1>Música</h1>

No dudo que te preguntes si hay músicas buenas en catalán.. la verdad es que no es lo mejor que hay. Primero comencemos con algo no catalán: la versión de "solamente tú" en este idioma (sí, la de Pablo Alborán), por cierto ¿cuántos idiomas habla este tipo?

canción en Youtube

Bueno, llegó la hora del catalán-catalán, para eso tomemos a Elena Gadel con su canción Ja no cal mirar. ¡Qué canción!

Creo que ahora algo más movido no les caería mal, así ve nos vamos con L-ultim ad'eu de Miquel Abras. Antes de continuar tengo que cantarla un poco:

Ens passem la vida, Buscant el que no tenim, I quan no ho trobem ens dóna, Dos mesos de vida,

Esperem somriure, Però la por ens marca el camí, Esperem que tot s'acabi, I que sigui un error del destí,

<h1>Televisión</h1>

Sin duda alguna, el ganador al premio es TV3. Creo que podrías divertirte bastante con el programa El gran dictat... ¡que palabras!

La película Pan Negro no se la puedes perder: Denle un ojo al trailer en Youtube aquí

También tenemos la película Història de la meva mort es algo que no olvídadrás. Trailer en Youtube Aquí

<h1>Diccionario</h1>

Creo que el Diccionari de la Llengua Catalana es lo mejor que podrán encontrar. El mismo ofrece significados (con ejemplos) en ingles, francés, español y alemán... Ah! ¿cómo les quedó el ojo?

<h1>Facebook</h1>

Hace pocas horas creé este grupo en Facebook para que bien sea un lugar de reunión para aquellos que aprenden el idioma....... ¡Espero que te unas! Grup de català de Duolingo


Si conoces alguna que otra música en catalán, son bienvenidos a publicar el link... creo que mi punto débil está en la música ¡( pero menos la sueca, vaya que pueden aburrirte!) también alguna película que vieron en catalán y para todo lo demás lo mismo.

Bueno, eso es todo por ahora.... ciao!!!!

November 27, 2015

17 comentarios


https://www.duolingo.com/profile/doktorkampi

Moltes gràcies!!! Crec que en jovifup va escriure un post sobre música que estaria bé recuperar... I de literatura una mica més contemporània: "El mecanoscrit del segon origen" de Manuel de Pedrolo, acostuma a agradar a tots els públics i la lectura és apta per a aprenents una mica avançats. Jo sempre recomano "Les històries naturals" de Joan Perucho (i després visitar Pratdip).

p.d. L'expressió "¡Vamos, hombre!" en castellà la podríem traduir com "Som-hi!". Si no seria una traducció literal.


https://www.duolingo.com/profile/Kreilyn

Ahhh, "el mecanoscrit del segon origen" em va agradar molt, crec que ho vaig a llegir ara. "les històrias naturals Em sembla una mica repetitiva, però el fet de ... ser un vampir li dóna un toc d'originalitat.

El primer llibre que vaig llegir en català va ser Dilectes d-amor La Maria Mercè Roca és increïble.

And talking about the expression "Som-hi" I was seriously thinking about use it, but I just felt like it was going to be wrong! I translated literally. :(


https://www.duolingo.com/profile/doktorkampi

Next time trust your gut ;)


https://www.duolingo.com/profile/ensegonada

Oh, vaig llegir El mecanoscrit del segon origen a secundària i em va encantar :>


https://www.duolingo.com/profile/xavi_fr

Com sempre moltes gràcies! El teu nom fa referència a Bola de Drac Z?


https://www.duolingo.com/profile/Kreilyn

El meu nom? Nota: ¡post editado!


https://www.duolingo.com/profile/xavi_fr

em recorda a Krilin


https://www.duolingo.com/profile/Kreilyn

Hahaha! ¡Para nada! aunque se parecen... even my name is Smith! Nota: ¡post editado!


https://www.duolingo.com/profile/LauraAbril11

Si que n´hi hi ha bona mùsica catalana home! Per exemple Sense tu de Terapia de Shoock o com s´escrigui...JA JA JA !!! Visca el català!!!


https://www.duolingo.com/profile/Kreilyn

Visca el català!


https://www.duolingo.com/profile/OskyFJ

Sense tu de Teràpia de shock... es nota que no n'entens de música... per començar la millor música no és moderna,... però és que a més a més has anat a petar a la típica cançó de televisió... ja no tan sols no és representativa de la música moderna (és una cançó que no està malament però és bastant del muntó (acceptat en valencià)), sinó que a més, no és representativa del grup.

Música en català:

Lluís Llach, Ovidi Montllor, Raimon, Serrat, Pau Casals, Josep Vila, Manuel Oltra, Albert Guinovart, Els Pets, Sopa de Cabra, Sau, Enric Morera, Eduard Toldrà, i molts més...

Els Txarango, Pegatina, Bongo Botrako... porten el català arreu del planeta.


https://www.duolingo.com/profile/ensegonada

Volia fer una sèrie de posts parescuts recomanant música, sèries i tal però aquest és perfecte : Afegiria la sèrie de TV3 "Colors en sèrie", que ens l'han recomanada a Pintura i està molt bé per entendre la psicologia dels colors.


https://www.duolingo.com/profile/Kreilyn

Gràcies! I li vaig a donar una ullada a la sèrie ....!!!


https://www.duolingo.com/profile/PaulaPelayo24

Ja que menciones el nom de Pablo Alborán, m'agradaria compartir una delícia. Ací us deixe l'enllaç de "Paraules d'amor", de Serrat, interpretada pels dos:

https://www.youtube.com/watch?v=lAPPnkirNdg


https://www.duolingo.com/profile/Kreilyn

¿Sabes si hay alguna como esta o esta, esta o esta?


https://www.duolingo.com/profile/Eskudella

un llibre que hem va agradar molt es: La pell freda (Albert Sánchez piñol), molt entretingut i molt ven redactat. El recomano al 100%

I per series us deixeu la millor i mes mítica de totes (si mes no per mi) Plats Bruts, al youtube hi ha tots els capítols. (no se perquè pero no puc posar l'enllaç del primer capitol, pero es fàcil de trobar)


https://www.duolingo.com/profile/OskyFJ

"No es lo mejor que hay".

Abrumador. No has escuchado nunca Obrint Pas?? Lluís Llach? Ovidi Montllor? Raimon? Eduard Toldrà? Enric Morera? Isaac Albéniz? Pau Casals? Joan Guinjoan? Humet Amargós? JM Serrat? Enric Granados?

de debò??

Aprende catalán en solo 5 minutos diarios. Completamente gratis.