14 komentarzy
- 21
- 1033
Czynność wykonywaną w tym momencie wyrażamy w czasie Present Continuous czyli;
"The man are going" - "{Ten} Mężczyzna (/Człowiek /Pan) IDZIE {tzn że robi to w tym momencie!}"
/Natomiast czynności powtarzalne ~ zwyczajowe ~ notoryczne itd , a także umiejętności, upodobania, przyzwyczajenia itp wyrażamy w czasie Present Simple "The man goes" - "{Ten} Mężczyzna (/Człowiek /Pan) CHODZI
- 19
- 270
Proszę o weryfikacje, napisałem "ten mężczyzna idzie" i nie zaliczyło tego, dlaczego?
- 15
może coś z /drive/, tyle, że ciotka jak przyjechała z USA to mi powiedziała , że u nich w N.J. /drive/ oznacza podjazd do garażu.
- 24
- 11
- 3
- 3
- 3
Czasownik "go" nie zawiera w sobie informacji o tym w jaki sposób się przemieszczamy, więc może to znaczyć iść, jechać, płynąć, lecieć, ale tylko wtedy kiedy kontekst wyraźnie na to wskazuje, np. "he goes to school by bus". Nie powiemy przecież, że "idzie autobusem", tylko "jedzie". Ale kiedy środek transportu nie jest sprecyzowany, po polsku używamy czasownika "iść", np. "jutro idę do fryzjera" nie oznacza, że muszę tam iść pieszo.
- 19
- 316
Asiu cudnie tlumaczysz dlaczego dopiero odkrylam te konwersacje o ile zycie byloby prostsze. :) pozdrawiam
- 25
- 12
- 8
- 5
- 3
- 2
- 2
- 2
- 20
To prawda. "Mężczyzna idzie" byłoby "the man is going" (present continuous). "The man walks" i "the man goes" oboje są "mężczyzna chodzi" (present simple). Jestem niemką, ale uczę się polskiego w tym kursie. Proszę popraw mnie, jeśli się mylę.
- 25
- 12
- 8
- 5
- 3
- 2
- 2
- 2
- 20
Dziękuję bardzo za odpowiedż, br0d4! Formy oba, obu etc. nigdy nie pamiętam, bo są bardzo trudna dla mnie :) czy masz więcej rad?