https://www.duolingo.com/gritsgirltn00

Romanian "iar" and "și"

Can anyone explain the difference in the usage of "iar" and și" for the English "and" in Romanian? I have been reading beginning Romanian books . They use "iar" several times. Grammatically how do you know when to use it instead of "și"?

December 9, 2018

8 Comments


https://www.duolingo.com/SebastianMolin

They are both ways to say "and".
Și can be used everywhere, while "iar" is specific to making comparisons.
For example:
You can say "Eu sunt un băiat iar ele sunt fete." (I am a boy and they are girls) you can use either/or in this situation.
It would be incorrect to use iar when not comparing or contrasting two different things :)

December 10, 2018

https://www.duolingo.com/gritsgirltn00

Thanks! That helps a lot. :-)

December 10, 2018

https://www.duolingo.com/D3XT3RY0NuT

Salut! Scuzați-mă că vă deranjez, dar se mai ocupă cineva de arborele Engleză pentru Români? Sunt o mulțime de greșeli semnalate chiar și acum trei ani și încă nu au fost corectate sau eliminate propozițiile respective. De asemenea, și acest arbore are destule dificultăți, în special legate de flexibilitatea răspunsurilor acceptate, dar și de pronunție (aici cred că este vina celor de la Duolingo, din moment ce pronunțiile sunt create de un program).
Aș putea să mă ofer drept voluntar pentru ambele cursuri pentru a corecta greșelile evidente (cele care deranjează cel mai tare), dar n-am primit niciun răspuns de la Duolingo acum câteva luni.
Încă odată îmi cer scuze de deranj și sper să nu luați aceste afirmații drept o jignire sau o insultă. Toate cele bune!

December 11, 2018

https://www.duolingo.com/iiai
Mod
  • 55

Cred că suntem neinteresanți pentru ei, nu le aducem cine știe ce venituri... Destul de puțini oameni sunt interesați să învețe română, dacă ne raportăm la numărul celor interesați de limbile de largă circulație. Scot ceva bănuți din reclamele pe care ni le servesc, deocamdată atât. Ce nu iau ei în calcul este că-și pierd și audiența asta, livrând un curs de calitate scăzută. Tu deja faci destul de multe în sensul de a contribui la evoluția acestui curs, dar aparent am rămas singuri, noi cursanții, între noi.

December 13, 2018

https://www.duolingo.com/D3XT3RY0NuT

Destul de trist că Duolingo urmărește profitul și nu acordă atenția necesară.

December 13, 2018

https://www.duolingo.com/AlexDiaconescu

nu-i chiar asa, posibil ca persoanele care au adus totusi perechea romana - engleza sa se fi concentrat pe alte proiecte si continutul este mai vechi - intr-adevar in multe locuri se pare ca a fost facut la repezeala

December 17, 2018

https://www.duolingo.com/D3XT3RY0NuT

Nu este nicio problemă că o propoziție nu poate fi modificată imediat, dar orice perioadă de timp mai mare de 6 luni mi se pare destul de mult, iar peste un an o gravitate și lipsă de interes. Mă bucur totuși că acest curs are noi voluntari ca dumneavoastră!

December 25, 2018

https://www.duolingo.com/Happydad10

Thanks, I couldn't figure that out either

December 12, 2018
Learn Romanian in just 5 minutes a day. For free.