https://www.duolingo.com/sebesbal

Fejlesztés

Hogyan lehet hozzájárulni a Duo magyar-angol anyagának fejlesztéséhez?

Nem ragaszkodom hozzá hogy személy szerint én javítgassam a hibákat (ha ez akadályba ütközik), anyagilag is hozzá tudok járulni. Szerintem nem vágna minket földhöz, ha összedobnánk egy angoltanár 1 heti bérét (és akkor sokat mondtam), hogy végigfusson az anyagon, és kijavítsa azokat a hibákat amiket már 2 éve bejelentettek (van olyan köztük amit én személy szerint is jelentettem legalább ötször ahányszor csak beléjük futottam).

Ehhez kapcsolódik: Egy magánóra 3000Ft, a Duót meg eddig majdnem 100 órát használtam, és a kettő intenzitása/hasznossága simán összemérhető. A nyelvtanulásban olyan brutális idők, energiák és pénzek mozognak, hogy marhára nem érdekel hogy egy szoftver ami tényleg segít a tanulásban, ingyenes vagy mondjuk 5000Ft. Egyszóval nem értem miért nem történik valami ott ahol ekkora igény van és végre találkozott a kínálattal.

Ui.: Közben elolvastam Abenhakan leírását arról kb. hogy is néz ki a szerkesztői munka, itt kb. az alján: https://www.duolingo.com/comment/5895884 "Számtalan esetben ütköztünk bele a 3,000 lehetséges fordításos felső korlátba, amit a program - amiatt hogy ne lassuljon le nagyon a rendszer - engedélyez. Én magam több esetben jutottam el a 10,000-es számhoz, de a rekord azt hiszem a vietnámiaké, akik a Duolingo városi legendája szerint egyszer belefutottak egy 50,000 (ötvenezer!!!!) fordításos mondatba. Ezt azt jelenti, hogy ha az esetleges enerváltságunkat és apátiánkat leküzdenénk...:-) akkor is az a helyzet, hogy a legtöbb mondathoz már nem is nagyon tudunk hozzányúlni, mert nem lehet több fordítást betuszakolni."

Hát igen, magamtól is arra tippeltem hogy ez elég pepecs munka, de mivel kívülről minden egyszerűbbnek tűnik, a valóság túlszárnyalta a képzeletem. Nem várható hogy maréknyi önkéntes éveken keresztül ezt bírja, de mint leírtam, nem is kellene hogy így legyen. Vagy valamilyen crowdsourcing kellene ahol bárki szerkesztheti a tartalmat megfelelő lektorálás mellett, vagy valamilyen üzleti alapra helyezni az egészet. Vagy megteszi ezt a Google a Duo-val, vagy jön más aki megcsinálja helyettük. Harmadik lehetőség, hogy a munkát a töredékére lehetne redukálni, ha kivesszük a kétnyelvűséget az egyenletből. Számomra se egyértelmű hogy ezt hatékonyan meg lehet-e tenni, de én mégis ebbe az irányba gondolkodok.

2 éve

6 hozzászólás


https://www.duolingo.com/Seneee
Seneee
  • 25
  • 15

++

én is simán átutalnám a duonak a paypalemen fellelhető maradékot ha lenne rá lehetőség

2 éve

https://www.duolingo.com/biktopx

A Duo a Google csoporté, szerintem van pénzük eléggé. :) Viszont a magyar nyelvi csomagot magyarok hozták létre, ők fordítottak, karban tartották / tartják, úgy tudom teljesen ingyen, saját idejüket erre fordítva. Épp ezért, mivel az idő és az energia belefordítása esetleges, a javítások akadozhatnak. Pénzt nekik nem lehet utalni / egyelőre nem is érdemes, mert a pénz és a munka jelen esetben nem hozható összefüggésbe. Pénz helyett időt és energiát érdemes felajánlani itt: https://incubator.duolingo.com/courses/en/hu/status.

2 éve

https://www.duolingo.com/sebesbal

Köszönöm az információt, jelentkezni fogok. Azt tudtam hogy a Duo jelenleg önkéntes alapon működik, és minden tisztelet azoknak akik részt vettek benne. Fent viszont azt próbáltam kifejteni hogy jelenleg ez a szisztéma a tények ismeretében mintha nem működne. Az anyag mennyisége és minősége lehetne sokkal nagyobb ha megoldódna hogy foglalkozzon vele valaki.

Ui: közben elolvastam a jelentkezési lapot, ahol írja hogy perfekt angolosnak kell lenni. Namármost én, ill. kb. mindenki aki használja a Duo-t, épp tanulja a nyelvet, max. felső középfokon. Vagyis aki érdekelt és motivált abban hogy a Duo fejlődjön, nem tud segíteni, akik tudnának pedig jó eséllyel nem használják a programot, vagy nem is hallottak róla.

Még egy gondolat: 3 hónapja használom a Duot, és már többször leírtam hogy kurvajó, és ezerhála, de azt is, hogy szerintem sokkal nagyobb potenciál van benne mint amennyit kihasználunk, főleg a lefedett anyag mennyiségét tekintve. Ez a kritika maximálisan jobbító szándékú ill. önző olyan szempontból, hogy szeretném a programot a saját fejlődésemre minél tovább használni. Véletlenül sem akartam senkit sérteni aki tök ingyen beleölte az energiáját. A hibajavítgatás a sok nehezen eldönthető helyzet miatt lélekölő lehet, én se tudom meddig csinálnám.

2 éve

https://www.duolingo.com/tyviah
tyviah
  • 25
  • 3
  • 2
  • 286

sebesbal hozzászólásával teljesen egyet tudok érteni. Szerintem is remek lenne, ha lehetne itt folytatni az angoltanulást. mint azt már korábban említettem volt a fórum más füle alatt, jómagam sokszoros újrakezdőként minduntalan leragadtam a semmi tudás határán több szisztémát és nyelvanyagot is végigcsinálva, nem útközben fennakadva, viszont a Duo tudta megadni nekem azt, amit egyik másik sem. Így amellett hogy roppant hálás vagyok Duonak, hajt a vágy, hogy még többet kaphassak és így haladva tovább tudjam az itt kapott alapszintről legalább a középhaladó szintig fejleszteni ezzel az egyetlen bevált és működő módszerrel, amivel eleddig találkoztam, folytatni nyelvtanulásomat. Röhej, mivel eddigi nyelvtanulási próbálkozásaim összességében egy jobb autó árába kerültek nulla eredménnyel, míg a Duo ingyenes anyagával már meg tudom értetni magam és valamiféle kommunikációt tudok produkálni magyarul nem tudó angol nyelvterületről származó emberekkel, ami sikerélményként csapódik le nálam, így nem tartom ördögtől való alternatívának, ha egy felsőbb szintű Duozás kifejlesztésébe és leképződésébe a tanulni vágyók - mint én - energiánkon kívül némi pénzegységet is áldoznánk. Mindenesetre nekem megérné és beszállnék, hiszen alapokhoz Duo ingyen használható nyelvtudást adott előző tanfolyamok fizetős, néhol nem kevés díja ellenére...

2 éve

https://www.duolingo.com/laaszlo.n

Szerintem ez nem járható út. Az alapok elsajátítására találták ki, jó alapokkal pedig tovább fejlesztheted sokféle módon, célodtól függően. Saját tapasztalataim azok, hogy beszéd és sok angol hanganyaggal kontaktusba kerülve, élvezhetően jobban fejlődik a kommunikáció. Nekem feltűnően sok a tükörfordítás, ami nem biztos hogy jó. Egy angol anyanyelvű angolja, mindent leegyszerűsít. Nem kukacoskodni akartam, csak nekem ez a véleményem.

2 éve

https://www.duolingo.com/sebesbal

Nyilván nem mindent lehet a Duolingoval tanulni. Én pl. naponta hallgatok angolul podcastot, heti kétszer megyek magánórára ahol csak beszéd van. Elkezdtem csinálni az English Grammar in Use-t, viszont azzal az a bajom, hogy miután megcsináltam egy unitot, hacsak magamtól nem állok neki átismételni (ami eleve problémás miután már egyszer kitöltöttem a feladatlapot), semmi sem "gyakoroltatja" velem a korábbi részeket. Erre pedig tökéletes a Duolingo, sokkal szívesebben használnám azt bármilyen nyelvtankönyv helyett (ill. ott max az elméletet olvasnám el). Nincs semmi elvi/módszertani oka, hogy miért nem fed le kétszer ekkora nyelvtant és 10-szer ekkora szókincset. Oka egyedül az erőforrás lehet.

2 éve
Tanulj meg egy nyelvet mindössze napi 5 percben. Ingyen.