- Forum >
- Temat: Duolingo >
- Nauka języków obcych
Nauka języków obcych
512
Bardzo jestem ciekawa, czy Amerykanie, Anglicy, Francuzi uczą się języka polskiego, równie często, jak my Polacy, angielskiego, niemieckiego, włoskiego itp.
4 komentarze
512
Leszek, właściwie znam odpowiedź na to pytanie. Dla mnie nie jest retoryczne. Zadałam je trochę z przekory. Historycznie rzecz ujmując: Anglia, Francja, Hiszpania i Portugalia miały najwięcej kolonii na świecie. Jest więc zrozumiałe, że angielski, francuski, hiszpański i portugalski są takie powszechne. Ale, dlaczego dzisiaj od nas Polaków wymaga się znajomości języków obcych, a od Francuzów, czy Niemców, nie?!!! Mieszkam nad morzem blisko granicy z Niemcami. Niemcy odwiedzają nas bardzo często. Pytają o wszystko po niemiecku. Nawet pytanie" sprechen Sie Deutsch "? zadają po niemiecku. Nie wysilają się zapytać po polsku. Dlatego pozwoliłam sobie na trochę przekory.
taka to natura ludzka... trochę to też pewnie wynika z dumy narodowej (mam na myśli Niemców) - poniekąd - ale teraz świat stoi otworem dla ludzi mówiących innymi językami, więc cieszmy się tym, że mamy szansę uczyć się :)
mój 9,5 letni syn uczy się dosyć aktywnie 7 języków, jeśli utrzyma tempo nauki, które sam sobie narzucił, to wraz z maturą dam mu koszulkę z napisem poliglota :) - oczywiście jak dożyję, dotrwam i demencja starcza mnie nie złapie :)