1. Fórum
  2. >
  3. Téma: Duolingo
  4. >
  5. Görögül tanul itt vki magyar?

https://www.duolingo.com/profile/Priska89641

Görögül tanul itt vki magyar?

Pár hónapja kezdtem el itt a görög nyelv tanulását a nulláról. ( Csak annyit tudtam, h 'kérem'; 'köszönöm'; 'Jó reggelt'; 'Jó napot') Nyelvkönyvem se volt. Menet közben kellett rájönnöm a kiejtésre, különösen a kettős mghg ejtésére, vagy h a különböző nemekben mi is lehet a névelő, hogyan ragoznak, stb. De egyszer csak rájöttem, h nagyon sok ismerős szó van. Hogy ugyanazt, vagy majdnem ugyanazt a szót használják, mint a spanyolban, vagy olaszban (el gato=il gatto=η γάτα), vagy oroszban (пальто= παλτό). Vagy teljes angol szavakat vettek át, csak épp görög betűkkel írják. ('μπότες'=boots ; χάμστερ =hamster).

Közben találtam a YouTube-on egy nyelvtanárnő a jobb-agyféltekés nyelvtanulás alapjait magyarázza. A német nyelvet vette példának, de kipróbáltam először az olasz nyelvre, aztán a görögre is. Nagyon jól bevált nekem.

Nem mondom, h nagy léptekkel haladok, különösen, h párhuzamosan gyakorlok öt nyelvet. Ismétlem a régen tanult spanyol -angol-orosz nyelveket és alap szinten tanulom az olaszt (kp másfél éve) és a görögöt (pár hónapja). Eddig minden nap, mindegyik nyelvvel csináltam legalább 1 kört.

Kíváncsi vagyok, tanul-e itt vki görögül kezdőként? Nyelvkönyvem sincs, ill. egy képes gyerek nyelvkönyvet találtam a Libriben (Davies: Kezdők görög nyelvkönyve). Pár oldalas nyelvtani összefoglalója van, ami miatt megvettem. Jó szószedete van, - viszont nincsenek benne gyakorlatok. A YouTube-on vannak még jó görög tanfolyamok.

Van vkinek tapasztalata a görög nyelvtanulásról?

July 3, 2019

19 hozzászólás

Népszerű hozzászólások szerint

https://www.duolingo.com/profile/9owls

Itt nem valószínű, hogy pont egy olyan olvassa a kérdésedet, aki görögül tanul.
Nézd meg görög fórumon. https://forum.duolingo.com/topic/936/new
Most láttam, hogy a legutolsó bejegyzést éppen egy magyar írta, legalábbis magyar neve van és csinálja az angol- magyar kurzust is.
Ez a topik:
https://forum.duolingo.com/comment/32985294
Ha válaszolsz neki, kapcsolatba léphettek. Vagy megkérdezheted ott, hogy vannak-e még magyarok.
Sok jó tippet találhatsz ott a görög nyelv tanulásával kapcsolatban, olvass bele a fórumba.

July 7, 2019

https://www.duolingo.com/profile/Priska89641

Kösz.

July 9, 2019

https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Jó, hogy írtad. Most kezdtem el. Nagyon érdekes, de az írás nehéz. Jó lenne görögül (vagy ógörögül) és latinul is tudni. De hát az emberi elmének is vannak határai. Talán a jobb-agyféltekés nyelvtanulás segít :)

July 8, 2019

https://www.duolingo.com/profile/Priska89641

A YouTube-on találtam az abc-t magyarázó felvételeket is, de látom, már a 7-es szinten vagy, túl vagy a kezdeteken. Nekem azok a bizonyos kettős mghg-okra, vagy kettős mshg-ok-ra kell figyelnem, amelyeket máshogy ejtenek, mint írnak. Persze a nyelvtanukból is még csak minimálisat tudok. Az említett jobb-agyféltekés módszer nekem segít a szavak megjegyzésében. (Állítólag így, napi 50 új szót is meg lehet jegyezni). Csak elég időigényes az új szavakat kis kártyára kiírni és hozzá egy rögzítő (előhívó) mondatot gyártani. Írok pár példát ide, (de a YT-on is találsz erre hosszabb magyarázatot, csak nem görög nyelvi példával): Tehát a lényeg, hogy az előhívó mondat első szava legyen az idegen szó magyar kiejtése, majd folytatni a mondatot úgy, hogy az utolsó szó legyen a tanult szó magyar jelentése. Pld: χελώνα . HELLO! NA, indulsz a futóversenyen, te teknősbéka? (χελώνα= turtle, teknős. πουλι : PULI nem kutya, hanem madár. (πουλι=bird, madár) ποντικι: PONT TI KI-abáltok állatbarátként, - sikoltoztok, amikor megláttok egy egeret? (ποντικι= egér, mouse) Αετός : Athos, a Három Testőrök legidősebbje. Magasan szárnyalt, mint egy sas. (Αετός= eagle, sas) πάπια : a PAPJA kedvenc szárnyasa, a kacsa. (πάπια= duck, kacsa) άλογο: A LÓ GO/ndos ápolást ígényel, az ember hasznos társa. (άλογο=horse,ló) καμήλα : KAMILLA-teát nem iszik a teve. (καμήλα= camel, teve) καμηλοπαρδαλη : CAMILLO PÁR DALI-képet talált a padláson, amelyek mindegyike zsiráfot ábrázol. (καμηλοπαρδαλη = giraffe, zsiráf) μέλισσα : MELISSA szereti a mézet, de nagyon fél a méhektől. (μέλισσα= bee, méh) χáμστερ : "HAMM"-SZTER/eotipia ez az állat. Amit meglát, azt rögtön magába gyömszöli. Ő a hamster (hörcsög). αρνί : ARNI, Arnold Schwartzenegger kisbárányának a neve. (αρνί=lamb, bárány) ρακούν : a RÁK ÚN/ja vizes, medve-szomszédját, mert, az mindig csak mos. Ő a mosómedve. (ρακούν = raccoon, mosómedve)

Ha nem tudunk mondatot kezdeni az idegen szóval, akkor szótagonként felbontjuk a szót: ερπετό : ER+PETO=ER/edeti PETŐ/fi versek nem csúszómászó embereknek és hüllőknek születtek. (ερπετό = reptile, hüllő, csúszómászó) σκύλος : SZ+KILÓS=SZ/áz KILÓS kutya nincs. (σκύλος=dog, kutya) κουτάβι: KUTA+VI = KUTA/t, VI/nnyog, mindent összepisil egy kölyökkutya. (κουτάβι= puppy, kölyökkutya)

Persze, a kártyára a görög szó névelőjét is mindig odaírom, hogy együtt rögzüljön.

Remélem, kedvet csináltam a módszerhez.

July 11, 2019

https://www.duolingo.com/profile/Priska89641

Te jó ég! Egymás alá írtam a példákat, úgy áttekinthetőbb volt, de a program összerántotta.

July 11, 2019

https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

EDIT, majd két vagy több betűközt kell írni a sor végére (utána ENTER),
akkor nem rántja össze,
hanem egymás alatti sorokba írja.
De nem ez a lényeg. Majd gondolkozom azon, amit leírtál.

Mivel most kezdtem el a görögöt, nekem most még olyan alapvető problémáim vannak, hogy felismerjem a betűket, és ismerjem a kiejtésüket. Pl. υ, ν, ρ, η. A kettős betűkről nem is beszélve.

July 11, 2019

https://www.duolingo.com/profile/Priska89641

Gondolom, akkor az első 2-3 témakörnél nem mentél tovább, azokat gyakorlod. Van vmilyen nyelvkönyved, vagy a netről kerested meg a kiejtési szabályokat? Nekem a YT-on talált görög abc írása-kiejtése segített. Persze, azt nem , vagy ritkán mondják el, hogy a 2 féle ó-ból, 3-féle i-ből, 2-féle sz-ből mikor melyiket kell használni. Legyen meg nekünk a felfedezés öröme.

July 12, 2019

https://www.duolingo.com/profile/Chrumplee

És mi van a kínaival? Azt ennyi idő alatt már meg is tanultad, hogy megint új nyelvbe kezdtél?

July 13, 2019

https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Dehogy tanultam meg kínaiul. Ha az angol középszintű tudásához néhány év kell, akkor a kínai ugyanilyen szintű tudásához néhány évtized. (Másfél éve tanulom, de nem töröm össze magamat, naponta kb. 15 percet tanulok, ez egy lecke, a tanfolyam közepén tartok.)
KÍNAINAK SZÜLETNI KELL!
Én csak azt a szerény célt tűztem ki, hogy olvasni tudjak (ehhez kb. 2000-3000 karakter passzív ismerete szükséges). Ennyi karakter kézzel való írását megtanulni szinte lehetetlen. A számítógépes írás is bonyolult. A mássalhangzók kiejtése egy magyar számára borzalmas. Egyébként a kínaiak gyakran egymást sem értik meg (mandarin kínai nyelven), az írás a közös.

A görög betűk is idegenek számomra. Még az elején tartok, de egy nagyságrenddel könnyebb, mint a kínai.

Egy nyelvet nem kell feltétlenül perfektül beszélni. Már az is nagy öröm, ha el tudsz olvasni egy görög feliratot Görögországban.

July 13, 2019

https://www.duolingo.com/profile/Chrumplee

Köszönöm Péter. Lehet Töled szemléletet tanulni. Számomra hasznos volt a válaszod.

July 15, 2019

https://www.duolingo.com/profile/DkeXAPvK

Én tanulok görögül...kb. 10 perce,úgyhogy nem valószínű, hogy tudok segíteni. Amúgy csak azért kezdtem el, mert szeretem a mitológiájukat.

July 28, 2019

https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Συγχαρητήρια! (Google Translate) Mindenkit csak biztatni tudok arra, hogy tanuljon görögül. Én - mint írtam - kb. két hete kezdtem, nagyon érdekes, és nagy kihívás (challenge).
Erről jut eszembe, hogy van egy régen vett görög tankönyvem: "Usborne: Kezdők görög nyelvkönyve". Ebből egy oldalt, a kiejtési szabályokat kimásoltam:
https://i.imgur.com/e5UsxVG.jpg

July 28, 2019

https://www.duolingo.com/profile/DkeXAPvK

köszi, sokat segít :)

July 29, 2019

https://www.duolingo.com/profile/FerencnBer

ógörög nyelvet tanulok, az csak a Bibliában használatos. A mai beszélt görög nyelv teljesen más, mint a bibliai ógörög

August 19, 2019

https://www.duolingo.com/profile/Priska89641

Homerost olvasol eredetiben? Pedig érdekes lenne, ha elkezdenéd az újgörögöt is és időnként beszámolnál, h miben más a mai görög nyelv. (Azt olvastam, h a β (βήτα) régen b-nek ejtették. Ebből lett a Biblia. Ma már v-vel ejtik. βιβλιο

August 27, 2019

https://www.duolingo.com/profile/FerencnBer

Homerost nem olvasok, csak Bibliát ógörög és óhéber nyelven, és igyekszem fordítani. Nem túl egyszerű a grammatikája.

August 27, 2019

https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Érdekelne, hogy milyen indíttatásból és hogyan tanulod az ógörögöt. Hobbiból, vagy a foglalkozásodból adódóan. Iskolában vagy magagán úton.

Ahogy olvasom a Wikipédiában, beszélnek archaikus, klasszikus és hellénisztikus (Koiné) görög nyelvről. Ez utóbbi nyelven írták az Újszövetséget (arám és latin nyelvi hatással).

August 27, 2019

https://www.duolingo.com/profile/FerencnBer

Egyetemen teológiát tanulok, és így ógörög és óhéber nyelvet is. Az Ószövetséget héber nyelven írták (Dániel könyvében található arám is) ezt fordították azután görögre (Septuaginta), az Úsz-t koiné görög nyelven, mert ez volt a mindenki által ismert és beszélt, tehát a hétköznapi görög nyelv.

August 27, 2019

https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Köszönöm a válaszodat, nagyon figyelemreméltó és érdekes.

August 27, 2019
Tanulj meg egy nyelvet mindössze napi 5 percben. Ingyen.