1. Fórum
  2. >
  3. Téma: Duolingo
  4. >
  5. Milyen szintű tudást tudsz it…

https://www.duolingo.com/profile/h4mi1

Milyen szintű tudást tudsz itt megszerezni?

Üdv , sose tanultam angolt ( bár tudok angolul 18-20 éves korosztályba szerintem mindenki tud valamennyire), németből érettségiztem.

Érdekelne hogy aki végig csinál minden egyes leckét angolból és mondjuk nem úgy hogy 0 szíve épp hogy marad és akkor egyből tovább ugrik, hanem addig gyakorol míg nem ront vagy csak keveset ,szóval szorgalmasan tanulgat.

Az érdekelne hogy kb milyen tudást tud itt magára szedni az ember? Esetleg később bővülnek a leckék?

Amúgy telefonon jobban ráfüggtem mint a candy crashra :D

January 31, 2014

88 hozzászólás


https://www.duolingo.com/profile/h4mi1
  • Kérdés

Az ismeretek felfrissítése oldat az az összes vett leckéből csinál egy feladat sort vagy csak random kiválaszt egyet-kettőt?


https://www.duolingo.com/profile/negyvenketto

Az angol nyelvű fórumban azt írta Luis (a duolingo kitalálója), hogy jelenleg kb A2-es vagy B1-es körüli szintre lehet eljutni, ha végigcsinálod az egészet, és hogy később szeretnék addig bővíteni, hogy stabil B2-esre el lehessen jutni vele. Mármint ezt nem a magyarról angolra kurzusról mondta, hanem úgy általában mindegyikről.


https://www.duolingo.com/profile/red_umbrella

Szerintem nem lehet vele B1-re eljutni. Ha csak a fáról beszélünk, biztos hogy nem. A fa még ahhoz is kevés, hogy a megmártózós szövegeket úgy fordítsd le, hogy értsd is, miért jelenti azt, amit. Azt máshonnan kell hozzátenni. A fordítandó szövegek és a fa között van egy nagy űr.


https://www.duolingo.com/profile/atomjani

Vajon C típusig el lehet jutni? Mondjuk azt gondolom nem oldják meg, hogy valós beszélgetés alakuljon ki. Hogy nekem is kelljen mikrofonban mondanom valamit, amire majd a duolingo is reagál. Esetleg kérdésre kell valamit mondanom. És esetleg magyarul vissza fordítja, hogy ezt akartam e mondani? És ha igen a válaszom, akkor arra szintén reagál. Ha nem a válasz, akkor a hibás mondanivalómat valahogy korrigálhatom. Persze fontos írásban is tudni ilyet, de szóban a kiejtés miatt még fontosabb. Mert ha minden része nem megy és nekem talán inkább beszélnem kéne angolul, akkor hiányos lesz a tudásom. Szóval tényleg jó kérdés, hogy meddig, milyen területig segít, számíthatok e a beszéd szintű elsajátítására. Vagy az ilyet már másképp kell megoldanom.


https://www.duolingo.com/profile/negyvenketto

ígértek több beszélős-párbeszédes gyakorlatot is. de azért angolul elég sokan tudnak magyarországon ahhoz, hogy találhass magadnak valami csoportot, ahol tudsz angolul beszélgetni. szerintem középfokúról felsőfokú szintre leggyorsabban úgy jut el az ember, ha olvas, filmet néz, hangoskönyvet hallgat, beszélget, stb.


https://www.duolingo.com/profile/Metatron36

szerintem azért túl kötött a Duolingo ahhoz hogy C1-et el lehessen érni, az már szinte felsőfok, és nem látom azt hogyan lehetne azt elérni vele. Csak úgy lehet felsőfokot hogyha a Duolingo MELLETT nagyon sokat foglalkozik még az ember az adott nyelvvel, kurzusok, beszélgetés élő emberrel, stb


https://www.duolingo.com/profile/GyulaBozza

Hogyan lehet az angol nyelvű fórumot olvasni? Csak a magyar nyelvű témákat dobja fel. Köszi!


https://www.duolingo.com/profile/GyulaReich

na ez a hibája az egész nek kb kezdőknek jó de egyébként a feletti szintnél hibákat csinál tehát a magyar ide oda forditása leragad egy mondatnál ami be van tálálva és se jobbat se rosszabbat nem fogad el


https://www.duolingo.com/profile/Nitram.

Oké, úgy látom ez itt egyre népszerűbb téma, ezért muszáj vagyok nemhivatalos választ adni a részemről, mint fejlesztő. ATTENTION: ez egy elég hosszú poszt lesz.

Az olasz kurzussal kapcsolatban egy felhasználó ugyanezt kérdezte, és egy másik egy nagyszerű választ írt neki. Szerintem ez mindent lefed amit a Duolingo-ról tudni érdemes (angolról fordítva):

" [...] Szerintem az angol beszédkézséged leginkább a Duolingon kívűli gyakorláson fog múlni. Hiába, hogy a Duolingo maga oly brilliáns, a beszédkézséged sokkal alacsonyabb lesz, mint az olvasás ill. íráskézséged, a feladatok ilyen struktúráltsága miatt. [...] "

Ez a fönti idézet gyakorlagilag megragadja a Duolingo legnagyobb gyengeségét. Ehhez hozzátennék még néhány dolgot, ami az én személyes véleményem.

1) A Duolingon nem találsz nyelvtani instrukciót (max. ilyen témába foglaltakat, de azok nem hivatalosak), és nem is tervez ilyesféle instrukciókat adni. Mert a Duolingo mottója, hogy úgy tanulj nyelvet, mint a kisgyerekek tanulják anyanyelvüket: hozzá kell szoknod az adott nyelvhez, "angolul kell gondolkodnod" ahogy szokták mondani. Ettől függetlenül, ez a pontos nyelvtani ismeretek híján gyakran lehetetlen, ráadásul a mondatok kontextus nélkül jelennek meg az oldalon, ami tovább gyengíti az önálló megértés esélyeit.

2) Nem nyelvvizsga. Különbséget kell tennünk a nyelv folyékonyan való beszélése és a nyelv helyes használata között. A duolingón mindkettőt el lehet sajátítani, de míg az elsőt lényegesen könnyebben el lehet, addig a másodikhoz már komoly erőfeszítések szükségesek a duolingon kívül is. Megint ott tartunk, amit idéztem, a lényeg a plusz erőfeszítésben van. Csak és kevés/ritka Duolingózással nem érsz el automatikusan nyelvvizsgát! A duolingo nem instant megoldás, nem úgy működik hogy regisztráció után adunk neked komplett nyelvtudást, hanem azért tenni is kell!

3) És szeretnék elmondani egy személyes példát hogy milyen eredményeket lehet elérni a Duolingon. Tavaly nyáron vettem föl a francia nyelvet a Duolingon. Azelőtt soha sem voltam kitéve a franciának, nem tudtam semmit a kiejtésről, a nyelvtanról, szókincsről, semmiről! És most karácsony körül, tehát 7 hónapnyi Duolingóval a hátam mögött már francia nyelvű filmeket néztem, aminek döntő többségét (60-70%-át legalább) értettem, természetesen feliratozva. (A Jöttünk, Láttunk, Visszamennénk c. filmeket néztem meg amúgy, ha valakit érdekel. Írtam róla egy kis posztot itt a Duolingon angolul: https://www.duolingo.com/comment/1425572)

Wow, tényleg hosszú poszt lett, de remélem mostmár kapizsgáljátok mit lehet itt elérni. Hamar nagynak tűnő eredményeket, majd később betonszilárd nyelvtudást!

"To language infinity and beyond!" - a Duo mottója

(A nyelvi végtelenbe és tovább!)


https://www.duolingo.com/profile/geri43

Félek, hogy talán az egyes számú pont miatt lesz a Duolingo kevésbé népszerű... Ha pl. egy új nyelvet szeretnék tanulni, akkor az oldal egyből bedob a mély vízbe, hogy "tessék: boy, girl, he she is a/an, találd ki magad mit mikor kell használni..." Ilyen formában csak azoknak ajánlott ez az oldal, akiknek valamennyi alapjuk már van a választott nyelvből, ahonnan elindulhatnak, de akik mélyebben is tudni szeretnének egy-egy kivételről vagy szabályról, azoknak a Duolingo egyedül nem megoldás. Ami szomorú, mert meg lenne az oldalnak a kapacitása, hogy ezt is lehetővé tegye.

Egyébként itt miért csak az angol nyelvtudást jeleníti meg a név mellett?


https://www.duolingo.com/profile/askat1951

Nem értek egyet. A kérdésekben benne van a válasz, nagyon egyszerű rájönni, mikor a és mikor an, vagy he illetve she. Én sem tanultam eddig angolul, de hihetetlenül hatékonynak tartom a duolingo-t.


https://www.duolingo.com/profile/geri43

Csak példának hoztam fel, de vannak olyan helyzetek, amikor egy-egy magyarázat hasznos lehet :)


https://www.duolingo.com/profile/SD-77

Ne csak a Duolingo-t használd. De ha mégis, akkor kérdezz, és segítenek majd neked :D


https://www.duolingo.com/profile/Nitram.

Maximálisan egyetértek, mint felhasználó. Ez olyasvalami ami a Duolingo 2011-es indulása óta piszkálja az emberek csőrét, és joggal. Valahogy hivatalos válasz még sosem érkezett amikor ez a kérdés felmerült. Én csak arra tudok gondolni, hogy 1) soha nem fognak semmilyen nyelvtant beépíteni, 2) a lehető legjobb rendszert akarják létrehozni (amúgy is maximalisták), és ezt titkolják előlünk. Szerintem mindkét opció rossz, mert még ha terveznek is valamit számunkra, arról igazán tudathatnák a felhasználókat, nem kéne örökös titkolózásba bújniuk. Vitathatatlan tény, hogy egy feltörekvő és még gyerekcipőben járó kurzusnál, mint a miénk ez a hiányosság sok új felhasználót elijeszthet.

Ha most fejlesztőként nézem a dolgokat, akkor azt mondhatom, hogy egy olyan oldalnak aminek a nyelvtanulás természetessége és egy nagy közösség létrehozása a célja, annak ez egy meglehetősen jó taktika, hogy a "mondatok megbeszélése" alá kerüljenek a nyelvtani instrukciók, ahol szükségesek. Ez nagyon jól működött a régi kurzusoknál, mint pl. az olasz vagy a francia kurzus. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy olyan tagok is legyenek, akik 1) nagyon jól tudnak angolul 2) idejük és kedvük is van ezzel foglalkozni (mármint másoknak segíteni). Mi fejlesztők az elsőt már teljesítettük is azáltal, hogy lefordítottuk a weboldalt és annak minden mondatát, a második pont nálunk meg nem játszik, mert nekünk úgyis kötelességünk segíteni időtől és kedvtől függetlenül :P

ui.: grat a 84 lingothoz ;)


https://www.duolingo.com/profile/geri43

Off: Az a 84 lingot onnan ered, hogy egy bugnak hála saját magamat is "szívecskézhetem" (ilyenkor ugye +1 és -1 lingot = 0 lingot változás)


https://www.duolingo.com/profile/Nitram.

Nem tudtam, hogy ilyet lehet... Ez is bizonyára az új design következménye...


https://www.duolingo.com/profile/Szab

Nem értek ezzel egyet. Szerintem tök jó ez így ahogy van. Spanyolt sose tanultam és eleinte tökre nem értettem, hogy egyszer nosotros(T/1 "mi" férfi) máskor nosotras (T/1 "mi" nő) és akkor ezt így most hogy? Mókás volt magamtól rájönni, hogy ezek a spanyolok megkülönböztetik a kettőt, ami nekem teljesen új volt mert csak a magyart, angol és németet ismertem ahol ilyesmi ugye nincs.

Aztán persze olyan is volt, amikor a német melléknév ragozással annyira nem boldogultam, hogy fórumon kértem segítséget. Kaptam egy korrekt linket ahol nagyon érthetően ott volt a táblázat, hogy mikor mit használunk.

Szóval én azt mondom jó ez így, sokat kell próbálkozni, gyakorolni és gyakorolni aztán ha végképp elfogy a türelem akkor a fórumon tuti segít valaki elmagyarázni vagy belinkelni egy korrekt nyelvtani magyarázatot. Nyelvtant magyarázó oldalból amúgy is rengeteg van. De az amit a Duolingo nyújt az nincs máshol.


https://www.duolingo.com/profile/LX-iR

spanyolnál a többesszámú hímnem/nőnem nekem is szép kérdőjel volt az elején, aztán utánakérdeztem hálistennek -csupa nőnemű esetén: nosotras, vosotras, ellas -de ha már legalább egy hímnemű is van a sokaságban, nem szórakoznak: nosotros, vosotros, ellos :)


https://www.duolingo.com/profile/Metatron36

Igen, ez egy elég latinos jellemző, de végülis újlatin nyelvről beszélünk.


https://www.duolingo.com/profile/kisakosh

Ez így nem igaz. Akkor van ez, ha teszteled magad és a program feltételezi, hogy tudod. Ám, ha elölről kezded, építkezik és rámutat a nyelvtani igazságokra. Úgy is rájössz, a sok-sok hibából :D

Én a tanult nyelven nézek filmeket, yt videókat. Pl. most spanyolul. Egyenlőre még gyerekcipőben járok, de alakul, mint púpos-gyerek a prés alatt :)


https://www.duolingo.com/profile/Mr.Zozo

Először én is így jártam, hogy nem értettem, mikor milyen kifejezést, alanyt, mondat szerkezetet stb. kell használni.
Majd elkezdtem leírni a leckében előjövő példákat, és egyben látva és összehasonlítva a lecke példa mondatait egyből megértettem a lecke anyagát, és hogy melyik esetben mit és hogyan kell alkalmazni. Igaz, hogy időigényesebb haladni a jegyzetelés miatt, de nekem sokat segít a tanulásban és abban, hogy magyarázat nélkül is megértsem a mondatok nyelvtani alakját.


https://www.duolingo.com/profile/Conner1977

A párom valaha németet tanult, itt is azt szeretett volna, de csak angol volt, hát azt kezdte el. Előtte semmilyen kapcsolata nem volt az angol nyelvvel, és már elég jól halad a Duolingón. Persze időnként kérdez tőlem, és megbeszélünk egy-két angol-problémát. Amúgy sokat segít, ha a Duolingón túl van kivel angolul csevegni...


https://www.duolingo.com/profile/JuditAnnacska

Hasznos infókat írtál, köszi. Csak egy kérdés: 7 hónap alatt mennyi időt fordítottál duolingora? Gondolom nem heti 1*30 percet. Meg tudnál adni egy napi vagy heti átlagot?


https://www.duolingo.com/profile/Nitram.

Nem tudok pontos átlagot mondani, bocsi. Volt, hogy napokig nem foglalkoztam vele, utána meg sok órát egy nap alatt. Változó.


https://www.duolingo.com/profile/vtibi

francia felirattal ugye és nem magyarral? :D


https://www.duolingo.com/profile/Nitram.

Rosszul gondolod, mert egyikkel sem. Szuahéli feliratozással ;)


https://www.duolingo.com/profile/gosraap

off: Hogy kell vastagbetüket írni commentbe? próbáltam a html taggel nem jött be :D


https://www.duolingo.com/profile/Nitram.

reddit-alapú a rendszer, de szép próbálkozás a html! :) két csillagot kell tenni egymás után és akkor vastag betű lesz. a vastagnak szánt rész végén megint két csillag (lezáró tag).


https://www.duolingo.com/profile/Balzs469501

Üdv! Mint moderátort szeretném kérdezni az angolról: feleségem angol tanár, és mivel van most sok tanítványa, ezért elkezdtem egyelőre a Duo-n tanulni a nyelvet, ami tetszik. Egyrészt a régi ismereteket felfrissíti, másrészt jönnek azért új dolgok is. Viszont lenne a feleségemnek a haladásommal kapcsolatosan kérdése. Az érdekelné, hogy bár szerinte nagyon jó a felépítés, de jönnek egymás után a különböző igeidők, nyelvtan, stb. De amikor javarészt az elején átveszi a dolgokat a Duo, akkor miket kell majd csinálni/gyakorolni mondjuk a 3. hónaptól? Milyen a 6. hónaptól az anyaga a duónak? Bele lehetne ebbe kicsit látni? Mert azt mondja, akkor felkészülne rá kicsit, hogyan segítsen nekem. Köszi előre is a választ!


https://www.duolingo.com/profile/kisakosh

Engem az érdekel, ha az ember becsülettel tanulja és rászánja az idejét, energiáját, lehet-e középszintű vagy akár nagyobb szintet elérni itt duolingo-n? Egyébként jobb is, hogy nem traktál nyelvtannal.

Én most elkezdtem spanyolul tanulni, és azért bár direkt n nem foglalkozik a nyelvtannal, azért a szövegkörnyezetbe ágyazza és előbb-utóbb úgy is rájössz, ezt így meg úgy kell mondani. Így gyorsabb, mint nyelvtannal baszakodni. :)


https://www.duolingo.com/profile/SchafHU

Ez minimum a hét hozzászólása... "...jobban ráfüggtem mint a candy crashra" :D :D


https://www.duolingo.com/profile/Metatron36

főleg hogy candy crush


https://www.duolingo.com/profile/Gladeros

Én elég jól tudok angolul. Mármint mint egy 7. osztályos általános iskolás tudhat. És egyébként jó az oldalban, hogy elég szűk a helyes válasz adási lehetőség...... azaz elég pontosan kell fogalmazni. Szerintem ez lehet "kockásra marod magad" széria vagy jó is lehet pár szemszögből.


https://www.duolingo.com/profile/SzSzabolcs

Nekem nagyon bejön ez a fajta játékos tanulás. Eddig mindig az volt a bajom, hogy nem tudtam magam rávenni mindennap a nyelvtanulásra. Itt meg egyfolytában játszok (pl. útközben). Úgy gondolom ez a kulcsa, mert így rögzülnek igazán a dolgok. Ráadásul lehet abban valami, hogy elkezdesz angolul gondolkodni, mert nekem volt olyan, hogy a gyorsaságra mentem egy leckénél, és nem figyeltem a feladat kiírására, csak gépeltem a választ a hang alapján, majd akkor vettem észre, hogy magyarul kellett volna írnom. Gyakorlatilag angolul gondolkoztam... (mert tudtam mit jelent, és fejben fordítottam, és azt írtam le). Amúgy én teljesen elölről kezdtem az anyagot, mert úgy voltam vele, hogy egyrészt meg szeretném szokni a leckék felépítését, másrészt úgy gondoltam egy kis újraalapozás nekem sem árt. És igazam lett, mert rengeteg rutinhibát vétek (pl. határozott és határozatlan névelőkkel)


https://www.duolingo.com/profile/atomjani

Nekem meg olyan volt, hogy magyarul írtam le, pedig csak a halott angol mondatot kellett volna csak legépelnem. Igen, én is rövid időn belül nyomtam rendesen. Fogalmam sincs, hogy nem lesz e ez a gyors tempó káros, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi leckét csinálok. Mert hát az információkat fel is kell dolgozni, gondolom ez alváskor, álmodozáskor fog történni. Meg igen, nagyon nehezen vettem régen rá magam az angol tanulására. Mindig próbáltam magolni. És tessék, most meg simán csinálom. Jó, simán azért nem, de talán eredményesebben, nagyobb aktivitással.


https://www.duolingo.com/profile/zetorka

én is gyorsan haladok, mert kíváncsi vagyok rá milyen leckék jönnek még, de szerintem ez nem gáz, mert majd legfeljebb fogom magam és még 2-szer 3-szor végigmegyek rajta :) amúgy én tele vagyok olyan hibákkal amik a figyelmetlenségből erednek, pl rendszeresen nem veszem észre, hogy valamit többes számban kéne leírni meg ilyenek szerintem nem kell ezeken izgulni ha gyakorol az ember mindenképp fejlődik


https://www.duolingo.com/profile/atomjani

Ilyen nálam is van. De ha ilyen apróság miatt bukjuk el a leckét, legközelebb már jobban figyelünk rá. Amit még megfigyeltem, hogy amit elsőnek nem sikerült megjegyeznem, megtanulnom, az később újra előjön. És néha olyan jó példákkal, hogy minden érthetővé válik.


https://www.duolingo.com/profile/gosraap

Én amikor bekerült akkor 4 nap alatt eljutottam az utolsó előtti nagy szövegrészhez, aztán sajnos a tanulmányaim miatt fel kell függesztenem a dolgot, most meg ismételgetekhetek mert vagy egy hét kimaradt és nekiálltak fakulni a dolgok :/ Szerintem nincs sok vagy kevés a tanulásban, nekem a rekordom eddig a 6 óra alatt 30 oldal bemagolása volt. Kétlem hogy fizikai határai lennének a tudás adott időre alatt megjegyzésére. Ha belegondolsz elolvasol egy olyan könyvet fél nap alatt ami több mint 300 oldal de a kedvenc műfajod. Fél évvel később is visszatudsz emlékezni rá, hogy miről szólt, ha valami eszedbe jut akkor tudod melyik fejezetbe olvastad. De ha mondjuk elolvasol egy 400 oldalas könyvet mondjuk 3 hét alatt ami a hogyan termesszünk kakukkfüvet a Sivatagban, valószínüleg nem fogod fél év mulva felidézni még a könyv címét sem, mert egyrészt baromira nem érdekelt, másrészt kevés eséllyel használtad a tudást. Summa: ha valamit erőszakkal magolsz be "csak mert kell" akkor valszeg azt rá egy napra elfelejted, de pár óráig a rövidtávúba fog azért maradni, ez az egyetemi évek alatt igazán hasznos :) . De ha olyat csinálsz ami szórakoztat, az lehet akármilyen gyors mert valami így is ugy is ragad


https://www.duolingo.com/profile/szamarhegy

Hello, szerintem sincs olyan, hogy sok, viszont ha nincs elég ismétlés, akkor nem rögzül, régebben jártam ilyen alfás tanfolyamra (nekem nagyon bejött) ott naponta 4x átrágtuk az anyagot és hetente 1x újra ismételtük az egészet és napi 50-70 új szó sebességgel haladtunk, amiből 80% megmaradt, a 3. hét környékén úgy éreztem, hogy szétesik az egész, semmit se tudok, aztán leülepedtek a dolgok, gondolom akkor került át a hosszútávú memóriába és készség szinte sok minden, tehát nem 'erőből' :) kellett megoldani. Jó ez a duolingo rendszer, már akinek van hozzá alapja, de angolból azért mindenkinek van valami.


https://www.duolingo.com/profile/varhegyi

Nekem nagyon bejott ez a tanulasi forma.Most kezdtem el es nem hajtom magam hogy minnel hamarabb tul legyek rajta. Viszont engem is erdekelne a korulottem levo tanulotarsaim kerdesere a valasz!!!


https://www.duolingo.com/profile/Adam1978

Én annyit tudok ehhez hozzátenni, hogy egy angolul beszélőknek szóló franciatanfolyam elvégzésével állítólag 2014 szót lehet elsajátítani: http://olimo.livejournal.com/208893.html (igaz, ez közel másfél éves infó, úgyhogy azóta ez a szám akár növekedhetett is). A legfontosabb 2500-3000 szó ismeretével (plusz megfelelő nyelvtani tudással) már jó eséllyel neki lehet menni egy középfokúnak (B2-es szint).


https://www.duolingo.com/profile/Szab

Érdekes ez a legfontosabb 3000 szó dolog. Egyszer rátaláltam az angol leggyakoribb 3000 szó listára és sajnos rengeteget nem tudok belőle (bár lehet tudok egy-két olyat ami meg nincs rajta esetleg) Ettől függetlenül sikerült már a középfokú nyelvvizsga, ami másnak köszönhető: a vizsga előtti felkészítő. Kemény pontokat jelentett, hogy a vizsgát ismerő tanár elmondta hogyan is kell nekiállni egy adott típusfeladatnak illetve mire hogyan pontoznak.

Szerintem amúgy ha valaki tényleg kitartóan nyomja a duolingót hónapokon keresztül napi szinten aktívan és minden lecke minden mondata olyan könnyedén és gyorsan megy, mint az első lecke első mondatai akkor simán tehet egy próbát középfokú nyelvvizsgára. A szóbeli mondjuk kérdéses, de az írásbeli az tuti siker.

Na de nehogy azt gondolja bárki, hogy ez csak úgy hopp megvan! Hogy ezt a szintet elérje valaki nulláról ahhoz tényleg iszonyat sokat itt kell tölteni az oldalon és gyakorolni, gyakorolni. Én viszonylag sokat, szinte naponta (bár volt, hogy csak pár percet, volt hogy órákat) foglalkoztam az angol alapon német tanulással, végig is csináltam a teljes fát több hónap alatt de ennek ellenére a tudásfa utolsó harmada vagy inkább fele még mindig nehézkesen megy. Az első leckéket viszont villámgyorsan meg tudom csinálni. Akkor leszek elégedett ha minden leckét olyan tempóban és olyan hibamentesen tudok megcsinálni. De ehhez rengeteg idő és kitartás kell. Csodák nincsenek a duolingoval sem. Továbbra is többszáz óra kell mire használható nyelvtudást szerzünk.


https://www.duolingo.com/profile/gosraap

ma angol felirattal néztem meg a How i met your mother legújabb részét duolingo szerint 800 valahány szavas szókinccsel. Nem mondom hogy minden egyes szavát értettem, de az esetek többségében azért átjött az egész. Én úgy gondolom ez egyszerre motiválóan is hat, és visszaigazolás azoknak akik azért félnek elkezdeni a kurzusokat mert "semmi haszna". Továbbá beszélgetek külföldi ismerősökkel is viszonylag egész folyamatosan mondjuk csak üzenetbe, de egyre kevesebb korrigálásra szorul a mondandóm(hogy hogy lettek külföldi ismerőseim amikor én nem beszélek külföldiül az egy másik érdekes és vicces info). Lassan szerintem áttérek a beszédre skype-n keresztül akár. Egyáltalán nem tartom haszontalannak az itt eltöltött időt.


https://www.duolingo.com/profile/epo_hun

végigfutottam a kommenteket, és úgy látom, hogy egyénfüggő, hogy kinek mennyire hatékony. én most úgy érzem, hogy egy olyannak, aki kb. középfokon, viszonylag jól beszél angolul, azt sokszor inkább akadályozza ez a fajta szájbarágós-csak egy fajta fordítást elfogadó módszer. (arról nem is beszélve, hogy egyelőre tele van hibával, de erről már nyitottam egy másik topikot.) viszont elkezdtem az olaszt, és a harmadik lecke után menekülési kényszerem van - mivel minimális magyarázatot sem kaptam arra, hogy mikor mit és miért kell használni. sajnálom, de én nem tudom kilogikázni, talán két évesen megy az embernek, mikor megtanulja az első nyelvét, az anyanyelvet, de így, felnőtten, ösztönből a részemről nem megy.


https://www.duolingo.com/profile/Szab

"csak egy fajta fordítást elfogadó módszer" Nem értem miről beszélsz. Nem csak egyfajta fordítást fogad el. Minden megoldást elfogad. Ha mégsem és szerinted az is helyes amit beírtál, akkor jelentsd, elfogadják pár napon belül és utána már azt is el fogja fogadni a rendszer. Így fejlődik a dolog, ha sokan küldenek visszajelzést, hiszen ez az egész magyar-angol rész egy közösségi projekt, szóval a hibák miatt önmagunkat lehet csak szidni, hogy nem küldtünk még mi(a közösség, azaz TE) elég visszajelzést, hogy megszűnjenek ezek a hibák.

Szerintem meg pont az a jó benne, hogy nincs unalmas, száraz magyarázat, csak élő szöveg. :) És idővel rá lehet jönni, hogy mi a logika.

Belenéztem a profilodba, olaszból szinte semmit nem csináltál, annyiból persze hogy nem jöttél rá semmire.


https://www.duolingo.com/profile/epo_hun

ha figyelmesen elolvasod, amit írtam, akkor megérted, hogy sok jó megoldást nem fogad még el, de én mindig küldök róla visszajelzést (és igen, kapom is a leveleket, hogy elfogadták). ettől függetlenül baromi idegesítő volt, hogy sok tesztet a rendszer hibái miatt kellett ismételnem, ez akkor is idegesítő, ha majd valamikor jobb lesz, én a jelenlegi állapotot írtam le, és tisztában vagyok azzal, hogy fejlesztik. az meg, hogy neked nincs szükséged magyarázatra, magánügy, én itt leírtam a véleményemet, nem értem mit kell ezen kritizálni. olaszból épp annyit csináltam meg, amit nulla ismeretből még egy amatőr képes megcsinálni. "persze hogy nem jöttél rá semmire" honnan kéne rájönnöm? egyáltalán, mit kell itt kötözködni? megnyugtatásodul közlöm, hogy az angolt azért végigcsináltam, bár sűrűn anyáztam közben. és ettől függetlenül a magyar fejlesztők előtt megemelem a kalapot.


https://www.duolingo.com/profile/jeamiro

Nem szeretnék sem személyeskedni, sem senkit bírálni. De úgy gondolom (tapasztalat is), hogy egy nyelvet úgy lehet megtanulni és elsajátitani a legjobban, ha anyanyelvi környezetben teheted ezt meg, és ott egyetlen szót, vagy magyarázatót sem kapsz az anyanyelveden. Tudom és értem persze amiről beszélsz, és azt hiszem itt is igaz az, hogy türelmesnek kell lenni, és addig ismételni amig nem tökéletes a leckék tudása. Én pl. pár napja kezdtem el az angolt, és persze, hogy vannak olyan nyelvtani részek amiket nem értek egyből, vagy talán egyáltalán. Szerencsére rengeteget tudom használni és gyakorolni olyan emberrel aki anyanyelvként beszéli az angolt. Sokat segit, de kapok olyan válaszokat ott is, hogy legyek türelemmel, meg fogom érteni magamtól is egy kis idő mulva mikor mit és hogyan kell használni. Tehát azt tanácsolnám legyél türelmes, a fejlesztőkkel és magaddal szemben is.


https://www.duolingo.com/profile/Szab

Ez a stílus itt a duolingon nem szokás, kérlek hagyd abba.

"olaszból épp annyit csináltam meg, amit nulla ismeretből még egy amatőr képes megcsinálni." Nulla ismerettel (ám persze megfelelő angol tudással) végigcsinálható az olasz, spanyol, német stb. fa teljes egészében mindenféle más magyarázat nélkül. Csak annyi a titok, hogy csinálni kell. Nem 1-2 nap. Hónapok, de lehet akár egy év is, mire sikerül, de az biztos, hogy bárki képes rá, csak időbe kerül.


https://www.duolingo.com/profile/Tandera

ha azt hiszed el magadról, hogy "... de így, felnőtten, ösztönből a részemről nem megy", akkor valóban nem is fogod megérezni, nem fogsz ráérezni, mert tudat alatt az agyad így AKARJA értelmezni a dolgokat. Ilyenkor inkább hunyd be pár másodpercre a szemedet, s belsődből jöjjön a válasz! Ahogy a gyerekeknek, amikor valóban az első, így legfontosabb nyelvüket tanulják. Bízzál magadban!

Elárulok annyit, hogy Te az olaszt tartod érthetetlennek és tanulhatatlannak, akkor mit szólnál a hinajati (Öböl-menti) arabhoz, amivel most játszadozom? A Koránt (Al-Qu'ran) leszámítva nem jelölik a magánhangzókat, a Nap- és Hold-(írás)jegyek eltérő kiejtése, valamint ott vannak az egyes jegyekből képzett ligatúrák az írásban (amit mondjuk néha macskakaparásnak lehet látni), külön hím- és nőnem - ebből is egyes és többesszám -, amelyeknél az írásmód is változik, s a szavak sorrendje adja, hogy ki kinek a birtoka vagy birtokában van... stb., stb., stb.. - EZ egy játék, s ha igazán meg akarsz valamit tanulni, hidd el, sikerül! Ha elbuksz, menj neki még egyszer! ... és még egyszer.


https://www.duolingo.com/profile/atomjani

Lehet, hogy az olasz nehezebb nyelv? Aztán lehet, hogy az a baj, hogy kijöttünk a gyakorlatból. Ne gondold, hogy a magyar nyelv bármennyivel könnyebb lenne. Nekünk kellett rájönnünk a szavak értelmére, a szabályokra. Igaz ez a rendszer nem olyan kifinomult. De ha türelmes vagy, akkor lehet, hogy az olasz is menni fog. Lehet, hogy ez olyan, mint azt hiszem a japánoknál. Minden irásjel más szót, mondatot jelent, akár egy jel is különböző szövegkörnyezetben. Vagy nem tudom, hogy hogyan van. De ha elkezdeném, előbbutobb rájönnek. Valami olyasmit olvastam, hogy az arab nyelv a leglogikusabb nyelv, míg a magyar nagyon nem az. Szerintem azért szenvedsz a olasszal, mert még nem jöttél rá, hogy az nyelv hogyan működik. De ha ez megvan, megérted az olasz nyelv működését, akkor könnyebb helyzetben vagy. Nekem ne mondd, hogy egy tapasztalatlan gyereknek könnyebb dolga van az anyanyelv tanulásában, hiszen ő még azt se tudta, hogy hogyan tanuljon nyelvet, nem volt hozzá tudása. Neked meg van, te már túl jutottál rajta. És szerintem az olasz esetén is sikerülni fog, ha megvan a megfelelő elszántságod. Szerinted én nem szenvedek az angollal? A közepén vagyok és csak most jövök rá egyes alap dolgokra, csak most rögzülnek. Kell némi idő, hogy kitisztuljanak a dolgok és addig lehet, hogy látszólag kapálózunk, miközben a nem működő és a működő próbálkozásaink révén jövünk rá dolgokra, tanulunk. Szerinted régen gyerekként hányszor buktunk el a próbálkozásainkkal? Szerintem nagyon sokszor és elkönyveltük, hogy azok úgy nem működnek. Aztán rájöttünk, hogy mégis mi működik. Most is ezt csináljuk, ez a tanulás része.


https://www.duolingo.com/profile/epo_hun

szerintem azért szenvedek az olasszal, mert sose tanultam latin nyelvet előtte, csak angolt, meg németet. és főképp angolul van használható tudásom. amúgy igen, a kisgyerekek ösztönből tanulnak nyelvet, nem úgy, mint felnőttkorban. nem könnyebb, vagy nehezebb, hanem más. de gondolom te se úgy emlékszel vissza, hogy "de nehéz volt megtanulni beszélni" magyarul... :)


https://www.duolingo.com/profile/atomjani

Nekem beszédjavító intézetbe kellett járnom, hogy megtanuljak rendesen beszélni. A j-ét és ly-t külön hangoknak gondoltam. Úgy gondoltam, hogy csak így van értelme, hiszen minden betűt másképp ejtjük. Miért kellene egy hanghoz két karakter? Úgy gondoltam, hogy ahogy írjuk, úgy is ejtjük. Az angol is részben ezért problémás nálam. Szerintem ma sem vagyunk másabbak, mint régen. Akkor csak azokat tanultuk meg, ami a magyarsággal, a magyar nyelvvel jár. Azokat nem tanultuk még meg, ami a latin nyelvvel jár. Hidd el, mint ahogy nálam kijöttek a problémák a magyar nyelv és most angol nyelv során, úgy fog neked is kijönni valamilyen formában a latin nyelv esetén. Lehetnek persze a duolingo rendszerrel is problémák. De nem feltétlenül van ez így.


https://www.duolingo.com/profile/mikk-robi

A szlovákoknál például lágyító jellel lágyítanak mássalhangzót (ami magyarnál az Y - gy ny stb) pl. a L lágyítva náluk L' és úgy ejtik : "LJ" Szerintem a magyarban is eredetileg nem véletlenül volt ez megkülönböztetve. Tehát lehet hogy nem is kellett volna korrigálni azt, ami egészséges :)


https://www.duolingo.com/profile/Metatron36

eltűnt a nyelvből, van ilyen, nem lehet mit tenni


https://www.duolingo.com/profile/Metatron36

a németben is elég sok a latin hatás a német-római időkből.


https://www.duolingo.com/profile/GyulaReich

A módszer haladóknak pl C fele egyszerűen nem jó ..ti az adattárában lévő forditott mondatoknál /mert ugye ennek a módszernek azért a lényege a forditás, ami helyes is, mert ez a lényeg egy kétnyelvű tanfolyamnál/ egy csomó hibát vét, ami bosszantó..pl tömegével nem fogadja el az egyébként helyes forditásokat csak ragaszkodik a sok esetben, nem magyaros vagy az egyébként előre betáplált verzióhoz..ami nonszensz! ti egy egyébként nem bonyolult mondatnak azért több helyes forditása is van..ezt ez a program sok esetben nem fogadja el ..tehát nem jó , nem életszerű..ennyi ..kezdőknek viszont a program jónak látszik....


https://www.duolingo.com/profile/atomjani

Mennyire rögzülnek bennünk az itt megtanult dolgok? Aki végig csinálta, azoknak mik a tapasztalataik erről, miket lehet erről hallani? A másik kérdésem, hogy ha egy angol beszélgetésbe csöppenünk, legyen az bármilyen helyszín, mennyire leszünk képesek lazán beszélgetni? Mert most a gyors kiejtésekre nagyon figyelnünk kell, én személy szerint nem ehhez szoktam hozzá. Illetve tudnunk kell gyorsan reagálni, amikor szükséges. Ezen a területen biztosan kell lenni pozitív tapasztalatnak is, hiszen nemcsak értenünk kell, amit mondanak és legépelni, hanem nekünk is vissza kell mondani egyes mondatokat. Valamennyire biztosan segít, de nem tudom, hogy mennyire.


https://www.duolingo.com/profile/Sabeeee

sziasztok! most regisztráltam csak. érdekelne, hogy pontosan hogy működik a program? nem találok semmi leírást vagy információt az oldalon!


https://www.duolingo.com/profile/h4mi1

Ennél egyszerűbb pedig már nem lehetne az oldal.


https://www.duolingo.com/profile/Szab

Hát ez az, hogy pont az ilyen kérdések miatt nem mernek millió haladó beállítást berakni, így inkább minden le van butítva olyanra ami a többségnek megfelel és nem állítgatható gyakorlatilag semmi. :(


https://www.duolingo.com/profile/zetorka

éppen meglehetne csinálni, hogy aki egyszerűen akarja annak egyszerű maradjon és lennének ún. haladó beállítások


https://www.duolingo.com/profile/Szab

Nem mert akkor már lenne valami, ahova bele lehet piszkálni és akkor csak problémákat szülne. Én úgy vettem észre ez az elv. Nekem pl. tetszett a fél szíves módszer, de teljesen eltörölték holott az pont lehetne egy egyéni beállítás. (Ha nem ismerted a duolingót még akkor: ha rossz választ adtál levont egy szívet, mint most is, ám utána kaptál +1 esélyt: ha ki tudtad javítani a saját hibád akkor fél szívet visszakaptál. Ez főleg elgépelések kijavítására volt nagyon jó például.)


https://www.duolingo.com/profile/zetorka

nem, nem ismertem régen, csak pár napja játszom vele


https://www.duolingo.com/profile/atomjani

A nyitólapon elkezded az első leckét. Ha megcsináltad, allatta folyamatosan lesznek elérhetőek a többi leckék. Légy ugyanaz a gyerek, aki régen voltál, jöjj rá itt is a szabályokra. Segitséget is kapsz útközben. Szabad próbálkozni, hibázni, a program majd kijavít. Szerintem te is fogod szeretni. Nem túl nehéz és lehet élvezni is.


https://www.duolingo.com/profile/mobima1

Azt kérdezném, hogy ha 2 hétre elutazom és nem nyitom meg az oldalt, a pontjaim és a szint elvész ? Kezdhetem előlről ?


https://www.duolingo.com/profile/gosraap

van olyan, hogy egymás után töltött napjaid, ami ujra fog indulni. a pontjaid elvileg nem vesznek el.


https://www.duolingo.com/profile/mobima1

Kösz, megnyugodtam :)


https://www.duolingo.com/profile/agibaby

Sziasztok! Nekem van egy 9 éves kislányom és neki töltöttem le. Nagyon örülök neki, hogy rátaláltam erre az oldalra! Olíviám nagyon szereti és úgy látom, hogy nagyon fogékony és könnyen is tanulja az angol nyelvet, persze hozzátenném, hogy én tudok neki segíteni, mert van nyelvvizsgám! Szerintem ez egy nagyszerű lehetőség a nyelvtanuláshoz! :-)


https://www.duolingo.com/profile/bufurc

A duolingo nagyon hasznos de csak "kapu" a nyelvtanuláshoz! Később érdemes áttérni könyvekre. Ebben a topicban van sok hasznos könyvcím és link. https://www.duolingo.com/comment/1934253


https://www.duolingo.com/profile/mobima1

Szerintetek egy angol anyanyelvű magyarul tanuló is tudja ezt a programot használni ?


https://www.duolingo.com/profile/atomjani

Valamennyire tudja. Csak a kiejtés része nem fog menni neki, ugyanis angollul kell kiejteni és meghallani, nem magyarul. Ha csak írásban akarja elsajátítani, akkor használhatja. De még így is csak részben tudja megtanulni. Kíaérletezni kell vele, akkor tudja meg, hogy mennyire tudja megtanulni a magyart.


https://www.duolingo.com/profile/babarozsa

nekem nagyon bejön, mert nincs sok időm a gyerekek mellett, és gyorsan meg tudok csinálni egy részt, de nagyrészben ismerem a szókincset, és a nyelvtant, nem tudom milyen lenne a nulláról indulni


https://www.duolingo.com/profile/Szab

Próbáld ki az angol alapú kurzusokat és megtudod milyen érzés teljesen nulláról kezdeni. :) Pl. angol alapon német vagy spanyol nem érdekel? Akár csak az első néhány leckébe is érdekes belenézni és rögtön látni fogod, hogy nem lehetetlen egy ilyen kurzust nulla előismerettel elkezdeni.


https://www.duolingo.com/profile/ZsoltBarth1

Én elkezdtem pont a németet és a spanyolt angol alapon. De azt vettem észre, hogy külön kezeli a rendszer az angol alapon valamilyen nyelvet és a magyar alapon az angolt. Pl itt a fórumban sincs kint mind a három zászló, s a tanult nyelveknél is mindig újra ki kell választani a listából, ha váltani akarok, amit remélem hamarosan javítanak :)


https://www.duolingo.com/profile/Szab

Jól vetted észre, de ez eddig is így volt sajnos és már hónapokkal ezelőtt felvetették a problémát az angol fórumon, talán egyszer lesz valami jobb megoldás is: most kicsit olyan, mintha a duolingo fejlesztői elképzelhetetlennek tartanák amit pl. én csinálok: magyar alapon gyakorlok angolt és angol alapon németet és néha szórakozásból mást is.

Sajnos minden közvetítő nyelvet külön kezel és macerás váltani. Magyaron persze még csak angol érhető el, illetve sok más nyelven is még csak angol érhető el.

Majd talán idővel ez változik. De ez nem hiba az oldalon, ezt így találták ki, még ha szerintem se a legjobb.

Az is hülyeség, hogy az email értesítő szövege mindig épp olyan nyelvű amilyen nyelven legutóbb nézegettem a Duolingót. Egyszer kipróbáltam holland-angol meg román-angol kurzusokat is és akkor meg olyan nyelveken jött az email értesítő. :)


https://www.duolingo.com/profile/ZsoltBarth1

Bízzunk a fejlesztőkben és abban, hogy képesek lesznek átlépni saját korlátaikat, s az összes kurzust egységesen kezelni, mert ennek így nem sok értemét látom, csak megnehezíti és átláthatatlanabbá teszi a rendszert :) Pl a fórumon sem látom a kis zászlókat a név mellett, hogy valaki angolon kívül milyen nyelven tanul még és milyen szinten van, ami ismét csak nehezíti az információ áramlást és a kommunikációt :) Esetleg megcsinálhatnák azt, hogy a kis zászlót ketté vágnák, és látszana milyen nyelven, milyen nyelvet tanul az illető.


https://www.duolingo.com/profile/Pancsika1

Sziasztok!Néhány napja találtam rá a duolingora.Nagyon jónak találom.Nekem a diplomámhoz kellene középfokú vizsgát tennem nyáron.Van némi alapom angolból.Szerintetek itt milyen szintig lehet eljutni?Egyenlőre nem tudok nyelvtanfolyamra járni, de tervbe van véve egy középfokú intenzív tanfolyam.


https://www.duolingo.com/profile/rita01020304

Nem e lehetne a hozzászólásokat idörendbe tenni ? legalul van ami 4 napos, felül 2 hetes.... Jó lenne frisseségi sorrendben olvasni.


https://www.duolingo.com/profile/embala
  • 1176

Hogyan lehet 18 szintet elérni? Én ma jutottam a végére (kicsit csalódott is vagyok, mert azt hittem, van folytatás), valahol a 12. és 13. szint között állok.


https://www.duolingo.com/profile/GyulaBozza

Aki kezdő, vagy kevésbé tud angolul és tanulás céljára használja, az értelemszerűen egy-egy leckén sokszor újra végigmegy. Így jobban gyűlnek a pontok, és magasabb szintre jut a végére.


https://www.duolingo.com/profile/embala
  • 1176

Közben rájöttem, hogy a gyakorlással szerzett pontokkal is lehet szintet lépni (a szókincs nyilván már nem nő).


https://www.duolingo.com/profile/Szab

Próbáld meg heteken keresztül arany színben tartani az összes leckét... majd meglátod, hogy nem is olyan egyszerű és gyűlik a pont és lépkedsz szinteket. :)


https://www.duolingo.com/profile/FerencFarkas21

Üdv.:) Valaki esetleg nem tudja hogy a jövőben lesz magyar-német?


https://www.duolingo.com/profile/DeLorean7

Mire hibátlan lesz a kurzus már nem lesz szükség nyelvtanulásra :)


https://www.duolingo.com/profile/zsuzsu19

Én szintén nem tanultam angolt, de német érettségivel elkezdtem az angol tanulást német feladványokkal, tehát egyszerre megy a kettő. Nagyon jól frissíti a régit és közben látszik a két nyelv hasonlósága és különbözősége. Szerintem ezt kellene csinálnod. Én ugyan rájöttem, hogy a német tudásom elavult, így állandóan szótáraznom kellett, ezért visszatértem az eredeti egy, azaz az angol nyelvhez. Úgy keveredtem ide, hogy szabadnapot hagyva magamnak, nem szántam rá azt az öt percet 2 napig, s most nem tudok belépni abba a fiókomba, ahol az megy. Mindig a kétnyelvűt erőlteti, pedig más néven, más címen van, mégis angol-némettel, pedig angol-magyarral kellene. Különben meg lehet tanulni, mert ez egy remek program! Köszönöm.... esetleg talán segíteni tud valaki? Aki a figyelmeztetést küldi pl, hogy oda tudjak belépni, ahova szól? :D


https://www.duolingo.com/profile/TOMCSI-1

Ha csak írásra és olvasásra kell az angol, arra elég a duolingo?

Learn a language in just 5 minutes a day. For free.