1. Fórum
 2. >
 3. Téma: English
 4. >
 5. Befejezted a fát és megvan az…

https://www.duolingo.com/profile/Abenhakan

Befejezted a fát és megvan az aranybagoly? Mondom, hogyan tovább….

Mindenekelőtt gratulálok az eredményedhez, ez igen komoly teljesítmény. Az angol nyelv bizonyos értelemben könnyűnek tűnik, de ha idáig eljutottál, akkor már te is látod, hogy egyáltalában nem az. Az hogy sikerült végigcsinálni a fát azt jelenti, hogy ezeken a nehézségeken sikeresen átverekedted magad, ami mindenképpen tiszteletet érdemel. Büszke lehetsz magadra!

Ha megvan az aranybagoly, akkor ez azt jelenti, hogy megismerkedtél kb 1,600 angol szóval és csaknem a teljes angol nyelvtannal, ez többé kevésbé egy gyengébb középfokú nyelvvizsga szint, főként a szókincs viszonylagos szűkössége miatt. Az alábbiakban mutatok néhány módszert, amely bárkinek rendelkezésére áll ahhoz, hogy tudását tovább erősítse és mélyítse.

Ne hagyd abba a gyakorlást! Az, hogy befejezted a fát, azt jelenti. hogy megértetted a nyelvtani struktúrákat, de nem jelenti azt, hogy ezek mélyen rögzültek is benned, ezért ezeknek a gyakorlását egyelőre nem szabad abbahagynod. Első lépésben legyen az a célod, hogy kiaranyozod a fát. Ha már minden arany, akkor az “ismeretek felfrissítése” funkciót használd, amely véletlenszerűen ad feladatokat. Ha már ez sem okoz nehézséget akkor mondhatod el, hogy rögzültek az itt szerzett készségeid. Ez a fa befejezésétől azért általában még minimum 6-8 hónap lesz.

Filmek. A gyakorlás kiváló eszköze a film. A DVD korában a szinkron és a feliratozás remek lehetőségeket kínál. Itt tapasztalatom szerint a következő sorrendben érdemes haladni. Magyar szinkron + angol felirattal - Ez a legkönnyebb, azoknak, akik ismerkedni szeretnének az angol nyelvvel. Angol nyelv + magyar felirattal - Ez már nehezebb dió, de jóval többet is használ a nyelvtudásodnak. Angol nyelv + angol felirattal - Ha az első két lépés már megy, lpj tovább erre a szintre. Kezdd olyan filmmel, amelynek már régebbről nagyjából ismered a cselekményét és párbeszédeit, így nem okozhat gondot a megértés.

Zene. Duolingo egyetlen komoly hiányossága, hogy a beszédkészségedet nem nagyon fejleszti. Ezzel az a gond, hogy a legtöbb ember amúgy is nehezen szólal meg idegen nyelven, félvén attól, hogy égetni fogja magát. Ez amúgy teljesen téves elképzelés, gondoljunk csak bele, hogy milyen gyerekes örömöt érzünk, ha találkozunk egy külföldivel, aki nagy nehezen megtanult valamennyire magyarul!. A beszédkészség gyakorlására persze a maga az elő beszélgetésben való részvétel a legjobb, de a zene sokat segíthet abban, hogy eljuss arra szintre, hogy gond nélkül meg merj szólalni. Első lépésben válaszd ki néhány angol nyelvű kedvenc számodat és keresd meg az eredeti szövegét a neten. Ha ez megvan, akkor kezdd el hallgatni ezeket a számokat úgy, hogy közben folyamatosan követed a leírt szöveget. Fordítsd le a szöveget magyarra, hogy pontosan értsd! Következő lépésben énekeld a számot miközben követed az írott szöveget. Innen mér csak egy lépés lesz az, hogy memorizáld a teljes szöveget és képes legyél énekelni a számot az eredetivel együtt, de az írott szöveg követése nélkül. Ez egy fantasztikus módszer, amit két szempontból is igen hasznosnak fogsz találni. Egyfelől rengeteg angol kifejezést, fordulatot memorizálsz majd szinte erőfeszítés nélkül, miközben ezeket célzottan megtanulni sokkal nehezebb lenne. Másfelől pedig nagy önbizalmat fog adni a beszéd elkezdéséhez, hiszen voltaképpen már az énekléssel is idegen nyelven szólalsz meg!

Olvasás. Az olvasás idegen nyelven remek módszer a nyelvben történő elmélyedésre. Ha az eredeti szövegű regényt még nehéznek találod, akkor vannak kifejezetten kezdőknek szóló írások, amelyek szókincse szűkebb. Ha regényt olvasol, akkor nem kell minden egyes szót, amit nem ismersz szótárból kikeresned, mert nagyon akadozóvá teszi a folyamatot, törekedj inkább arra, hogy a mondatok struktúráját megértsd. Az, hogy néhány határozót, vagy hangulatfestő elemet nem értesz, nem jelent gondot. Ha eljutsz addig, hogy gond nélkül olvasol egy regényt idegen nyelven, gratulálhatsz magadnak, sajnos elég kevesen jutnak el eddig a pontig,

Szabatos fordítás. Ha már az olvasás jól megy, mindenképpen próbáld meg a legnehezebb írásbeli formát, a szabatos fordítást. Menj el egy angol nyelvú portálra (pl. www.bbc.com, www.theguardian.com, www.washingtonpost.com , stb), válassz ki egy cikket és fordítsd le magyarra. Itt már minden egyes szót tökéletesen értened kell, a fordításnak a lehető legpontosabbnak és legszabatosabbnak kell lennie. Törekedj arra is, a magyar mondatok gördülékenyek legyenek és hordozzák az eredeti angol szöveg stílusrétegeit is. Ha már ez sem okoz gondot, akkor keress egy magyar cikket és azt fordítsd angolra. Ha ezek mennek, akkor elmondhatod magadról, hogy szinte tökéletesen uralod a nyelvet, innen továbblépés már csak a műfordítás felé van.

Remélem hasznosnak találjátok majd a fenti módszereket, ha van további ötletetek, arról én is szívesen olvasnék!

December 26, 2014

69 hozzászólás


https://www.duolingo.com/profile/red_umbrella

Jó módszer a filmnézés, én már felirat nélkül nézem. De nagyon meg kell válogatni mit néz az ember, mert könnyen jön a kudarcélmény. Robert de Niro, Nicholson, Al Pacino, Nicholas Cage és még sokan mások elég szépen, érthetően beszélnek. De pld Paul Hogan-t egyáltalán nem lehet érteni, Clint Eastwood-ot meg nagyon nehezen. Az amerikai filmek nehezebbek, pörgősebben beszélnek, viszont akinek van BBC tv csatornája, az ottani sorozatokat feltétlenül érdemes követni. Nem gyerekes az sem, ha rajzfilmeket néztek. Azokban szinte mindig lassan, érthetően beszélnek, hisz' gyerekeknek szól, de a nem rajzfilm gyereksorozatok is nagyon jók, pld az Alf.


https://www.duolingo.com/profile/Korinna296835

Némettanárként olvasni ezeket a gondolatokat olyan szívet melengető :) A fősulin nekünk is azt tanították, hogy nézzünk filmeket, hallgassunk zenét, olvassunk könyveket. Még pár gondolattal egészíteném ki a bejegyzést. :)

 • Mi először reklámokat és híradót néztünk, ami rövidebb, képekkel is ki van egészítve, és a szituációból lehet következtetni az adott szövegre. Hasonló, mint a film, csak egyszerűbb :)

 • Érdekes cikkeket olvastunk, főleg olyanokat, amik beletartoznak az érdeklődési körünkbe. Így aztán a saját érdeklődési körünkben megismertük a leggyakoribb kifejezéseket, szavakat, ami motiváló. Aztán persze áttértünk komolyabb olvasmányokra is, akár régies szövegekre, de elsődleges lépés mindig a motiváció, az öröm meglelése a nyelvtanulásban.

 • Játék. Játék, játék, játék. Bármilyen szótanulós, nyelvtanulós játék, amit találsz a neten, szuper. Mert amikor játszol, sokkal inkább figyelsz a tevékenységre, mint a nyelvhasználatra.

 • Zene: nem csak lefordítani jó, hanem lehet használni hallás utáni szövegértés fejlesztésére is. Nekem például ez az egyik legnagyobb gyengeségem, ezért a következő trükköt alkalmaztam: Leszedtem internetről egy dalszöveget, melyből kitöröltem szavakat, és lyukat hagytam a helyén. Ezt ezután kinyomtattam, és meghallgattam a dalt. A hallottak alapján igyekeztem bepótolni a hiányzó szavakat. Ez fejleszti az olvasásértést, az írást és a hallás utáni értést. Ha még a végén el is énekeljük vele, akkor a kiejtést is gyakoroltuk. :) Ezután ezt lehet bővíteni kifejezésekké, mondatokká, akár sorokká is. Én főleg német rockzenét hallgattam, de amikor youtuben egyéb stílus után kerestem, rengeteg zenét dobott ki: german dance, german techno és german pop keresésekre is. Ezen utóbbiaknak sokkal egyszerűbb volt a nyelvezete és kevesebb a szövege, ezért ezeket sikerült könnyebben és gyorsabban megértenem. Ami szintén nagyon motiváló. :)

 • Közösségi média használata. Amikor gyakorlatban is használni akartam a németet, német oldalakra, csoportokba látogattam el (pl rajzcsoport), és ott németül szóltam hozzá a bejegyzésekhez, képekhez. Így egy idő után lettek ismerőseim, akikkel beszélgettem. A folyamatos nyelvhasználat pedig szintén motiváló, ráadásul egy anyanyelvű embertől látod, hogy hogyan használja a szavakat, mondatokat.

Nem tudom, írtam-e újat, de remélem, hasznos lesz valakinek. :)


https://www.duolingo.com/profile/szaszka93

A filmnézéssel teljesen egyet tudok érteni, de még jobbak a sorozatok. Egyszer elkezdtem egy sorozatot angolul és magyar felirattal nézni és mivel nagyon tetszett, ezért egy nap több részt is megnéztem és egy idő után szinte már angolul kezdtem gondolkodni. Sajnos ez az állapot csak addig tartott, amíg néztem a sorozatot, de legalább volt néhány "angolul tudós" napom. :) Filmet is néztem angolul felirat nélkül, de csak azért mert nem volt. Nem mondom, hogy mindent megértettem, de azért a lényeget felfogtam és legalább a szereplőket is láttam, mert nem a képernyő alját bámultam a felirat miatt. A zenehallgatás szintén jó és sokszor elolvasom a szövegeket, bár nem a nyelvtanulás miatt, hanem csak azért hogy megértsem, hogy miről szól pontosan a dal amit szeretek. Az éneklés részét azért mellőzöm a dolognak, mert a saját énekhangomat nem bírom elviselni, de azért nem vitatom ezt a módszeredet. :)


https://www.duolingo.com/profile/Abenhakan

Az éneklés minősége is jelentősen javul, legalább is én mindig így gondoltam nagy szeretettel saját képességeimre...:-)


https://www.duolingo.com/profile/szaszka93

Én inkább maradok a halk dúdolgatásnál, talán az is segít a nyelvtanulásban. :) Egyszer egy skót együttestől dúdolgattam és egy barátnőm azt mondta, hogy a skótok felfordulnának a kiejtésemtől, ezért nekem vigyázni kell ezzel az énekléssel, mert életveszélyes. :)


https://www.duolingo.com/profile/Abenhakan

Nem kell nyilvánosan énekelni, arról én is le vagyok tiltva...:-). Egy hosszabb autóúton viszont rendesen be lehet rekedni...


https://www.duolingo.com/profile/margitsumser

Ajánlanám még a fürdőszobát is, a vízcsobogás jól tompítja a hamis hangokat. ;-)


https://www.duolingo.com/profile/szaszka93

Én vonatozni szoktam leginkább és ott furcsán néznének rám az emberek ha hangosan énekelném azt, hogy "I would walk 500 miles and I would walk 500 more" :)


https://www.duolingo.com/profile/007.zsolesz

So... I'm going to Chicago to get a pizza, anybody in?


https://www.duolingo.com/profile/zetorka

én ezt éneklem éppen most, múltkor tanultam meg a szövegét, nem azt mondom egy-két dolgot elfelejtettem, de a nagyja megvan:

https://www.youtube.com/watch?v=jrwjiO1MCVs

az énekhangomat persze nem akarjátok hallani :D viszont meggyőződésem, hogy tízezerszer jobban ejtem a szavakat, mint amikor kútfőből próbálok beszélni


https://www.duolingo.com/profile/XC90T8

Énekhangod nem lehet olyan rossz. Egyszer voltam egy csodaszép" zetor-traktor concerten," egy karmester dirigálta a különbözö hangú gépeket.Élmény volt;-)


https://www.duolingo.com/profile/zetorka

király lehetett, én olyan vidit láttam, ahol a dobot helyettesítette egy traktor


https://www.duolingo.com/profile/kapos

A magam részéről a (web)képregényeket tudom ajánlani, főleg, ha igényesek. Szórakoztatóak, rendszeresen megjelennek (már amelyik), általában viszonylag egyszerű nyelvezetűek, az írott formából fakadóan könnyen is érthetőek, és főleg a beszélt nyelvi kifejezéseket, a szlenget jó belőlük megtanulni. Arra azért érdemes figyelni, hogy ha a szövegíró nem anyanyelvi angol (vagy akár még ha az is), esetleg nem fog minden esetben kifogástalan nyelvhelyességgel fogalmazni - de ez a nyelvi kommunikáció minden módjával így van.


https://www.duolingo.com/profile/HegedusZs

VAjon miért lehet az,hogy az Aranybagoly megszerzése utáni napi gyakorlás során már nem ér 10 pontot egy feladatsor felfrissítése???Segítség :(


https://www.duolingo.com/profile/ZoltanMikl

Angolul kell gondolkodni, elmeselni magadban valamit ami aznap tortent veled. Tuzz ki egy celt, mondjuk minden nap 15 perc. Akar hasznalhatod a duolingo temakoreit is es ki is talalhatsz torteneteket. Okvetlen adjal magadnak egy gyemant baglyot, ha teljesitetted az osszes temakort a tudasfan. Ettol erzed majd, hogy elsz es nagy kiraly vagy. Innen tovabblepes mar csak az angolul almodas fele van. Ha ezt elerted es meg is tudod tartani, akkor adjal magadnak egy olajbaglyot is. Ezek utan mar nem kell sajnalnod tobbe, hogy magyarnak kopott ki a Fold, hiszen akar le is cserelhetned az anyanyelvedet minden teruleten, ahol eddig hasznaltad. Amig ezt nem ered el, addig mindig szarul fogod erezni magad angol kornyezetben. Hiszen mindenki a kepedbe fog vigyorogni majd es azt fogjak mondani, hogy milyen jo angolod van, kozben magukban persze lesajnalnak, hogy mekkora szivas lehet ekkora handicappel elni a vilagban ... Az arany bagoly igazabol egy arany beka amit le kell nyelned. Dehat bagoly vagy beka, nem mindegy? Hatareset, elfogadod es tovabb almodod az almodat..

Csinalhatnatok nemetet is magyarrol. Egy oreg gyereknek ajanlottam ezt a helyet, aki nem tud angolul es nem is akar megtanulni, de nemetul meg akarna legalabb az arany beka szinten, hogy az almait beteljesitse. Nahat neki meg ezt a bekat is be kellett nyelnie. Dehat ingyer van, mit vart? ...


https://www.duolingo.com/profile/Tshaba

Erre a nyelvtanulásra nagyon rá lehet kattanni :) Volt pár megingásom az angol fa alatt, de most sikerült a végére érnem. Így elkezdtem a német fát is, és szemezek nagyon a spanyollal is. De csak lépésenként haladok. Félek tőle, hogy angol nyelven tanulni egy másikat kicsit nehéz lesz, de a nyelvtanulás nagyon hasznos, és már kezd beépülni a napi tevékenységembe, hogy minden nap egy kicsit foglalkozzak vele.


https://www.duolingo.com/profile/Abenhakan

Szuper. csak így tovább! Egy kis motiváció az útra, először is ha angolról tanulsz egy másik nyelvet, akkor az angolod is remekül fejlődik majd. Az angol-német tanfolyam tapasztalatom szerint a könnyebbek közé tartozik, mert eléggé könyörületesen bánik a német nyelvtannal, szóval nem fog gondot okozni!


https://www.duolingo.com/profile/ZsuzsannaDienes

Elolvastam a javaslatokat és tanácsokat. Köszönöm Mindenkinek! Ezek után egy kicsit elbizonytalanodtam. Valóban meg fogom tanulni az angol nyelvet legalább középfokon?


https://www.duolingo.com/profile/rita01020304

Köszi szépen a tanulmányi tervet ,Abenhakan. Feladtad a leckét alaposan! Mi sokan vagyunk kezdök.és képességeink és lehetöségeink korlátozottak.De erőfeszítés nélkül nincs eredmény. A rendszerességre már megtanított a Duo. Nekem az is segít, hogy angolból tanulok egy másik nyelvet, (most már olaszból angolra) Ez fenn tartja az érdeklödésem, mivel érdekes és funny :-) Az éneklés is humoros lesz angolul eleinte. Az is egy jó módszer kezdetben , ha elöttem van két u.az a könyv vagy folyóirat angolul is és magyarul is. Így bátrabban olvasok. A Megmártózás-ra csak vágyakozva nézek, ott profik vannak. De majd..:-)


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Szerintem nyugodtan megmártózhatsz, én is több hónapig lubickoltam benne :)


https://www.duolingo.com/profile/Abenhakan

Hú, te nagyon durván tolod...! Gratulálok!:-)


https://www.duolingo.com/profile/both.eszter

Kedves Abenhakan! lehet h. nem éppen a legmegfelelőbb helyre írok, de mindenképpen szeretnék választ kapni egy kérdésemre, talán te tudsz segíteni. Nagyon sokszor előfordult, hogy amikor frissítem egy lecke anyagát a frissítő sávok nem jelennek meg - nagyon dühítő, mert végigcsinálom a tételsort gyakran hibátlanul, kapok 10 pontot, viszont a frissességmegőrző sávjaim továbbra is hiányosak maradnak. Mit lehet tenni, hogy a jövőben eredménye is legyen a gyakorlásomnak? Köszi, Eszter


https://www.duolingo.com/profile/Abenhakan

Arra gondolsz, hogy nehezen aranyozódik ki egy skill? Igen, ez szokott lenni, ha nagyon régen foglalkoztál egy skill-el, akkor sokszor jónéhány gyakorlásra szükség van, hogy újra aranyszínű legyen.


https://www.duolingo.com/profile/both.eszter

Igen, pontosan arra gondolok. Csak hát egy témán belül van öt "skill" ami értelemszerűen azt jelentené h. egy ismétlés egy "skill" bearanyozása. Úgy érzem, hogy nem fair a felhasználókkal szemben, hogy ismételnek, ismételnek és nem történik semmi. Akkor miért vannak egyáltalán a sávok? Nem kellene kiszámítható legyen az ismétlés is? Az az igazság h. ez annyira fel szokott bosszantani, hogy ilyenkor mindig abbahagyom a duolingózást, szóval ez a mostani rendszer egyáltalán nem motiváló.


https://www.duolingo.com/profile/Melinda79

Ez így tökéletes. Pont mint egy hangszer. Minden egyes reggel újra meg kell tanulni egy kicsit hegedülni. Vagy zongorázni. Vagy... Gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás. Ez így fair. :) Kitartás a kulcs!


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Így van, csak még annyit, az az optimális, ha egy kicsit hamarabb ismételsz, mielőtt éppen elfelejtenéd. Ezt a módszert úgy hívják, hogy időközönkénti ismétlési.


https://www.duolingo.com/profile/vizivali

Jó megoldás, ha folyamatosan frissítesz. Így egy ismétlés is aranyoz már. Kezdő angolos vagyok, de az elvem az, hogy csak akkor lépek tovább a leckével, ha minden előtte arany színű. Igaz, hogy így lassú a haladás, de bízom benne, hogy a folyamatos ismétlés egy biztos tudást eredményez majd a végére. 1,5 évem van a középfokú angol nyelvvizsgáig... Hajrá neked is!


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

To vizivali: Köszönöm.
Nálam más a helyzet., a 60+ , illetve a "futottak még" kategóriában vagyok :-)
Nem égetően szükséges számomra a nyelvvizsga (angolból már rég megvan). Na de, azt nagyon nehéz megállapítani, hogy mikor jött el az ismétlés ideje, azt még a Duo sem tudhatja. Szerintem olyan ütembe szabad előrehaladni, illetve ismételni, hogy mindig egy "kicsit" legyen nehéz a gyakorlás.


https://www.duolingo.com/profile/WynNyback

vizivali: nem jó a lassú haladás. Én is úgy csinálom mint te. 270 nap plusz előtte még egy hónap félkomolyan. Persze sok nap volt, hogy nem volt időm angollal foglalkozni így csak egy frissítést vagy egy leckét csináltam, de általában azért igyekeztem magam oda tenni. Annyira lassan sikerült haladnom, hogy ezzel ki is lőttem a fejlődés esélyét. Most az utolsó témaköröket veszem még 1 - 2 hét és megvan a bagoly. A tudás meg a kanyarba. Emiatt erősen gondolkodom, hogy ha készen leszek egy másik felhasználóval amilyen gyorsan csak tudok végig megyek rajta. Mentségemre legyen még annyi mondva, hogy közben tanfolyamokra is jártam plusz verbling és egyéb más módszerekkel is adagoltam az Angolt magamnak. Nagy segítség lenne ha a progi javasolna egy optimális haladási sebességet.


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Érdemes elolvasni Ron Quick Start Guide-ját (itt), amiből azt is kiderül, hogy szorgalmas tanulás mellett, mennyi idő szükséges egy magas szintű nyelvtudás megszerzéséhez.


https://www.duolingo.com/profile/sebesbal

Jókat ír, kevésbé nyilvánvalóakat is, érdemes elolvasni. Rengeteg jó módszer van, magam is féltucatnyit használok párhuzamosan. A podcast hallgatást emelném ki. Kell találni olyan podcastot amit magyarul is szívesen hallgatna az ember. Egyik kedvencem egy standup comedy-s aki egyben angoltanár, nagyon szórakoztató.: http://teacherluke.co.uk/ Mostanában kezdtem hallgatni a bbc dokumentum csatornáját, aminek a tematikája pont az érdeklődési körömbe vág. Ez az érdeklődési kör dolog is egy közhely, milliószor elmondták, de a gyakorlatban mégsem figyelnek erre eléggé az emberek (én sem), talán mert nehéz olyan anyagra akadni ami egyszerre érdekes és megfelelő nyelvtanulás szempontjából. De ha megtalálja az ember, és összeköti a szórakozást a nyelvtanulással, az hatalmas energiákat szabadít fel.


https://www.duolingo.com/profile/AndrsV1

Ezek nagyon jó ötletek, és azt hiszem az általad leírt sorrendben ki is próbálom. Eddig csak ilyen össze vissza sorrendben csináltam a filmezést, lehet ez volt a gond. Volna nekem is egy ötletem, ami talán segíthet a tovább tanulásban. Mivel az emberek társas lények ezért arra gondoltam, hogy milyen jó volna angolul társalogni. Mivel kereskedelemben dolgoztam, néha volt pár angol anyanyelvű, akik előszeretettel felkerestek ha valamire szükségük volt, de azt amit ott muveltem közel sem mondható kommunikációnak. Ezért inkább mindent leirattam velük, és énis írásban válaszoltam. Ekkor ugrott be, hogy talán nem vona rossz írásban társalogni. Kerestem olyan chet oldalakat, amik az angol körben ismertebbek, ilyen például a Twitter. Ez azért is jó, mert megismered az SMS nyelvet, a rövidítéseket, és ha fiatalokkal társalogsz, akkor a szlenget. Másfelől azért is jó, mert meghatározott a szövegmennyiseg, vagyis nem kell egy üzenetet órákig fordítani. Én úgy vettem fel a kapcsolatot angol anyanyelvűekkel, hogy követői lettem pár olyan Angol vagy Amerikai színésznek, akiket nagyon kedvelek, és mivel rajtam kívül több rajongó is van, veluk már könnyebb volt társalogni, mert mondanom sem kell, a színészek nem fognak visszairni, de attól függetlenül olvassák az üzeneteket, és néha ha tetszik nekik, meg is osszák azokat. Abenhakan neked erről mi a véleményed? És az általad leírt gyakorlatok közé beillesztenéd e, és ha igen, akkor mi után érdemes szerinted ilyennel foglalkozni? Egyébként köszönöm az ötleteidet, keresek is pár jó kis filmet.


https://www.duolingo.com/profile/Tshaba

Szia. Egy pár meglátásom volna az írásoddal kapcsolatban. Az első a külföldiekkel való kommunikáció: nem tartom jó ötletnek, hogy írásban kommunikálj valakivel, amikor lehetőséged van arra, hogy beszélj. Az írásnak ugyanis megvan az a rossz tulajdonsága, hogy van időd gondolkodni, mielőtt bármit leírsz. Ez akkor is igaz, ha éppen ott áll feletted az illető. Hiszen önmagában is hosszabb időt vesz igénybe maga az írás, ez alatt az agyad forog, gondolkodsz. Ez nem jó, rá kell szoktatni magad, hogy igenis beszélni kell. És nem baj, ha hibásan mondod, csak mond! Ezt pont egy angol tanár sulykolta nekem. Nekem az a meglátásom, hogy az élő beszédet igenis gyakorolni kell. Én sokáig egy multinacionális cégnél dolgoztam, és ott a hivatalos kommunikációs nyelv az angol volt, ez a valóságban csak az emailokra korlátozódott, mivel a főnökség magyar volt. Nos, ha írni kellett valamit nem is volt gond, de megszólalni már egészen más kérdés. Én azt javaslom, hogy ragadj meg minden lehetőséget arra, hogy beszélj! Másik téma, SMS, Twitter: erről szintén kicsit eltér a véleményem. Én is igyekszem sok olyan oldalt látogatni, ahol angolul kommunikálnak. Csakhogy a fent említett közösségi oldalakat igen sokan látogatják, és sokaknak az angol tudása, helyesírása, nyelvtani tudása igencsak hiányos. Ebből tanulni pedig nem lehet. Én inkább a CNN vagy a BBC oldalait ajánlanám, érthető riportok vannak, és nem csak politikai témában. Vannak egyébként olyan oldalak is, ahol kifejezetten levelező partnereket lehet találni. Vannak olyanok emberkék, akik szívesen segítenek, pl úgy, hogy a szövegben kijavítják a hibáidat, és közben mindenféléről, kötetlenül tudtok levelezni. Én találkoztam pl egy angol hölggyel, aki magyar nyelven akart megtanulni. Ő írt magyarul, én meg angolul, és javítottuk egymás hibáit.


https://www.duolingo.com/profile/AndrsV1

Ebben igazad van, tényleg jobb volna ha angolul beszélnék és nem írnék. Sajnos nagyon kevés erre a lehetőségem, jó volna egy hasonló társ nekem is, mint neked, az angol ismerősöd. De sajnos én nem akadtam ilyen társra. Ennek ellenére a Twitter számomra azért jó, mert olyan emberek posztjait olvasom, akikkel nagyából egy hullámhosszon vagyunk. Így nem tanulásként, hanem beszelgetésként tekintek az angol gyakorlásra. De mindenképp megfogadom a tanácsod, amint lehetőségem nyílik egy angol csevelyre, megragadom az alkalmat. Egyet értek az ellen érveddel, de nem vetem el teljesen a twittert, mert írni mégis megtanít, ha nyelvtanilag néha hibás is, az ember felismeri, és javítja. Ez is egy módszer a tanulásra. De valóban jobb lenne egy magyarul megtanulni akaró angol társ. Amúgy is, szeretem az angol felfogást, de főként az amerikai családok eszméit.


https://www.duolingo.com/profile/Tshaba

Örülök, hogy nagyrészt egyetértünk :) Remélem nem lesz probléma, ha megosztom itt egy másik weboldal címét. Én itt akadtam olyanra, akivel korábban tudtam levelezni: http://www.sharedtalk.com/ Egy próbát megér :)


https://www.duolingo.com/profile/AndrsV1

Köszönöm szépen. Amint időm engedi kiprobálom, bár eddig kicsit nekem kínai, de remélem felismerem benne az angolt. :)


https://www.duolingo.com/profile/kogu4
 • 2854

Hiuság?! Erős késztetést érzek, hogy megszerezzem a baglyot, de bizonytalan a tudásom, ezért sokat ismételek. Azzal a szándékkal gyűjtögettem a lingot-okat, hogy a bagoly után, időmérőkkel "mind el fogom mulatni". Helyesen taktikázom, azaz megmaradnak-e és meddig a lingotok? Köszi a megerősítést, hogy a "tökéletesség" eléréséig jelen lehetünk! (valahol olvastam, hogy más néven bejelentkezve újra lehet kezdeni. Ennek mi az értelme?)


https://www.duolingo.com/profile/AndrsV1

Az nagyon jó dolog, ha kitartó vagy, és nagyon ügyes dolog azis, hogy sokat ismételgetsz. A felmérő edzéseknek személy szerint én is akkor látom az értelmét, ha már konyitasz valamennyit az angolhoz. De én nem vártam meg az aranybaglyot. Ez csak neked egy támpont, mert így látod, hogy mennyire haladtál, láthatod mennyit tanultál A lingotokkal pedi annyira nem kell spórolni, mert ha az a célod, hogy megtanulj angolul, akkor minden nap fogsz gyakorolni, akkor is ha megvan az arany bagoly. Így a lingot ellátásod folyamatos lesz :) Egyébként szerintem azért csinalnak új fiókot az emberek, mert ha már egyszer meg van az aranybagoly, utánna azt már csak frissíteni kell, hogy a tudásod ne vesszen el, ezt új felhasználóként több önbizalommal, ugyanúgy csinálhatjuk. Nagyon jó mikor már prorin nekiálsz újra, és atugrod simán a feladatokat az ellenőrző pontokkal. Innen is láthatod mennyit tanultál. Ez is egyfajta szintfelmerő. De ez csak az én véleményem. Nem tudom mások miért csinálnak új felhasználói fiókot.


https://www.duolingo.com/profile/kogu4
 • 2854

Köszönöm, hogy megtiszteltél véleményeddel!


https://www.duolingo.com/profile/AndrsV1

Nagyon szívesen:)


https://www.duolingo.com/profile/Sjanko

kogu4 ! (Most vettem észre ezt a fórumot, ezért írok ilyen sokára választ a felvetésedre - valószínűleg már régen tárgytalan, de mindegy). Tehát: felesleges gyűjtögetned, bespájzolnod sok lingotot az időmérő edzés céljából! 5 lingot a "belépő" az idő mérő edzésekre és egyszer kell csak megvenni, nem minden egyes alkalomhoz, tehát 5 lingotért az idők végezetéig csinálhatod az időmérő edzéseket... :-)


https://www.duolingo.com/profile/Petiatti

Nagyon jó amiket írtál. Tényleg fél az ember megszólalni, mert fél a kudarctól. Van néhány amerikai ismerősöm, tanulnak és beszélnek magyarul. Valóban jó érzés hallani őket, még ha némelyik kevesebbet tud is, és egyáltalán nem gondolom hogy leégeti magát. Na ez fordítva nincs így. :)


https://www.duolingo.com/profile/juditvido

Köszönöm szépen! :-)


https://www.duolingo.com/profile/TrzskJnos

Szia-sztok! Amint láttam vannak akik angolul tanulják a magyar nyelvet, - lehet, hogy közöttük lesz, aki személyesen gyakorolná a nyelvet, ha Magyarországon van; ha addigra már lenne magyar közösség, akik összejárnak, illetve fordítva, akkor..


https://www.duolingo.com/profile/ExDuoUser

Kitűnő ötleteket sorakoztattatok fel a "hogyan tovább" kérdésre, de emellett egy haladóbb szint a meglévőn túl valóban hasznos lenne itt a Duón is. Annak ellenére hogy kiváló kurzus, én egy kicsit túl könnyűnek találtam a magyar-angol verziót - viszonyitva pl az angol-magyarhoz vagy az angol-hollandhoz, ami jóval magasabb szintre viszi az embert a fa befejeztével. (Az angol-magyar valójában túl nehéz, csupán tesztekkel még a fa feléig sem nagyon jut el az ember). Mivel nem vagyok kezdő, én az angol fát elég gyorsan befejeztem, ami után a rendszer 71% szintű folyékony tudást és 11. szintet állapitott meg. Ezután szerettem volna felsőbb szintre jutni, de ha jól értem a Duó rendszerét, ez csak állandó ismétlések során érhető el.. Vagy létezik esetleg más mód is?


https://www.duolingo.com/profile/Kinga31308

Helló! Nekem is éppen ez a kérdésem. Én tegnap kaptam egy trófeát (ez lehet az aranybagoly). 13. szint és 15 %. Elég érdekes a te eredményedhez képest... Én is tudok valamennyire angolul, de iskolában soha sem tanultam. Egy hónap alatt mentem végig a "fán". Ez így nekem nagyon kevés, többre számítottam. Ez a vége??


https://www.duolingo.com/profile/SteerGyngyi

Abban kérek segítséget, hogy tudom kiaranyozni a fát? Hol találom meg, hogy kezdjek hozzá?

Köszönöm! STEER Gyöngyi


https://www.duolingo.com/profile/Kinga31308

Közben én informálódtam, olvasgattam a fórumokat. Igen, ennyi volt, sajnos nincs több lecke. A "kiaranyozni a fát" azt jelenti, hogy minden nap ismételed az elhalványult szavakat, azaz ha nincs színes köröcskéd/témád, akkor ki van aranyozva a fád. Üdv!


https://www.duolingo.com/profile/Gizus123

Meg tudja mondani valaki, hogy hova tűntek a lingotjaim?? Elévül bizonyos idő után? Vagy elpárolog?


https://www.duolingo.com/profile/ZsuzsannaDienes

Azt nem tudom megmondani, hova tűntek a lingotjaid. Az enyémek úgy, hogy egy nap nem volt időm tanulni, vásárolni meg elfelejtettem és elúszott majdnem 150 pontom. A helyezésem megmaradt-most vagyok a 17. szinten, tehát talán nem is olyan fontos gyűjtögetni. Azért most is gyakorolok minden nap, mert még vannak szavak, amik nem igazán maradnak meg a memóriámban. Jó tanulást. Üdv.


https://www.duolingo.com/profile/Gizus123

Jééé, mára visszakaptam a lingotjaimat!


https://www.duolingo.com/profile/Gizus123

Nem tudom, lehet, hogy csak a kiírással volt valami baj, mert úgy tűnik, mintha az utolsó számjegy lemaradt volna, a 4403 helyett csak 440 látszott... De az a jó, hogy most látszik mind.


https://www.duolingo.com/profile/Zotya242

Nem olyan régen lett egy új jelvény, Tudós néven. 2000 új szót kell hozzá megtanulni. Nekem 1914 van idáig, viszont befejeztem a teljes magyar-angol kurzust, így viszont hogyan tudnék még új szavakat tanulni hogy meglegyen a 2000? Jól gondolom hogy az angol-magyar kurzusban lesznek még új szavak?


https://www.duolingo.com/profile/9owls

Nekem nincs új jelvényem, androidot és web változatot használok.
Lehet, ez is valami a/b teszt, nincs mindenkinek? Vagy csak az iOS-en van?
Olvastam valahol, hogy az iOS-en vannak új jelvények, ez a Tudós kb az ott említett "SCHOLAR"
https://forum.duolingo.com/comment/34927762

Lehet neked is iOS alkalmazásod van?

Az angol-magyar kurzuson biztos vannak új szavak, mert ott több mint 2300 szó van... Próbáld ki :)


https://www.duolingo.com/profile/Zotya242

Én is androidot és webet használok. Hétvégén jelentek meg az új jelvények: Bölcs, tudós, fejedelem, bajnok, mesterlövész, hódító, győztes és legenda. Igen köszi, már elkezdtem az angol-magyart, 14. szinten vagyok.


https://www.duolingo.com/profile/9owls

Köszi! Ezek szerint ez is a/b teszt, de én nem vagyok a kiválasztott csoportban :)


https://www.duolingo.com/profile/MMazsi

Nagyon köszönöm mindenkinek a jó tanácsokat. Nagyon kedvesek vagytok! Jó tanulást kívánok számotokra.


https://www.duolingo.com/profile/Majoros.Ede

Megvolt az Aranybaglyom, de egy ideje nem volt időm gyakorolni. Most visszatérnék, de nem találom az angol "fiókomat", csak az olaszt. Az angol összpontszámomat nem törölték (+mint 65.000), de nem találom a "visszautat". Lehetséges még folytatnom? Hogyan?


https://www.duolingo.com/profile/kgyt
 • Olaszból az „Aggiungi un altro corso” (Add a new course/Új tanfolyam hozzáadása) gombra nyomj a zászló menü alján. Mondjuk a zászlónál általában láthatók a más forrásnyelvet használó nyelvpárok is.
 • Fent választani kell, hogy milyen nyelven beszélsz, vagyis hogy mi legyen a forrásnyelv.
 • Itt a célnyelvet kell kiválasztani.
 • Végül a nagy kék gomb következik (Scegli questo corso/Switch to course/Váltás a tanfolyamra).

https://www.duolingo.com/profile/Majoros.Ede

Köszönöm a gyors segítséget! Szép Karácsonyt!


https://www.duolingo.com/profile/Riha46

Blanka. Bocsi, de mit akartál írni (:3) ?


https://www.duolingo.com/profile/Renata50832

Sziasztok! Én azt szeretném jelezni, hogy nyelvtanból nem találom a passive szerkezet elsajátítását. Illetve az 5. ellenőrző pont után van még valami nehezebb szint? Arany a baglyom, meg meg van az 5 aranykorona, innen van még tovább? ("A végtelenbe és tovább?") Illetve hogy tudok teszteket írni? Köszönöm a válaszokat.


https://www.duolingo.com/profile/Bela399

Nagyon jó tanácsok. Köszönöm szépen! :) Egy személyes tapasztalattal kiegészíteném; így, hogy végeztem, persze ismétlek folyamatosan, gondoltam, megnézem az angoloknak készült magyar leckét. És, megdöbbenésemre, sok olyan angol szó, szófordulat, kifejezés, és főleg példamondat van benne, ami az angolban nem szerepel, így elkezdtem ezt is. Nem túlzás azt mondani, hogy a két lecke együttes gyakorlása nagyobb szókincset, és ezáltal nagyobb tudást ad. ;)

További jó tanulást mindenkinek. ;)


https://www.duolingo.com/profile/MMazsi

Köszi a jó tanácsot.


https://www.duolingo.com/profile/Bela399

Igazán nincs mit. :)

Kapcsolódó fórumok

Tanulj angolul mindössze napi 5 percben. Ingyen.