1. Fórum
  2. >
  3. Téma: English
  4. >
  5. Néhány felesleges hozzászólás.

https://www.duolingo.com/profile/karak74

Néhány felesleges hozzászólás.

Sajnos az itteni felhasználók jó része facebook-nak tekinti az oldalt, és azt hiszik, itt is az "írd le, amit gondolsz" elv az érvényes. Ezek a hozzászólások megnehezítik (számomra is, és a többiek számára is) az itteni nyelvtanulást. Ugyanis az emberek azért nyitják le a topikot, hogy nyelvtanilag hasznos információkat kapjanak. Illetve sokan csak akkor olvasnak bele a hsz-ekbe, ha valami kérdésük van, és választ keresnek. Azok a diskurzusok, hsz-ek, amik nem azt a célt szolgálják, teljesen feleslegesen rabolják mások idejét és energiáit. (Mivelhogy szerencsétlen betévedő flótás csak akkor jön rá, hogy elfecsérelt egy csomó időt, ha már végigolvasta az oda nem való hsz-eket is. Ezekre van, hogy morgolódva reagálok, de sokszor már erre sincs energiám, illetve feleslegesnek/reménytelennek tartom.) Az ilyen OFF jellegű megnyilvánulások miatt láttam pl. az I had died. mondat alatt kb. 70 hsz, amiből max 5 volt odavaló.

A felesleges, oda nem való hsz.-ek szinte már csoportba gyűjthetőek típus szerint:

  1. A példamondatra vicces reagálások, továbbfűzések. Megjegyzem, aki ide téved, nem jópofa beszólásokat keres. (Erre inkább vesz egy vicclapot.)

  2. A mondat értelmét, értelmességét firtató hsz-ek. Szinte minden mondathoz lehet mesét, fantasy történetet, viccet, egyebet kitalálni, hogy környezetet kapjon. Vagy egyszerűen ezt álmodtam, bocsi. Ekkor már nem mondhatom el az álmom, mert egyesek szerint ilyen mondatot nem lehet alkotni az adott nyelvben?

  3. Mondatok minőségét, fantáziadússágát firtató hsz.-ek. Itt némiképp még egyet is tudok érteni, de kérem! Ajándék lónak a fogát?

  4. Érzelemnyilvánítások, logikailag a példamondattal semmilyen összefüggésbe nem hozható hsz-ek, illetve olvastam már halandzsát is. Ilyenkor sokszor úgy érzem, ez egyfajta graffiti elv: Tök mindegy, jót, rosszat, értelmeset avagy értelmetlent, de hadd piszkáljak, hadd rondítsak már bele dolgokba.

  5. "Ugyanezt írtam be, és nem fogadja el..." típusú kommentek. Ezek akkor a legszebbek, amikor tényleg csak egy ilyen mondat van a kommentben, semmi más.

És végül: mindenféle ok-okozatoktól függetlenül: van itt egy "házszabályzat" is. (Főoldal alján az "Alapelvek" rész.) Nem mondom, hogy szigorúan kiemelve, és hatszor körbetaglalva ír erről. Azért hadd idézzem az alábbi szakaszt: "... és a tárgyhoz nem tartozó hozzászólások nem segítik a nyelvtanulást." Valamint e-bekezdés végén: "Mellőzd ezeket a nyelvi megbeszélésekben." ahol újra előkerül a fogalom, hogy ezeknek a beszélgetéseknek a jellege "nyelvi". (Mellesleg a hsz-ek alatti fel-le nyilakat se nagyon szokták tudni, mire való. Nem kell huszonhatszor odaírni, hogy "Egyetértek." vagy "Én is így gondolom." stb... Erre való az a gomb, amit a legtöbben egyfajta like-gombnak néznek.)

Kérem szépen, segítsük egymást azzal, hogy tényleg csak az odavaló hozzászólásokat posztoljuk ki. Köszönöm, és mindenkinek további jó tanulást kívánok.

July 20, 2017

6 hozzászólás


https://www.duolingo.com/profile/dartlevi

Nem kapsz lingotot.


https://www.duolingo.com/profile/karak74

Bocs, de nem egészen értem mondanivalód lényegét. Lennél szíves kifejteni?


https://www.duolingo.com/profile/Katalin5246

De mennyire igaza van! Köszönöm. Hisz' mi a D-hoz tanulni jelentkeztünk, nem pedig kritizálni.

Kapcsolódó fórumok

Tanulj angolul mindössze napi 5 percben. Ingyen.