https://www.duolingo.com/profile/awa5114

wanneer gebruik je "daarin" en wanneer gebruik je "erin"

Hoi allemaal,

Ik heb 2 jaar ervaring met de Nederlandse taal. Ik heb moeilijkheden met "daarin" en "erin". Neem bijvoorbeeld de volgende paar zinnen:

Naar aanleiding van uw vacature en onze telefoongesprek wil ik graag solliciteren naar de functie van "......". Ik ben erin zeer geinteresseerd omdat ...

Moet je in dit geval "erin" of "daarin" gebruiken ? Waarom? Misschien is dit vorm helemaal verkeerd en moet ik een verschillende vorm gebruiken?

Alvast bedantkt voor jouw antwoord!

July 30, 2019

6 Comments


https://www.duolingo.com/profile/Thea210

I would say “Ik ben er zeer in geïnteresseerd ...

If I may, it also needs a second dot on the i in geïnteresseerd. And it is either “ons telefoongesprek” or “onze telefoongesprekken”

I don’t know why about any of these things. It just sounds right to me (native speaker).

Je nederlands is heel goed. Success toegewenst ermee :)

July 30, 2019

https://www.duolingo.com/profile/Dutchesse722

Hallo! Ik heb deze oefening online gevonden: https://nt2taalmenu.nl/wp-content/uploads/b2-grammatica/er_en_daar.pdf. Het is voor mensen die Nederlands leren als tweede taal. Ik had het op deze website gevonden: https://nt2taalmenu.nl/. Hopelijk heb je er wat aan!

Ps: Twee tips: "Tips: 1.Waarom gebruik je er of daar in combinatie met een prepositie?Je gebruikt er of daar in combinatie met een prepositie (een voorzetsel), als je de zin korter wilt maken. Je schrijft dan in plaats van het substantief achter de prepositie het woordje er of daar. Bijvoorbeeld: ‘Ik loop naar de tafel en leg mijn boek op de tafel’ wordt: ‘Ik loop naar de tafel en leg mijn boek erop’. (erop betekent dan dus: ‘op de tafel’)

2.Wanneer gebruik je er en wanneer daar? Normaal gebruik je er, alleen als je het extra accent wilt geven of als contrast gebruik je daar. Bijvoorbeeld: Hier kan ik niets mee, maar daar heb ik echt heel veel aan! "

July 30, 2019

https://www.duolingo.com/profile/emak02

Volgens de website taaltelefoon zijn beide versies mogelijk voor deze zinnen omdat je terugverwijst naar een eerdergenoemde persoon of zaak. Persoonlijk zou ik eerder gaan voor 'erin', maar dat is een kwestie van voorkeur.

Bron: daarin/hierin

July 30, 2019

https://www.duolingo.com/profile/peter640092

De vorm is goed. De woordkeuze is lastig, zeker omdat het een sollicitatiebrief betreft.

Mijn voorkeur: 'daarin' (in deze context)

Of: 'hierin' (= formeler, dus oké voor een sollicitatiebrief)

Of: “Ik ben er zeer in geïnteresseerd ..." (zie reply Thea 210)

July 30, 2019

https://www.duolingo.com/profile/Visscher2

Naar aanleiding van uw vacature en ons telefoongesprek wil ik graag solliciteren naar de functie van ------ Voor deze functie heb ik interesse omdat......

July 31, 2019

https://www.duolingo.com/profile/Darius568602

Ik zou bovendien de woorden opsplitsen. Ik ben daar zeer in geïnteresseerd. Ik ben hier zeer in geïnteresseerd. Ik ben er zeer in geïnteresseerd.

Personal preference: Ik ben hier zeer in geïnteresseerd, omdat... 'hier' because you are referring to something that is of immediate relevance.

Ik ga over twee weken naar een conferentie over vliegende schotels. Ik ben daar namelijk zeer geïnteresseerd in.

July 30, 2019
Learn Dutch in just 5 minutes a day. For free.