https://www.duolingo.com/zsalica

Vonatkozó névmások használata

Találtam egy ilyet, aki már itt tart hátha hasznát veszi

A vonatkozó névmás

Alanyeset who - aki which - amely what - ami that - ami Tárgyeset whom - akit which - amelyet what - amit that - amit Birtokos eset whose - akié of which - amelynek a ... of what - aminek a ...
Részes eset to whom - akinek to which - amelynek to what - aminek
Nyomtatható változat

A vonatkozó névmás az után a szó után áll, amelyre vonatkozik. Pl. She put into the vase the flower which she got from the gardener. - A kertésztől kapott virágot betette a vázába. A vonatkozó névmások alakjukat tekintve azonosak a kérdő névmásokkal. Alakjuk egyes és többes számban megegyezik. A vonatkozó névmások esetében a who (m) személyekre, a which dolgokra vonatkozik. A whom helyett, mint már említettem, gyakran áll who (vagy akár az sem) tárgyesetben. Például: A lány, akit tegnap láttam a szomszédom. The girl who I saw yesterday is my neighbour. The girl whom I saw yesterday is my neighbour. The girl I saw yesterday is my neighbour. Ha elöljáróval együtt használjuk, az elöljáró mindig a mondat végére kerül. Például: What are the news that you talked to me about? - Hogy szól a hír, amiről beszéltél? Az angol vonatkozó névmás szorosan kapcsolódik ahhoz a szóhoz, amelyre vonatkozik, s írásban ezt úgy jelöljük, hogy - a magyarral ellentétben - nem teszünk vesszőt a mellékmondat és a főmondat közé. A that értelme szűkítő, korlátozó, ezért nem állhat bármikor a who, vagy a which helyett. Például: From my daughter that is in Africa I didn't get letters. - Attól a lányomtól, aki Afrikában van, nem kaptam levelet. Ezt mondhatom that-tel, mert több lányom is lehet, de csak az egyik van most Afrikában. De: From my father who lives in the countryside I got a big packet. - Apám vidéken él, és kaptam tőle egy nagy csomagot.

4 éve

9 hozzászólás


https://www.duolingo.com/peter.kristof.hu
peter.kristof.hu
 • 23
 • 19
 • 17
 • 16
 • 14
 • 14
 • 9
 • 8
 • 4
 • 3
 • 2
 • 2
 • 1716

Van még egy nagyon jó leírás, sok példával, a vonatkozó mellékmondatokról és névmásokról, itt.

4 éve

https://www.duolingo.com/zsalica

Ez is nagyon nagyszerű, köszike

4 éve

https://www.duolingo.com/askat1951

Köszönöm , hogy közzétetted, nagyon hasznos !

4 éve

https://www.duolingo.com/budai.doc

Nagyon hasznos amit írtál, köszönet érte! Ám az utolsó példamondatod véleményem szerint hibás. A két utolsó példa a jelzői mellékmondatok (Reletive Clauses) témakörébe tartozik. Az utolsó mondat nem meghatározó (non-defining), és ilyenkor a mondatrészek közé vesszőt kell tenni. A "my father" meghatározza pontosan kiről van szó, nincs szükség a "definícióra". From my father, who lives in the country, I got a big packet.

4 éve

https://www.duolingo.com/ildikote

köszönet

4 éve

https://www.duolingo.com/JutkaBerecz

Nagyon hasznos köszönöm.Máskor is jól jönne ilyen segítség ,hiszen kitaláljuk a példamondatok alapján,a nyelvtant és bizony nem mindig sikerül.

4 éve

https://www.duolingo.com/zsalica

rajta leszek az ügyön

4 éve

https://www.duolingo.com/JutkaBerecz

Köszi a gyors választ.

4 éve

https://www.duolingo.com/zsalica

nincs mit, itt most délelőtt fél egy van igy tudok figyelni rátok :)

4 éve
Tanulj angolul mindössze napi 5 percben. Ingyen.