1. Fórum
  2. >
  3. Téma: Duolingo
  4. >
  5. Ezek a nyelvtanárok!

https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Ezek a nyelvtanárok!

A Duolingoról írják: "Brit nyelvtanárok is kipróbálták a népszerű nyelvtanító programot. Egyik szemük sírt, a másik nevetett."
A magyar nyelvtanárok is kipróbálták: "A nyelvtanárok csapata végül arra a megállapításra jutott, hogy szép-szép ez a Duolingo, de igazán nem alkalmas tanulásra." - Írja a nyest.hu/hirek/mire-jo-a-duolingo.

Hát én személy szerint nem vagyok összeesküvés-elmélet hívő (conspiracy theory believer), de az a gyanúm, hogy a nyelvtanárok egy kicsit féltik a kenyerüket. Szép is az, évekig tanulni az idegennyelvet, fizetni érte, és mindezek dacára meg se tud szólalni a szerencsétlen tanuló.

A magam részéről - miután a Duoval megismerkedtem - "intuitív" tanuló lettem (szakítottam a nyelvtani szabályok tanulásával), pedig egyébként imádom a nyelvtant. Az érdekes az, hogy a Duo dacolva a modern nyelvtanulási elmélettel (csak a célnyelven tanulni és gondolkodni), játszva tanítja az embert, egyáltalán nem idegesítő. Ha megunom, kikapcsolom.

May 14, 2016

38 hozzászólás


https://www.duolingo.com/profile/MagdolnaHorvath

Tavaly a nulláról kezdtem !!! Már nem veszek el a rövid mondatokban :-) Sőt imádok angol szövegeket olvasni ! Igaz a latin / 4 év / tanulása segítség az írásnál is. De a kevés német tudásom az elején nagyon belezavart. Már nem :-) Csak köszönet és hála annak aki ezt megvalósította !!! Az unokám 3 éve tanulja és ott tartok, hogy tudok neki segíteni. Tavaly ilyenkor még leintett, hogy mama nem jó, de most már jól szórakozunk együtt is . Kettőnk játékos versenye lett a "duo" :-) Így játszva szinte észrevétlenül tanulja is :-)


https://www.duolingo.com/profile/cat.e.rina

Fura, az én angol tanáromnak például kifejezetten tetszik a Duolingo, ajánlja a tanítványainak és saját maga is használja, ugyan nem a magyar-angol programot hanem az angol-olaszt.


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Tisztelet a kivételeknek :)


https://www.duolingo.com/profile/Kroszki

Hm alapból a magyar angol nyelv oktatás is azon van (kivétel tanárja) hogy egy rakat szót tudjon a diák és sablon mondatokba betudja rakni. Meg valami érthetetlen példával kiegészített nyelvtant. Ősszintén mondom ez a gyermeklelkű program úgy tanít mint mikor anyádtól kérdezed és azt hogy hívják, és az mi csoda?

A bugyuta példa mondatai kellően kifacsartak hogy felfogjuk igen az angolban más maga szórend és a mondatok jelentése figyelem felkeltő és megjegyezhető. Szerintem kelően súlyosak az elefántos példa mondatok, hogy szakadjon az ember egy kicsit miközben talán maga is tejet iszik. :)


https://www.duolingo.com/profile/FerencNagy864247

Ugyan már, miért szerepel annyi igeidőben "A padlón alszom" példamondat? Csontkovácsok is vannak a D. szponzorai között?

Az összetett igeidőknél feltűntek a fél példamondatok. Márpedig egy csomó portugál, angol, spanyol, német stb. igeidő csak egy bizonyos igeidővel állhat párban, egy főmondatból és egy jellegzetes kötőszóval kezdődő mellékmondatból álló összetett mondatban.


https://www.duolingo.com/profile/Yumiyaa

Az előző cikkjükbe ( http://www.nyest.hu/hirek/tejivo-lovak-almakenyerrel ) beleolvasva én megértem, ha idegesítőnek találják :'D Ha valaki már egy bizonyos szinten van angolból, és úgy kezd neki, akkor zavarhatja, hogy nem fordíthat "szabadon". Nekem se tetszett, viszont a francia-angol kurzus nagyon bejött, mert abból még nem vagyok olyan jó :) (meg ott jól is jött a "szigorúság", hogy megszokjam mikor melyik prepozíció hogyan kell használni, stb.)

Ízlések és pofonok, azt is elfogadom, ha butának tartják a mondatokat. Szerintem aranyos és vicces :D


https://www.duolingo.com/profile/zoldalma11

Én 2x jártam kezdő tanfolyamra elég sok éve, megtanultam amit megtanultam, nagyjából vissza is jön a nyelvtan használat, a szókincs is, de most először érzem úgy, hogy képes vagyok megfogalmazni némely aprócska mondatot. Az előzőek után nem tudtam volna megkérdezni pl. hogy milyen messze vagyok valahonnan.. Azon kívül ráélesítette a szemem, fülem a nyelvre, megértek, fordítok mondattöredékeket, ami előzőekben szintén nem fordult elő. Beszédcentrikus tanfolyamon sok idő volt, hogy az órákon az idő 3/4 részében egymás szerencsétlenkedését hallgattuk. A DUO egyik fő előnye a kötetlenség és hogy nincs a már megint nem tanultam (eleget), lemaradtam érzés. Szerintem is vonzza a tanulási kedvet és ad sikerélményt.


https://www.duolingo.com/profile/Famolvfox

Eléggé elkedvetlenítő ez a cikk, annak aki nem tudja mi az igazság. Nem értek vele egyet, én 3 éve az angolt kezdtem el itt átismételni, még akkor csak a ''van 3 életed' verzió volt, tény, hogy filmeket is néztem mellé és nyelvkönyveket is kerestem (angolból azért ez nem volt nehéz) de azóta nyelvvizsgát is tettem, és ehhez hozzájárult az oldal is. Szerintem az alapokat átadja, a létezését felfedi nyelvtani szerkezeteknek is, olyan dolgokat tanít, ami alkalmas arra, hogy más szókincsfejlesztő programokat használjuk mellé, hiszen beépíthető a megtanult szerkezetekbe. Szerintem a kurzusok jó része a stabil alapfokra is eljuttat bárki (és innen már csak szókincsfejlesztés is középfokig vihet bárki, vagy jobb képesség a beszédértésre, beszédkészségre) az ukrán és a török, habár véleményen szerint az A2-szintig készít fel. (De mindenképpen a többi kurzushoz képest, kevesebb tudást adnak át-úgy érzem)


https://www.duolingo.com/profile/Famolvfox

azt még hozzá teszem, hogy nincs gond a minőségével a török és ukránnak sem, hisz ezeket a szláv-keleti nyelveket amúgy sem könnyű átadni, bár a magyart szerintem egészen jól sikerült, ahhoz képest, hogy mennyire megfoghatatlan és kevésbé hasonlítható más nyelvekhez.


Tanulj meg egy nyelvet mindössze napi 5 percben. Ingyen.