https://www.duolingo.com/profile/Simon_Zoli

Hibajelzés a szerkesztőknek

A szerkesztőkhöz lenne pár mondatom. Természetesen tisztelettel, megköszönve az eddigi munkájukat, ami nem kevés Nagyon régóta nem használtam a programot és most pár napja újra nekiveselkedtem. Kezdetben nagyon jónak tűnt, de ahogy eljutottam egy magasabb szintre (kb. középfok) azt tapasztalom, hogy a program nagyon következetlen (mi hiba és mi nem), sok esetben jelentéktelen betűelütést hibának vesz, máskor pedig súlyos hibát elfogad. Többnyire ugyan azok a hibás válaszok vannak mint évekkel ezelőtt vagy éppen nem fogad el teljesen jó választ a rendszer, ez pedig nagyon zavaró, sőt kifejezetten idegesítő, főleg ha pontot von le érte. Az új designe amúgy tetszik, de szerintem inkább a fentieket kellene javítani, fejleszteni. Tudom, hogy ingyenes, de a tapasztalt hibák magas száma miatt nem éri meg a fizetőset választani. Nyelvtanilag is nagyon alacsony szinten van, alapfokot talán megüti. Nem foglalkozik olyan alapvető igeidőkkel mint a folyamatos jelen, múlt, jövő. De például két igeidőt (befejezett múlt, jövő) nagyon megtévesztően használ. Mindkettőt egy másik igeidőhöz viszonyítva oktatják mindenhol és soha sem kiragadva, önállóan, mert így gyakran értelmezhetetlen és nem hozza ki az adott igeidő lényegét. Meg lett nehezítve a hibabeküldés, mert több esetben nincs olyan választási lehetőség ami a hiba esetén megfelelne. Szóval szerintem tök jó lenne a program magasabb szinten is, ha ezeket sikerülne orvosolni, egységesíteni azt, hogy mi hiba és mi nem, és akkor valószínűleg megérné a pro verziót használni. Persze lehet azt is mondani, hogy nem kötelező használni. Tisztelettel: Simon Zoltán

May 7, 2019

4 hozzászólás


https://www.duolingo.com/profile/jcsabax

Szia Zoltán!
Talán sejted, de lehet, hogy nem. Az itteni írásaink leginkább csak a magunk (felhasználók) közötti beszélgetésre jók, de a 'szerkesztők' ('készítők') nem olvassák őket. Talán azért sem, mert (valószínűleg) nem tudnak magyarul. Vannak persze magyar segítők, akik a magyar részt ápolják, de nekik kevés (majdnem semmi) beleszólásuk nincs az oldal működésébe. Az itteni beírásaink kicsit olyan placebo hatásúak, mert ha nem is kerül az ember az 'elvégzett munka siker élménye' tudatába, de mégis kicsit megnyugtatja, hogy közölhette másokkal is 'bánatát'. Hosszabb megfigyelési idő alapján az oldalt már többször is 'fejlesztették', és valóban ez leginkább csak a külsőségekre és a működés megváltoztatására irányult, ami talán többször idézett elő inkább nehezítést mint könnyítést, de voltak azért előrelépések is. Itt jegyzem meg, hogy az oldal ingyenes használata is okoz egyébként bevételt az üzemeltetőknek, hiszen azért láthatóak bizonyos helyeken a reklámok, nem pedig csak a mi szórakoztatásunkra kerülnek oda. Voltak már mások is akik kritizálták egyébként ezeket a 'fejlesztéseket' (amik egy része visszalépésnek tűnik, de ez lehet csupán szubjektív érzés is). Én is közöttük voltam. Volt, hogy erre a kritikákat illették kritikával, hogy hogyan is képzeljük egy ingyenes oldalról, hogy rosszat írunk róla, illetve hogyan is várjuk el, hogy figyelembe vegyék a szempontjainkat. Régebben volt egy 'fejlesztés' ami miatt kb. 3-5-szörösen belassult egy-egy adott feladathoz a megjegyzés oldal feljövetele. A mostani 'feljesztés' egy másik részen (mikor egy sorozat befejeződik) tovább lassított vagy 5-6-szorosan. Ez már olyan lassú, hogy sokszor azt hiszem, hogy megszakadt az internet kapcsolatom, mert nem jön fel az oldal. Erről azt hiszem elég ennyi. A lényegi rész, azaz a tanított nyelv akár nyelvtani, akár szókészletben történő bővítése már régóta várat magára, bár azt hiszem, néhány plusz példamondat néha be szokott kerülni a rendszerbe, de ez nem túl jelentős mértékű.
Végszavam: legyünk derülátóak! :)

May 9, 2019

https://www.duolingo.com/profile/Simon_Zoli

Szia Csaba! Köszi a korrekt hozzászólást, különösen, hogy nem lettem lefikázva. Tudod engem az bosszant leginkább, hogy úgy próbálják a "küldetést" megvásároltatni, hogy igazából egy nagyon sekélyes és alapszintű tudást ad a program. elvileg vannak szintek, de gyakorlatilag ugyan azokat a mondatokat ismételtetik szintről szintre. A rendszer szinte nem ismeri a folyamatos jelen időd. Szinte csak egyszerű jelennel gyakoroltatja a szókincset. Bosszantó, hogy nagyon következetlen. Ma is többször vont le olyan betűkihagyásért ami jelentéktelen, de olyat elfogadott ami komoly hiba lett volna. Van egy külön duolingó nyelv amit ha nem tanulsz meg, akkor egy csomó nyelvtanilag helyes mondatot nem fogad el. Pont ezért sem értem, hogy miért nem elérhetők a szerkesztők, miért nem lehet egy hibát úgy jelezni, ahogy van (a lehetőségek, mint írtam sok esetben nem adnak erre lehetőséget) hiszen ezen hibák többségét a felhasználók segítségével lehetne javítani (mint pl a wikipédiát) és akkor csak ellenőrizni kellene. Szóval szerintem nagyon sok hiba javítható lenne. Csak akarni kellene és szerintem mások is akadnának akik hozzám hasonlóan ebben részt vennének. És én is úgy gondolom, hogy a reklámokból egész jó bevétele lehet a program gazdáinak.

May 10, 2019

https://www.duolingo.com/profile/jzsuzsi

A betűelütéseknél az a szabaly, hogy egy hibas betu, vagy ket szomszedos betu felcserelese meg elfogadott (csak typo-t jelez), kiveve, ha ezzel egy masik ertelmes szo jon letre. Pl. a the -> he , it -> is hibakat nem fogadja el, hiaba csak egy betu.

Tudnal peldat mondani, mi volt az a sulyos hiba, amit elfogadott?

Folyamatos jelen szerepel, csak "elrejtve" a Igenevek leckeben. (Igaz, kevesebbet szerepel osszesen, mint amennyi jogos lenne.) De altalaban elfogadja helyes valasznak a egyszeru jelent meg a folyamatos jelent is.

Ez egy kezdo kurzus, a nemregiben frissitett spanyol es francia kurzusok a CEFR rendszerben A2 szintig mennek el. (Ami kevesebb mint egy alapfoku vizsga, B1). Az ember nem juthat el folyekony szintre csak Duolingoval.

May 10, 2019

https://www.duolingo.com/profile/Baffatti

Sziasztok! Elolvasva ezeket a bejegyzéseket, úgy érzem magunknak panaszkodunk, de az is valami. Talán a tanulótársak is tudnak segíteni nekem abban, hogy miért szűnik meg a kiejtés hangja. Ez különösen bosszantó, amikor azt kell leírni, amit kimond. A semmit... :-) Lehet, hogy az op.rendszer hibája? (windows 7 Professional) Mindenkinek jó tanulást: Abaffy Attila

July 1, 2019

Kapcsolódó fórumok

Tanulj meg egy nyelvet mindössze napi 5 percben. Ingyen.