https://www.duolingo.com/profile/Balu1030

Olasz tanulás

Sziasztok!

Pár hete elhatároztam, hogy megtanulok olaszul. Egyelőre a Duolingo + Anki szókártya tanulás vonalon indultam el, és azt tudom, hogy ha itt végigérek, B1 körüli szintet is el lehet érni.
Mit javasoltok a továbblépéshez? Van esetleg valamilyen tananyag, ami nagyon bevált nektek? Tankönyv, hanganyag, tanfolyam (hagyományos vagy online), bármi egyéb "csodaszer", minden érdekel.
Esetleg ha van itt olyan, aki végigcsinálta a Duolingós olasz kurzust, az ő tapasztalatait is szívesen elolvasnám. Köszönöm előre is a segítséget.
Balu

September 22, 2019

6 hozzászólás


https://www.duolingo.com/profile/9owls

Elmesélem az én tapasztalatomat az olasz nyelvvel.

Az iskolában tanult nyelvek után az olasz volt az első, amit elkezdtem tanulni, valamikor egyetemista koromban... a 70-es években.
Két barátnőmmel gyakoroltunk. Akkor nem volt internet... Szótár, könyvek és könnyűzene hanglemezek voltak a segédeszközök. És volt egy nagy előnyünk: Erdélyiek vagyunk, anyanyelvi szinten beszéljük a románt, ami hasonlít az olaszhoz.

Volt egy pár olasz lemezünk, akkori nagy slágerek.
Meghallgattuk többször, leírtuk a szöveget, összehasonlítottuk... lefordítottuk. Mikor összeültünk, próbáltunk olaszul társalogni. A nyelvtant valami könyvekből tanultuk, nem emlékszem a címekre.
Egy idő után abbahagytuk a közös tanulást.

A duolingót főleg az angolért kezdtem el, a magyar-angol és román-angollal, meg a fordított kurzusokkal.
Utána nekifogtam itt is az olasznak, angolból. Elvégeztem, az olasz-angolt is.

Most az olasz slágereket a youtube-on hallgatom, sokszor felteszem szöveggel is, ha valamit nem értek (lyrics).
Persze, hogy könnyebb most nyelvet tanulni interneten, mint 40-50 évvel ezelőtt :)

Ez egy régi kedvenc, nem könnyű a szövege, mert nem egy szokványos szerelmes énekszám. Legtöbb slágerben nincs ennyi nehéz szó...
Itt angol szöveg is van. https://www.youtube.com/watch?v=NgDVpZNUmHY&feature=share

Régi olasz filmeket is nézegettem a youtube-on. Sok olasz lecke is van angolul, de magyarul is.

A kedvenc slágereket és filmeket a Youtube-on az angoltanulásnál is használom.

September 24, 2019

https://www.duolingo.com/profile/jcsabax

Akkor lesz valódi a soremelés, ha előtte (a sor végén) van két space.
Tudtommal utólag is lehet javítani a szöveget, de valóban így is érthető.

September 22, 2019

https://www.duolingo.com/profile/Sandokan13

Ugyan én nem tartok az olasszal sehol sem, így azzal nincs nagy tapasztalatom, de a napokban találtam egy spanyol nyelvű oldalt, amiben arra biztat az oldal házigazdája, hogy fejleszd anyanyelvi szintre a beszédkésségedet és ehhez a normál tanulás mellett olyan podcast-eket ajánl, amiknek a szintedhez megfelelően 70-80%-át érted. Azok a legjobbak, amelyeknek meg tudod szerezni az eredeti nyelven leírt átiratát, hogy követhesd a szöveget is. Ajánlja, hogy többször is hallgasd végig az adott podcast-et, és a problémás részeket hallgasd újra és újra. Fontosnak tartja még, hogy hangosan tanulj, és lehetőség szerint próbáld meg elismételni az elhangzottakat. Ez nem fog egyik napról a másikra menni, ehhez idő kell, amit nem fogsz tudni megspórolni. Viszont, ha begyakoroltad, akkor igazi sikereket fogsz tudni elérni az adott nyelven, legyen az olasz, spanyol, angol vagy bármi más. Így fokozatosan eljutsz odáig, hogy már nem kell a feliratokkal foglalkoznod, hanem egy az egyben meg fogod érteni az elhangzottakat és az adott nyelven fogsz gondolkodni is. A szókincsbővítéshez pedig elkerülhetetlen a szótárazás, de ha kis lépésekkel a számodra megfelelő ütemben haladsz, akkor menni fog. Még egy dolgot fontosnak tart: ha lehetőséged van rá, minden nap szánj időt a tanulásra, hogy ez 5 perc vagy két óra, az rajtad múlik csak, egy a lényeg, hogy tedd mindennapivá. Sok sikert!

September 29, 2019

https://www.duolingo.com/profile/n.k.zsuzsa

A Clozemaster még egy jó lehetőség, ha az alapokat elsajátítottad, majd fokozatosan fejlődve párhuzamosan tanulhatsz a Duo-n és a Clozemasteren, ahol a ténylegesen beszélt nyelvet lehet gyakorolni. Nekem nagyon bejött.

October 6, 2019

https://www.duolingo.com/profile/Balu1030

Jesszus, érdekesen tördelte a szöveget. Azért a lényeg remélem kivehető :)

September 22, 2019

https://www.duolingo.com/profile/HanakMiklos

Szia 11 éves vagyok még nem tanultam végig az olaszt de én is rajt vagyok. Írok ha tudok segíteni :)

October 4, 2019
Tanulj meg egy nyelvet mindössze napi 5 percben. Ingyen.