"Whathehadwrittenwastrue."

Fordítás:Amit írt, az igaz volt.

4 éve

15 hozzászólás


https://www.duolingo.com/PterTth2
PterTth2
 • 25
 • 6
 • 5
 • 3
 • 2

hurrá, egy összetett mondat :)

4 éve

https://www.duolingo.com/Katinka0913

Miért kell dupla múlt idő? Én azt írtam, hogy: Amit írt az igaz. Ez miért nem jó?

2 éve

https://www.duolingo.com/karak74

Ha jól sejtem, itt inkább a magyar mondatban levő dupla múlt idő a kérdés. (írt és volt) Egyrészt ez csak a saját véleményem, másrészt a magyar dupla múltas mondat kicsit bennem is felveti a kérdést: Miért, már nem az? Persze, lehet, hogy nem. Leírja egy képeslapra, hogy "Teljesen le vagyok barnulva." Ha három év múlva a kezembe veszem a lapot, és tudom, hogy ma az illető hófehér, akkor az "Amit írt az igaz." mondat kissé fura lesz. Vagy az is lehet, hogy nem tudom biztosan, és nem akarok határozottan állást foglalni. (Mint ahogy az általad feltett kérdésben sem.) További jó tanulást, és ha kicsit is segíteni tudtam, annak örülök.

1 éve

https://www.duolingo.com/Harga
Harga
 • 25
 • 1798

Magyarul nincs ilyen igeidő, de az angolban van befejezett múlt. Pl.: Vasárnap leírta, hogy másnap jó idő lesz. Kedden már mondhatjuk, hogy igaz lett amit előtte leírt, vagy ahogy itt fordították: "Amit írt (vasárnap, vagy bármikor korábban), az igaz volt (hétfőn, vagy bármikor máskor ami most már múlt). Tehát egyértelműen jelzi, hogy két múltbéli eset közül melyik volt hamarabb.Mivel a magyar nyelv szórendje kötetlenebb mint az angol, többféle helyes fordítás is lehet, de nem várható el senkitől, hogy duolingo minden lehetséges fordítást bejelöljön helyesnek, amikor még nem is gondolt rá (bár sokan hiányolják, hogy az ő fordításukat miért nem fogadják el, pedig az is jó). Sok sikert a további tanuláshoz!

1 éve

https://www.duolingo.com/karak74

Köszönöm a választ! Így nekem is érthetőbb, és reméljük, Katinka0913 is meglátja a csevejünk mögött a magyar dupla múlt értelmét és szükségességét. Persze, egyenlőre még azt sem tudom biztosan, hogy az ő kérdésének veleje ez volt-e?

1 éve

https://www.duolingo.com/Harga
Harga
 • 25
 • 1798

Szerintem ne ragadj le ennél, az angol sok igeidőt használ, a miénkben pedig nem kötött a szórend, ezért túl sok jó megoldás lehet, ahol alapvetően a szövegkörnyezet dönti el, hogy mit érdemes használni. Ha jobban el akarsz ebben mélyülni, érdemes a neten utána olvasni, hogy mire használja az angol a befejezett múlt igeidőt. A duolingo viszont nem erre való. Sok sikert a tanuláshoz!

2 éve

https://www.duolingo.com/Katinka0913

Köszönöm a választ és tanácsot. Néha csak összezavar ez a duolingo. Ha kicsit több időm lesz, akkor tényleg utána fogok járni dolgoknak, mert így lóg a levegőben néhány dolog.

2 éve

https://www.duolingo.com/karak74

Múltkor ajánlottam a Dohár könyvet. Nem emlékszem, akkor ajánlottam-e egy Szamárpad I. című könyvet. (És sajnos a "Tevékenységek" menü hibája miatt visszanézni sem tudom.) Elsőre hosszúnak tűnik a könyv, de ha ezzel szemben részletes is, meg magyarázós, akkor nem lehet rossz. (Sajnos még én is nemrég kezdtem el olvasgatni.)

1 éve

https://www.duolingo.com/Harga
Harga
 • 25
 • 1798

Igazat írt. Az igazat irta. ??

4 éve

https://www.duolingo.com/Jpiroska

Amit írt le? Ez már milyen megfogalmazás?

4 éve

https://www.duolingo.com/irenmami

"Amit azelőtt írt igaz volt." Miért nem jó? Nem fogadta el.

4 éve

https://www.duolingo.com/Nyuszpudli

Helyest nem fogadta el...

4 éve

https://www.duolingo.com/PecskLszl

Amit írt az igaz, miért nem jó? Ha régen irta, akkor nyilván nem most igaz.

2 éve

https://www.duolingo.com/Pokemon825736

Ezt miért kell ezzel a múlt idős szerkezettel kifejeznem??.. ott van helyette a befejezett múlt what he has written it was true nem kell mindent túl bonyolítani

1 éve

https://www.duolingo.com/g3r3ly

"írt" vs "leírt" ...

4 éve
Tanulj angolul mindössze napi 5 percben. Ingyen.