https://www.duolingo.com/M.I.C.H.A.E.L.52

Vull entendre la pronunciació una mica més.

Quan sento el català parlat no puc diferenciar bé la "e" oberta de la tancada. És una diferencia important?

October 9, 2018

4 comentarios


https://www.duolingo.com/Oceanotti

Si la teva llengua materna és l'espanyol és força possible que no estiguis acostumat a diferenciar aquests sons, així com el de la vocal neutra. En espanyol, tots aquests sons (anomenats fons en fonètica) són al·lòfons, és a dir, són fonològicament iguals: tots ells signifiquen el mateix: el fonema /e/. Normalment, en espanyol, la e es pronuncia tancada, i encara que hi ha gent que la pronuncia d'una manera més aviat oberta, això no fa que el significat de les paraules canviï. Per això els castellanoparlants no venen entrenats per diferenciar aquests sons i els han d'incorporar mitjançant l'entrenament de l'oïda.

Si parles altres llengües que tinguin com a fonema l'e oberta (fon [ɛ]) –com per exemple el francès, o el portuguès (que té també la vocal neutra)– ja tens molta feina feta. Si no, et caldrà paciència i parar atenció.

Fer aquesta diferència és important. Primer, perquè hi ha mots diferents l'única diferència dels quals és una e oberta o tancada, com be i o te i té. (Poso aquests dos parells perquè són dels pocs diacrítics que han sobreviscut a la reforma del 2016.) Una altra raó per mirar d'aprendre a distingir aquests sons, i també pronunciar-los, és que així es domina millor l'idioma, encara que hi ha molts parlants (com per exemple molts de l'àrea de Barcelona, que tenen el català com a segona llengua) que no pronuncien mai ni l'e oberta ni la vocal neutra. D'això se'n diu català xava. Se'ls entén, però no és un accent recomanable.

October 10, 2018

https://www.duolingo.com/M.I.C.H.A.E.L.52

Moltes gracies! Continuaré amb el esforç.

October 10, 2018

https://www.duolingo.com/Chilotin

(Jo no puc escriure bé en català) ¿Es buena la pronunciación de estas vocales en el curso? Siento que la voz cae en "doble yeísmo" que no sé si existe en catalán, pues pronuncia tanto ll como j como una y castellana y no escucho otras vocales aparte de las 5 del castellano. Estoy aprendiendo criollo haitiano y allí sí noto claramente la diferencia entre e y o cerradas y abiertas y creo que las del castellano, al menos de mi variedad, están entre medio. Gracias.

October 17, 2018

https://www.duolingo.com/Oceanotti

Hasta donde yo lo he comprobado, por lo general el motor de voz pronuncia bien las vocales. El hecho de que no detectes otras vocales que las que ya conoces se puede atribuir a que necesites educar más el oído. Es normal. Todos tendemos a reducir los sonidos que escuchamos en el habla a los fonemas que utilizamos en los idiomas que conocemos. Es cuestión de tiempo y práctica.

October 24, 2018
Aprende catalán en solo 5 minutos diarios. Completamente gratis.