https://www.duolingo.com/felejthetetlen

changes

Kedves Duo! Nagyon szeretlek, tulajdonképpen azóta, amióta használlak (majdnem öt éve...). Te vagy az, akinek sikerült valamelyest oldania azokat a gátlásokat, amiket még gimnáziumi angoltanárnőm ültetett el bennem. Most már nem csak olvasok, de meg is szólaltam angolul. Hatvanhat éves vagyok, mondhatnád, mire jó nekem az angoltanulás? Azt mondják a hozzáértők, hogy Alzheimer kór ellen pl. nagyon jó. De nem erről akartam írni. Az a betűtípus és betűnagyság, amelyben most a mondanivalómat olvashatod, pontosan az volt, amit jól láttam, jól olvastam (mert ugye a korom a látásomat is kicsit megviselte...így van ez már nálunk). De manapság nehezen viselik majdnem mindenhol, ha nincsenek változások, és azt is megváltoztatják, ami egészen jól használható, csak úgy, a változás kedvéért. Azt mondják, gyönyörködtet... Engem nem. A mostani betűtípus, betűvastagság, betűnagyság minden idegemet borzolja. Vastag, szögletes, mégis apró és összefolyó. Szóval a számomra nehezen olvasható. Vágyom a régire. Azaz az olyanra, amilyen betűket most írok...Tudom, az én véleményem csak egy. És konzervatív. És önző. De jól esett leírnom, akkor is, ha a dizájnért felelősek nem respektálják. Hát ennyi. Köszönöm, Duo, hogy meghallgattál.

March 27, 2019

17 hozzászólás


https://www.duolingo.com/9owls

Egyetértek.
Lehet, hogy a dizájnerek ezt nem olvassák el, de hasonló véleményeket írtak és kommenteltek nagyon sokan az angol fórumon is... Hátha lesz valami hatásuk. https://forum.duolingo.com/comment/31456085

https://forum.duolingo.com/comment/31455565

March 28, 2019

https://www.duolingo.com/felejthetetlen

Kedves 9owls! Ha megenged egy, a témához szorosan nem kapcsolódó, de nekem fontos kérdést akkor feltenném. Látom, hogy oroszból is "vérprofi", azaz 25-ös, így megkérdezném, hogyan érjem el, hogy a feladatok megválaszolásánál cirill betűket tudjak használni? Mert én is hozzáfogtam régi orosz nyelvi tudásomat kicsit feleleveníteni...:)))

April 7, 2019

https://www.duolingo.com/9owls

Nekem is ez volt a célom az orosszal, majdnem egy fél évszázados szünet után. Annak idején 8 évig tanultam oroszt.

Ezelőtt vagy 3 évvel veselkedtem neki, akkor nem volt még "word bank" az első szinteken, mindent be kellett írni. Akkor csak a baglyot szereztem meg, sokkal később, a szintugró után vittem fel 25.szintre.

Én a számítógépen nem állítottam át a billentyűt oroszra. Nem tudtam megszokni. Néha tabletten is tanultam, ott mindig átállítottam a beviteli nyelvet oroszra, ha úgy kellett írni.
A gépen sokszor latin betűkkel írtam be az orosz szavakat, úgy is elfogadja.
Itt van róla szó: http://learningrussian.net/pronunciation/transliteration.php

Ha néha nem fogadta el valami különleges betü miatt, akkor cirill betükkel írtam be itt a választ http://russian.typeit.org/ és bemásoltam a Duolingóba.

A fórumon is van több cikk. https://forum.duolingo.com/comment/24271324/How-to-type-Russian-alphabet
Jó tanulást!

April 7, 2019

https://www.duolingo.com/felejthetetlen

Nagyon szépen köszönöm az értékes segítséget! Remélem lesz elég kedvem és időm bíbelődni vele:))) Nem vagyok ám nagy számítógép-guru...:(((

April 8, 2019

https://www.duolingo.com/9owls

Az én sem vagyok... és ahogy az első bejegyzésedből látom, egyidősek vagyunk. A mostani fiatalok már beleszülettek a számítógépes világba... De szeretem a nyelvtanulást és mióta nyugdíjas vagyok, időm is van bőven.

April 8, 2019

https://www.duolingo.com/felejthetetlen

Én nem szeretem a nyelvtanulást, nem is vagyok nyelvzseni, de mivel az angol nagyon kell mindenhová és érettségiztem is belőle (ez nem azt jelenti hogy tudtam is angolul bár egy keveset is, csak azt, hogy nem ismeretlen) ezért kezdtem el. Meg az orosszal is így vagyok. Más nyelvekkel nem próbálkoznék a fentebb említettek miatt. És ezen felül (mint korábban írtam volt) az agyat (memóriát) is karban tartja kicsit. Röviden: ez nekem nem szórakozás, hanem kemény menetelés :))) Olvasni nagyon szerettem (már ez is múlt idő, mivel a látásom egyre romlik és így nem akkora élvezet mint korábban). De találtam megoldást: e-book olvasó! bár így elmarad a könyv illata... A kezdeti nehézségemre is a nagyítás volt a megoldás (emlékszel, betűtípus, betűnagyság...) De nem untatlak, örülök, hogy ilyen segítőkész voltál és (ez akár fenyegetésnek is vehető:))) ha valami kínom lesz, hozzád fogok fordulni. Persze csak ha nem zavarlak...Szép napokat!

April 8, 2019

https://www.duolingo.com/felejthetetlen

Köszönöm a hozzászólást, most már nem érzem magam annyira egyedül a véleményemmel. És hátha...reménykedjünk, hogy a használhatósági szempont felülmúlja a látszatot...:))))

March 28, 2019

https://www.duolingo.com/felejthetetlen

Hát, nem múlja felül. Már itt is az a szörnyű betűtípus uralkodik. Remélem nem folyik ki a szemem (bár nekem nincs EDS-em mint az egyik angol kommentelőnek, szerencsére) Oké, haladjunk...:((((

March 28, 2019

https://www.duolingo.com/AnyuUgyes

Kedves velem egyidősök.Örülök,hogy itt lehetek Veletek.

May 14, 2019

https://www.duolingo.com/felejthetetlen

Kedves AnyuUgyes! Légy üdvözölve a klubban:))) Ha bármiben segíthetek, a magam részéről állok rendelkezésedre:)))

May 15, 2019
Tanulj meg egy nyelvet mindössze napi 5 percben. Ingyen.