1. Fórum
  2. >
  3. Téma: Duolingo
  4. >
  5. A philosophy of space vagy a …

https://www.duolingo.com/profile/felejthetetlen

A philosophy of space vagy a philosophy on space?

A címben foglaltatik a kérdés. A hármas válsztásos feladatban "a philosophy on space"-t jelöli meg helyes válasznak az "egy térfilozófia" fordításaként. Jól van ez így? Vagy megint én nem tudok valamit? Nem philosophy of space, és akkor találtam egy elírást? Köszi...:)))

May 19, 2019

7 hozzászólás


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Megnéztem a Ludwigban mindkettő előfordulását szövegkörnyezetben:
A "philosophy of space" több helyen előfordul, pl.:
'The introduction to The Philosophy of Space and Time betrays the Marxist inclinations Reichenbach retained from his student years.' (Stanford Encyclopedia of Philosophy Archive)
Kb.: 'A tér és idő filozófiájának bevezetése elárulja Reichenbach marxista hajlamait, amelyeket megőrzött diákéveiből.'
A "philosophy on space" kifejezést egyetlen szövegben sem találja, tehát lehet, hogy használják ugyanabban az értelemben, mint a másikat, de nem lehet gyakori.


https://www.duolingo.com/profile/9owls

Olvasd el ezt a fórumos bejegyzést erről a kifejezésről , az admin (Abenhakan) is hozzászólt.
https://forum.duolingo.com/comment/6754625/A-philosophy-on-space

De használják a philosophy of space (and time) kifejezést is, azt hiszem, az magyarul inkább "a tér (és idő) filozófiája" lenne, nem "térfilozófia".
Különben nem vagyok otthon ezekben a filozófiás dolgokban :)


https://www.duolingo.com/profile/felejthetetlen

Köszönöm a gyors reagálást mindkettőtöknek! Marimama, már megint zseniális voltál...hogy találod meg az ilyeneket, hogy a fórumon ki szólt hozzá már a témában? Természetesen az admin válasza meghatározó. Rémes, mennyire hadilábon állok ezekkel az elöljárókkal és vonzataikkal...Péter (vagy Kristóf?) a te (bocsánat a tegezésért, ha baj tessék jelezni, mentségemre szolgáljon hogy már nagymama vagyok) keresési eredményeidből az derül ki hogy ez (mármint a philosophy on space) ritka kifejezés. Elgondolkodtató hogy akkor miért használja a duo...Mindegy. Mégegyszer nagyon köszönöm nektek és szép napokat:)))


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Természetesen itt mindenki tegeződik, Péter a keresztnevem, és régóta tanulok a Duolingon :) (Egyébként volt egy harmadik hozzászólás is, de rövid időn belül ki is törölte, nem tudom miért.)


https://www.duolingo.com/profile/felejthetetlen

Köszönöm, Péter. Biztosan meggondolta, vagy nem tartotta jónak...:)))


https://www.duolingo.com/profile/9owls

Vannak olyan előljárós vagy más kifejezések, amelyeken az anyanyelvűek is vitatkoznak angol fórumokon... Sokszor az élő nyelvben olyan forma gyakoribb, ami szigorú nyelvtani szabályok szerint nem helyes.

Nem vagyok benne biztos, hogy az adminnak igaza van... de ha azt akarom, hogy elfogadja a duó a választ, be kell írjam azt, amit kér.
Valaki az on helyett az about-ot is ajánlotta.

Lehet, nem a tér filozófiája értelemben van a kérdés (az tényleg the philosphy of space), mert itt határozatlan névelő van... hanem egy értekezés/előadás a térrel kapcsolatban - egy térfilozófia...

Ezt a fórumos bejegyzést a google dobta fel, amikor beírtam, hogy "egy térfilozófia". De lehet a fórumon is keresni, van fent egy "nagyító" a kereséshez.


https://www.duolingo.com/profile/felejthetetlen

Köszönöm, fantasztikus vagy! Hiába, egy tanárnak van ahhoz tehetsége, hogy megvilágítson problémákat és megoldásokat...Olyan jó hogy vagy! Érdemes veled beszélgetni.

Tanulj meg egy nyelvet mindössze napi 5 percben. Ingyen.