A Duolingo a világ legnépszerűbb nyelvtanulási módszere. És ami a legjobb, teljesen ingyenes!

"Van egy perced?"

Fordítás:Do you have a minute?

4 éve

7 hozzászólás


https://www.duolingo.com/bekefiarmin

Have you got a minute? rossz? miért?

4 éve

https://www.duolingo.com/Howarju

A "got" a brit angolban használatos. Az amerikai angolt tanítja a Duolingo program és a Do segédszót használja.

3 éve

https://www.duolingo.com/malackutya

Mar elfogadja.

3 hónapja

https://www.duolingo.com/Me11Me34

Tegnap ez még helyes volt: HAVE YOU GOT A CALENDAR?. Itt miért nem volt érvényes a HAVE YOU GOT A MINUTE? Pedig a Duolingo is használja (lásd az első mondatot). Nem vagyok tisztában a GOT használatával!!! Vki tudna nekem segíteni?

3 éve

https://www.duolingo.com/karak74

Pedig a válaszod (ill. a kérdésed) alapján nekem úgy tűnik, hogy tisztában vagy a GOT használatával, ugyanis az általad feltett kérdésben (és megjegyzésben) jól használtad a GOT szót.

Tehát, ha szükséges segédige, akkor általában az általános cselekvés segédigéje a DO (=csinál, illetve a létezés segédigéje a BE="van", illetve a BE ragozott alakjai, az AM="vagyok", ARE = "vagy", "vagyunk", "vagytok", "vannak" IS = "van" és egyebek, mint pl birtokos személyragok, stb...). Tehát, ha valamiért szükséges lenne a DO segédige a HAVE mellé, akkor az amerikai szívfájdalom nélkül előveszi a DO-t, és használja, ahogy kell. Az angol, de csak a HAVE esetében, a HAVE igét kétfelé szedi: HAVE GOT alakban. A HAVE-t úgy használja, mint az amerikai a DO-t, a megmaradt GOT meg átveszi az eredeti HAVE szerepét. Azaz a mondatod jó (szerintem), illetve másik példa: "You have not got a minute." = "Neked nincs egy perced." vagy magyarosabban (azaz a "neked" nélkül) "Nincs egy perced."

De akkor a szabály, legalábbis ahogy én tudom: Alap esetben a mondatokban van ige, mint amilyen a HAVE is. Ez az ige venné fel a logikai idő jelzését (múlt, jelen, jövő), meg a folyamatosság jelzését is (...ING, pl. printing, ha valami épp nyomtatva van, azaz nyomtatás alatt áll) vagy a "befejezett"-ség jelzését is (printed, ha valami ki lett nyomtatva, azaz a nyomtatás már megtörtént, de épp most). Na és ennek fejében szegény igéknek a feladata még, hogy tagadáskor maguk után vegyék a NOT szócskát, meg kérdő esetben az alany helyet cseréljen egy igével, de itt már közben óriási lett a baj! Egyrészt az ige nem mehet az alany elé, de akkor hogy cseréljen helyet vele? Meg az előbb leírtam, hogy mennyi dolga van szegény igének (alapesetekben is! És akkor még kihagytam, ha valami megtörtént, de azért még folyamatban is van. Ilyen pl: "Már egy perce nyomtat a nyomtató." Itt az egy perces nyomtatás, mint cselekvés már megtörtént, de koránt sem jelenti ez azt, hogy a nyomtatás nem tart tovább is, tehát az esemény befejezett és folyamatos egyszerre!) Na erre mit csinál a magyar nyelv? Rápakol egy csomó ragot, toldalékot meg mi egyéb mást szegény igére. Pl.: "meg-pakol-hat-atlan-ság", vagy "Az egy perces nyomtatás már megtörtént". Ok, csak szegény angolok erre nem képesek. Náluk egy ige csak egy feladatot bír el! Az angol segédigéket használ. De ezeket csak akkor kell elővenni, ha szükségesek. Pl. nem kell elővenni, ha "The printer prints a page." = "A nyomtató nyomtat egy oldalt." (Persze van az 'S' szabály is! Ezért prints!) Szóval a "print" ige csak egy dolgot képes megcsinálni, de akkor hogyan tagadjunk? Itt jön a Joly-Joker féle "nem cselekszi", azaz "DO NOT PRINT", de az 'S' szabály miatt ez "DOES NOT PRINT" lesz. Azaz "The printer does not print a page." = "A nyomtató nem nyomtat egy oldalt." Vagy kérdésnél: "Does the printer print a page?" = "A nyomtató nyomtat egy oldalt?" És most jön a HAVE GOT esete. Ha a HAVE önmagában el tudja látni az összes feladatát, és nem kell neki segédige, akkor a mondatban nincs helye sem a GOT-nak, sem a DO-nak. De ha kellene egy cselekvő segédige, akkor az amerikai angol előveszi a DO-t ugyanúgy, mint más ige esetében. Az angol meg a HAVE GOT szerkezetet, ahogy fentebb már írtam. Ezek szerint te mindent jól csináltál, de egy dolgot tudj: A DUOLINGO amerikai angolt tanít (alapjában). Hogy egy másik esetben benne maradt a HAVE GOT, az valószínűleg a véletlen műve.

1 éve

https://www.duolingo.com/zsemle63

kaptál egy percet?

2 éve

https://www.duolingo.com/mindigkezdo

Have you a minute? nem helyes?

1 éve