1. Fórum
  2. >
  3. Téma: Duolingo
  4. >
  5. Ez vagy az? This or that?

https://www.duolingo.com/profile/felejthetetlen

Ez vagy az? This or that?

Már többször akadtam bele ebbe a problémába, azaz hogy a duo nem következetes a kérdésben. Most itt a konkrét példa: Ez az információ érdekes fordításakét csak azt fogadja el : that information is interesting. Sajnos mindig gyorsan haladok (időmérő edzés) a megoldások "leütésével" és később már nem tudom hogyan kell bejelentést tenni. Segítene valaki? Vagy üsse kő, ilyen a rendszer?

July 5, 2019

3 hozzászólás


https://www.duolingo.com/profile/9owls

Amikor kifejezetten mutató névmás a that/this, akkor a jelentése az/ez. Az a távoli, ez a közeli. Az ilyen példamondatoknál következetesen betartja a Duo is, hogy a that jelentése az. Főleg olyankor, amikor 2 dologról van szó: That is a skirt and this is a dress. ( AZ szoknya, EZ pedig ruha.)

Mikor viszont általában beszélünk egy valamiről (lehet tárgy, személy vagy akár fogalom), angolul általában a THAT-et használják, magyarul pedig inkább EZ-nek fordítjuk.
Nézd meg itt: https://topszotar.hu/angolmagyar/that

Ha azokra a kis kék pöttyökre klikkelsz, mondatokat is mutat.
Ha lejebb görgetsz, van több mondat - sok esetben a THAT magyar fordítása EZ.


https://www.duolingo.com/profile/felejthetetlen

Nagyon szépen köszönöm ismét az eligazítást...most már világosabb sokkal. Egyet viszont tudok. Nagyon sokára lesz az, hogy a nyelv finomságait értsem. (Ezt a topszótár olvastán sütöttem ki) De nem baj, most már legalább egy tőmondatot meg tudok fogalmazni szinte gondolkodás nélkül...Még öt év, és már az összetett mondatok is menni fognak. Hála a duo-nak és neked, mert úgy sejtem, te igazi pedagógus vagy (ellentétben hajdani angoltanárnőmmel, aki szintén a Mária névre hallgatott...de őt senki sem merte volna Marinak szólítani.) Mégegyszer köszönöm:)))


https://www.duolingo.com/profile/AnyuUgyes

Üsse! Persze én is szeretném tudni!

Tanulj meg egy nyelvet mindössze napi 5 percben. Ingyen.