https://www.duolingo.com/profile/Sandokan13

Egy év mérlege

Pontosan egy éve (2015.01.08) kezdtem el Duolingózni, bár előbb hallottam róla egy kollegától. Akkor kaptam igazán kedvet hozzá, hogy megnézzem, amikor az egyik kollega elkezdett angolul németet és olaszt tanulni, emlékszem jókat röhögtünk. Az angol fával tulajdonképpen 17 nap alatt végeztem, és talán ez volt az első és utolsó, ahol még számon tartottam, hogy mennyi időbe tellett a bagoly megszerzése. (Bár most nemrég újra kezdtem külön dokumentálni a dolgokat magamnak.)

Miután végeztem az angollal, gondoltam fel kellene eleveníteni a régen tanultakat, így következett a sorban a német, és a francia. Ezekből is megvannak a baglyok, bár a németet egy fejlesztés miatt másodszor is meg kellett szerezni. Közben belekóstoltam az olaszba, a spanyolba, a hollandba párhuzamosan, és az írbe, de ez utóbbiba egyenlőre úgy néz ki, hogy belebicsaklott még a nyelvem is. :-) Ezért ezt hanyagolni fogom szerintem, a többiekre még vissza fogok térni, csak idő kérdése.

Régóta vártam az oroszt, mivel igazság szerint ez volt az első idegen nyelv amivel az iskolában találkoztam. Tanították is vagy öt évig. Hogy mennyi maradt meg belőle? Hmm, a semminél kicsit több, de folyamatos beszélgetésre már nem elegendő. (Na ez egy olyan, amit már újra dokumentálok.) Már "csak" alig 30 témakör van vissza belőle. Így idén biztos, hogy meglesz. Ezzel a régen, még iskolai keretek közt tanult nyelvek fel is lesznek elevenítve. A munkahelyen aránylag sok a szláv ajkú sofőr, akikkel azért jó lenne, ha nem csak kézzel-lábbal tudna az ember fia kommunikálni.

Aztán majd jön a spanyol valószínű, mert azt vettem észre, hogy a teljesen újak közül ez ment a legegyszerűbben. Aztán meglátjuk, hogy az olasz, vagy a holland következik-e, esetleg közben megváltozik a sztori. Bár ha az ivrit-tel végeznek a fejlesztők, azt is biztosan felveszem a tanulandók közé.

Mivel a régebbi topikok közt előfordultak olyanok, amik arról is szóltak, hogy hogyan és mennyit tanul az "átlag" Duós (bár szerintem aki a napi 24 órájának egy jelentős részét erre áldozza, az egyáltalán nem nevezhető átlagosnak, ezért is van idézőjelben), ezért leírom azt, hogy én hogyan/mennyit tanulok:

Az eddig meglevők közül egyedül az angol fa van frissen tartva, bár, hogy őszinte legyek nagyon szeretném, ha ez a fa is bővülne, mert már az elején is kicsit kevésnek éreztem a maga 55 témakörével. Ez a frissen tartás nem napi időráfordítást jelent, hanem szombatit, amikor max 10-12 témát kell frissíteni ahhoz, hogy minden arany legyen. Ez a netbookom és a gépelési sebességem függvényében fél-háromnegyed óra közti intervallum.

A német és a francia fa egyenlőre nincs szintentartás alatt nálam, ahogy a többi sem egyenlőre.

Most az orosz a fő "csapásirány". Igaz, hogy ez Bétában van még, de ezt tervezem hasonlóan az angolhoz aranyban tartani. Mivel három műszakban dolgozom, ezért változó, hogy mennyit tudok gyakorolni. Próbálom a napi 50 xp-t mint minimumot megcsinálni, de van amikor nem sikerül. Amikor Duózok, az átlagban valahol az 1 és 2 óra közt van. Ebben benne van az ismétlés az adott nyelvből és a "valami új" tanulása is. Azon kívül, hogy (fél)hangosan elismétlek minden mondatot, nem használok más segédeszközt, az angol kivételével, mert ott vannak angol nyelvű hírlevelek, amiket kapok/olvasok és egy-két videó amit megnézek. Mondjuk a felsoroltakból csak angolból van középfokú nyelvvizsgám, de az olyan régi, hogy lehet elévült már. :-) Ja, itt orosznál azért trükkös még a gépelés sebessége, az eltérő billentyűkiosztás miatt, ez azért jelentősen tudja "rontani" a gépelés és a haladás hatékonyságát, de csiszolódik azért.

Nyelvi háttér: Angol: gimiben négy év, érettségiztem belőle, majd katonaság után külker-ügyintézői tanfolyamon minden héten a péntek (5 angol óra), majd következő évben angol középfokra felkészító egy tanéves tanfolyam, minden nap 5-6 angol órával (mindkét tanfolyam, akkor még a munkaügy által támogatott volt), és azóta is folyamatosan használom, lehet ezért tartom kicsit "gyengének" és kibővítendőnek ezt a fát.

Orosz: általános iskola 5 tanév.

Német: általános iskola, szakkör 2 teljes év (5. és 6. osztály) meg egy kicsi (7. osztály fele kábé), aztán meguntam, viszont akkoriban és utána is sokat néztem külföldi, német nyelvű adókat és sorozatokat: Alf, McGyver, satöbbi. Így az angol után (bár előbb tanultam) ez megy a legjobban.

Francia: gimi négy év, érettségi, de azóta talán négyszer volt lehetőségem használni, aztán itt a Duón frissítettem a nyelvet, ha nagyon kell meg tudok szólalni, de kell egy kis idő, mire ráhangolódok. És ennyi. Az összes többi nyelv önszorgalomból, értsd: tanári segítség nélkül. :-)

Kicsit hosszúra sikerült, bocs, de hátha valakinek kedvet, inspirációt tud adni. :-)

Mindenkinek jó tanulást kívánok!

Mivel a Duó ingyen van és az is akar maradni, ezért már nem kifogás: a nincs rá pénzem című sztori, ezért is lett az egyik kedvenc időtöltésem! :-)

January 8, 2016

24 hozzászólás

Népszerű hozzászólások szerint

https://www.duolingo.com/profile/ivancsics.markus

Érdekes cikk volt. :)

January 9, 2016

https://www.duolingo.com/profile/Sandokan13

Az élet írta. :-) Hja, meg én. :-)

January 9, 2016

https://www.duolingo.com/profile/EditMszros

Tiszteletre méltó a szorgalmad! Gondolom a nyelvérzéked is kiváló! Gratulálok!

January 9, 2016

https://www.duolingo.com/profile/Sandokan13

Köszönöm Edit! Azért a kiválót enyhe túlzásnak érzem. Anno az orosztanárom mondta, hogy a nyelvet rosszul is érdemes tudni, merjünk megszólalni akkor is, ha nem is vagyunk biztosak benne, ne féljünk. Aztán itt a különböző topikokban szembesültem azzal, hogy tulajdonképpen nem is annyira saját (de nagyon jó) meglátása volt ez a Zsuzsa néninek, hanem amolyan Lomb Kató-i örökség, ami nagyon igaz.

January 9, 2016

https://www.duolingo.com/profile/EditMszros

Inspiráltál, köszönöm. Gyorsan elkezdtem gyakorolni, mert sajnos, a fám mindig kiszínesedik. Amikor azt gondolom, már csak 5 témát kell ki/bearanyozni, másnap lesz 10 Szeretném a németet elkezdeni, de félek, hogy majd keverem.

January 9, 2016

https://www.duolingo.com/profile/Sandokan13

Szerintem vágj bele bátran! :-) Próbáld meg félretenni az ezirányú félelmeidet, lehet, hogy lassan, de egyre magabiztosabb leszel abban amit csinálsz (nem csak itt, az élet más területeire is igaz ez). A hangsúlyt folyamatosan át kell tenned a sikerekre a kudarcok helyett. A fókuszod, az összpontosításod azon legyen, hogy sikerülni fog, és akkor magabiztosabban tudsz haladni. A teknős és a nyúl történetének az a tanulsága, hogy a lassú, de kitartó nyer: MINDIG! :-) Sok sikert és kitartást kívánok neked a tanulásban! Meglátod menni fog! :-)

January 9, 2016

https://www.duolingo.com/profile/Sandokan13

Annyit még kiegészítésként, hogy azért amikor van időm, akkor simán 100-200 xp körül tudok teljesíteni. Ám volt már azért 500-as nap is. Mondjuk akkor óránként foglalkoztam mással is. Pl: kaja. :-)

January 9, 2016

https://www.duolingo.com/profile/Monique17171

Nagyon köszi, hogy leírtad! Gratulálok neked, ügyes vagy és inspiráló is :)

January 11, 2016

https://www.duolingo.com/profile/Sandokan13

Igazán nincs mit. :-)

January 11, 2016

https://www.duolingo.com/profile/DPP1ENG

Nagy gratula, és csak így tovább!

Angol és német mellé mindenféleképpen azt javaslom, hogy ha megvan az orosz, menj rá a hollandra, egyszerűbb lesz, mint gondolnád

January 14, 2016

https://www.duolingo.com/profile/Sandokan13

Köszönöm szépen!

Mondjuk most kicsit belassultam, de más volt a napi időbeosztásom, mint általában, így nem tudtam annyit foglalkozni az orosszal sem, mint gondoltam. A hollanddal nem lesz nagy bajom, csak amikor csináltam, akkor párhuzamosan csináltam az összes többit is, és jól szórakoztam ugyan, de kevésbbé volt látványos a haladás. Most megnéztem: a holland 64 leckéből 17-et csináltam meg, amit majd frissíteni kell, mielőtt folytatom, ez azt jelenti, hogy a negyedével már végeztem. Hasonlóak az arányok a spanyol és az olasz fánál is, bár a spanyollal lényegesen jobban állok: 64/22, az olasz: 66/18.

2011-ben tettem egy olyan kijelentést a belga motoros barátaimnak, hogy ha kint élnék, egy hónap alatt megtanulnám a nyelvet. Mindenki azt mondta, hogy ez nem megy ilyen könnyen. 5 nap múlva viszont megkaptam azt, hogy lehet nekem mégis sikerülne. :-) Eddig 15 napot voltam kint összesen, tehát vissza van még egy "fél hónapom". :-) A flamand (mivel a belgák ezt beszélik) nincs nagyon messze a hollandtól, ezért próbáltam meg először itt. Azt vettem észre, hogy angol, német és francia keverékszavakat is használnak (meg még amit nem tudok), ezért mertem azt állítani, amit mondtam. Az ejtési szabályaikkal kábé a 3. naptól képben vagyok, bár néha keverem. Olvastam fel nekik egy szöveget úgy, ahogy ők mondják és úgy, ahogy én mondanám a magyar ejtési szabályok szerint, amire azt mondták, hogy ez utóbbi hasonlít az afrikaansra, amit Dél-Afrikában beszélnek. A negyedik nap volt egy kis viccmesélés, amikor a mesélő feleségét csak arra kértem, hogy a viccek elejét fordítsa angolra, mert a többit értem. Az 5. nap pedig volt egy 5-6 év körüli kissrác, aki kérdezett valamit flamanddul, amit én visszakérdeztem angolul, hogy ezt és ezt kérdezte-e, erre volt az a válasz, hogy lehet mégis sikerülne nekem ezt a nyelvet olyan gyorsan elsajátítanom, mint ahogy azt mondtam. Ehhez persze kint kellene lennem folyamatosan. A Duolingo-n lehet egy kicsit lassabb lesz, mert nem egész nap fogom tanulni. :-) De sikerülni fog! :-)

January 14, 2016

https://www.duolingo.com/profile/marcsi52

Gratulálok, ez tényleg nagyon megy neked! Én a szavakkat nagyon nehezen jegyzem meg, ezzel bajlódok nagyon sokat. Nagy gondom nincs a mondat alkotás és egyéb mással csak ezek a fránya szavak megjegyzése menne gyorsabban. Nagyon sokat lehet tanulni ilyen bejegyzésekből és megmutatja, hogy jó úton járunk mi is még ha nem ilyen gyorsan és jól megy a tanulás.

January 15, 2016

https://www.duolingo.com/profile/Sandokan13

Köszönöm! Mondjuk itt az oldalon előfordulnak olyan feladatok, ahol képekkel társítják az egyes szavakat, előfordulhat, hogy neked ez segítene jobban? Valami "képes szókártyára" gondolok, vagy ilyesmire. De csak egy ötlet. A másik ötletem az, hogy ne görcsölj rajta (tudom, ez a nehezebb), a bevésődés egyénenként különböző lehet, az arányokat ugyan nem tudom megmondani, de mindig legyen valami új tanulnivaló is a napi gyakorlás során, ha nem is egy teljes témakör, de legalább egy új feladatsor. Ha ezek után térsz vissza az ismétlésekre azt fogod tapasztalni, hogy: Jé, ez ismerős! :-) Lehet mások el tudják magyarázni ennek a pszichikai/lelki hátterét is. Vidám tanulást neked! Úgy könnyebben megy! :-)

January 16, 2016

https://www.duolingo.com/profile/marcsi52

Köszönöm! nem görcsölök, vannak amik szinte első alkalom után megmaradnak, de van amelyiket mintha nem is hallottam volna még.A kedvemet nem tudja elvenni, hiszen amiért küzdeni kell az sikerként éli meg az ember és ez visz mindig előre.

January 16, 2016

https://www.duolingo.com/profile/FatiaNegra00

Gratulálok!

January 9, 2016

https://www.duolingo.com/profile/Sandokan13

Köszönöm!

January 9, 2016

https://www.duolingo.com/profile/KissZoltan2

Hát ha ezt a sorozatot lenyomod, akkor mehették volna simán az Elte Btk-ra is :) Javaslom próbáld ki az eszperantó nyelvet, mert az brutál nagy élmény, hogy milyen gyorsan meg lehet tanulni, milyen hatékony stb. Ez a nyelv megadja egyből az újlatin szókincset, de mivel franciául már tusz, még könnyebb lesz.

January 9, 2016

https://www.duolingo.com/profile/Sandokan13

Vannak nálam sokkal jobb, tehetségesebb emberek itt a Duósok között, magyarok is szép számmal. Igazság szerint még a görögre leszek kíváncsi, mert ahogy elnéztem az inkubátorban, brutális sebességre kapcsoltak a fejlesztői. Az a bajom az eszperantóval, hogy (valószínűleg) túl sok negatív kritikát olvastam róla, ettől függetlenül nem zárom ki a lehetőségét, hogy egyszer majd belenézek, de a közeljövőben nem tervezem. Azért köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet.

January 9, 2016

https://www.duolingo.com/profile/KissZoltan2

Milyen negatív kritikát olvastál róla ? Az amerikaiak is mind azt mondják, mint én, hogy az eszperantó brutál nagy élmény, nagyon logikus és hamar a csúcsra repülsz tőle. Az ember először találkozik a majdnem tőkéletes nyelvvel. Sokan előítéletesek voltak vele szemben, de pozitív csalódtak, nézzél be oda is.

January 9, 2016

https://www.duolingo.com/profile/KissZoltan2

Na itt vannak azok az arcok, akik először előítélettel vágtak bele és utána pozitívan csalódtak: https://www.duolingo.com/comment/12757398 Én az eszperantót a francia elé vettem és szerintem szummában a francia emiatt kevesebb időbe fog kerülni.

January 9, 2016

https://www.duolingo.com/profile/emke59

Gratulálok!!!! Fejet hajtok!!!!

January 11, 2016

https://www.duolingo.com/profile/Sandokan13

Köszönöm szépen! Megtisztelsz.

January 11, 2016

https://www.duolingo.com/profile/asus66

Gratulálok, számomra ez elképesztő. Örülök, ha angolból eljutok pár év alatt az angol nyelvű filmek megértéséig.

January 24, 2016

https://www.duolingo.com/profile/Sandokan13

Köszönöm! Ez kicsit olyan, mint egy jó befektetés, aminek a hasznát az elején még nem látja teljesen tisztán az ember, de aztán megtapasztalja, hogy megérte az időt és az energiát beletenni. Ha világos, egyértelmű és főleg írott célok vannak az ember előtt, akkor semmi sem lehetetlen neki. Mit akarok, mikorra akarom, mit teszek annak érdekében, hogy elérjem? Kell egy terv itt is, ahogy az élet számos területén is.

January 26, 2016
Tanulj meg egy nyelvet mindössze napi 5 percben. Ingyen.