1. Fórum
  2. >
  3. Téma: English
  4. >
  5. Aranybagoly, Test Center - Du…

https://www.duolingo.com/profile/rytzard

Aranybagoly, Test Center - Duolingo beszámoló

Kerestem részletesebb magyar beszámolókat a Duolingóról összességében, de sajnos nem találtam, így gondoltam írok egyet, hátha másoknak jól jön a későbbiekben, még akár a fejlesztőknek is. Sajnos formázási lehetőségek hiányában lehet, hogy kicsit átláthatatlan lesz a szöveg.


ELŐZMÉNYEK/////////////////////////////////////////

Az eddigi angoltudásom az évek során csak "rámragadt", tudatosan sosem fejlesztettem és iskolában sem tanultam. Sok angol tartalmat olvasok, közepes gyakorisággal fordítok magyarra cikkeket, rövid híreket és néha-néha szövegben beszélek külföldiekkel egy-egy üzlet erejéig.


ISMERKEDÉS A DUOLINGOVAL/////////////////////

A programot már régóta ismerem, többször is letöltöttem, de sosem kezdtem el használni, egészen 11 nappal ezelőttig. Gondoltam felfrissítem egy kicsit az angoltudásom, megnézem mire vagyok képes, ezért elkezdtem végre használni. Már az első pár feladat után könnyek addiktívvá vált, szerencsére időben észrevettem, hogy van webes (PC-s) változata is, így inkább ott folytattam használatát. Szerintem kényelmesebb és részletesebb.

Az elején, a felmérő után 9-es szintü lettem, ami útrövidítéssel 37 leckét foglal magában. Ezután elkezdtem csinálni a leckéket, sokszor használtam a szintugrást, így a 3. napon megkaptam az aranybaglyot.

Mivel "sok" lingotot gyüjtöttem (telefonon még ruhát is vettem Duonak), megvettem az időmérő edzés funkciót és kitöltöttem egy szintfelmérőt, ami 5.0/5.0 lett. Ennek hatására úgy gondoltam kipróbálom magam a Test Centerben is egy kis utánaolvasás után.


TEST CENTER///////////////////////////////////////

Sajnos egy ideig húztam a Test Center vizsgát, mert nem volt időm/energiám/megfelelő körülmény, így csak a 10. napomon ültem neki. Előtte napi több gyakorlást is végigvittem időmérő módban. Az átlagom körülbelül 18/20 pont volt (legtöbbször figyelmetlen voltam vagy nem jól fogalmaztam). Az összes lecke befejeztével és gyakorlással közben 9-ről 12. szintre léptem.

Ezek után arra számítottam, hogy könnyü dolgom lesz a vizsgával is. Tévedtem, jóval nehezebb mint gondoltam. A sima Duolingo és a Test Center szinte két külön rendszer, ez a hallás utáni értés feladaton is meglátszik. Ha jól emlékszem tudás alapján nehezedik a vizsga is. Nem tudom, hogy ez a tulajdonság a Duolingoval van szinkronban vagy a feladatok megoldása után skálázódik, a lényeg, hogy egyre nehezebb volt.

A hallás utáni értés hangja sokkal tisztábban érthető mint amit már megszokhattunk, viszont a fejlesztőknek be kéne rakni egy olyan funkciót, hogy a hang lejátszása közben ne lehessen újra elindítani. Velem sajnos ez történt. Mivel egér helyett touchpadot használtam, véletlenül kétszer kattintottam a lejátszásra, így egy lehetőségem el is úszott, plusz még fel is idegesített a helyzet egy kicsit.

A vizsga végeztével értesítő emailben tudatták velem, hogy 72 órán belül megkapom az eredményeim. Szerencsére a 72 óra helyett csak ~16 órát kellett várnom rá. Reggel erre ébredtem: " A pontszámod 8.0/10, amivel a(z) PROFICIENT kategóriába tartozol!"

Hogy mit is jelent a Proficient kategória: "Proficient. Can understand a variety of demanding texts and conversations, also grasping implicit or figurative meaning that is hidden. Can use language flexibly and effectively for most social, academic, and professional purposes."


ÖSSZEGZÉS////////////////////////////////////////////

Összességében megvagyok elégedve a Duolingoval. Függetlenül attól, hogy eddig helyesen építettem fel a mondataimat, a program megérttette velem a miértjét, és rövid idő alatt több fontos dolgot is megtudtam az angol nyelv használatával kapcsolatban, ami mindenképp a hasznomra fog válni a jövőben.

Pár szó a vizsgakörülményekről: Egyedül voltam egy világos, csendes szobában a laptopommal. Vizsga közben csak a monitort néztem, mindössze egyszer néztem le, hogy megtaláljam a touchpadot.

Amiken változtatnék: -A nyelvvizsgát csak akkor tehetném elérhetővé, ha az adott felhasználó már elérte az aranybaglyot. -Ahogy már fentebb említettem, hang lejátszása közben nem engedélyezném az újralejátszást (ikonra való kattintást). -A csalás megelőzése érdekében a vizsga kezdetekor a kamerával tenni kéne egy 360°-os fordulatot. Indokolni nem szeretném, mert még a végén ötleteket adok valakinek.


Sokat lehetne még írni a Duolingóról, jövőjéről és az oktatás új módszereiről, de már így is elég sokat írtam.

December 23, 2014

8 hozzászólás


https://www.duolingo.com/profile/rita01020304

Gratulálok a sikeres vizsgához ! Proficient categoria -ez biztos nem is aranybagoly,hanem Platina bagoly lehet ! Gyakorold a tudásod, fejlödj tovább, hiszen könnyen tanulsz és sokra viheted. A példád buzdító, remélem sokan követik majd. Elég csendes ez a Magyar Forum de sokan olvasnak ám, mert igy kényelmesebb, mint beírni . Minden jót a további terveidhez.

December 23, 2014

https://www.duolingo.com/profile/felejthetetlen

Kedves Rita! Elnézést kérek hogy zavarlak de látom, hogy oroszt is tanulsz angol nyelven. Hadd kérdezzem meg, hogy hogyan lehet elérni, hogy cirill betűkkel írhassam a feladatokat? Sajnos nekem csak a latin van, nem tudok mást beállítani. Nem vagyok egy számítógép-guru, de szívesen tanulok. Elnézést a zavarásért és köszönöm ha segítesz.

April 2, 2019

https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Köszönöm, nagyon érdekes és hasznos az írásod.

December 23, 2014

https://www.duolingo.com/profile/F_Argay

Miért csak aranybaglyosként lehetne a test centerben vizsgázni? Nekem egy cégnél interjún mondták, hogy csináljam meg. (7.2) Ezután álltam neki a rendszeres duolingozásnak, most tervezem a test centeres vizsga megismétlését. De a nyelvvizsga egy mérés, nem tanfolyamfüggő!

December 27, 2014

https://www.duolingo.com/profile/rytzard

Bocsánat a kifejezésért, de amit írsz hülyeség. Kis szerencsével elérhetsz nagyobb pontszámot mint a tényleges tudásod, viszont, ha kikötés az aranybagoly megszerzése akkor a Duolingo nyelvvizsga azt is megmutatja, hogy te nem csak egy tesztet, hanem 55 leckét elvégeztél, ami szerintem nagyon nem mindegy.

Éppen ezért nem engedik át iskolákban év végén a diákokat, ha nincs meg az adott óraszámuk, vagy emiatt nem lehet a jogosítvány vizsgáit (KRESZ, forgalom, stb) elkezdeni a minimum óraszám alatt.

Ha valaki gyakorlott például angol nyelvben és szeretné a Duolingo nyelvvizsgát megcsinálni, DE előtte az aranybaglyot is el kell érni, nem hiszem, hogy problémát jelent. Ahogy írtam, nekem is a 3. napon meglett, de, ha nekiülök, már az első nap megvan. Ha valaki pedig nem elég gyakorlott, akkor azt hiszem nem kell magyaráznom az okát az aranybagolynak.

Azt is figyelembe kell venni, hogy később fizetős lesz a vizsga. Valakinek sokat jelent 5000 Ft, és nem mindegy, hogy első probálkozásra eléri a kitüzött célt, vagy sokadszorra, csak azért, mert nem gyakorolt eleget.

Ha egy kicsit (tényleg csak kicsit) is logikusan gondolkozol akkor teljesen egyetértesz ezzel. :)

December 27, 2014

https://www.duolingo.com/profile/F_Argay

Logikusan gondolkodom, s köszi, hogy lehülyeségezed, amit írtam. Gyakorló tanárként mondom, hogy van olyan, hogy év végén egyetlen vizsgával engedik át a diákokat. ld. magántanuló, de a pótvizsga sem más! Akármilyen nyelvvizsgára is elmehetsz anélkül, hogy bármilyen tanfolyamot végigülnél. Sőt, a duolingon is szintugrással megcsinálhatod a teljes fát elvileg (talán gyakorlatban is) , az mennyit is jelent, 10 kérdést?, akkor mi értelme lenne ehhez kötni a vizsgát? A vizsgának pont az a lényege, hogy méri a tudást, szerintem...

December 27, 2014

https://www.duolingo.com/profile/rytzard

Szívesen vitatkoznék, de inkább kihagyom. Két oka van: -Nincs kedvem hozzá. -Vak emberrel nem lehet vitatkozni arról, hogy mit ábrázol a falon lógó kép.

Köszönöm a hozzászólásod, további jó Duolingózást és sok sikert a következő vizsgádhoz.

December 27, 2014

https://www.duolingo.com/profile/F_Argay

Igazad van, ez a legjobb módszer, ha nincs több érved. :) Neked is minden jót! :)

December 27, 2014
Tanulj angolul mindössze napi 5 percben. Ingyen.