1. Fórum
  2. >
  3. Téma: English
  4. >
  5. "I am a person."

"I am a person."

Fordítás:Én egy személy vagyok.

June 4, 2014

16 hozzászólás


https://www.duolingo.com/profile/AdriennBer2

A szónál a súgó felhozza az -ember- lehetőséget is, de ezt választva - nem fogadta el! Miért nem???


https://www.duolingo.com/profile/AkosSz.

Már volt ilyen korábban is. Egyszerűen azért, mert az adott szó másod jelentése ebben a kontextusban nem megfelelő. Más mondat esetében lehetne a jó megoldás az ember is. A jelentések kiválasztásánál mindig fontos a mondat szerkezet.


https://www.duolingo.com/profile/SndorCzirb

Na ja, de ebben a mondatba semmi kontextus sincs, úgyhogy az embernek is jónak kéne lennie.


https://www.duolingo.com/profile/AkosSz.

Kicsit elkésett válasz, de másnak talán hasznos még: Mindig van kontextus ha a szó nem önmagában, hanem egy mondatban áll! Az hogy éppen milyen mondatban van az adott szó az megmutatja, hogy az elsődleges vagy valamilyen másodlagos jelentést kell a fordításban alkalmazni. Jelen esetben a person alapértelmezett jelentése a "személy". Mivel semmi nem utal arra, hogy itt ezt másképp kell értelmezni így marad az alapértelmezés.


https://www.duolingo.com/profile/Tutika91

Egyszerüen marad a személy és a person és ennyi


https://www.duolingo.com/profile/akos_farkas___

"Én vagyok egy személy"-t nem fogadja el


https://www.duolingo.com/profile/AkosSz.

Hmm lehet azért nem fogadja el, mert csak az mondaná így aki még csak két hónapja beszél magyart és nem tanult meg jól.


https://www.duolingo.com/profile/Tarnai

És ha az "én" erősen hangsúlyos?


https://www.duolingo.com/profile/AkosSz.

Hát ez erősen az a "szeretnék = want" kérdéskör, ami már futott itt a duolingon. Mert habár bizonyos körülménye között, bizonyos esetekben, bizonyos kis százalékban oké, de kezdő nyelvtanulóknak inkább ajánlott a want = akar megtanulni, mert a "szeretnék" értelmezése a want-tal kapcsolatban a kezdetekben inkább hibához vezet majd. Itt is valószínűleg a kérdező nem a ritkán használt hangsúlyos forma meglétét hiányolta, hanem egyszerűen tükör fordított, ami hibás és rossz fordításokhoz vezet és erősen kerülendő. Szóval jobb felhívni a kezdő nyelvtanulónál a figyelmet arra, hogy kerüljük a szó szerinti fordítást, mint abba belemenni, hogy ennek a mondatnak adott kontextusban lehet bizonyos ezrelékben ilyen fordítása is. Ez szerintem itt ezen a szinten nem segítség, másrészt ahogy fentebb írtam nekem az az álláspontom, hogy ha nincs ellene szóló kontextus, akkor az alapértelmezés a helyes. Végül meg kétlem ha valaki egy nyélvizsgán így fordítaná magában ezt a mondatot, akkor elfogadnák, szóval jobb ha nem így rögzül ez a fordítási mód.


https://www.duolingo.com/profile/Tarnai

A lényeget tekintve egyetértek. Őszinte kíváncsisággal kérdezem: Hogyan fordítanád angolra akos_farkas___ mondatát?


https://www.duolingo.com/profile/Tarnai

Ha az "Én vagyok egy személy"-t tekinted eredeti mondatnak, akkor az nem lehet tükörfordítás. Ha az "én"-t akarod hangsúlyozni, ez egy értelmes magyar mondat. Ha lefordítom, nekem is "I am a person." az eredmény, (esetleg: It is me, who is a person.) Így szerintem akos_farkas___ fordítását el kellene fogadni.


https://www.duolingo.com/profile/AkosSz.

Őszintén szólva, mivel egy hibás tükör fordításnak tekintem akos_farkas mondatát így sehogy. Kb olyan, hogy Te hogy fordítanád, hogy "beszél magyar jól"? Ha elém kerülne valahogy egy ilyen mondat magyarul, akkor átfordítanám automatikusan fejbe helyesbe és "I am a person"-ként fordítanám. Ha viccelődve szeretném fordítani, akkor mivel tükör fordítás dettó ez jönne ki megint. Ezután viszont kíváncsi vagyok, hogy Te hogyan fordítanád.


https://www.duolingo.com/profile/AkosSz.

Kedves Tarnai, gondolkodtam a problémán (ezért nagyszerűek az ilyen szürkeállomány mozgató beszélgetések) és most megváltoztatom korábbi kijelentésem, miszerint bizonyos ritka esetben jó akos_farkas__ fordítása. Nem ez a példa mondat egyáltalán nem fordítható a nyomatékos "Én vagyok egy személy"-nak és vissza felé fordítva nem a példamondatot kapjuk. Indoklás: A szokatlan szórend magyarázata a hangsúlyos "Ő" lenne és ez az egy indok magyarázná a szokatlan szerkezet. Nos ha hangsúlyos a mondat valamelyik része, annak az angolban is megvan a jól látható nyoma. Ilyen a "do" használata kijelentő mondatban pl.:"You never arrive on time! Yes, I do arrive on time every single morning." Vagy a visszaható névmás extra használata pl.: " Amazingly, I myself was able to make a beautiful birthday cake." vagy éppen a folyamatos forma használata ott ahol nem tűnik indokoltnak. pl.: "i am loving it". Ezzel szemben az "I'm a person" mondatban a leghalványabb nyoma sincs bárminemű nyomatékosításnak. Ez egy sima hangsúlytalan mondat. A dolog úgy lenne kerek, hogy példának hoznám is az angol nyomatékosított példát. Habár úgy gondolom, hogy biztos, hogy felismernék egy ilyen extra szerkezetet (célját), de angol tudásom határára értem, hiszen oka van annak, hogy duolngozok. Nem tudom 100%-ra megmondani mi lenne a helyes csak tippelni tudnék, hogy pl a I'm being a person" vagy valami hasonló. Kíváncsi a biztos megoldásra, de jelen ismereteim szerint a hangsúlyos fordításnak nem jó az "I'm a person" és ennek a mondatnak pedig nem jó fordítása a hangsúlyos "Én vagyok egy személy" mondat.


https://www.duolingo.com/profile/Tarnai

Megkérdeztem hozzáértőt: -Hogy forditanad, ha az EN erosen hangsulyos: En vagyok egy szemely. -Egyszerűen megnyomom hangsúlyozta az am-at: I AM a person.


https://www.duolingo.com/profile/LevelesMar

Azt írja a válaszokban hogy PERSON


https://www.duolingo.com/profile/Zsolt_Siska

Én meg fogalom...

Tanulj angolul mindössze napi 5 percben. Ingyen.