1. Fórum
  2. >
  3. Téma: Duolingo
  4. >
  5. Ezek a nyelvtanárok!

https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Ezek a nyelvtanárok!

A Duolingoról írják: "Brit nyelvtanárok is kipróbálták a népszerű nyelvtanító programot. Egyik szemük sírt, a másik nevetett."
A magyar nyelvtanárok is kipróbálták: "A nyelvtanárok csapata végül arra a megállapításra jutott, hogy szép-szép ez a Duolingo, de igazán nem alkalmas tanulásra." - Írja a nyest.hu/hirek/mire-jo-a-duolingo.

Hát én személy szerint nem vagyok összeesküvés-elmélet hívő (conspiracy theory believer), de az a gyanúm, hogy a nyelvtanárok egy kicsit féltik a kenyerüket. Szép is az, évekig tanulni az idegennyelvet, fizetni érte, és mindezek dacára meg se tud szólalni a szerencsétlen tanuló.

A magam részéről - miután a Duoval megismerkedtem - "intuitív" tanuló lettem (szakítottam a nyelvtani szabályok tanulásával), pedig egyébként imádom a nyelvtant. Az érdekes az, hogy a Duo dacolva a modern nyelvtanulási elmélettel (csak a célnyelven tanulni és gondolkodni), játszva tanítja az embert, egyáltalán nem idegesítő. Ha megunom, kikapcsolom.

May 14, 2016

40 hozzászólás


https://www.duolingo.com/profile/Yumiyaa

Az előző cikkjükbe ( http://www.nyest.hu/hirek/tejivo-lovak-almakenyerrel ) beleolvasva én megértem, ha idegesítőnek találják :'D Ha valaki már egy bizonyos szinten van angolból, és úgy kezd neki, akkor zavarhatja, hogy nem fordíthat "szabadon". Nekem se tetszett, viszont a francia-angol kurzus nagyon bejött, mert abból még nem vagyok olyan jó :) (meg ott jól is jött a "szigorúság", hogy megszokjam mikor melyik prepozíció hogyan kell használni, stb.)

Ízlések és pofonok, azt is elfogadom, ha butának tartják a mondatokat. Szerintem aranyos és vicces :D


https://www.duolingo.com/profile/7-mateo-7

Ilyen gondok tényleg előfordulnak néha...


https://www.duolingo.com/profile/cat.e.rina

Fura, az én angol tanáromnak például kifejezetten tetszik a Duolingo, ajánlja a tanítványainak és saját maga is használja, ugyan nem a magyar-angol programot hanem az angol-olaszt.


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Tisztelet a kivételeknek :)


https://www.duolingo.com/profile/tyviah

Bocsi, hogy belekuruttyolok az előbbi csörteváltásba, de peter "mellett" zolee "ellen" had osszam meg ezzel kapcsolatosan történetemet. Alapesetben tanárember lennék, így a pedagógia és a pedagógus oldal ugyanolyan súlyban van jelen nálam, mint a diákoldal. Angol-tanulmányaimat tizenhuszonéve kezdtem. El is jutottam ez alatt a Duo nyelvén a 3. szintig. Már-már szégyelltem magam oktondiságom miatt, egyre erősebben élt bennem a gyanúper, hogy diszlexia, vagy diszgráfia, vagy mindkettőben szenvedek. Több (sok) módszerrel is próbálkoztam, és egyiket sem adtam fel, mind végigcsináltam örökös újrakezdőként. Ezek egyéni, csoportos, egyedi, magántanáros házhozjövős, speciális, itthon tanulós módszerek voltak. Széles a paletta. Mind kifizettem, egyik sem volt számomra olcsó, és mindet becsülettel végig is csináltam, a feladott leckéket meg is tanultam. Így a Duolingo-t elkezdeni nem is volt nehéz, hiszen a számtalan újra-újrakezdés okán a 2.-3. szintig sejteni véltem már valahonnan visszaköszönően az anyagot. Jelenleg majd' féléve és majd' minden nap (max 4 nap maradt ki) kitartóan nyomom az angolt itt. Engem megfogott, nekem bejött, én át tudtam ezzel lépni azt az akadályt, ami az angol logikai szintjéből való számtalan elakadás okán adódott eleddig. Mostanáig (közelmúltig) azt gondoltam, hogy síkhüle vagyok az angol-tanuláshoz és reménytelen eset vagyok. Jelenleg alig várom alkalmat, hogy bármelyik eszközömön egy kis szünetet tartva Duozhassak, haladhassak előre. Megjegyzem, 5-6 hetente jön angol nyelvterületről hozzánk unokaöcsém felesége, aki csak köszönni tud magyarul (azt is hibásan), javarészt unokaöcsém nélkül egyedül, és ő is megjegyezte, hogy látható a nyelvi készségem előrehaladása, egyre jobban használom az angol nyelvet. Pedig ismer 9 éve és javarészt egy szegmensét annak is ismeri, hogy eleddig mi energiát és pénzt öltem abba, hogy angolul tudjak beszélni. Nekem a duolingo hozta az áttörést, a duolingo csinált kedvet angol-tanuláshoz, a Duolingo tudta bebizonyítani, hogy szellemileg e téren nem vagyok sérült/zakkant/selejtes...Akkor vajh' mit is mondhatnék nem csak elfogultan, hanem akár racionálisan is a Duolingo-ról? ...hát rosszakat nem, az biztos, hiszen csak a Duolingo-nak köszönhetem azt, hogy konyítok már kicsit az angolhoz és értem, érzem ezt a nyelvet! ...Persze az is lehetséges, hogy másoknak más jön be, és nekem ez a karmám, a megtalált utam...Mindenre lehet magyarázata annak, aki magyarázni akar valamit. De azért még végezetül had tegyem azt a megjegyzést, miszerint fű alatt számos angoltanár elismerően nyilatkozik négyszemközt a duolingo-ról, és elismeri, hogy jó. Épp az egyikük ajánlotta nekem, hogy próbáljam ki. Ráadásul ingyen is van, semmit se veszíthetek. :-) Én csak nyertem vele! :-) Többet is, mint zolee azt gondolná! :-)


https://www.duolingo.com/profile/adotoktat

A kenyérféltés biztosan jelen van a nyelvtanári vélemények (egy/nagy) részében ... matematika tanári múlttal viszont én is a DUO pozitívumait hangsúlyozom: ezek közül a véleményem szerint legfontosabbat: MOTIVÁL!


https://www.duolingo.com/profile/tyviah

Ez egy nagyon találó és megfelelő jelző a DUO-ra. Valóban MOTÍVÁL! ...és szórakoztat :-)


https://www.duolingo.com/profile/Kroszki

Hm alapból a magyar angol nyelv oktatás is azon van (kivétel tanárja) hogy egy rakat szót tudjon a diák és sablon mondatokba betudja rakni. Meg valami érthetetlen példával kiegészített nyelvtant. Ősszintén mondom ez a gyermeklelkű program úgy tanít mint mikor anyádtól kérdezed és azt hogy hívják, és az mi csoda?

A bugyuta példa mondatai kellően kifacsartak hogy felfogjuk igen az angolban más maga szórend és a mondatok jelentése figyelem felkeltő és megjegyezhető. Szerintem kelően súlyosak az elefántos példa mondatok, hogy szakadjon az ember egy kicsit miközben talán maga is tejet iszik. :)


https://www.duolingo.com/profile/FerencNagy864247

Ugyan már, miért szerepel annyi igeidőben "A padlón alszom" példamondat? Csontkovácsok is vannak a D. szponzorai között?

Az összetett igeidőknél feltűntek a fél példamondatok. Márpedig egy csomó portugál, angol, spanyol, német stb. igeidő csak egy bizonyos igeidővel állhat párban, egy főmondatból és egy jellegzetes kötőszóval kezdődő mellékmondatból álló összetett mondatban.


https://www.duolingo.com/profile/zoldalma11

Én 2x jártam kezdő tanfolyamra elég sok éve, megtanultam amit megtanultam, nagyjából vissza is jön a nyelvtan használat, a szókincs is, de most először érzem úgy, hogy képes vagyok megfogalmazni némely aprócska mondatot. Az előzőek után nem tudtam volna megkérdezni pl. hogy milyen messze vagyok valahonnan.. Azon kívül ráélesítette a szemem, fülem a nyelvre, megértek, fordítok mondattöredékeket, ami előzőekben szintén nem fordult elő. Beszédcentrikus tanfolyamon sok idő volt, hogy az órákon az idő 3/4 részében egymás szerencsétlenkedését hallgattuk. A DUO egyik fő előnye a kötetlenség és hogy nincs a már megint nem tanultam (eleget), lemaradtam érzés. Szerintem is vonzza a tanulási kedvet és ad sikerélményt.


https://www.duolingo.com/profile/MagdolnaHorvath

Tavaly a nulláról kezdtem !!! Már nem veszek el a rövid mondatokban :-) Sőt imádok angol szövegeket olvasni ! Igaz a latin / 4 év / tanulása segítség az írásnál is. De a kevés német tudásom az elején nagyon belezavart. Már nem :-) Csak köszönet és hála annak aki ezt megvalósította !!! Az unokám 3 éve tanulja és ott tartok, hogy tudok neki segíteni. Tavaly ilyenkor még leintett, hogy mama nem jó, de most már jól szórakozunk együtt is . Kettőnk játékos versenye lett a "duo" :-) Így játszva szinte észrevétlenül tanulja is :-)


https://www.duolingo.com/profile/Famolvfox

Eléggé elkedvetlenítő ez a cikk, annak aki nem tudja mi az igazság. Nem értek vele egyet, én 3 éve az angolt kezdtem el itt átismételni, még akkor csak a ''van 3 életed' verzió volt, tény, hogy filmeket is néztem mellé és nyelvkönyveket is kerestem (angolból azért ez nem volt nehéz) de azóta nyelvvizsgát is tettem, és ehhez hozzájárult az oldal is. Szerintem az alapokat átadja, a létezését felfedi nyelvtani szerkezeteknek is, olyan dolgokat tanít, ami alkalmas arra, hogy más szókincsfejlesztő programokat használjuk mellé, hiszen beépíthető a megtanult szerkezetekbe. Szerintem a kurzusok jó része a stabil alapfokra is eljuttat bárki (és innen már csak szókincsfejlesztés is középfokig vihet bárki, vagy jobb képesség a beszédértésre, beszédkészségre) az ukrán és a török, habár véleményen szerint az A2-szintig készít fel. (De mindenképpen a többi kurzushoz képest, kevesebb tudást adnak át-úgy érzem)


https://www.duolingo.com/profile/Famolvfox

azt még hozzá teszem, hogy nincs gond a minőségével a török és ukránnak sem, hisz ezeket a szláv-keleti nyelveket amúgy sem könnyű átadni, bár a magyart szerintem egészen jól sikerült, ahhoz képest, hogy mennyire megfoghatatlan és kevésbé hasonlítható más nyelvekhez.


https://www.duolingo.com/profile/FerencNagy864247

Ahogy apám mondta: "Minden jó valamire, de semmi sem jó mindenre." A Duolingónak sok jó oldala van, de nyilván hiányoznak belőle fontos nyelvtanulási eszközök. Csak egyet említsek: Önálló fogalmazások készítése.


https://www.duolingo.com/profile/Zolee_

Szerintem szó sincs erről, hogy féltik az állásukat. Nem hiszem, hogy ez "fenyegetné" a tanárokat. A cikkben egyszerűen kijelentik azt az egyszerű tényt, hogy nyelvet folyékonyan megtanulni nem lehet ilyen app-okkal mint pld. a Duolingo. A sorok között pedig ott van, hogy a nyelvtanuláshoz igen is kell egy megfelelő szintű nyelviskola v. tanár, és persze szorgalmas és kitartó, sok gyakorlás (értsd: élő beszéd!). A Duolingo csak egy segédeszköz, amely itt-ott "butácska", de egy teljesen kezdőnek bőven elég ahhoz, hogy kedvet kapjon a nyelvtanuláshoz. Egy jó kezdeményezés, semmi több.


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

A cikk elolvasása után egyértelműen az az benyomásom, hogy a cikk írója negatív véleményt fogalmaz a Duoval kapcsolatban, egy részlet:
"A nyelvtanárok csapata végül arra a megállapításra jutott, hogy szép-szép ez a Duolingo, de igazán nem alkalmas tanulásra.. Éppen csak több a semminél." Ezzel nem értek egyet.

Már 120 millió felhasználója van a Duonak (itt) Tehát az emberek imádják. A másik, hogy a Duo mellé ugyanúgy kell a nyelv élő gyakorlása, akár a tanár vezette nyelvtanfolyam mellé, ezt maga Luis von Ahn is kijelenti (itt).


https://www.duolingo.com/profile/Zolee_

Ha Önt a vélemény zavarja, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy Igen, a "negatív" vélemény is vélemény. Illetve nézőpont kérdése. Ezzel - szerintem - nincs semmi baj. Ettől még nem fogják a Duolingót "lekapcsolni" és törölni 120 millió felhasználót.

A cikk célja - ha úgy tetszik üzenete - szerintem az, hogy egy szakértői szemmel megvizsgált és a - Duoval kapcsolatosan - leírt tények ismeretében, gondolkodjunk józanul és ha lehet, ne ez legyen kizárólagosan a nyelvtanulás eszköze, csak azért, mert most felkapták és menő. De ahogyan látom Ön is érzi ezt és le is írja: ez édes kevés kell a élő gyakorlás is. Továbbá azt azért Ön is belátja, hogy a "The elephant drinks the milk" és hasonló bugyuta mondatok nem igazán életszerűek és azok fordítgatása nem a legjobb módja az angolul való kommunikálás megtanulásának. További szép hétvégét!


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Nem zavarnak a vélemények. Az természetes, hogy mindenki másképp látja a dolgokat. (Tapasztalatom szerint még az is előfordul, hogy valaki fehérnek, a másik feketének látja ugyanazt.)

Ez a fórum arra való, hogy - bizonyos keretek között - véleményt nyilvánítsunk, vitatkozzunk, esetleg meggyőzzük egymást. Én csak azt akartam kifejezni, az a véleményem, hogy az nem igaz, hogy Duolingo igazán nem alkalmas tanulásra. A Duolingo nagyon jó! Többet lehet vele haladni fél év alatt, mint két év tanfolyami tanulással, ráadásul csupán egy játék.

Mindenesetre az online, öntanuló módszereknek is megvan a maguk előnye. Az egyéni és csoportos tanfolyamok sem tökéletesek, és sok pénzbe kerülnek. Az idő majd eldönti, hogy melyik jobb vagy rosszabb. Egyéb kiegészítő tanulás mindig is szükséges. A társalgási képesség fejlesztéséhez ténylegesen emberekkel kell beszélgetni.


https://www.duolingo.com/profile/Zolee_

Szerintem sikerült véleményt cserélnünk. Nincs itt semmilyen probléma. Meggyőzni a jó tanulási módszerekről, hogy melyik a jobb/rosszabb vagy hatékonyabb, pedig majd az egyéni tapasztalás és az idő fogja, mint engem is. További jó tanulást és sok sikert kívánok!


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Neked is további sikeres és szórakoztató tanulást kívánok Zolee_ a Duoval!
Ui.: "A lovak tejet isznak" típusú mondat az angol-magyarban van, ez kijavítható és helyettesíthető bármikor értelmesebb mondattal. Az angol-eszperantó pedig ilyen vicces mondatokat ír: "A macska megbüntette a kiscicát, mert megpuszilta az egeret" :)


https://www.duolingo.com/profile/zoldalma11

Nekem kifejezetten tetszik az angol-eszperantóból idézett macska-kiscica-egér példamondat, ha meg lehetne ezt tudni angol változatban, megköszönném! Számomra ez egy nagyonis praktikus és aranyossága folytán megjegyezhető mondatocska :) Teret enged a kreatív felhasználásnak is :)


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

To zoldalma11: Az ango-eszperantóban van.

En: The cat punished the kitten because it kissed the mouse.
Eo: La kato punis la katidon ĉar ĝi kisis la muson.
Hu: A macska megbüntette a kiscicát, mert megpuszilta az egeret.

Kittens:


https://www.duolingo.com/profile/zoldalma11

Köszönöm szépen!:)))


https://www.duolingo.com/profile/Peter_Skirka

"Továbbá azt azért Ön is belátja, hogy a "The elephant drinks the milk" és hasonló bugyuta mondatok nem igazán életszerűek és azok fordítgatása nem a legjobb módja az angolul való kommunikálás megtanulásának. "

Tiszteletben tartva a véleményét, nekem éppen ez jött be. Ha értem az angolt akkor ezek a mondatok furcsaságuk ellenére jók. Sok évig keményen próbálkoztam a nyelvtanulással, (orosz, német, angol) de csak a kudarcokra emlékszem. A Duo az első, ami motivál és pironkodás nélkül akárhányszor ismételhetek mások rosszalló pillantásai nélkül. Egy valamirevaló angoltanár már bizonyára idegösszeomlást kapott volna tőlem, mire a jelenlegi szintre eljutottam volna a segítségével. Ha most iratkozom be egy tanfolyamra, már elképzelhető, hogy valóban haladni tudok egy csoporttal és ezt a Duo-nak köszönhetem.


https://www.duolingo.com/profile/tyviah

Igy van, ez igy igaz. A "karate kid" című film jut eszembe, amikor a mester kerítést festet a sráccal, aki erre felháborodva reagál, hogy ő küzdősportot tanulni jött nem felújítási-karbantartási munkát végezni. Mire kiderült, hogy a hasztalannak tűnő foglalatosság maga a karate egyik fogása. Itt is a bugyutának tűnő panelmondatok mantrázása megosztja a T. Publikumot, viszont Skirka-hoz jómagam is "beégtem" csak eleddig mindenhol máshol, más módszerekkel, míg amit a Duo nekem adott, az számomra a csoda. Ráadásul a "gagyinak" látszó mondatok "éles" helyzetben "előveszem", az egyes szavakat értelemszerűen más panelokból átveszem, abban az esetben érthető módon - hacsak "konyhanyelven" is - meg tudom magam értetni, tudok kommunikálni. Amit eddig más módszerek tanulásával nem sikerült megtennem. Úgyhogy elmondhatom, hogy nekem a Duo használható nyelvtudást adott visszacsekkolható módon! És ez nem semmi! Lehet ezt a módszertant leszutykolni, kritizálni, de én sok más tanulási rendszer után csakis ennek köszönhetem hogy valahogy tudok angolul! Majd ha más bebizonyítja nekem, hogy ő tud jobbat és hatékonyabbat, abban az esetben lehet hogy revidiálom az álláspontomat, de ameddig nekem a más módszerek kutyagumit sem hoztak, addig számomra a láthatóan működő Duo a király!!!


https://www.duolingo.com/profile/BudaiIlona

Igy igaz, a doulingo sokat segit, Budaillona


https://www.duolingo.com/profile/karak74

Bocs, de én is beleszólnék. 1. Magánoktatóként (mat. + fiz.) én is itt tanulok angolt. (Lám-lám! A hóhért akasztják!) 2. Nem csak itt. (A nyelvtanhoz vannak letöltött anyagaim. + ANKI + kb 20 internetes cím a könyvjelzőkben elmentve, szótárak, komplett fordítók, kiejtési oldalak, stb... + élő segítő. Mikor mit veszek elő.) 3. Válasszuk már szét, mi az ok, és mi az okozat. 4. Még fiatalon amatőr színjátszóként (tapasztalatból!) megtanultam: a hangos, mondom hangos gyakorlás semmi mással nem pótolható! (Hogy mi az oka? Nem tudom, nem vagyok pszichológus. Talán a beszédközpont/hallásközpont kihegyezése az adott feladatra, nyelvre? Egy biztos! Ezt a douL gyakoroltatja! Valami olyan lehet ez, hogy milliószor elképzelheted, hogyan kell egy gyűrűgyakorlatot végigcsinálni, egy támadást/balesethelyzetet lereagálni, vagy akár biciklizni, ha az agyad megfelelő zónái nincsenek arra a területre ráhangolva... hát valszeg cseszheted.) Ezen kívűl motivál is, és egyéb tudományos technikákat is felfedeztem már benne! (Amit pl. az ANKI is használ, és máshonnan is hallottam már: Amit egyszer megtanultál, azzal véletlenszerűen újra találkoztat, de a találkozások közötti idő nő. Azt hiszem úgy a jó, ha ez a növekedés logaritmikus, és kb 10-szer fordul elő.) Persze nem minden tökéletes. Ezért kell sok forrás, és összehasonlítgatni pl. egy filmmel. Vagy már az első alapok után kimerészkedni egy-egy külföldi oldalra.


https://www.duolingo.com/profile/TamsBerkes1

Bár minden vélemény szent és ízlésekről nem lehet vitatkozni, stb, azért hadd jegyezzem meg: a nyelvtanuláshoz NEM KELL megfelelő szintű nyelviskola vagy tanár. Nem baj, ha van, ha ez valakinek (úgy értem, a tanáron kívül valakinek) jó, és nincs is azzal semmi baj, ha valaki ragaszkodik a szakértő segítséghez. Nem is azt akarom mondani ezzel, hogy a Duolingo elegendő egy nyelv elsajátításához (még nem kísérleteztem ezzel én sem). Viszont az egyszerűen NEM IGAZ, hogy tanár, illetve tanfolyam nélkül nem lehet megtanulni egy nyelvet. És az sem feltétlenül igaz, hogy a tanárokkal, tanfolyamokon tanuló diákok bármiféle előnyt élveznek az autodidakta módszerrel tanuló - és feltétlenül megemlítendő, hogy lelkes, szorgalmas és kitartó - diákhoz képest. Én ismertem olyan embert, aki 13, azaz tizenhárom éven át tanult németül - általános iskolában, gimnáziumban azután az egyetemen - végig jó, illetve jeles tanuló volt, érettségizett németből. Majd amikor kimentünk Németországba nyaralni, én kommunikáltam a helyiekkel a gyengécske angolommal, mert egyszerűen egyetlen mondatot sem volt képes összerakni a fejében tárolt rettenetes mennyiségű adatból és táblázatból egy életszerű szituációban. És az ellenpéldák tömkelegét is fel lehetne sorolni, amikor autodidakta nyelvtanulók kiválóan megértetik magukat az adott nyelven. Nézzünk meg egy National Geographic filmet, amelyben egy random jelleggel megszólaltatott afrikai bennszülött gyermek simán elmagyarázza angolul, merre van az orrszarvú és mit csinált az oroszlán a nagybátyja lábával a legutóbbi holdtöltekor, és nem kell neki sem tolmács, holott aligha találkozott angoltanárral vagy nyelvtanfolyammal. Vagy a rengeteg külföldön dolgozó magyart, akik nem egyetemi diplomával és felsőfokú nyelvvizsgával vágnak neki mosogatni egy idegen országban, mégis - ha az igény és az akarat együtt van - egy-két év alatt legtöbbjük kiválóan kommunikál az adott nyelven - nyelvtanár, tanfolyam nélkül. És az aduász a példák között Lomb Kató, aki saját bevallása szerint kamaszkoráig kifejezetten nyelvi antitalentumnak számított, amikoris elkezdett autodidakta módon nyelveket tanulni, egyiket a másik után, saját módszerekkel, a kíváncsiság által hajtva. Az eredmény: Angol, francia, német, orosz nyelvet bármelyikről bármelyikre szinkrontolmácsol, még vagy húsz nyelven ír és olvas, társalog és élvezi és fordítja a szépirodalmat, szakirodalmat. Köztük a kínai és a japán nyelvvel. Szóval ha a diák eléggé szorgalmas, eléggé hajtja a tudásvágy és össze tudja rakni a különböző forrásokból összeszedett információkat, az megtanul egy vagy akárhány nyelvet használni tanár nélkül is. A Duolingo pedig hasznos eszköz ennek érdekében, de nyilvánvalóan van egy pont, amikor a diák igényei már túlhaladják az általa biztosított lehetőségeket. Viszont manapság ott van még számos egyéb lehetőség, amelyekkel összerendezgetve bizony meg lehet tanulni idegen nyelve(ke)t profin, tanári segédlet nélkül. Ilyen eszközök például a (nyomtatott vagy akár elektronikus) nyelvkönyvek, nyelvtankönyvek, értelmező- és szinonimaszótárak, az online filmnézés, idegen nyelvű könyvek, weboldalak, cikkek olvasása, hangoskönyvek, stb. Szóval, mindent összevetve: igen, igazuk lehet a tanároknak: a Duolingo nem feltétlenül alkalmas ARRA, hogy ÚGY megtanuljon valaki egy nyelvet, ahogyan ők megtanulták, de ettől még meg lehet tanulni a segítségével nagyjából alap- vagy társalgási szintig. De abban nincs igazuk, hogy nélkülük megáll a nyelvtanulás szíve. :)


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Nem akarok szőrszál hasogatni, de az idézett cikk nem azt mondja, hogy a Duolingo nem alkalmas arra, hogy " ÚGY megtanuljon valaki egy nyelvet, ahogyan ők megtanulták", hanem azt mondják, hogy "A nyelvtanárok csapata végül arra a megállapításra jutott, hogy szép-szép ez a Duolingo, de igazán nem alkalmas tanulásra." Ezen kaptam fel a vizet :)


https://www.duolingo.com/profile/TamsBerkes1

Teljesen jogos, bár én nem is az Ön hozzászólására reagáltam, hanem azokéra, akik azt állítják, hogy a nyelvtanuláshoz márpedig tanár kell. Szerintem nem. A Duolongo-t nem tudom megítélni, hogy önállóan mit lehet vele elérni, mivel én már bizonyos (autodidakta) felkészültséggel kezdtem neki. Szerintem egyébként a hibái ellenére jó, és mindenképpen mellette szól, hogy HAGYJA az embert tanulni, nem köt bele minden olyan apróságba, amikbe a tanárok általában igen. Az is pozitívum, hogy gyakorlatilag bármikor lehet használni, amikor az ember ráér és kedve van hozzá, nem kell igazodni a tanár vagy az iskola időbeosztásához. Szintén előny, hogy olyan tempóban tud haladni az ember, ami neki épp megfelelő, nem húzzák vissza és nem akadályozzák csoporttársak, akik más tempóban veszik az akadályokat. Az is jó, hogy azzal/azokkal a témakörökkel foglalkozik az ember, ami őt leginkább érdekli, vagy amihez kedve van. Ha akar, azzal halad, ami nem megy annyira, ha egy kis önbizalomra van szüksége, akkor azzal foglalkozik, amiben a legerősebb. Vannak hibái is, a fentebb emlegetett bugyuta mondatok is nyilván kiverik néhány embernél a biztosítékot, de én még nem láttam egyetlen olyan nyelvkönyvet sem, amelyikben ne lettek volna a "Mary has a little lamp"-hoz hasonló verítékszagú példamondatok, ezen túl kell tennie magát az embernek és kész. A géplány kiejtése olyan, amilyen, de ha valaki hallott már felszólalni egy spanyol, francia vagy német politikust az Európai Parlamentben, az attól kezdve a kiejtéstől nem fog különösebben stresszelni. :) Szóval mindent összevetve én inkább a Duolingo és az egyéb alternatív módszerek mellé teszem a voksomat. A tanárok zöme - tisztelet a kivételnek - még ott tart, hogy bebifláztatnak millió-egy táblázatot, valamint szószedetet, és azután azt várják, hogy az ember ebből az adathalmazból rakjon össze értelmes mondatokat és fejezze ki a gondolatait, érzéseit. Az anyanyelvünket sem így tanuljuk. Ha így próbálnánk a gyermekeinket megtanítani beszélni, akkor valószínűleg kamaszkorukra sem tanulnának meg beszélni, legfeljebb azok, akiknek valami elképesztő matematikai talentuma van és elemeiből, logikusan fel tudnak építeni értelmes mondatokat. A tanárok szerintem nem is a kenyerüket féltik, hanem inkább a mundér becsületét. Mindemellett azt, hogy a Duolingo alkalmas-e önálló nyelvtanulásra, szerintem nem is tudja megítélni egy olyan, aki csak kívülről látja az alkalmazást, miközben ő már kiválóan ismeri azt a nyelvet és egészen más módszerekkel sajátította el. Olyan emberek fogják eldönteni, akik ezzel tanulnak egy nyelvet, és ha sikeresek lesznek, akkor a legkevésbé sem fogja zavarni őket, hogy a nyelvtanárok szerint nem lehetséges az, amit ők elértek.


https://www.duolingo.com/profile/tyviah

Én úgy gondolom viszont hogy az individuum tudja eldönteni mi a megfelelő a számára. Mint ahogy a közmondás is mondja: kinek a pap, kinek a papné. Nagy valószínűséggel aki ittragadtam Duó-n annak ez bejött. Vitatkozás Önnel kedves TamsBerkes1, illetve kiegészítve sorait, nem csak nyelviskolában csoportokat tanító nyelvtanárok vannak, hanem magántanárok is, akik alkalmazkodnak a nebuló haladáshoz. Persze ennek is lehet okos gazdasági féle részükről profitoptimalizaciót biztosítva maguknak, de nekem szerencsém volt, én egy nagyon kedves, aranyos, elhivatott, profi szakembert foghattam ki, mégsem éreztem azt, hogy belátható időn belül vele érek célba. Próbálkoztam kitartóan a hagyományos, az autodidakta, az otthon tanulásos, és más alternatív módszerekkel, végig is csináltam mind, mégsem jött el sosem az az áttörés, hogy az A0,5 szintnél tovább juthassak. És ekkor, immáron több mint fél éve ajánlották nekem a Duolingo-t. És láss csodát, ez nekem nagyon bejött, bejön. Én csak tisztelni és dicsérni tudom ezt a rendszert. Valószínűleg akik rosszat írnak erről a rendszerről azoknak meg nem sikerült ráérezniük, vagy nem mondanak igazat érdekükből adódóan. Egy kollegám régi mondását idézném: van jó zene meg van rossz zene. A jó zene az, amiért az emberek fizetnek, a rossz zene meg az, amiért nem fizetnek. Én nem kedvelem a Heavy metalt, és a jazzt, viszont sokak szívét megdobogtatja, az én Wagnerem meg másokat riaszt...


https://www.duolingo.com/profile/TamsBerkes1

Nagyjából ugyanarról beszélünk, másképp. Szóval ezt kicsontoztuk, hacsak nem akarunk l'art pour l'art vitázni, amíg az idő el nem múlik. :D


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

A géplány kiejtésével kapcsolatban: Nekem is az a benyomásom, hogy rossz. Nem tudom, mért választottak ilyen rossz hangot. Itt van egy csomó jó angol TTS (klikk), de ennek megítélését bízzuk az angol anyanyelvűekre. Mi viszont a a magyar gépi hang, TTS minőségét meg tudjuk ítélni. Itt van például Mariska (klikk). Ez a mondat intonációjától eltekintve - szerintem - egészen jó.


https://www.duolingo.com/profile/Magnolia511

Kettőszáz negyvennégy napos szériánál tartok úgy, hogy semmit ( a szó szoros értelmében ) nem tudtam angolul. Tavaly ilyenkor még csak gondolatomban sem volt, hogy majd egyszer angolul fogok (kicsit) gondolkodni. Most már itt tartok, és nagyon élvezem. Három órám van a 16. szint eléréséig, és holnapra hagyom magamnak ezt a dicsőséget: hogy jobban tudjak örülni! Ha valami okozhat függőséget, a Duolingo-ról elmondhatom pozitív értelemben! Sok sikert mindenkinek a saját maga tempójában való tanuláshoz! :)


https://www.duolingo.com/profile/nagy-istvan

Ismerek sok nyelvtanárt, de egyiktől sem hallottam, hogy a duolingo nem alkalmas a tanulásra. Nem hiszem, hogy reprezentatívnak kellene vennünk a cikket. Másrészt viszont nem ez az első lehúzó cikk, ezért inkább a vizsgaközpontokra tolnám ezt a véleményt. Kicsit úgy állnak ehhez, mint a taxisok az uberhez. Féltik a monopolhelyzetüket, de előbb-utóbb ki fog forrni ez a technika is és számolni kell vele.

Amúgy ez a cikk figyelmesebben olvasva ilyeneket is ír: "a Duolingo nagyszerű kezdeményezés." "Ha a Duolingo vagy más hasonló program segít abban, hogy a Föld lakosságának minél nagyobb része tudjon írni és olvasni valamilyen nyelven, vagy csak nyitottabb legyen a világra, akkor csak megtapsolni tudjuk" Szóval kicsit sarkítva emelted ki a "nem igazán alkalmas részt", de azt is tudomásul kell venni, hogy sokféle tanulási módszer van.

Infótanárként néhány informatika órán kipróbáltuk egy németes csoporttal, hogy a németről angol tanulás hogy megy nekik. Voltak, akik nagyon belelkesedtek, otthon is folytatták, de voltak, akik csak az órákon léptek be. Ez utóbbiak között vannak, akik eleve nem tudnak gyorsan/helyesen gépelni. Nekik az ilyen program kínlódás. (A duolingo mellett a quizletet is használtuk a németórai szókinccsel, többen azt sem használták otthon:(

Visszatérve a nyelvtanárokra, sokan "szószátyár", nagyon kommunikatív, ami miatt eleve többre értékelhetik a szóbeli kommunikációt az írottnál. Én magyarul sem beszélek sokat, nekem nem jön be a nyelvórai "csevegés", így én a duolingot nagyszerű programnak tartom MAGAMNAK, de elfogadom, hogy nem mindenkinél válik be.


https://www.duolingo.com/profile/BudaiIlona

Igazat adok neked, jómagam is szeretem az angol nyelvet, bár kezdő vagyok, de már tanfolyamra is jártam és őrülök, hogy a doulingo segitségével tovább tudok tanulni. üdv Budaillona


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Duolingo a legjobb nyelvtanár :)


https://www.duolingo.com/profile/BudaiIlona

peter kristof a legjobb nyelvtanár szerintem is. Budaillona


https://www.duolingo.com/profile/francisconagy

A brazíliai portugál nyelv tanulásának a második fázisában használtam a Duolingót. Végigcsináltam a programot. A beszédkészségemet fejlesztendő, most már hagyományosan folytatom a tanulást, magántanárnál.tanulás

Tanulj meg egy nyelvet mindössze napi 5 percben. Ingyen.