A Duolingo a világ legnépszerűbb nyelvtanulási módszere. És ami a legjobb, teljesen ingyenes!

https://www.duolingo.com/Sandokan13

Egy év mérlege

Sandokan13
  • 22
  • 19
  • 17
  • 16
  • 15
  • 9
  • 9
  • 8
  • 3
  • 3

Pontosan egy éve (2015.01.08) kezdtem el Duolingózni, bár előbb hallottam róla egy kollegától. Akkor kaptam igazán kedvet hozzá, hogy megnézzem, amikor az egyik kollega elkezdett angolul németet és olaszt tanulni, emlékszem jókat röhögtünk. Az angol fával tulajdonképpen 17 nap alatt végeztem, és talán ez volt az első és utolsó, ahol még számon tartottam, hogy mennyi időbe tellett a bagoly megszerzése. (Bár most nemrég újra kezdtem külön dokumentálni a dolgokat magamnak.)

Miután végeztem az angollal, gondoltam fel kellene eleveníteni a régen tanultakat, így következett a sorban a német, és a francia. Ezekből is megvannak a baglyok, bár a németet egy fejlesztés miatt másodszor is meg kellett szerezni. Közben belekóstoltam az olaszba, a spanyolba, a hollandba párhuzamosan, és az írbe, de ez utóbbiba egyenlőre úgy néz ki, hogy belebicsaklott még a nyelvem is. :-) Ezért ezt hanyagolni fogom szerintem, a többiekre még vissza fogok térni, csak idő kérdése.

Régóta vártam az oroszt, mivel igazság szerint ez volt az első idegen nyelv amivel az iskolában találkoztam. Tanították is vagy öt évig. Hogy mennyi maradt meg belőle? Hmm, a semminél kicsit több, de folyamatos beszélgetésre már nem elegendő. (Na ez egy olyan, amit már újra dokumentálok.) Már "csak" alig 30 témakör van vissza belőle. Így idén biztos, hogy meglesz. Ezzel a régen, még iskolai keretek közt tanult nyelvek fel is lesznek elevenítve. A munkahelyen aránylag sok a szláv ajkú sofőr, akikkel azért jó lenne, ha nem csak kézzel-lábbal tudna az ember fia kommunikálni.

Aztán majd jön a spanyol valószínű, mert azt vettem észre, hogy a teljesen újak közül ez ment a legegyszerűbben. Aztán meglátjuk, hogy az olasz, vagy a holland következik-e, esetleg közben megváltozik a sztori. Bár ha az ivrit-tel végeznek a fejlesztők, azt is biztosan felveszem a tanulandók közé.

Mivel a régebbi topikok közt előfordultak olyanok, amik arról is szóltak, hogy hogyan és mennyit tanul az "átlag" Duós (bár szerintem aki a napi 24 órájának egy jelentős részét erre áldozza, az egyáltalán nem nevezhető átlagosnak, ezért is van idézőjelben), ezért leírom azt, hogy én hogyan/mennyit tanulok:

Az eddig meglevők közül egyedül az angol fa van frissen tartva, bár, hogy őszinte legyek nagyon szeretném, ha ez a fa is bővülne, mert már az elején is kicsit kevésnek éreztem a maga 55 témakörével. Ez a frissen tartás nem napi időráfordítást jelent, hanem szombatit, amikor max 10-12 témát kell frissíteni ahhoz, hogy minden arany legyen. Ez a netbookom és a gépelési sebességem függvényében fél-háromnegyed óra közti intervallum.

A német és a francia fa egyenlőre nincs szintentartás alatt nálam, ahogy a többi sem egyenlőre.

Most az orosz a fő "csapásirány". Igaz, hogy ez Bétában van még, de ezt tervezem hasonlóan az angolhoz aranyban tartani. Mivel három műszakban dolgozom, ezért változó, hogy mennyit tudok gyakorolni. Próbálom a napi 50 xp-t mint minimumot megcsinálni, de van amikor nem sikerül. Amikor Duózok, az átlagban valahol az 1 és 2 óra közt van. Ebben benne van az ismétlés az adott nyelvből és a "valami új" tanulása is. Azon kívül, hogy (fél)hangosan elismétlek minden mondatot, nem használok más segédeszközt, az angol kivételével, mert ott vannak angol nyelvű hírlevelek, amiket kapok/olvasok és egy-két videó amit megnézek. Mondjuk a felsoroltakból csak angolból van középfokú nyelvvizsgám, de az olyan régi, hogy lehet elévült már. :-) Ja, itt orosznál azért trükkös még a gépelés sebessége, az eltérő billentyűkiosztás miatt, ez azért jelentősen tudja "rontani" a gépelés és a haladás hatékonyságát, de csiszolódik azért.

Nyelvi háttér: Angol: gimiben négy év, érettségiztem belőle, majd katonaság után külker-ügyintézői tanfolyamon minden héten a péntek (5 angol óra), majd következő évben angol középfokra felkészító egy tanéves tanfolyam, minden nap 5-6 angol órával (mindkét tanfolyam, akkor még a munkaügy által támogatott volt), és azóta is folyamatosan használom, lehet ezért tartom kicsit "gyengének" és kibővítendőnek ezt a fát.

Orosz: általános iskola 5 tanév.

Német: általános iskola, szakkör 2 teljes év (5. és 6. osztály) meg egy kicsi (7. osztály fele kábé), aztán meguntam, viszont akkoriban és utána is sokat néztem külföldi, német nyelvű adókat és sorozatokat: Alf, McGyver, satöbbi. Így az angol után (bár előbb tanultam) ez megy a legjobban.

Francia: gimi négy év, érettségi, de azóta talán négyszer volt lehetőségem használni, aztán itt a Duón frissítettem a nyelvet, ha nagyon kell meg tudok szólalni, de kell egy kis idő, mire ráhangolódok. És ennyi. Az összes többi nyelv önszorgalomból, értsd: tanári segítség nélkül. :-)

Kicsit hosszúra sikerült, bocs, de hátha valakinek kedvet, inspirációt tud adni. :-)

Mindenkinek jó tanulást kívánok!

Mivel a Duó ingyen van és az is akar maradni, ezért már nem kifogás: a nincs rá pénzem című sztori, ezért is lett az egyik kedvenc időtöltésem! :-)

5
2 éve
14

24 hozzászólás