https://www.duolingo.com/profile/Famolvfox

Ti mit gondoltok az eszperantó nyelvről?

angol nyelvűn már sok mindent olvastam (a rajongóktól kezdve az értelmetlennek tartók táboráig minden volt) érdekelne, hogy mi.. vagyis ti :) mit gondoltok a nyelvről.

July 16, 2016

27 hozzászólás


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Nekem az a véleményem (ha elhagyjuk az ostoba előítéleteket és sztereotípiákat), gyakorlatilag ez az egyetlen "mesterséges" nyelv, ami elterjedt az egész világon (ez Zamenhof zsenialitása!), habár még mindig kevesen beszélik ahhoz, hogy a mindennapi életben használni lehessen. Ennek is megvan az oka, mégpedig az, hogy a nagy nyelvek kormányai görcsösen ragaszkodnak a nyelvük kizárólagos használatához, mert ez számukra előny és hatalom.

Másrészt nyelvészetileg - és mi is nyelvészek, nyelvek iránt érdeklődők vagyunk kicsiben -, rendkívül érdekes és izgalmas. Összegezi az indoeurópai nyelvek szókincsét, és a logikusan megszerkesztett nyelvtana hozzásegíti a beszélőt és tanulót, ahhoz hogy megértse a nyelvek sajátos logikáját és gondolkozásmódját. Akit érdekel, aki kíváncsi, annak érdemes tanulni!

July 18, 2016

https://www.duolingo.com/profile/szekelypeti05

Nekem van ilyen nyelvvizsgám, de csak mert diplomámat megkaptam vele, másra nincs értelme. Nekem őszintén nehéz is volt ráadásul :) de több embert láttam akinek nem ment az állítólagos két hónapos felkészülés alatt, mert sok helyen állítják hogy 2 hónap alatt megvan. Sőt akiket én láttam több mint egy évet dolgoztak rajta. Lehet van akinek megy 2 hónap alatt, de az lehet hamarabb megtanul angolul is, ami már lehet hasznosítható a világban.

July 16, 2016

https://www.duolingo.com/profile/Famolvfox

köszi a választ! Igen, úgy tűnik nincs elég ''eszperantó közösség'' nehezen tartják életben a nyelvet, bár jó hír, hogy itt is engedélyezték. (főleg, hogy még fontosabb nyelvek is hiányoznak)

July 16, 2016

https://www.duolingo.com/profile/KissZoltan2

Én nagyon magas szinten beszélek, írok angolul, németül és eredetileg franciát szerettem volna még emellé felturbózni munka és család melletti hobbiként. El is kezdtem, de akkor jött meg a megvilágosodás, hogy most ne franciát tanuljak, hanem eszperantót. Ez onnan jött, hogy elégedetlen vagyok a mai nyelvekkel, borzasztó nagy munka egy nyelvet magas szinten megtanulni, az anyanyelvűekkel az ember meg emiatt sohasem lehet egy kategóriában, mindig hátrányban van velük szemben. Amellett az eszperantót a többi nyelvhez képest tényleg tizede idő alatt meg lehet tanulni én most tanulom ezt 10 hónapja és már most a középfok és a felsőfok között tartok, ami elképesztő, hiszen pl. angolból és németből is egy felsőfokú szint, kb. 10 év folyamatos tanulást feltételez, ez meg kb. 1 év alatt megvan. Amellett az eszperantó segítségével brutál jól értem az újlatin nyelveket (spanyol, portugál, francia, olasz stb.) és pl. Olaszországban engem is megértettek vele, pedig nem is tudok olaszul. Az eszperantó egyik előnye, hogy bámulatosan logikus egyszerű és mégis precíz struktúrája miatt az eszperantó segíti a többi nyelv tanulását is és még a logikus gondolkodást is. Amellett fantasztikusan nő az internetes eszperantó anyagok száma én a http://members.aon.at/aldone/retradio/-t hallgatom napi szinten, minden nap egy-egy nagyon érdekes adást hallgatok meg, ezáltal tanulok, szórakozom és nyelvet is tanulok. Mellette elkezdtem könyveket is olvasni eszperantóul és Youtube-os tartalmakat is, elképesztő, hogy értem őket 10 hónap után. Franciából kellene ugyanerre minimum 5-6 év tanulás.

July 17, 2016

https://www.duolingo.com/profile/sebesbal

Az anyanyelvi beszélőkkel szembeni hátrányhoz kapcsolódva: Vannak arra vonatkozó statisztikák, hogy hány IQ-val tűnsz hülyébbnek külföldön mint amilyen ténylegesen vagy (az első pár évig, amíg meg nem tanulsz rendesen külföldiül). H.G. Hoge említi, hogy ha rossz a kiejtésed, nem fognak tisztelni, úgy kezelnek majd mint egy gyereket. Ez persze eufemizmus, én erősebben fogalmaznék. Magyarországon ha egy külföldi tud 2 szót magyarul, már megtapsoljuk és örülünk neki hogy vette a fáratságot, Amerikában viszont ha nem tudsz elég folyékonyan, úgy kezelnek mint egy csöves illegális bevándolrót, vagy mint egy hülyegyereket, vagy egyszerre mindkettő. Mivel ők maguk sose próbáltak egy második nyelvet megtanulni, fogalmuk sincs mennyi idő és energia. Amit írok indulatosan hangzik, de persze nem haragszom rájuk, ez egy természetes, érthető jelenség. Viszont kimondhatatlanul igazságtalan, amit években és kemény pénzekben lehet mérni. Nem hiszem hogy van reális esély leváltani az angolt az eszperantóra, de ha mondjuk az EU holnap bevezetné mint hivatalos nyelvet, inkább most megtanulnék eszperantóul kb. nulláról, és kidobnám az angolt 25 év tanulás után. Eszperantóból amúgy megvan a középfokúm, 3 hónap alatt sikerült, angolból azóta sincs (bár most már menne).

July 17, 2016

https://www.duolingo.com/profile/DPP1ENG

Teljesen egyetértek. Az eszperantó amellett, hogy szép közösséget alkot, amelyekhez lehet csatlakozni, leginkább abban segít, hogy az újlatin nyelveket könnyebb legyen elsajátítani, és mivel rövid idő alatt meg lehet tanulni a többi nyelvhez képest, ezért hasznosnak mondható. Én épp most csinálom itt a Duo-n, és elég szépen haladok vele. Abban viszont nem értek egyet, hogy az angol felsőfokhoz 10 év tanulás kell (a németről nem mondok véleményt, mert nem beszélem). Én a felsőfok közelében vagyok, és kb. 5 éve tanulom a nyelvet rendesen, és személyesen ismerek olyat, akinek megvan a felsőfokú nyelvvizsgája úgy, hogy 2012-ben kezdte tanulni (szavakat persze ismert előtte is, de a nyelvtant nem, vagy erősen hiányosan, és persze a szókincse is bőven fejlesztésre szorult.)

July 17, 2016

https://www.duolingo.com/profile/KissZoltan2

Bocs, de a felsőfokú nyelvvizsga a felsőfok alja, én ennél magasabb szintre gondoltam. Az angolban felsőfok alja körül minden egyes lépés felfelé sokkal, de sokkal nehezebb, mint az előzőek voltak. Ez egy brutális, kivételektől hemzsegő, kiejtésében és nyelviségében teljesen kaotikus nyelv, melyet soha az életben nem tanulsz meg, hacsak nem kerülsz csak angol nyelvi környezetbe, elkerülsz minden mást és egész nap ezt nyomod. Na akkor az anyanyelvűekhez kb. 20 év alatt közelebb kerülhetsz, de elérni azokat sose fogod.

July 17, 2016

https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Egyébként hamarosan kezdődik a spanyol -> eszperantó, amivel kitűnően lehet spanyolul is tanulni :) (Meggyőződésem, hogy idegennyelv tanulásnál az anyanyelvet ki kell küszöbölni!)

July 29, 2016

https://www.duolingo.com/profile/biktopx

Az eszperantót könnyű elsajátítani, de kb. ez az összes előnye. Amikor megalkották, nagyon lelkesek voltak, a víziójuk az volt, hogy ez lesz a nagy közös nyelv. Aztán mégsem így alakult és valószínűleg a jövőben sem ez lesz. Lelkes csoport fenntartja a nyelvet, de nincs akkora tábora és nemzetközi megítélése, ami miatt érdemes lenne megtanulni. Diploma miatt jó, de aki egy kicsit komolyabban akar foglalkozni a saját szakmájával, az az angolt / németet / franciát / spanyolt / latint tanulja meg (szakmától függően, ugye...). Aki csak hobbiból szeretne egy nyelvet elsajátítani, az meggondolhatja. Ha valaki gyors sikert akar elérni, annak jó az eszperantó. De aki azért tanul, mert a nagyvilágban meg akarja értetni magát, annak ez nem fog sokat segíteni... Ráadásul nincs olyan ország, ahol az eszperantó nyelvet magas fokra lehetne csiszolni, mint pl. az angol nyelvnél... utóbbinál elég kimenni Angliába és ott élni pár évig, automatikusan megtanulja az ember.

A Duo-n jó, hogy fent van, persze nem csoda... a leglelkesebbek között vannak az eszperantó oktatók, mert ezzel úgymond saját magukkal is jót tesznek. Minél többen használják, annál jobb nekik is. :) A Duo ebből a szempontból nyitott, a klingon nyelvet is csinálják, már az 1. fázisban van. :)

July 17, 2016

https://www.duolingo.com/profile/KissZoltan2

Előnyei: 1, Az eszperantó nagyon erősen fejlődik, használóinak a száma nő, egyre több az internetes tartalom. Én minden nap hallgatok és nézek és olvasok eszperantóul, ebből tanulok, fejlődök, szórakozom. Az internet hatalmas lehetőség az eszperantónak 2, Töredék idő alatt érsz el hatalmas nyelvi sikereket, 3, Végre egyenrangú vagy és nem vagy hatalmas nyelvi hátrányban az anyanyelviekkel. 4, Növeli az intelligenciádat, mert ez egy logikus nyelv, ellenben például a teljesen kaotikus angollal. Segít emiatt más nyelvek tanulásában is. 5, Egy pontosan fordítható nyelv, mely a maga nevében páratlan. Amíg pl. az angolban, franciában könnyű elkeveredni, ezt fordítani és megérteni is rendkívűl precízen lehet. Ha tudsz kb. 1000 szót az olyan, mintha az angolban tudnál 40.000,- szót. Brutális a különbség.

July 17, 2016

https://www.duolingo.com/profile/sebesbal

Mint fentebb írtam, ideológiai okokból 100%-ig az eszperantó mellett vagyok. Gyakorlatilag viszont 0% időt töltenék vele. Angolul muszáj tudni, és ha már muszáj, akkor ami energiát nyelvtanulásra szánok, azt az angollal töltöm. Angolul olvasok, szórakozok stb., és akármennyire is terjed az eszperantó (erről nem sokat tudok), az angol nyelvű anyaggal biztos hogy nem összemérhető. Ha nyelvi zseni lennék, vagy nem tudnám a szabadidőm máshogy eltölteni, akkor poénból tanulnék egyéb nyelveket is, elsősorban eszperantót, de nem vagyok, ill. tucatnyi más hobbim van amibe szívesebben ölöm a drága időt.

Annyit még a témához, hogy talán a gépi fordítás fejlődik annyit 10-15 éven belül, hogy mindenki beszélhet nyugodtan az anyanyelvén, mindenki érteni fog mindenkit, és csak hobbiból tanulnak majd nyelvet az emberek.

July 17, 2016

https://www.duolingo.com/profile/KissZoltan2

Az eszperantót ha tanulod, akkor azzal az angolodat is fejleszted, ezért ez nem kidobás. A képlet olyan, hogy egy év eszperantó + 5 év angollal magasabb szinten megy az angol, mint 6 év angollal. Az eszperantó fantasztikus egy nyelv, próbáld ki, hatalmas élmény.

July 18, 2016

https://www.duolingo.com/profile/szekelypeti05

Hát ezzel nem igazán tudok egyetérteni. Az angol nyelvtana, meg az eszperantóé szerintem azért más (pl: angol 12 igeidő, eszp: 3 igeidő). És a szavakat ha angolul tanulsz meg kell tanulnod, mert az eszperantóban lehet képezni szavakat (persze az angolban is bizonyos szintig hasonlóan), és valóban ha tudsz 1000 szót lehet aki pro tud képezni 40 ezret belőle, de ez angolban nem megy. És így még ha felsőfokon vagy eszperantóból és elkezdesz angolul tanulni, a nyelvtant is és a szavakat is meg kell tanulnod.

June 10, 2017

https://www.duolingo.com/profile/KissZoltan2

Amiket mondok azok tények, melyeket empirikus úton sokszor, sok helyen bizonyítottak: https://en.wikipedia.org/wiki/Propaedeutic_value_of_Esperanto

"Springboard… to Languages[3] summarizes the propaedeutic case for Esperanto with these words:

Many schools used to teach children the recorder, not to produce a nation of recorder players, but as a preparation for learning other instruments. [We teach] Esperanto, not to produce a nation of Esperanto-speakers, but as a preparation for learning other languages."

Egyébként logikus, amit mondok, hiszen pl. ha a gyerekek egy kaotikus, borzasztóan komplikált nyelvvel kezdenek, akkor az egész sokkal tovább tart, mintha egy logikussal.

June 10, 2017

https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

"Az eszperantót ha tanulod, akkor azzal az angolodat is fejleszted..." Ezzel az állítással önmagában egyetértek, de azt nem mondanám, hogy ha valaki tud eszperantóul, akkor már tud angolul, olaszul vagy más nyelven is (lásd: ezt, "Kérek egy pohár vizet", a különböző nyelvek mondatai köszönő viszonyban sincsenek egymással). Különbem is milyen szinten? Egy nyelvet különféle tudásfokon lehet érteni, olvasni, írni és beszélni. (Most jöttem haza Londonból, és tapasztaltam :), egyébként rettentő sokféle akcentussal beszélik az angolt.)

De azt állítom, hogy - általában -, az egyik nyelv tudása segíti a másik tanulását. Régen a latint tanították az iskolákban, és ha valaki tudott valamennyire latinul, már könnyebb volt más nyelvek (angol, újlatin) tanulása, mert ezek szókincse és néhány nyelvtani szerkezete hasonlított a latinéhoz. Most nem nagyon tanítanak latint, de jó alapozás lenne helyette az eszperantót tanítanák.

June 10, 2017

https://www.duolingo.com/profile/biktopx

Az "erősen fejlődés" nézőpont kérdése. A fejlődést lehet mérni sok mindenhez, de azt te is beláthatod, hogy meg sem közelíti pl. az angol nyelvet használók táborát. Az angol internetes tartalmat meg semmi sem közelíti meg.

A logika szép, de nem minden. Pl. eszperantó nyelven nem lehet olyan íveket, mélységeket, asszociációkat, komikumot alkotni, mint pl. az angollal. És akkor a magyarról ne is beszéljünk... a világon nem hiába alakult ki ilyen formában az emberi nyelv. Az eszperantó megalkotása hatalmas dolog, de bocs mindenkitől: csak silány másolata a természet nagy alkotásának. Mint mondtam, minden csak nézőpont kérdése.

July 18, 2016

https://www.duolingo.com/profile/sebesbal

Ezt mire alapozod, hogy eszperantóval nem lehet ugyanolyan mélységeket elérni mint angollal? Attól hogy mentes egy hatalmas adag redundanciától és esetlegességtől nem lesz valami kevésbé "gazdag". Egy nem anyanyelvi beszélő pedig biztos hogy sokkal hamarabb elérhet mélységeket eszperantóval (pl. költészet vagy humor értését, élvezetét).

July 18, 2016

https://www.duolingo.com/profile/biktopx

Ha a nyelvből kiveszik a furcsaságokat, az "ízt", és marad a logika, akkor a költészet sem tud olyan varázslatos mélységekbe lemerülni.

July 19, 2016

https://www.duolingo.com/profile/sebesbal

Az eszperantónak mint latin alapú nyelvnek nagyon szép hangzása van. Kevés szógyök van, amiből a többi szó összetétellel és képzőkkel keletkezik. Szélsőséges példa: apa: patro, anya: patrino. Emiatt nagyon erősen épít az asszociációra, és rengeteg az áthallás, másodlagos értelem. Aki jobban elmélyült az epszerantó költészetben mesélhetne erről, én csak annyit mondhatok hogy az az elképzelés hogy az eszperantó "steril" csak azért mert logikus és mesterséges, teljesen téves. Ha ez így működne akkor pl. a műzene silányabb kellene legyen mint a népzene.

July 19, 2016

https://www.duolingo.com/profile/KissZoltan2

Az persze igaz, hogy most angolból van dömping, de fordítani, műfordítani, akár irodalmi, szakműveket az eszperantó százszor jobb. Sokkal mélyebbek az ívei, jobbak az asszociációi, pontosabb nyelv. Az eszperantó a nemzetközi kommunikációra, műfordítások, népek közti kommunikáció lett kitalálva, ebben mind pontosságban, mind egyszerűségében és tanulási gyorsaságában egy kategóriával jobb, mint az angol. Próbáld ki itt a Duo-n, akkor angolozol is, hatalmas élmény hidd el.

July 18, 2016

https://www.duolingo.com/profile/biktopx

Ebben igazad van. :) Anno tanultam eszperantót (nem a Duó-n), de nekem nem jött be. Vagy csak túl lusta voltam... :)

July 19, 2016

https://www.duolingo.com/profile/KissZoltan2

Régebben én is hülyeségnek találtam a dolgot, de az, hogy a többi nyelv tanulását meggyorsítja (1 év eszperantó + 4 év angol > 5 év angol angolból), mellette az újlatin szavakat is megtanulom és mellette 1 év alatt felsőfokra jutok egy nyelvből, amit tanulni is élmény (a többi nyelv sokkal nehezebb, szenvedősebb) és a nyelvből van egy növekvő közösség amely az interneten is egyre jobban megy megnyerték a tetszésemet. Ez a fordítások (műfordjtás, szakfordítás), a nyelvtanulás és a nemzetközi kommunikáció igazi nyelve.

July 19, 2016

https://www.duolingo.com/profile/labszkygergo

1

September 15, 2019
Tanulj meg egy nyelvet mindössze napi 5 percben. Ingyen.