"When does he run?"

Fordítás:Mikor fut?

February 24, 2014

28 hozzászólás
Ez a téma le van zárva.


https://www.duolingo.com/profile/KatalinBarta

mikor szokott futni?


https://www.duolingo.com/profile/Tamas51

(KatalinBarta) A tied is jó fordítás.


https://www.duolingo.com/profile/AkosSz.

Ne haragudj, de zsinórban rosszakat írsz!


https://www.duolingo.com/profile/Tamas51

Ne is törődj vele. Nem kell oda figyelni. Ha már észrevetted, hogy zsinórban rosszakat írok most már tudod, hogy nem szabad őket elolvasni. Ettől függetlenül jó a KatalinBarta fordítása és elég ha ő elhiszi. Az egyszerű jelen mindig szokást fejez ki csak amikor angolról magyarra fordítunk ezt általában nem fordítjuk mert ez legtöbbször csak felesleges szószaporítás és emiatt nem annyira magyaros. When does he run?=Mikor szokott ő futni? Ez a pontos értelmezés. Általánosabb használatban megteszi a : Mikor fut? is.


https://www.duolingo.com/profile/AkosSz.

Azért mégis csak olvasgatok, mert ha valaki esetleg rosszat ír azért nem árt ellensúlyozni egy megjegyzéssel, miszerint nem olyan biztos, hogy az jó. (Nem véletlen nem fogadta el a rendszer.). Ezután mérlegelhetnek mások, hogy megfogadják e a leírtakat (akár az enyémet) vagy nem.


https://www.duolingo.com/profile/Tamas51

Hirtelen tökéletes lett a rendszer? Akkor kár is itt már ellensúlyozni.


https://www.duolingo.com/profile/AkosSz.

Tamás. A rendszer már régóta 99%-os. Elején voltak hiányosságok, de ma már alig és sajna egyesek hajlamosak egy ilyen vitánál úgy igazolni magukat, hogy a rendszer "hibájára" kenik dolgokat. De szerintem itt hagyjuk ezt abba, mert ez már nem konstruktív beszélgetés. Nem célom senkit idegeni és a felesleges szócséplés se a stílusom. Megbántani nem akartalak elnézést ha úgy érezted, nem értünk egyet és ezt leírtuk mindketten, ennyi elég. Részemről legalább is...


https://www.duolingo.com/profile/jokutine

Miért nem lehet az ő névmást hozzátenni?


https://www.duolingo.com/profile/Joli46

nekem sem fogadta el ő-vel.


https://www.duolingo.com/profile/M21-

Én is így írtam: Mikor fut ő?


https://www.duolingo.com/profile/nagykore.m

mikor fut ő? miért hiba ez?


https://www.duolingo.com/profile/Tamas51

Nem hiba csak nagy betűvel kezdd a mondatot.


https://www.duolingo.com/profile/AkosSz.

A rendszer nagy ívben tesz a nagy/kis betűre és amúgy az írásjelekre is. Szóval nem azért nem fogadta el, hanem azért mert magyartalan fordítás.


https://www.duolingo.com/profile/AkosSz.

Előre bocsátom nem akarok új vitát gerjeszteni, nem is fogok újabbat hozzászólni, de valahogy nem hagyott nyugodni Katalin reagálása, miszerint örömmel nyugtázta, hogy a hibás fordítási eredmény más szerint helyes. Szóval sem Tamással, sem Katalinnal nem akarok itt feleslegesen vitázni, de azt se szeretném ha más később idetévedő olvasók esetleg hibás fordítás tanulnának ez miatt. Győzködésbe nem kezdek inkább iderakok egy példát, aztán mindenki döntsön maga a "szokott - used to" témában. Gondolkodtam mivel lehetne leginkább cáfolni Tamás kijelentését, miszerint "... A "used to"-val azt fejezzük ki, hogy valakinek régebben volt vmi szokása ami ma már nincs...." Azt hisze erre egy jó példa egy műszaki leírás részlet lehet ami kifejezetten jelen és jövő időben íródik, de még véletlenül se múltban egy elmúlt dologról. Íme (türelmetleneknek az utolsó mondatban van a példa): "...If you're flying with a phone or tablet, you have three control options: Normal, Ace and Joypad. Joypad works the most like a traditional transmitter. The left virtual joystick moves the quadcopter up and down and rotates it left and right, while the right joystick controls moving it forward and back and left and right. Normal mode keeps the left joystick the same as Joypad mode. But, by pressing and holding on right stick, you can tilt your device forward, back, left or right to fly it in those directions. Ace mode moves all controls to the left stick. So you'll slide your finger up and down to change altitude or slide left and right to rotate, but then you'll also tilt your mobile device forward, back, left or right to move those directions. The right stick in Ace mode is used to pan and tilt the camera...." Bocs a hosszas idézetért, de a vita szempontjából fontos a szövegkörnyezet. Forrás: http://www.cnet.com/products/parrot-bebop-drone/2/


https://www.duolingo.com/profile/karak74

Kedves Ákos! Nem mondom, hogy nincs igazad, se azt, hogy igazad van. Csak fel szeretném hívni a figyelmedet arra, hogy a példád (szerintem) nem idevaló. Én is olvastam a Dohár P. könyv "79 apróság" c. fejezet 10-es alpontját ("10. VALAHA (used to, would)"), de a válaszod nem illik bele ebbe a kategóriába. Sejtésem szerint te a The right stick in Ace mode is used to pan and tilt the camera mondatra gondoltál példaként. Hadd állítsam szembe ezt a mondatot az említett könyv/fejezet/alpont-ban található I used to go to this school. mondattal. (Bármelyikkel lehetett volna, de ez legalább rövid volt.) Alapvető problémám az, hogy az általad idézett szövegben a used ige szenvedő alakban van, azaz harmadik alakban. A könyvben (a megjelölt helyen) meg mindenhol második alakban. (Most az a tény nem mérvadó, hogy az use ige második és harmadik alakja formailag azonos, mégpedig azonosan used. A kérdést az dönti el, hogy a te idézetedben volt előtte egy létige, míg a könyvben levő mondatokban nincs előtte be) Persze, ettől még kíváncsian várok egy meggyőzőbb példamondatot, vagy forrásmegjelölést. Ui: Tamas51-gyel már nekem is volt alkalmam vitatkozni. A stílusa számomra sem volt rózsaillatú (már bocs, Tamas51, ha olvasod), de úgy érzem, a stílus és a tartalom két külön dolog.


https://www.duolingo.com/profile/AkosSz.

Igen valóban eddig pontatlan voltam ennek kifejtésében. Az used to = szokott jelenidejű szerkezet feltétele, hogy legyen előtte lét ige, ahogy a példa mondatban van "Ace mode is used to pan" és a lét ige nélkül a múltbéli szokást fejezi ki: http://www.angoltanszek.hu/TUT/tut.php?tid=2741


https://www.duolingo.com/profile/karak74

Először is köszönöm, hogy reagáltál, és hogy ilyen gyorsan. Valamint azt is, hogy újabb példát kerestél nekem. Ezzel szemben sajnos a példa nem (teljesen) győzött meg. (Tudom, legyen ez az én bajom!) Oka a következő. Igazából a legfőbb kérdés, hogy a pan most ige, vagy főnév? Ugyanis a http://topszotar.hu/angolmagyar/pan oldal szerint lehet mindkettő, és egyik jelentést sem tudom összekötni egy quadcopter fedélzeti kamerájával. (Sajnos nem értek a quadcopter-ekhez.) És ez azért fontos, mert ha főnév akkor a honlapnak az általad (szerintem) említett 2-es pontja vonatkozik rá. Ha ige, akkor viszont az 1.-es pont. Mindenesetre több kérdőjel is van bennem az ügyre vonatkozóan. Ha az ige, akkor (az egyes pont szerint "valamikor régen ez volt szokása valakinek, most azonban már nem") "valamikor régen a jobb oldali pálcikának /karnak/ Ace módban az volt szokása (de most azonban már nem), hogy a fedélzeti kamerával ... (valamit csinál. Mint mondtam, a pan-t nem tudom hova rakni). Ezzel a verzióval persze több gond is van. Egyrészt az előbbi értelmezés alsó hangon is fura. Másodszor is, ez esetben nem tudok mit kezdeni az előtte levő lét-igével. (Nem tudom értelmezni.) Áttérek arra az esetre, ha a pan most főnév. Ez eleget tenne a 2-es pontnak, csak... Ezzel az első gondom az, hogy utána and tilt the camera van. Ez azt sugallja (számomra), hogy a pan akkor főnév, ha a tilt is az. A tilt lehet főnév is, csak akkor meg mit keres utána a kamera, mint még egy főnév? Ha a kamera dőlése, akkor nem tilt of the camera lenne? És még egy! Ha a 2-es pont áll rá, akkor a már említett kar van rászokva valamire. (A karnak a kamera a káros szenvedélye?) Így csak úgy tudom értelmezni, hogy mind a pan (ami szerintem valami látó-szög változtatás lenne, csak azt meg zoom-mal szokták jelölni, de most a jelentés lényegtelen) mind a tilt szavak igék, a kamera meg ezen igék (mindkettő) tárgya. (Hej, azok a régi flipperes idők! Meg az a tilt szó!) Ez persze visszavezet az egyes ponthoz, ami zsákutca. Ezt a paradoxont én csak úgy tudom feloldani, ha a mondat szenvedő, és az used utáni to az igék (mindkettő) infinitiv alakjának a to-ja. Vagyis (valaki/valakik) arra használhatják a kart (Ace módban), hogy a kamerát pan-olják, vagy döntsék. Ui: a hobbim miatt sok elektronikai adatlappal találkoztam már (persze angolul), és szinte rogyásig voltak/vannak szenvedő szerkezettel.


https://www.duolingo.com/profile/AkosSz.

Pan az ige. Azt jelenti pásztázni. Vagyis a drón kamerájával pásztázni lehet. Tudom, mert ismerem a gépet. :) (Fogalom tisztázásnak, mert látom a top szótár nem ismeri ezt az alapfogalmat: https://www.youtube.com/watch?v=0P5nPMXtz6w ) Most sietnem kell, de majd később visszajelentkezem és reagálok még ide. Na visszatértem és be kell valljam kicsit csapongóan és hosszasan írsz így az első harmadtól csak átfutottam (TLDR), de ugye szeretnél egy másik példát is. Ez azért nem is olyan egyszerű kérés, mert ugye sok mondatba belemagyarázható a múltidő. Magyarul is amikor azt írjuk, hogy "Mikor szokott futni?", akkor a jövőre jelenről beszélünk, de a szokott az múlt idejű alak. Szóval olyan példa kell, amikor a szituációból adódik, hogy nem egy múltban elhagyott/befejezett dolgot jelent a "be used to", hát ezért volt a műszaki leírás, de legyen egy másik. Trónok harca 5 szezon 7.-rész :)

00:12:25,621 --> 00:12:28,790 But this storm is a stroke of luck for us northerners.

00:12:30,250 --> 00:12:32,711 Our people are used to fighting in the frost.

00:12:34,838 --> 00:12:37,508 His army is out there now, suffering in the snow.

+1 "I am used to exercising every day." http://www.passporttoenglish.com/Advanced-English/Lesson8/Grammar.html


https://www.duolingo.com/profile/karak74

Kedves Ákos! Új hsz-t nyitottam, mert az utolsó válaszodnál nem találtam a "válasz" gombot. (Ja! És így nem szűkül le nagyon az oszlop.)


https://www.duolingo.com/profile/71eva43

Talalomra irtam, mert nem mond sermmit....


https://www.duolingo.com/profile/karak74

AkosSz: Köszi a többit is. Még jól is tetted, hogy átugrottál egy részt az írásomban, mert az a rész arról szólt volna, ha a pan főnév. De nem az, így az a rész tárgytalan. Az írásom vége viszont a szenvedő szerkezetről szólt.

Az újabb példákban most be used to +gerund van. Így már teljesen ráillik a korábban említett http://www.angoltanszek.hu/TUT/tut.php?tid=2741 oldal kettes pontja. A szövegkörnyezet is világoas, hisz a katonák nem szoktak le a zord időjárásban való harcról (hisz ha így lenne, nem tartották volna "szerencse-csapás"-nak a vihart). A napi edzésnél is világos a szitu. Viszont még mindig nem tudok rákérdezni arra, hogy ha tudom, hogy valakinek van egy szokása, akkor azt milyen időközönként, és mikor míveli? Így marad a kérdés!

Dear Anybody!

Somebody has a frequent habit. (S)He does this now (and in past) frequently. I want to know that when does (s)he do that, and how frequent is this? (Every day? or every year? And when? Example: The trees are turning green in spring every year.) Help me, please! How can I ask that. (Ok, ok! I know it! Let I ask from trees.)

(Ja! Ha valami butaságot írtam az előbb, akkor megköszönném, ha valaki kijavítana.)


https://www.duolingo.com/profile/AkosSz.

How often do you run a week?


https://www.duolingo.com/profile/karak74

Ok! Thank you your answer but what is in case then he does not run every week. And I don't know the time of between two running. Look at the recently my sentence. (What shall I do? Let I ask that from trees: "How often do you turn green a week?")


https://www.duolingo.com/profile/RczAndrsBo

Rossz a hangfelismerés!


https://www.duolingo.com/profile/Hitetlen1980

a mikor megy futni, nem ugyanezt jelenti?


https://www.duolingo.com/profile/AkosSz.

Nem igazán. Amit te írsz (megy futni) az arról szól, hogy valaki mikor kezd vagy készül kezdeni egy futás. Angolul ezt így mondanám, hogy "When does he start run?" A "When does he run?" az már kifejezetten arról szól, hogy elindult a futás folyamata.

Tanulj angolul mindössze napi 5 percben. Ingyen.