https://www.duolingo.com/Christine_nl

Kaas?

Als je Nederlands leert, dan moet je natuurlijk iets van kaas weten. Welke kaas koop je in de kaaswinkel? Ik koop minstens eens per week een stuk jong belegen boerenkaas, of middelbelegen boerenkaas. In het voorjaar is er graskaas, kaas van melk van koeien die net weer in de wei staan. Als je goede kaas koopt (dus niet in de supermarkt) dan smaakt het iedere keer net weer iets anders.

1 year ago

8 Comments


https://www.duolingo.com/Simius
Mod
  • 19
  • 12
  • 11
  • 9

Ik koop het liefst kaas op de markt. Dat is lekkerder en goedkoper dan die van de supermarkt. Meestal kies ik extra belegen of oud, want dat heeft meer smaak. Ik houd ook veel van geitenkaas, maar helaas kleven daar ethische bezwaren aan...

Nog een leuk feitje: wat in het buitenland "Gouda" heet, heet in Nederland gewoon kaas (of heel soms: "Goudse kaas").

1 year ago

https://www.duolingo.com/Christine_nl

"Goudse" is synoniem voor "gewone kaas". Als je zegt "een stukje jong belegen graag" dan zegt de kaasboer "wilt u een plat stukje of een hoekje?". Meestal zeg ik "maakt niet uit" en dan snijden ze het zo dat het voor hen het makkelijkst uitkomt, dat ze een goed stuk overhouden.

1 year ago

https://www.duolingo.com/Christine_nl

Meestal snijden ze een stukje voor je af om te proeven, voordat ze het hele stuk afsnijden. Als je vast klant bent, mag je soms meeproeven met alle klanten die voor je zijn. Dat sla ik nooit af. Je bent pas Nederlands als je veel kaas eet.

PS: die laatste zin is natuurlijk niet serieus bedoeld.

1 year ago

https://www.duolingo.com/Dutchesse722
  • 25
  • 25
  • 22
  • 12
  • 225

Ik dacht dat er wel onderscheid wordt gemaakt tussen de verschillende Hollandse kaassoorten: https://www.zuivelonline.nl/zuivel/kaas/soorten-kaas. Ook als je kaas koopt in de supermarkt of bij de kaasboer op de markt, dan staat toch meestal de oorsprong erop, bv Maasdammer, of Leidse of Friese nagelkaas?

Nederlandse kaas wordt in het buitenland Goudse kaas genoemd, omdat dat het enigste soort kaas is waarmee de meeste buitenlanders bekend zijn, waarschijnlijk omdat dit soort kaas het meest naar het buitenland wordt geexporteerd.

1 year ago

https://www.duolingo.com/FritzGraven

Ik ken net Gouda kaas, ik neem aan dat belegen verwijs naar verschillende lange tijden van veroudering. Klop dat?

1 year ago
Learn Dutch in just 5 minutes a day. For free.