1. Fórum
  2. >
  3. Téma: English
  4. >
  5. Az első évfordulóm

https://www.duolingo.com/profile/budai.doc

Az első évfordulóm

Véletlenül akadtam a DUO-ra, gyorsan regisztráltam és elkezdtem a leckéket. Nem vagyok kezdő így gondoltam gyorsan végigmegyek rajtuk, azt hittem, hogy majd hibátlanul. Viszont nemigen törődtem a hibákkal, mert el tudtam dönteni, hogy kinek van igaza, és a béta verzió rovására írtam, illetve a hallás utáni gépelést az amerikai kiejtésére. A hibajelző és a beszéljük meg gombokat egy ideig nem is vettem észre, mert lelógtak a képernyőről, és a szériaszámlálóra is csak akkor figyeltem fel, amikor egyszer nullázta a szériámat, úgyhogy a 365 nap már egy kicsit több lenne. Bár ritkán fordult elő, de azért az idegesített, hogy ha egy leckét újra kellett kezdenem (még a három szíves rendszerben), akkor az egyébként hibás megoldásokat kellett megadnom a teljesítéshez.

Eleinte azt gondoltam, hogy egy tesztprogrammal van dolgom, ami nem a végén, hanem azonnal értékel. Végül is mindenből lehet tanulni valamit. Aztán mikor tájékozódtam egy kicsit, akkor derült ki, hogy ez egy ingyenes oktatóprogram. Az utóbbi miatt nem is bírálom a rendszert, különös tekintettel arra, hogy még reklámokat sem tartalmaz, de engedtessék meg nekem annyi kritika, hogy ha fizetős lenne, én nem venném meg.

Kétségtelen előnye, hogy valamilyen oknál fogva rendszerességre sarkall, és a fórumból kiderül, hogy nem csak engem, hanem másokat is. Gyakorlatilag a DUO-t a szavak frissítésére használom, illetve olvasgatom a fórum „mondatok” bejegyzéseit, mivel ami másnak probléma az lehet, hogy nekem is az, csak még nem tudok róla. Ennek kapcsán aztán fellapozom a nyelvkönyvek odavonatkozó fejezeteit és felfrissítem az ismereteimet, amit a DUO nélkül valószínűleg nem tennék meg.

Apropó fórum. Ideje lenne nyitni egy GYIK (FAQ) menüpontot, hátha nem tennék fel a tanulni vágyók huszadjára is ugyanazt a kérdést.

Kívánok a DUO-nak sok egyéves vagy hosszabb szériát, a tanulóknak pedig kitartást hozzá.

February 18, 2015

7 hozzászólás

Népszerű hozzászólások szerint

https://www.duolingo.com/profile/zetorka

kifejtenéd miért nem vennéd meg ha fizetős lenne?

March 25, 2015

https://www.duolingo.com/profile/budai.doc

Nem óhajtok belemenni semmilyen adok-kapokba a DUO minősítését illetően. Mivel ingyenes, használja mindenki arra, ami a számára a leghasznosabb, a többivel meg ne foglalkozzon.

De, hogy érzékeltessem mire gondolok, leírom milyen nyelvtani következtetést vonhat le az a kezdő, aki csak itt tanul angolul.

Az angol két módszerrel képzi a múlt időt. Egy szóval, ilyenkor –d vagy –ed ragot tesz az ige után, vagy egy másik szót használ, amit meg kell tanulni, de van olyan eset, amikor a jelen idő után egyszerűen múlt idejű időhatározót használ. Lehet két szóval is, ekkor a has, have, had szavakat teszi az ige elé, ami lehet jelen időben, ragozott múlt időben, illetve külön szó is lehet, ami szintén megtanulandó. A had jelentése ilyenkor „előtte”, a többi esetben nem kell külön fordítani. Ezek valószínű nem minden esetben keverhetők, mert a program van mikor elfogad több megoldást is, és van mikor hibásnak tekinti valamelyiket.

March 27, 2015

https://www.duolingo.com/profile/zetorka

jó persze, no de nem is szabad csak a duot használni, plusz ott vannak a fórumok ahol lehet kérdezni, de persze megértem az álláspontod és köszi a választ

mondjuk az anyanyelvünket is úgy tanuljuk, hogy fingunk sincs mit miért úgy mondunk ahogy, csak megtanuljuk és érezzük ha rossz

March 27, 2015

https://www.duolingo.com/profile/budai.doc

Ezt az érvet már olvastam korábbi hozzászólásokban. Ne feledd, hogy a beszélni tanuló gyerek esetében a család a nyelvi kontroll. A gyerekek hamar felismerik a szabályszerűségeket, és jópofa dolog, mikor azokat a kivételeknél is alkalmazzák, és persze itt avatkoznak be a szülők. A múlt idővel kapcsolatos példám talán rávilágít, hogy a DUO e tekintetben, hogy finoman fogalmazzak, kihívásokkal küszködik. Talán egyet fogunk érteni abban, hogy a gyerekkori nyelvtanulást, később egy másik nyelvnél megismételni nem lehet.

Ha a DUO-ra nem mint nyelvoktató programra, hanem mint kisegítő eszközre tekintek, akkor másként fogalmazom meg a véleményemet.

March 27, 2015

https://www.duolingo.com/profile/zetorka

jó ez igaz, önmagában a duo nem elég, de szerintem ez egy idő után minden nyelvtanuló számára egyértelmű lesz

March 27, 2015

https://www.duolingo.com/profile/shutruk

Nem baj, ha nem fizetnél érte. Sokan pedig fizetnének, és ez így van jól. :) További sok sikert. :)

March 26, 2015

https://www.duolingo.com/profile/budai.doc

Valóban. Sokan az EzoTV-ben fizetnek azért, hogy az ottani sámán pénzenergiát küldjön nekik. Nem tudom jól van-e ez így. USA honlapon láttam DVD-visszacsévélő hirdetést 10 dollárért. Kérdés, hogy egy ilyen vásárlás a vevőt hogyan minősíti.

March 27, 2015
Tanulj angolul mindössze napi 5 percben. Ingyen.