https://www.duolingo.com/profile/zsalica

Have to szerkezet

Nekem segitett ez a nyelvtani magyarázat, háta más is hasznát veszi :) Have to

Jelentése: kell, szükséges.

A have to inkább külső kényszert jelent. A belső kényszer kifejezésére a must-ot használjuk. Pl. I have to learn. - Tanulnom kell. (Mert apám megparancsolta.) We have to keep the rules. - Be kell tartanunk a jogszabályokat. (Mert különben megbüntetnek.)

Múlt idejű formája: had to. A must tagadására is használjuk, mert ennek nincs múlt ideje! Pl. I had to buy a new car, because the old one had been stolen. - Vennem kellett egy új autót, mert a régit ellopták.

A múlt idejű alak tagadása: didn't have to. Pl. I didn't have to buy a new car, because the old one hadn't been stolen. - Nem kellett vennem egy új autót, mert a régit nem lopták el.

Ha a have to segédigét feltételes módba tesszük, a jelentése: kellene. Pl. They would have to be with you by now. - Már veled kellene lenniük. Ugyanez múlt időben: They would have had to be with you at that time. - Akkortájt már veled kellett volna lenniük.

May 8, 2014

5 hozzászólás

Népszerű témák szerint

https://www.duolingo.com/profile/zsalica

Még egy kis adalék ehhez a témához: "Figyeljük meg, hogy a főnévi igeneves mondatokban, amelyeket edig vettünk, mindkét cselekvést ugyanaz a személy végzi: Pl: I wnat to go. Menni akarok - Itt én akarom, hogy én menjek.

De mi van akkor, ha azt akarom elmondani, hogy én azt akarom, hogy ő menjen? Ebben az esetbe a két cselekvést más személy végzi. Ezt igy kell kifejezni: I want him to go. - Én akarom, hogy ő menjen. She wants me to come. - Ő akarja, hogy én jöjjek Ilyenkor a főnévi igenév elé be kell tenni a megfelelő személyes névmás tárgyas alakját.

Remélem ennek is hasznát veszi valaki :)

May 10, 2014

https://www.duolingo.com/profile/askat1951

Köszi,hogy közreadtad, jól jönnek az ilyen segítségek :) !


https://www.duolingo.com/profile/Honti.Tamas.E

Köszönöm, nekem is segített a mélyebb megértésben.


https://www.duolingo.com/profile/woodtomi

A külső és belső kényszer kifejtése pontot a dilemmámra. Köszi!!


https://www.duolingo.com/profile/TiborG.

köszi, ez érthető volt és segített is, na pont az ilyen magyarázatokat példával hiányolom csak a programból..:-)

Tanulj meg egy nyelvet mindössze napi 5 percben. Ingyen.