1. Fórum
  2. >
  3. Téma: English
  4. >
  5. "Kit látogatsz meg?"

"Kit látogatsz meg?"

Fordítás:Who do you visit?

March 4, 2014

4 hozzászólás


https://www.duolingo.com/profile/Edi5102

Kit = Whom nem pedig Ki a kérdés !


https://www.duolingo.com/profile/radnaitomi

Ez valaha tényleg így volt az angolban: (hogy a 'whom' alak volt a tárgyeset és a 'who' az alanyeset.) De ez már nagyon átalakult, a 'Who'-t is használják tárgyesetben is. (néhány speicálisabb helyzetben még tartja magát, van ahol csak a 'whom' jó, de nagyon ritka.) Bevallom, nekem is igényesebbnek tűnik a 'whom', de ennek ellenére elterjedt a 'who' ott is.

(Van a jóbarátokban egy epizód, ahol Phoebe azt mondja: 'Who loves who?' (Ki szeret kit?), Erre Ross kijavítja, hogy 'Who loves whom!!', amire néma csend lesz, és kb kiröhögik a többiek, hogy mi ez a kukacoskodás, mert senki nem beszél így... :))

De Cambrdige-i nyelvtankönyvek szerint is amúgy teljesen helyes ma már tárgyesetben is a 'who' használata.


https://www.duolingo.com/profile/bindanino

igen sokkal szebb, de talán csak a királynő beszél így ma már :) én csak egy esetben hallottam ill láttam a whom-ot használni mégpedig "to whom it may concern" ami annyit tesz: annak akit megillet. hivatalos levelekben használják, ha nem tudják kinek is kell címezni a levelet. de nem csak az amerikaiak használják leegyszerűsítve az angolt, Angliában sem törik ki a nyelvüket mindenféle udvarias kifejezésekkel.


https://www.duolingo.com/profile/StevenMans2

Miért nem "who are you visiting"?

Tanulj angolul mindössze napi 5 percben. Ingyen.