1. Fórum
  2. >
  3. Téma: English
  4. >
  5. Aranybagoly 29 nap alatt.

https://www.duolingo.com/profile/DPP1ENG

Aranybagoly 29 nap alatt.

Sziasztok!

peter.kristof.hu. ötletén fellelkesülve arra gondoltam, hogy leírom nektek, hogy hogyan szereztem meg az angol baglyot 29 nap alatt! (Október 14-November 12)

Tanultam angolt középiskolában, ragadtak rám szavak persze innen-onnan, mint a legtöbbekre, a nyelvtannal viszont egyáltalán nem voltam tisztában. 1 hónapja járok intenzív angol tanfolyamra (hetente négyszer 2 és fél óra). A Duo nekem nagyon tetszett az első pillanattól, belenéztem más nyelvekbe is egyébként. Rengeteg dolgot tanultam meg a Duon keresztül, innen is köszönet a készítőknek.

Én egy komoly elhatározás miatt kezdtem az intenzív nyelvtanulásba (a terv az, hogy a 2015-ös év egy jó darabig az utolsó legyen, amit Magyarországon töltök) Azonban a Duonak, és sok más számomra működő módszernek köszönhetően nem kötelezően megtanulandó dologként tekintek a nyelvre, nyelvekre. Korábban ez nem így volt, ezért nem sikerült megtanulnom egy nyelvet sem (Angolul, spanyolul, és olaszul is tanultam korábban, angolból közel a középfokú nyelvvizsga, spanyolból talán a legalsó szint felett lehetek 1-el, az olaszt pedig csak most kezdtem felfrissíteni.) Külön szerencse, hogy vannak rokonaim az USA-ban, akikhez hamarosan kiutazom 2 hónapra, és a nyelvtanulásra is lesz lehetőségem, még ha nem is iskolai rendszerben.

Én eddig átlagban 7 napból 1et hagytam ki teljesen, ami a Duot illeti, a többi 6 nap azonban nem nagyon volt olyan, hogy ne menjek 200 pont fölé. Én itthonról dolgozom, eljárok a nyelviskolába, és mikor Duo-zom, akkor kb 2.5 órát töltök vele, esetenként hármat. Tehát marad idő dolgozni, barátokkal lenni, csajozni, stb... :) Viszont ebből is látszik, hogy egy héten legalább ötször foglalkozom az angollal naponta legalább 5 órát. Nekem vagy így megy, vagy sehogy :))

Ahogyan én tanulok, azt elneveztem egész egyszerűen "Egész pályás letámadásnak." Leírom, hogy ez mit takar, aztán be is fejezem a rizsát, mert meg akarom csinálni a következő spanyol leckét :)

Az egész pályás letámadás:

Intenzív nyelvtanfolyam Duolingo - Egy héten hatszor, átlagban napi 2.5 óra Kedvenc filmek, és sorozatok nézése angol nyelven, magyar VAGY angol felirattal. Telefon menürendszerének átállítása angolra Közösségi oldalak nyelvének átállítása angolra Játékok, egyéb 'fun' dolgok nyelvének átállítása angolra Language Exchange oldalakra való regisztráció, chat, és valódi beszélgetés angolul felsőfokon tudókkal, vagy anyanyelvűekkel. Sportmeccsek (nálam foci) megtekintése külföldi csatornán, angol kommentárral. Hírek olvasása, tájékozódás angol nyelvű hírportálokról Youtube - Rengeteg vicces, érdekes videót feliratoznak angolul, párat magyarul is, érdemes próbálkozni a "hunsub" keresőszóval. Számtalan, nyelvtanulást elősegítő oldal felkeresése és használata. Pl.:http://www.newsinlevels.com/ Könyvek olvasása angolul (Vannak ilyen Oxfordos könyvek, amik direkt nyelvet tanulóknak készültek, különböző szinteken) Zenék lyric videoinak tanulmányozása, próbálni fordítgatni.

Összefoglalva: Szabadidős tevékenységek totális angolosítása :)

Remélem, nem untattam senkit, további kellemes nyelvtanulást mindenkinek!

November 14, 2014

17 hozzászólás

Népszerű hozzászólások szerint

https://www.duolingo.com/profile/SD-77

Nagyon jól csináltad. A teljes bemerülés a legjobb. You've done it very well. Total immersion is the best. Lo has hecho muy bien. La inmersión total es la mejor. L'hai fatto molto bene. L'immersione totale è la migliore.

November 15, 2014

https://www.duolingo.com/profile/cikus

Gratulálok, jó látni, hogy ilyen elszánt vagy! :) Sok sikert a továbbiakban!

November 16, 2014

https://www.duolingo.com/profile/DPP1ENG

Köszi, neked is!

November 17, 2014

https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Még egyszer gratulálok, ez hatalmas teljesítény, és köszönöm, hogy személyes tapasztalataidat megosztottad. Azért - szerintem - akinek nincs napi öt óra ideje nyelvtanulásra, az is érhet el sikereket a nyelvtanulásban, legfeljebb lassabban halad előre, habár van egy minimum.
Az időtartamon kívül a másik meghatározó tényező a jó tanulási módszer és a hozzáállás. Évekkel ezelőtt még nem álltak rendelkezésre ezek a technikai eszközök: Ingyenes online tanfolyamok, kimeríthetetlen hanganyagok (Text-to-Speech), videók, stb. Most kezembe vettem egy francia nyelvkönyvet a nyelvtan miatt. Nem lehet összehasonlítani a kettőt, mármint az írott könyv szövegét és a játékos, könnyed Duolingot! Az egyikből tanulni szenvedés, a másikból szórakozás.
Engem a tanulási módszerek érdekelnek legjobban, mondhatnám, kísérletezek. Ha megengeditek röviden leírom ezzel kapcsolatos gondolataimat. Bár sokféle szakmai vélemény van erre vonatkozóan, pl. van olyan, hogy az első perctől kezdve beszélni kell. Én ezt egy nagy marhaságnak tartom. Inkább arra az irányzatra hajlok, aminek talán a legfontosabb jellemzője az érthető input (comprehensive input esetleg extensive reading, free voluntary reading). Ez azt jelenti, hogy a tanuló mindig a tudásszintjéhez képest csak egy picivel nehezebb szöveget olvas illetve hallgat. Természetesen, azután egyszer meg kell szólalni, meg írni. Ha valaki úgy 3000 (passzív) szókinccsel rendelkezik, nyugodtan belevághat szinte akármilyen könyv olvasásába, főleg, ha szórakoztató.
Úgy gondolom, nem kell feltétlenül nagy célokat kitűzni, Már az is egy nagy eredmény, ha Londonban járva az ember megérti azt, amit a született angol elhadar.

November 14, 2014

https://www.duolingo.com/profile/adotoktat

Gratulálok a céltudatosságodhoz, a kitartásodhoz, az eredményeidhez! Nagyon sok évvel ezelőtt az volt a célom: Jane Austent olvashassak eredetiben. Ma Leonard Cohen dalainak "világa" izgat. Ezek mellett a "hétköznapi" angolban is vágyom a magabiztosságra. A Duolingo nem az első kísérletem. Miközben használom, próbálom megfejteni: mitől ennyire élvezetes, hatékony?! (A kérdés tanárként is érdekel.) Amit leírtál, számomra fontos és tanulságos. Sok sikert a céljaid realizálásához!

November 14, 2014

https://www.duolingo.com/profile/hegedus10

Azért ilyen élvezetes, mert egyfajta versengés, a versengés pedig élvezetes. Versengeni tudsz ismerőseiddel, de magaddal is. Lépkedsz az egyre nagyobb szintekre, minden játéknak ez a lényege, ez öngerjesztő. Persze kell hogy alapvetően tetsszen a dolog, de ha ez meg van, vagy megvannak a céljaid, akkor húz magával. A széria is olyan, hogy eljut az ember egy darabig, akkor már azért se adja oda a szériáját, hanem inkább megcsinál egy gyakorlást. Magyarosított angol szóval, addiktív. :)

Hatékony azért, mert a végletekig begyakoroltatja az emberrel az egyes kifejezéseket, szabályokat, és - ami még fontosabb - hogy az ismeretek felfrissítésével áthelyezi a tanultakat a rövidtávú memóriából a hosszútávúba. Továbbá nem tanít nyelvtant az elemi, kisgyerekkori ösztönökre próbál építeni. Ugye a kisgyerek először csak hallgat nagyon sokat, majd egyszer csak megszólal, és csak utána (!!) tanul meg írni és olvasni, majd (!!) csak ezután jönnek a nyelvtani szabályok.

November 17, 2014

https://www.duolingo.com/profile/askat1951

Gratulálok, nagyon okosan csinálod, sok sikert a továbbiakhoz is.

November 16, 2014

https://www.duolingo.com/profile/doralingo

Oké, vki linkelhetne vmi ismertetőt, vagy elmondhatná, mi az az Aranybagoly... én még nagyon új vagyok itten. Köszi. : )

November 14, 2014

https://www.duolingo.com/profile/Bpeter1972

Kapsz egy virtuális aranybaglyot ha teljesen megcsinálsz egy fát egy nyelvből,tehát ha mondjuk befejezed az angolt.

November 15, 2014

https://www.duolingo.com/profile/DPP1ENG

Köszönöm a gratulációkat, sok sikert kívánok nektek is!

November 15, 2014

https://www.duolingo.com/profile/doralingo

Milyen szintről indultál, mikor beléptél?

November 16, 2014

https://www.duolingo.com/profile/DPP1ENG

"Tanultam angolt középiskolában, ragadtak rám szavak persze innen-onnan, mint a legtöbbekre, a nyelvtannal viszont egyáltalán nem voltam tisztában"

November 16, 2014

https://www.duolingo.com/profile/doralingo

Arra gondoltam, hogy hányadik szintet kaptad itt a felmérő után. Tudod, a plecsni, amiben a szám van, ami jelzi, milyen szintű a tudásod. A többit olvastam fent.

November 16, 2014

https://www.duolingo.com/profile/DPP1ENG

Nem tudom, milyen felmérőre gondolsz. Nem írtam ilyet. Regisztráltam, és elkezdtem a legelejéről.

November 17, 2014

https://www.duolingo.com/profile/doralingo

Értem, köszi. Arra gondoltam egyébként, hogy van egy teszt az elején, amit megcsinálhatsz, ha már tudsz vmennyire angolul és akkor átugrik pár anyagot a szintednek megfelelően.

November 17, 2014

https://www.duolingo.com/profile/DPP1ENG

Nem csináltam ilyet.

November 17, 2014

https://www.duolingo.com/profile/elleslie

Gratulálok !

November 19, 2014
Tanulj angolul mindössze napi 5 percben. Ingyen.