https://www.duolingo.com/zsalica

Főnévi igenév fejezet

Szerintetek milyen nyelvtani szabályt kellene keresni, hogy tudjam, hogy mire épül ez az anyagrész? Ennyit találtam:

A főnévi igenév minden angol ige alapformája, to szócska kerül elé.

to be to invest Több ige megköveteli, hogy főnévi igenév kövesse a mondatban, például:

I am here to help you. He has decided to go. Főnévi igenév "to" szócska nélkül a módbeli segédigéknél és még néhány más esetben használatos.

help - Can you help me move the flag to the corner? make (ebben az esetben: kényszeríteni valakit, valami elvégzésére) - The coach made his boys believe they can win. let - Let him test the new track. A főnévi igenév gyakran használatos egy mondatban az ok, vagy hatás elmagyarázására

We opened the door to see the new visitor She came to ask us for an advice. Everybody plays to win, not to lose.

4 éve

8 hozzászólás


https://www.duolingo.com/zsalica

Szóval itt arról van szó, hogy mi van akkor ha két "ige" kerül egymás mellé?

4 éve

https://www.duolingo.com/harcsaikra

Nem, az önmagában nem indokolja a használatot, hogy két ige van egymás mellett. A lényeg az, hogy vannak olyan igék, amiket úgy a legjobb használni, ha egy főnévi igenévvel konkretizáljuk egy kicsit, így is plusz információt juttatva a mondatba, így hatékonyabbá téve a kommunikációt. Pl: I am here to help you. Itt vagyok segíteni. Mondhattad volna azt is csupán hogy: I am here, csak így kevésbé informatív. Úgy képzeld el, hogy a második, konkretizáló ige előtti "to" szócska csinál az igéből főnévi igenevet. to run, to walk, to write---futNI, sétálNI, írNI.

4 éve

https://www.duolingo.com/budai.doc

Ez nem túl egyszerű kérdés. Javaslom, olvass erről a fórumban már korábban V_Gabor által javasolt irodalomban, Dohár Péter: Kis angol nyelvtan.

Jó a megfigyelésed, ha két ige egymás mellé kerül, sok esetben a második főnévi igenév lesz, de sajnos ez nincs mindig így. Van mikor nincsenek egymás mellett, mégis főnévi igenév kell, és van, mikor egymás mellett vannak, mégsem lehet a második főnévi igenév. Vannak igék, melyek után nem állhat főnévi igenév, és vannak, melyek mást jelentenek, ha az áll utánuk, és mást, ha nem az.

Néhány példa. I want to help you. Segíteni akarok neked. I want you to help me. Azt akarom, hogy segíts nekem. We stopped to talk. Megálltunk, hogy beszélgessünk. Megálltunk beszélgetni. We stopped talking. Abbahagytuk a beszélgetést.

4 éve

https://www.duolingo.com/harcsaikra

Senki nem mondta, hogy mindig így van, csak hogy vannak ilyen igék, illetve a lecke, amire a kérdést feltevő hivatkozik, pont ezekre van kihegyezve. Ez szerintem pontosan az a lecke, ahol nem fontos a nyelvtani szabályok logikáján elmélkedni, egyszerűen be kell gyakorolni a dolgot, amire a duolingo-nál nemigen tudok jobb módot. Biztosan kiváló könyv amit Gábor ajánl, de én inkább mindenkinek gyakorlást javaslok, grammatika helyett, itt, online chat-szobákban, skype-on, vagy akár élő szóban. A saját tapasztalatom azt mondja, hogy hatványozottan többet ér, mint a dilettáns angoltanárok és az az alapjaiban hibás paradigma, amivel eddigi nyelvtanulásom alatt találkoztam általuk.

4 éve

https://www.duolingo.com/budai.doc

Zsalica eredeti kérdése arra vonatkozott, hogy hol találna olyan nyelvtani szabályt, ami az anyagrészhez kapcsolódik. Remélem nem gond, hogy javasoltam neki egyet. Talán segítettem neki. Most már látom, hogy te azért nem tetted, mert azt hiszed, hogy ha az valamilyen okból nálad nem működött, akkor másnál sem fog.

A fórum Mondatok fejezete hemzseg a nyelvtani problémákat feszegető kérdésektől. Azt gondolod, hogy fölösleges az érdeklődésük, netán be is kellene zárni azt a részt, mert káros és csak árt a tanulni vágyóknak? A chat-szobák angolsága néha förtelmes. Tanulni csak ott érdemes, ahol helyesen használják a nyelvet. A gyakorlás az más tészta, ott a megszerzett tudás szinten tartása az elsődleges cél, de odáig valahogy el kell jutni.

Végezetül egy érdekesség. A britek kifogásolják az EU hivatalos dokumentumaiban megjelenő angol nyelvhasználatot, mondván kezd jelentős mértékben eltérni az általuk használt nyelvtől. Mit tippelsz, mi lehet az oka? Talán a dilettáns angoltanárok? Ha már így alakult, akkor ki tanuljon kitől?

4 éve

https://www.duolingo.com/harcsaikra

Persze hogy nem gond, de remélem te sem tartod gondnak, hogy én meg pont eltanácsoltam tőle. Mást gondolunk erről.

Nem, egyáltalán nem gondolom hogy káros, de a nyelvtanulásra szánt időt, sokkal hasznosabban is el lehet tölteni a már említett módokon, hangsúlyozom, ez az én személyes véleményem.

Nem tartom ízlésesnek hogy a britek kifelé kacsingatva az únióból és az emigránsokkal szembeni politikájukkal az EU alapelveit pofonvágva, azon rugóznak, hogy eltér a dokumentumok nyelvezete az övéktől.

Az angol, mint minden nyelv, formálódik, átalakul, ez természetes folyamat, nem kell az útjába állni. Semmivel sem lenne jobb, ha ma is az Ómagyar Mária-siralom-ból ismert módon beszélnénk.

4 éve

https://www.duolingo.com/budai.doc

Each country makes its own mistakes in a foreign language. Teachers of foreign languages know that there are certain mistakes that are particularly typical of country in which they are working. The most frequent- though not the only-cause of these mistakes is interference from the learner’s own language. In the case of Hungarian learners of English, we have called the language that arises Hunglish. (Doughty-Thompson: Problem English)

Gondolom ezt a nyelvkönyvet is fölöslegesnek tartod.

4 éve

https://www.duolingo.com/harcsaikra

Néhány mondat alapján nem tudok megítélni egy egész könyvet

4 éve
Tanulj angolul mindössze napi 5 percben. Ingyen.