https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Bagolyvadászat (Owl hunting)

Most már tényleg nem tudom mit csináljak. Egyes tanulók egyenesen bagolyvadászatot folytatnak, napi 200 ponttal, és sorra szerzik meg a trófeákat.

Ugyanakkor a Duolingo bevezette az Edzőt, ami a maximumot, a napi 50 pontot "őrültnek" nevez. Mennyi az a teljesítmény, amit józan ésszel még szabad csinálni. Most láttam egy TV-műsorban, mindenféle dolog függőséget okozhat az embernél, ennek következtében nem tudja ellátni a napi rutin feladatokat, ilyen dolog lehet az alkohol vagy a Duolingo is. Másrészt a Duo azt ígéri a flashcardnál, hogy gyakorlással beviszi a szavakat a hosszútávú memóriánkba. Hát erre kíváncsi vagyok. Menni idő és, hány ismétlés kell ehhez? Ha valaki egy tanfolyamot - mondjuk - lezavar két hónap alatt, akkor azt a kb. 1500 szót nem hogy a hosszú-, még a rövidtávú memóriájában sem tudja megtartani :-)

October 15, 2014

39 hozzászólás


https://www.duolingo.com/profile/HMikiHTH

Nekem nincs edzőm. Nem mindenkinek elérhető sajnos :(

De az 50-es átlagot én is bőven meghaladom :D

Nekem nagyon megtetszett a Duolingo. Életcélnak tűztem ki, hogy megtanulom az összes rajta elérhető nyelvet :D

October 15, 2014

https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Értékelni tudom a célkitűzésedet, az én fejemben is hasonló gondolatok motoszkálnak. És ha ez így van, akkor lesz dolgunk, mert angolból jelenleg 9, az inkubátorban lévőkkel együtt összesen 13 nyelvet lehet hamarosan tanulni (a 14. magyar). Ez nem kevés. Lomb Kató is "csak" 16 nyelvet tudott szinkrontolmácsolni :-) Ami engem illet, inkább az újlatin nyelvek felé orientálódok, de az eszperantót és - ha lesz -, a latint mindenképpen soron kívül elkezdem. Sok sikert!

October 16, 2014

https://www.duolingo.com/profile/Kincskereso

Sztahanov Dousok:

  1. nagyon gyorsan át akarja ismételni az angolt, mert már tanulta (gyerekemet ide küldtem, kaptam érte egy lingotot, és csak néztem: belépett és hipp-hopp 2500 pont, alig győzöm utolérni :)))

  2. van rá ideje, akarata: a szabadság alatt nekem is a napi 100 volt a minimum, most próbálom a napi 30-at :(

  3. a sikerélmény nagyon könnyen okoz függőséget. Ad szívecskét, lingotot = sikerélmény ez okozhat függőséget. De legalább tanul!

Ha napi kétszer egy órát duoizk valaki, ami nem extrém, akkor simán megvan a napi 200 pont. Szerintem ennek csak akkor van értelme, ha a pontok fele ismétlés

October 15, 2014

https://www.duolingo.com/profile/Krisz702

Gondolom most azt gondoljátok, hogy én még csak egy nyelvet tanulok és csak 4-es szintű vagyok de különben én is naponta minimum 100 pontot csinálok!!

October 15, 2014

https://www.duolingo.com/profile/Suvetar

Én viszonylag nehezen tanulok nyelveket, főleg a nyelvtan marad meg nehezen. Nálam az vált be, ha új nyelvtani részhez értem, akkor egy vagy két nekifutásra megcsináltam a teljes anyagot, így sokkal jobban megmaradt, mint az, amiből csak napi 1 vagy 2 leckét csináltam. Nekem sincs kitűzött napi célom, sőt, most a németet hanyagoltam is pár napja, az angolból csináltam napi 1-1 lecke ismétlést, mert eléggé húzós heteim voltak, költözés előtt állok. Viszont a szabadságom alatt, mikor egész nap szakadt az eső, egyedül voltam itthon, volt, hogy 700 pont fölött teljesítettem. Hozzáteszem ez angolból volt. Vannak alapjaim, hiszem 4 évig tanultam a gimnáziumban, bizonyos témákban nagyobb is a szókincsem, mint amit a duo kínál, nekem az itteni 1500 szóból ha 250 új volt, a mondatszerkesztésnél viszont nagy segítség nekem, mert sokra megyek a szavakkal, ha nem tudom őket összerakni. Az angol-némettel már jóval lassabban haladok, pedig németből még nyelvvizsgám is van, csak éppen már szinte teljesen elfelejtettem a nyelvet. Más nyelveket is szeretnék majd tanulni, azokból még alapom se lesz (hacsak nem indul egy angol-finn), úgyhogy nem akarok még újba belefogni, a németnek kb. a feléig el akarnék jutni, utána majd nézek egy harmadik nyelvet is. A célom az, hogy angolul kb. középszinten beszéljek, ha lesz valaha finn, akkor annál is ez lesz a célom, a többi nyelvvel a látóköröm kiszélesítése, ne tudjanak eladni, ha esetleg kimennék majd valahová, tudjak már majd venni egy kenyeret a boltban... :)

October 18, 2014

https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Ne csüggedj, hogy nehezen tanulsz nyelveket, nem vagy egyedül. Én is olyan vagyok, mint a kis elefánt :)

October 18, 2014

https://www.duolingo.com/profile/Suvetar

Köszönöm, nem csüggedek! :) Szeretek nyelvet tanulni, csak tovább tart mint másoknak, de legalább nem unatkozok :)

October 18, 2014

https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Ez aztán a bagolyvadászat! Ilyenkor az ember nagyon izgatott, próbálom visszafogni magamat. Nem egészen három hónap alatt megszereztem a spanyol aranybaglyot. Napi 100 pontnyi tanulás, összesen 9280 pont, 16-os szint. Köszönet a Duolingonak is.

Előzmények: Tíz évvel ezelőtt két hónapig tanultam egy kiscsoportos nyelvtanfolyamon. A spanyol egy magyar anyanyelvűnek viszonylag nehéz, főleg az igeragozás, de szeretem ez a nyelvet. Me gusta esta lengua. Tudatában vagyok annak, hogy ez nem egy alapos nyelvtudás, ismételni és bővíteni kell a szókincset és a nyelvtani ismereteteket, azután előbb-utóbb el kell kezdeni beszélni is.

További terveim: 1. Elkezdem a francia tanfolyamot. 2. Eközben spanyol ismétlés és tanulás, szeretnék magasabb szintet elérni. 3. A némethez érzelmileg nem nagyon kötődőm, egyelőre nem folytatom, a baglyot is inkább alibiből akartam megszerezni. 4. Az angol - a nyelvek eszperantója – fejlesztése továbbra is aktuális.

Talán megbocsátható ez a felületes nyelvtudás, ha Lomb Kató mondására gondolunk, aki ezt mondta: „Azért tanuljunk nyelveket, mert a nyelv az egyetlen, amit rosszul is érdemes tudni.” :-)

October 29, 2014

https://www.duolingo.com/profile/Handsuplaci

Gratulálok a sikeres spanyol bagoly-vadászathoz! És amúgy a régebbi német és angolhoz is :) Örömteli látni, hogy nem lankad a lelkesedésed! :) A francia nyelv olyan szépen hangzik amikor beszélik, bár én egy kukkot se értek az egészből .. de szépen cseng a fülemnek..:)

Csak úgy kíváncsiságból kérdezem, ki milyen okból és milyen nyelveket választott illetve választ a tervek szerint a jövőben?

October 31, 2014

https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Köszönöm. Főleg hobbiból tanulok (hogy ne hülyüljek el teljesen (benne vagyok a korban)). Az angol - mint már említettem a nyelvek eszperantója (Fábrytól tudjuk, hogy Beethoven a zene Mozartja :)), a spanyolt, franciát, németet, sokan beszélik. Általában az újlatin nyelvek érdekelnem most. Ezenkívül a latin (nagy falat) és az eszperantó. Tehát, tudom, kicsit ellenmondásos az indokolásom.

October 31, 2014

https://www.duolingo.com/profile/csornijcuppo

Sziasztok!

Én nem is tudtam, hogy van ilyen aranybagoly. Ma sikerült megkapnom 12 nappal azután, hogy regisztráltam és elkezdtem a tanfolyamot (ráadásul ebből 3-4 nap nem is csináltam). Most fejeztem be a villamosmérnöki kart és kell hozzá csinálnom egy B2-t valamilyen nyelvből - angolt tanultam autodidakta módon úgy hét-nyolc évet régebben csak sajnos soha nem mentem el nyelvvizsgára :( . Egy barátom ajánlotta a duo-t gyakorolni és nagyon élveztem. Most elkezdek visszafelé menni, egy kis gyakorlás nem árt sohasem. A problémám az, hogy nekem a "conversation" részekben vannak hiányosságaim - nem tud valaki olyan online felületet ami inkább erre van kihegyezve, örömmel venném! Tudom, vannak filmek meg podcast-ok amik jók is ( bár a mai filmeket alig értem (a régebbiek jobbak) - a podcast-ok meg túl könnyűek szerintem). Ha valaki tud valami jó ötletet a beszélt angol gyakorlására az interneten kérem ossza meg velem!

Üdv.:csornijcuppo

November 25, 2014

https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Gratulálok! Egyben rekordot állítottál be a 12 nappal :) Ide írhatnál megjegyzést: Aranybagoly 29 nap alatt, de ahogy írod, már némi tanultál angolt.

A nyelvvizsgáról az a véleményem, hogy egy szükséges rossz. Én még a régi rendszerben a "Rigó utcában" tettem le a középfokú angolt. Emlékszem, előtte két hónapig teszteket csináltunk a tanfolyamon, ahova jártam. A nyelvvizsgához szerintem nem a társalgási képesség a legfontosabb, az a valós élethez szükséges.

Hogy hol lehet társalogni, azt nem nagyon tudom, de a neten elég sok ilyen van, ahol írásban vagy skype-on lehet beszélgetni angol anyanyelvűekkel.

November 25, 2014

https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

owlhunter46: Nem tudom, tudod-e, Lomb Kató is így tanulta a nyelveket. Fogott egy idegen nyelvű könyvet, elolvasta szótár nélkül, jegyzetelt, mint Te, és amikor másodszor olvasta végig, már egészen jól tudta a nyelvet. Ebből is látszik, hogy Te vagy a profi :)

De! Ha megkérdezed, hol van a billentyűzeten mondjuk az "r" betű, valószínűleg nem tudom megmondani, de amikor le kell ütni, akkor gondolkozás nélkül leütöm. Tehát tudatos kontroll nélkül csinálom. Ugyanígy kell beszélni is egy idegen nyelvet. Nem lehet gondolkozni a szavakon vagy a ragozáson, tudattalanul, automatikusan kell használni a nyelvet. Ugyanígy a nyelvtanulásnál. Tudatalatt, tudatos kontroll nélkül kell elsajátítani a szöveget és a nyelvtant. Ha mindenről megfeledkezve olvasok egy angol könyvet, vagy duolingozok, így teszek. Utána lehet jegyzetelni :)

October 18, 2014

https://www.duolingo.com/profile/EgyTibor

Sziasztok! Az én tempóm elég lassú, napi 10-20pont, és sokszor csak úgy tudom teljesíteni a napi tanulást, hogy időmérő edzésen válaszolok egy-két kérdésre. Szóval hagyok időt a bevésődésre (kényszerből, idő hiány) de feltett célom, hogy kb. a 400 napra végig érjek a tanfolyamon, úgy hogy tényleg tudom alkalmazni is a megszerzett tudást. A személyi edző hogyan működik, mi történik akkor ha egy nap nem tudom teljesíteni a kitűzött célt? Válaszokat köszi. Jó tanulást nektek!

October 28, 2014

https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

A világ tele van újrakezdő, csalódott, sikertelen nyelvtanulókkal. Ezen kellene változtatni. Én az eredményes nyelvtanulás megoldását elsősorban a módszerekben látom. Egy használható nyelvtudás olyan készség, amelyet gondolkozás nélkül tudodunk használni.

Szerintem egy bizonyos napi ráfordított idő alatt a nyelvtanulás nem működik. Szerintem ez a Duo esetén úgy minimum 30 pont lehet, ami kb. napi 30-40 perc tanulási idő (egy leckét el lehet végezni 5-20 perc alatt).

A másik része a dolognak, hogy egy nyelv elsajátításához hosszú időn keresztül állandó ismétlés szükséges ahhoz, hogy - ahogy mondják a szakemberek - bekerüljön a hosszútávú memóriába. Hogy mennyi ez az idő, azt ember nem mondja meg. Persze ez attól is függ, hogy milyen szintű tudást akarsz elérni, és hogy milyen intenzitással tanulsz. A neten erre vannak vélemények és adatok, 1-3 év is szükséges egy olyan nyelvtudáshoz, amelyet az élet számos területen tudod hasznosítani.

Az edző szerintem semmire se jó. Viszont úgy tapasztalom, hogy ha nem teljesíted a napi beállított pontszámodat, elveszik a szériád.

October 28, 2014

https://www.duolingo.com/profile/EgyTibor

Köszi a választ. Akkor továbbra sem fogom bekapcsolni az edzőt. célom nekem is a használható nyelvtudás.

October 29, 2014
Tanulj meg egy nyelvet mindössze napi 5 percben. Ingyen.