https://www.duolingo.com/dragonken07

Német tanulás nulláról

Sziasztok!

Nagyon röviden magamról és az angol nyelvről. 27 éves vagyok és sohasem tanultam kifejezetten a suliban angolt. Mikor gyerek voltam a Cartoon Network nevű mese csatorna kizárólag angol nyelven volt elérhető. Évekig szinte mást sem néztem, és ennek köszönhetően meg tanultam folyékonyan beszélni ezen a nyelven. Középiskolában korrektek voltak a tanárok, mert az angol órák tulajdonképpen szabad foglalkozások voltak nekem. Dolgozatokat megírtam, le is érettségiztem *5-re. Lényeg, hogy tudok beszélni, de fogalmam sincs a nyelvtani részről.

Úgy alakultak a dolgok, hogy meg kellene tanulnom németül. Mindig is utáltam ezt a nyelvet, soha, semmilyen kapcsolatom sem volt vele. Az interneten való tanulásban nem hittem egyáltalán, néhány nagyon alap weboldalt találtam csupán a témával kapcsolatban. Már nem is emlékszem, hogy pontosan hogyan, de belebotlottam valahol a Duolingoba. Ami elsőre megfogott benne, az volt, hogy egy konkrét tanterv volt előttem. Láttam, hogy hol tartok, merre tovább, semmi felesleges túlbonyolítás. Igen, az elején hihetetlen nehéz volt minden. Teljesen a nulláról kezdeni az egészet, mi a fene az a Der-Die-Das, miért lett a Der Hundból Den Hund, miért Diese itt, és miért Dieses ott, stb. Rengeteg jegyzetelgetés, utána olvasás, gyakorlás volt ezekkel kapcsolatban – most pedig ott tartok, hogy amit anno két hétig próbáltam értelmezni, most egy perc alatt érthetően el tudom magyarázni az ismerősöknek. Viszont a Duoban nincsen magyarról németre kurzus jelenleg. Szerencsére ez a rész nem különösebben érintett, pláne az után, hogy jobban bele ástam magam a nyelvbe. Sokkal könnyebb angolról németre tanulni bizonyos mondatszerkezetek és szavak miatt. Gyakran tulajdonképpen csak behelyettesítésekről van szó, míg magyarul teljesen más az egész struktúra.

Tegnap kaptam meg az arany baglyot, vagyis sikerült teljesítenem a teljes kurzust. Jelenleg 14-es szinten állok és durván 1700 szavat ismerek (elméletileg). Természetesen ez piszkosul messze áll még a középszinttől, de szerintem kijelenthetem, hogy egy stabil alapot adott. Alap mondatokat és bizonyos összetett mondatokat össze tudok rakni, és ami a legfontosabb, hogy (többnyire) helyesen. Ez azért különösen fontos, mert kb. fél éve még köszönni sem tudtam németül. Mindenképpen folytatom a tanulást, nemrég belevágtam például a németről angolra kurzusba is. Azt tanácsolom azoknak akik a magyar-németre várnak, hogy nyugodtan vágjanak bele ők is addig ebbe a kurzusba. A nagyon alapokat meg lehet tanulni itt is, minimális angol tudással.

Meg szeretném köszönni az összes embernek, aki bármilyen módon hozzájárul a Duolingo fejlődéshez. Üzemeltetők, moderátorok, fórumozók – köszi srácok!

June 7, 2014

52 hozzászólás


https://www.duolingo.com/Ademaro
 • 14
 • 14
 • 13
 • 9
 • 6
 • 4
 • 2

Gratula!! :)

June 7, 2014

https://www.duolingo.com/dragonken07

Köszi :)

June 7, 2014

https://www.duolingo.com/peter.kristof.hu
 • 23
 • 19
 • 17
 • 16
 • 15
 • 14
 • 9
 • 8
 • 4
 • 3
 • 2
 • 2
 • 1814

Mivel úgy sejtem, hogy elég sokan tanulunk angolból németet (de nem elég sokan :), ezért érdemes lenne a "Duolingo magyarul" fórumon eszmét cserélni német tanulásban. Jelenleg egyébként csak angolból, spanyolból és oroszból lehet németet tanulni. (Talán eljön az utóbbi kettőnek is az ideje :)

Német tanulás angolból

June 8, 2014

https://www.duolingo.com/dragonken07

Remek ötlet, támogatom a dolgot!

June 9, 2014

https://www.duolingo.com/viragosjokedv

Gratulálok én is ehhez az eredményhez!Én is magyar-németre várok.Neked azért elég jó felfogóképességed lehet,ha a mesecsatornán is meg tudtál tanulni angolul.Én úgy érzem nem ilyen aggyal vagyok megáldva. De ösztönzően hat szerintem sokakra,amit magadról írtál.További sok sikert kívánok!

June 25, 2014

https://www.duolingo.com/dragonken07

Köszönöm :) Inkább csak nagyon nagy szerencsém volt ezzel kapcsolatban, így jobban belegondolva. Egészen kiskorom óta csak azt néztem, illetve később hallgattam addig, ameddig magyar nem lett a csatorna. Tulajdonképpen "magamba szívtam" egy második nyelvként. Cserébe ahogyan írtam is, fogalmam sincsen a nyelvtani részéről a dolgoknak. Az viszont biztos, hogyha valaki időt és energiát áldoz a nyelvtanulásra, annak később meglesz a hatása. Sok sikert viszont!

June 25, 2014

https://www.duolingo.com/zetorka

öcsém is pontosan így tanult meg angolul, csak aztán a suliban még hozzászedte a nyelvtant is, sajnálom is, hogy nem akkor voltam gyerek

June 30, 2014

https://www.duolingo.com/dragonken07

Még nagyon régen a Fókuszban volt egy riport egy gyerekkel, aki szintén ugyanígy tanulta meg a nyelvet. Emlékszem, hogy rengetegen mondták már akkor is, hogy kamu, ilyen nem létezik. Úgy látszik, hogy mégis vagyunk egy páran, akik hasonló cipőben járnak :)

July 1, 2014

https://www.duolingo.com/zetorka

persze, olyat is hallottam, hogy kiköltözött a család Amerikába és a gyerek tanult meg legelőször angolul a TV-ből, mire elkezdődött volna az angol tanfolyama már tudott :D

egyébként az volt a legviccesebb ahogy kiderült, ül a 3 éves öcsém a TV előtt, megy a CN, éppen két szereplő beszélget benne és a gyerek szakad a röhögéstől, anyuval döbbenten kérdeztük "te érted amit beszélnek?" erre ő lazán "persze, éppen azt mondja, hogy....."

July 2, 2014

https://www.duolingo.com/dragonken07

:D Ha lesz egyszer gyerekem, akkor mindenképpen idegen nyelvű meséket fogok vele nézetni, pontosan ez miatt. Bár kérdés, hogy melyik országban fogunk lakni akkor...

July 2, 2014

https://www.duolingo.com/nanapapa1

Kérdezem, jelenleg a magyarról-angolra verzióban már a 14. szinten vagyok és most megpróbálkozom az itt olvasottak alapján az angolból-németre verzióval is, tudom-e párhuzamosan a kettőt csinálni? Attól félek, hogy a program a magyarról-angolra visszatéréskor a 0 szintről indít. Köszönet a válaszért.

July 1, 2014

https://www.duolingo.com/dragonken07

Nem fog nullázódni az eredményed, nyugodtan vágj bele.

July 1, 2014

https://www.duolingo.com/Janos-1907

Gratulálok! Nagyon nehéz lehet a nulláról. Én is kb. így fogok nemsokára nekifogni a németnek, csak nem szeretném párhuzamosan csinálni az angollal. Ha minden jól megy akkor napokon belül befejezem az angolt és akkor kezdhetem az angolól-németre tananyagokat, ami rettentő nehéz lesz. Te, hogy már túl vagy rajta, tudsz ajánlani valamilyen oldal(aka)t, ahol érthetően, egyszerűen jelen vannak a német nyelvtani szabályok? Mert utánaolvasás nélkül valóban nagyon nehéz volna, angolul nem volt ezzel gond, de németül még az alap dolgokkal sem vagyok tisztában úgyhogy szükség lesz az utánajárásra.

July 18, 2014

https://www.duolingo.com/dragonken07

Köszönöm :) Elég sok oldalt kell átnézni, hogy összeálljon a kép, mert valahol az egyik rész érthetőbb, valahol a másik. Ezek hasznosak például: http://www.dartmouth.edu/~german/Grammatik/Imperative/Imperativ.html http://video.about.com/german/ http://www.pauljoycegerman.co.uk/abinitio/chap9-10.html https://www.youtube.com/user/DeutschFuerEuch Az elején tényleg nagyon nehéz lesz, sok sikert és kitartást hozzá! :)

July 19, 2014

https://www.duolingo.com/Jonhy62

gratulies

July 18, 2014

https://www.duolingo.com/dragonken07

Danke :)

July 19, 2014

https://www.duolingo.com/Thyrana

Gratulálok. Mindig nagyon jó olyan emberek személyes tapasztalatairól olvasni, akik fejlődni akarnak. Én egy napja kezdtem el a duolingot, mert nyáron sem akarok nagyon ellustulni, s az elkövetkezőkben egy nyelvvizsgát is tervezek. A németre én is kíváncsi lennék. Ugyan 4 évig én papíron tanultam németül, de a tanárnőm nem igazán foglalkozott velünk, sokszor be sem jött órára. Az írásod fellelkesített, így lehet megpróbálom. Köszi, s további sok sikert kívánok neked! :)

July 31, 2014

https://www.duolingo.com/dragonken07

Köszi :) Napi 1 óra Duolingózás már rengeteget tud segíteni. Instant csodára persze nem szabad számítani, idő kell ehhez is, mint mindenhez. Sok sikert neked is :)

August 1, 2014

https://www.duolingo.com/Unauna1

Gratulálok, van még pár nyelv, ne hagyd abba!

August 16, 2014

https://www.duolingo.com/dragonken07

Köszi! Egyelőre a németet akarom elsajátítani, bőven elég ideig fog az is tartani :)

August 16, 2014

https://www.duolingo.com/Unauna1

Ebben igazad van! Hamburgi Apa, Magyar Anya gyermeke vagyok mégis azt mondom, hogy nem tudok németül mert csak arra elegendő a tudásom, hogy fel tudjam mérni milyen keveset tudok. -.. Bár sokan jóval kisebb tudásra azt mondják, hogy beszélik, sőt jól beszélik a nyelvet..., ők tudják. -Kívánom juss el olyan szintre ahova egy barátom jutott aki Berlinben járt egyetemre és a tanulótársai őt keresték ha nem tudtak valami nyelvtani szabályt. Neki meg kellett tanulnia mindent mivel helyt akart állni a többiek pedig beszéltek ahogy a szüleiktől és a tanulmányaik során megtanulták de akadtak hiányosságaik. Emelem kalapom a teljesítményed előtt! Bennem nincs ekkora kitartás és inspirációm sincs.

August 16, 2014

https://www.duolingo.com/dragonken07

Pontosan így van. Minél többet tanulok, annál jobban tudom, hogy milyen messze vagyok még a céltól. Így a nulláról kezdve tényleg elég borúsak a dolgok, de idővel majd jobb lesz. Köszönöm a kommented, igyekszem :)

August 17, 2014

https://www.duolingo.com/matemoricz

"miért Diese itt, és miért Dieses ott" Ez barátom azért nem éppen így van. Dieser az itt, jener az ott. Ragozásuk megfelel a der, die, das 3 alakú determinánséval. Üdv. további sok sikert! :)

June 7, 2014

https://www.duolingo.com/dragonken07

Félreérthetően fogalmaztam. Úgy értettem, hogy miért Dieser Mann és Dieses Buch például az adott mondatban. Köszi, igyekszem :)

June 8, 2014

https://www.duolingo.com/peter.kristof.hu
 • 23
 • 19
 • 17
 • 16
 • 15
 • 14
 • 9
 • 8
 • 4
 • 3
 • 2
 • 2
 • 1814

Először is gratulálok! (Az aranybagolyhoz is :)

Szeretem az értelmes hozzászólásokat (nem biztos hogy én is mindig így teszem), mert idegbajt kapok az olyan bejegyzésektől, mint pl. mi az az "s" betű az angol szavak végén.

Engem legjobban az angol tanulási módszered kapott meg, a Cartoon Network nézése és hallgatása. Mert meggyőződésem, hogy a hallás utáni megértés a nyelvtanulás kulcsa, azzal a kitétellel, hogy a nyelv egy rendkívül komplex dolog, írni, olvasni, beszélni is kell tudni, de a vezérfonál a "listening". Ebben nagyon jó a Duolingo.

Én most a némettel küszködök, már tanultam ugyan, de a der, die, das rettenetes (habár anyám anyanyelve:).

További sok sikert!

June 8, 2014

https://www.duolingo.com/dragonken07

Jó lenne hasonlóan megtanulni németül is, csak az a baj, hogy az összes dolog ami érdekel, az kizárólag angolul érhető el. Mindenesetre a telefont, Playstationt, és laptopot is német nyelven használom, így tudat alatt folyamatosan megtanulok jó pár mondatot és kifejezést.

Köszi, és sok sikert neked is! :)

June 8, 2014

https://www.duolingo.com/berdofetya

állandóan elmegy a hang és teljesen elveszi a kedvét az emberek a munkától

June 15, 2014

https://www.duolingo.com/dragonken07

Nálam csak ritkán megy el, de egy F5 (frissítés) megoldja olyankor a dolgokat. Lehet, hogy a böngésződet nem szereti a program, próbáld meg Mozillával.

June 16, 2014

https://www.duolingo.com/Unauna1

Elnézést kérek az "off"-ért de nektek PC-ről megy el a hang vagy telefonról? Telefonon kezdtem a Duolingóval tanulni majd hangproblémák miatt átálltam laptopra. Nem tűnt el teljesen a hang a telefonról, fülre szorítva hallható volt de nyugtalanít és a garancia lejárta előtt jó lenne kideríteni.

August 20, 2014

https://www.duolingo.com/gregibroki

Nagyon kemény, hogy a CN-ről így meg tudtál tanulni angolul, nekem mindig ez volt a legnehezebb rész az angol nyelv tanulásában, hogy megértsem amit mondanak. Tehát gratula! Kis koromban nagymamám mindig német sorozatokat nézett, én pedig amikor nála voltam megőrzésen :), kénytelen voltam ezeket nézni. Sokkal könnyebben érthető számomra a német, mint az angol. Általánosban csak németet tanultam, jól is ment, de középsuliban nagyon megutáltam a német órákat a tanárral való rossz viszonyom miatt. Azóta angolból megszereztem a középfokot, németet parkolópályára állítottam. Most angolul fejlődni szeretnék elég komolyan, de úgy megtetszett ez az oldal, lehet, hogy a németbe is belevágnék. Szerintetek lehet egyszerre (mármint nem technikailag) két idegen nyelvet tanulni? Ti is ezt csináljátok, vagy egyszerre inkább csak egy nyelvre koncentráljak? Suliban ez volt, de nem is ment jól...

June 26, 2014

https://www.duolingo.com/dragonken07

Köszi :) Nekem pontosan ugyanez a problémám, csak a némettel: nem értem, hogy mit mondanak. Elkezdtem nézni a Szökést németül, de néha röhögnöm kell azon, hogy milyen hangsúlytalanul és piszkosul gyorsan beszélnek, ráadásul a szavak sem kifejezetten egyszerűek ugye. Ha pedig személyesen beszélek valakivel akkor pedig próbálom kihámozni a megértett szavakból, hogy vajon mit mondott, de ő már régen ledarált még vagy 3 mondatot azóta. Szerintem nyugodtan vágj bele az angol - németbe, a Te esetedben különösen hasznos lehet.

June 26, 2014

https://www.duolingo.com/Unauna1

Gyorsan átáll az agy viszont van egy hiba amit nem szabad elkövetni bár lehet, hogy ez egyénenként változik. Nem szabad azon gondolkodni, hogy a másik nyelven ezt, hogy lehet kifejezni mert rutinná válik ezen gondolkodni és ha élesben nem ugrik be valami pl. beszélgetés közben, azonnal és kellemetlenül előtolakodik a másik nyelv.

August 20, 2014

https://www.duolingo.com/eszenyicsajszi

gratula nekem is több probálkozásaim volt és én általános iskola 2 osztálytol már erölteték a németet ezért iskola váltásom is volt mert szigoru volt a legtöbb tanárom amugy jó iskola volt de egyik nyelv sem könnyü . na gratula még egyszer

June 28, 2014

https://www.duolingo.com/dragonken07

Köszi :)

June 28, 2014

https://www.duolingo.com/peter.kristof.hu
 • 23
 • 19
 • 17
 • 16
 • 15
 • 14
 • 9
 • 8
 • 4
 • 3
 • 2
 • 2
 • 1814

Szeretném megkérdezni, hogy mikor kezdted, illetve mennyi ideig tartott a teljes német fa elvégzése?

June 28, 2014

https://www.duolingo.com/dragonken07

Jó kérdés, mert regisztráció után nem kezdtem el kapásból aktívan tanulni az oldalon. Mindenesetre azt mondom, hogy fél évig biztosan.

June 29, 2014

https://www.duolingo.com/peter.kristof.hu
 • 23
 • 19
 • 17
 • 16
 • 15
 • 14
 • 9
 • 8
 • 4
 • 3
 • 2
 • 2
 • 1814

Különben a napokban írta egy izraeli fickó, hogy befejezte a német fát, "mindössze" 258 nap alatt (egy napot se hagyott ki). Hát szép teljesítmény, de sajnos ilyen sok idő kell hozzá, ha az ember még sosem tanulta a nyelvet.

July 3, 2014

https://www.duolingo.com/dragonken07

Az még hagyján, de mennyi idő kell ahhoz, amíg fejből tudsz mindent! Most nagyon aktívan ismétlem a leckéket, és csiszolgatom azokat a témákat, amik nem nagyon mentek - de a pontjaid alapján te sem unatkozol :)

July 3, 2014

https://www.duolingo.com/peter.kristof.hu
 • 23
 • 19
 • 17
 • 16
 • 15
 • 14
 • 9
 • 8
 • 4
 • 3
 • 2
 • 2
 • 1814

Köszi, én most kb. három hónapja csinálom a németet, de még sok van hátra. Persze mást is csinálok.

June 29, 2014

https://www.duolingo.com/Motyika32

szia.hogy tudtad felvenni a német nyelvet?én most csinálom az angolt,de szeretném felvenni a németet is.köszönöm előre a válaszod is.

July 1, 2014

https://www.duolingo.com/dragonken07

Szia, fent a neved mellett van egy zászló, alatta van az új tanfolyam felvétele opció.

July 1, 2014

https://www.duolingo.com/Pircike

Gratulálok!

July 3, 2014

https://www.duolingo.com/dragonken07

Köszi :)

July 3, 2014

https://www.duolingo.com/FatiaNegra00

gratula

September 6, 2014

https://www.duolingo.com/arabicsnus

de nagy jampi vagy!

January 13, 2015

https://www.duolingo.com/szabohenriette

szeretnek nemetul tanulni az angol mellett de nem tudom hogyan kell hozza adni,nem segitene vki?koszonom

March 20, 2015

https://www.duolingo.com/dragonken07

Neved mellett van egy zászló, ott tudsz kurzust váltani.

March 25, 2015

https://www.duolingo.com/l.eva85

Sziasztok!!!Lenne egy kérdésem mikor lesz német magyarul beszélöknek mert itt elég hamar megy a tanulás angolul pedig nehezen tanulom a nyelvet és szeretnék németül tanulni munka vállalás miatt elöre is köszönöm :)

November 24, 2015

https://www.duolingo.com/robcsi6

Sziasztok engem is nagyon érdekelne a Német nyelvtanulás munka miatt!! Esetleg lehet valamit tudni arról h mikor lesz elkészítve?? Az Angol sosem volt a kedvencem Suliba is Németet tanultam de Angolról nem megy Németre :D Előre is köszi a válaszokat :D

February 18, 2016

https://www.duolingo.com/ganaj
 • 24
 • 14
 • 11
 • 8
 • 6

Megtanultam, utánaolvasás, beleástam, ezeket egybeírjuk, magyarból hányas voltál?

June 8, 2014

https://www.duolingo.com/Ademaro
 • 14
 • 14
 • 13
 • 9
 • 6
 • 4
 • 2

Magatartásból hányas voltál?

June 8, 2014

https://www.duolingo.com/zsalica

Ez nagyon tecccccet!!!! és jelentem magyarból ötös voltam :D

June 8, 2014
Tanulj meg egy nyelvet mindössze napi 5 percben. Ingyen.