1. Fórum
  2. >
  3. Téma: Duolingo
  4. >
  5. Mostantól kevesebb pont jár h…

https://www.duolingo.com/profile/blazmah

Mostantól kevesebb pont jár ha "erős" leckéket gyakorolsz

Egy szokatlanul rövid tesztelési időszak után a Duolingo csapata úgy döntött, hogy minden felhasználóra kiterjeszti a legújabb fejlesztésüket.

Ha erős szavakból áll (friss, vagy frissen gyakorolt szavakból) az adott feladatsor, akkor kevesebb pont jár a teljesítéséért (3-10; az erős szavak számától függően).

Ezzel akarják a tanulót arra ösztönözni, hogy ha az egész ismeretanyagfa "arany", tehát be van jól gyakorolva, akkor vegyenek új leckéket, ne pedig a régieket gyakorolják.

Aki el szeretné olvasni Luis von Ahn Duolingo-alapító, igazgató eredeti posztját, itt teheti: https://www.duolingo.com/comment/7124545

(Személy szerint nem értek egyet a rendszerrel, de kevés a beleszólásunk az ilyenekbe.)

February 21, 2015

115 hozzászólás


https://www.duolingo.com/profile/PeterPahocsa

Vettem észre még tegnap... Eddig az "Edző" beállításánál simán belefért a napi 30 pontos "komoly" gyakorlási szint, de most ugyanakkora időráfordítással jó, ha a "kényelmes" belefér majd hétköznap. Bár így legalább tényleg "őrült" az 50...


https://www.duolingo.com/profile/Teo_papa

Hmm .. Ha az összes leckén túl vagyok, akkor milyen új leckéket vegyek? =:-O


https://www.duolingo.com/profile/budai.doc

Szerintem a "Villám angol"-t vedd (meg). Viccet félretéve, csak tudnám, hogy az "Ismeretek felfrissítése" leckében melyek az "erős" és "gyenge" szavak. Tegnap két leckéért 19 pontot kaptam, ma 15-öt. Kíváncsi vagyok mikor megy le 6-ig.

Aki az első leckét százszor megcsinálta jó esetben 1300 pontért, most majd ezerrel kevesebbet kap, és még lingot sem jár. Van benne logika!


https://www.duolingo.com/profile/Teo_papa

Naja Valamilyen logika biztos van benne, csak az én agyam nem úgy jár :o Nekiálltam a németnek is, tényleg az új leckékért 10 pontokat ad. Ha viszont ismétlek, akkor 3-at. Próbálom átállítani az agyam az új szisztémára és nem izgatni magam a pontokon. Persze a véleményem ettől még az, hogy ez így egy rossz módszer, mert ha valaki egyszer átmegy az új anyagon, annak nagyjából nem marad meg semmi. Az angolnál is minden anyagon többször átmentem, hogy ténylegesen ragadjon is rám. Persze az igaz, hogy ezen kívül nem tanultam az angolt. Ha valaki az itteni leckék mellett tanulja a szavakat, kifejezéseket, akkor lehet, hogy nincs szüksége ismétlésre szinte egyáltalán. Teo >


https://www.duolingo.com/profile/budai.doc

A nyelvészek szerin egy idegen szót átlagosan 16-szor kell megerősíteni, hogy megmaradjon a memóriában, úgy tűnik a DUO ezzel nem ért egyet.


https://www.duolingo.com/profile/Szab

Vagy te nem érted jól.


https://www.duolingo.com/profile/budai.doc

Esetleg ez pont veled fordul elő.


https://www.duolingo.com/profile/Sjanko

OK Szab, de - szerinted - mi a helyes értelmezés? (És ezt most nagyon komolyan, nem "kötözködésből" kérdezem!)


https://www.duolingo.com/profile/Szab

OK Szab, de - szerinted - mi a helyes értelmezés?

A duolingo azért ad kevesebb pontot, mert olyat gyakorolsz amit felesleges, hiszen amúgy is viszonylag jól tudod. Mármint abban a pillanatban, amikor gyakorolod. A pillanat nem mindegy! Sokszor kell gyakorolni ez igaz, de nem mindegy, hogy 16x elhadarod egymás után - nem fog megmaradni hosszú távon (pedig milyen egyszerű is lenne így szavakat tanulni!) VAGY pedig a 16 alkalom elnyúlik napokra/hetekre/hónapokra. Ez utóbbinál tartósabb lesz a tudás. Szóval felesleges azt gyakorolni amit amúgy is tudsz. Ideálisan pont akkor lenne jó (hatékony) gyakorolni, mielőtt éppen elfelejtenéd. Na erre próbál rávenni a duolingo a pontozással. Az persze kérdés, hogy sikerül-e pontosan eltalálnia neki, hogy kinél mikor van az a pont, amikor egy bizonyos ismeretanyagot pont majdnem elfelejtett és éppen ideje ismételni, hogy mégse felejtsd el.


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

OK Szab: Nagyon helyesen írtad le. Mindazonáltal a spaced repetition csak egy elmélet, és a gyakorlat ezt megcáfolhatja. Különböző memóriájú emberek vannak, és különböző nehézségű szavak (kiejtett és írott alak). Ott látom a problémát, hogy nem csak szavak vannak - amiket a Duo figyel -, hanem nyelvtanok is. Én például a franciánál a kérdést és tagadást többet ismétlem, mert ez a kezdő számára egy rettenet, és ezt nagyon kell tudni. Vagy ha súlyozom a szavak fontosságát, akkor mondhatom, hogy egy nyelvben a számokat nagyon kell tudni, mert különben eladnak :)


https://www.duolingo.com/profile/TthKlmn

Nincs olyan jó eset hogy 1300 pontot kapj mert jó esetben csak 1000 pont a jutalom,De van aki 20 perc alatt kap 3500 pontot nem tudni miért!


https://www.duolingo.com/profile/Peet77

Akkor így értelemszerűen a szintugrások is lelassulnak....de nagyon.... gondolom.Nos én sem értek vele egyet mert pont,hogy a gyakorlás az ami nagyon fontos hiszen elkapkodott alapokra nem lehet építeni és a nyelvtanulásban duplán sőt triplán fontos az ismétlés ismétlés ismétlés......


https://www.duolingo.com/profile/rita01020304

Kezdtem aggódni,... 8 óra eltelt egy péteri magyarázat nélkül.... sosem fogom megérteni ... köszike , most már kristálytiszta:))) De komolyra fordítva a szót, úgy látom csak azok aggodalmaskodnak , akiknél csak angol gömbi van és szorgalmas szériával rendelkeznek. Ez egy speciális csoport , igazán jutalmazni kellene extra feladatokkal őket. Abenhakan talán tudna kreálni egy V.I.P. gombot amire klikkelve előjön 100 extra strong feladat megoldásra várva. Mi, az átlag többiek, örülünk a 3 xp-nek is , és a németet folytatva kapom a 10 pontokat amig az a bagoly is meg lesz. Utána talán majd valami latin nyelv. Itt sosem lehet unatkozni.


https://www.duolingo.com/profile/PeterPahocsa

Talán jó a meglátás (a csak angol gömbbel), csak eltérő nézőpont, és a pontozással is ez lehet a baj. Gondolom más motivál valakit, aki az első idegen nyelvet szeretné megtanulni, és más azt, aki a már létező(k) mellé tanul újat. Szintén eltérhet a motivációja annak, aki fiatalon vág bele, vagy annak, aki több évtizednyi újra- és újrakezdés után sokadszor megy neki a feladatnak. Engem alapvetően nem az zavar, hogy most adott esetben csak 3-5 pontot kapok az eddigi tíz helyett, inkább a jutalmazásban és a büntetésben nem érzek következetességet. Az androidos appot még nem néztem meg, de ha ott még mindig maradt az eddig is eltérő pontozási rendszer, akkor csak még tovább nő ez a zavar


https://www.duolingo.com/profile/rita01020304

Cserélnék veled,Pahocsa , átvenni a mélyebb motivációdat ,koncentrálni egy nyelvre, angolra. Belátom, az én felületes metódusom nem érdemel díjat. De nem vagyunk egyformák.Gyorsan kell történni dolgoknak némelyikünknél... másoknál alaposan, megfontolva, miliméter pontossággal. Mellesleg arra nem gondoltál, hogy eddig el voltunk kényeztetve a 10 pontokkal, mert leirtuk 15 X hogy a "ló iszik"?Én pont azt nem tartom igazságosnak, hogy egy új lecke is annyit ad mint a régi. Igaz, lejjebb adni az eddigi luxusból nehéz ..De mivel az én lezser véleményem ugysem számít,Luis úgyis úgy tesz ahogy a Duolingo elörehaladása megkívánja.


https://www.duolingo.com/profile/PeterPahocsa

Mélyebb motiváció? Talán. De ne irigyeld. Nagyjából harminc éve estem neki először, mikor kezdtek rájönni az okosok, hogy talán nem az oroszt kéne erőltetni a semmiért. Azóta már sokszor mentem neki ismét, és ha volt rá időm és lehetőségem, egészen jól is haladtam, de utána mindig csak a felejtés jött. Most a Duolingóval végre tudok önállóan, kötetlenül, teljesen szabad időbeosztással tanulni, és már sikerült nem csak felfrissítenem a régi tudást, de előbbre is lépnem. Talán nem is keveset. A büntetés/jutalmazás esetében pedig nagyjából egyetértek, de pont ezt hiányolom az új rendszerben is. Ugyanis abban igazad van, hogy a 10 pont egy régi, "unalomig ismert" anyag ismétléséért túlzás. De pont ezért zavart - és még mindig nem néztem meg, mi a helyzet az androidos appal - a két felület eltérő pontozása. Ebből a szempontból az ugyanis - szerintem - következetesebb volt a "három életes" lecke, jutalmazással a hibátlan teljesítésért. De ismétlem, igazából nem a pontozás. ami például engem motivál. Ami a legjobb motiváció volt, hogy tavaly nyáron végre már majdnem normális beszélgetést tudtam folytatni angolul egy ismeretlennel, életemben először :-) (Az olvasás mindig sokkal jobban ment, mint a beszéd megértése) Ráadásul ez az ismeretlen egy csinos lány volt, aki a kora alapján a lányom is lehetne :-) Ezt pedig semmiféle rendszer nem tudja se pontozni, se felülmúlni :-)


https://www.duolingo.com/profile/oldschool.flora

Androidon még 10, vagy akár 13 pontot is ad a rendszer.Nem angolt tanulok a duon, hanem spanyolt, de én is egy nyelvre koncentrálok, tehát sokat ismétlek. Természetesen tudom, hogy teljesen irracionális, hogy rossz érzéssel tölt el, ha csak 3-6 pontot kapok, egy olyan anyag ismétléséért, amit tudom, hogy nekem még ismételnem kell, de akkor is így van. Majd túljutok rajta, hiszen nem az xp-kért csinlom.


https://www.duolingo.com/profile/EditMszros

Több órát gyakoroltam ma, hogy az elszíneződések arannyá váljanak, s ezért kaptam 56 pontot. A hozzászólások olvasása után a tabletten átismételtem a legelső leckét 3 perc alatt, kaptam 13 pontot és 1 Lingotot. Na, hol az igazság??


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

EditMszros: Az igazság odaát van :) Néhány héten belül megváltoztatják az app-eket is.


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Hát visszatértél? :-)


https://www.duolingo.com/profile/rita01020304

Még el sem mentem :) Csak pakolászok ... Kina next :)))


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

'Word strength is determined by an algorithm that is based many factors such as how long ago users first encountered the word, the last time it was practiced, its decay rate, how often a user gets questions with this word incorrect, and how often users "peek" at the word in lessons.' [duolingo.wikia.com/wiki/Strength]
Nos, én kételkedem abban, hogy ezzel a módszerrel a tanulókat az optimális ismétlésre ösztönöznék, és megalkották volna a tökéletes spaced repetitiont.
Szerintem a nyelvtanulásban nem baj az, ha valaki még a tökéletes tudás után is ismétel és ismétel (persze tovább kell lépni, nem lehet megelégedni 1500 szó ismeretével). Nem beszélve arról, hogy ez a word strength szemlélet nem foglalkozik azzal, hogy legalább olyan fontos a nyelvtani szerkezetek elsajátítása is.


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

UI.: Úgy látom az angol nyelvű fórum sincs elragadtatva az újítástól: https://www.duolingo.com/comment/7141624


https://www.duolingo.com/profile/schiccc

oké. hol vannak az új leckék? :-)


https://www.duolingo.com/profile/schiccc

Szerintem még messze vagyok a tényleges begyakorlástól -(ez még nem az általam elvárt sebesség, és a hiba százalékom is nagy). - Nem véletlenül folytatom a bagoly megléte után is a gyakorlást.


https://www.duolingo.com/profile/bauer51

Én csak azokat veszem újra amit a duolinga visszaszinez, és azokra is 3-5 pontot ad ,én is tegnap vettem észre,nekem sem tetszik, épp ezért 50-ről 30 csökkentettem napi limitet ,de ennyi baj legyen csak.Szeretem a duot.


https://www.duolingo.com/profile/UgrocziGyongyi

Meglepődve tapasztaltam az elmúlt pénteken (20.-án), hogy egy leckét végigfuttatva 3; 5; 8; 6; és 6; pontot kaptam 10-10 helyett!!!! Így esett meg, hogy az eddig 38 napon át teljesített minimális 50 pont/nap mércére beállított intenzív nyelvtanulásom a dugába dőlt, mert az 5 db végigfuttatással 50 pont helyett mindössze 28 pontot értem el, szerintem méltánytalanul!!!!! Most már nemhogy ösztönözne ez az egész, hanem inkább visszavett, így már az egésztől is elment a kedvem!!!! Így hozzányúlni a rendszerhez, ez több, mint méltánytalan!!! Szerintetek jól van ez így?


https://www.duolingo.com/profile/Teo_papa

Többünk véleménye az, hogy nincs ez így jól, de nincs mit tenni ellene. Sajnálom, hogy elveszett a szériád, pedig egyszerű lett volna a megoldás. A napi limitet tudod változtatni akkor is, ha nem teljesítetted még az aznapit. Tehát bejelentkezel, megváltoztatod a limitet 1 pontra, megcsinálsz 1 pontot, és a napi limit teljesítve, a szériád tovább megy, nem szakad meg. Korábban én is azt hittem, hogy csak akkor tudsz limitet változtatni, ha a napi adagot már megcsináltad. Teo >


https://www.duolingo.com/profile/UgrocziGyongyi

Kedves Teo! Nagyon köszönöm az ötleted, így fogok tenni a jövőben! Pénteken színházba mentünk, előtte próbáltam szinte kétségbeesetten teljesíteni a lecsökkent pontozású napi célomat. Talán visszatért máris a kedvem?


https://www.duolingo.com/profile/zetorka

adok egy lingotot, hátha jobb kedved lesz :)


https://www.duolingo.com/profile/rita01020304

Mi ebböl a tanulság ? Figyelni kell a változásokat gyakrabban és nem csak csinálni mint eddig !Legyünk aktívabbak megtárgyalni a felmerülö problémákat ,irjuk ,olvassuk a Fórumot Ez az én meglátásom. A pontozást is csak követni tudjuk,és elfogadni.Változtatni sajnos nem. Frissíteni (update) a kulcsszó! Minden változásnál vannak akik elveszítik a szériát valami miatt. Késö bánat utána siránkozni. Különösen azoknak kellene tudni akik nem ma léptek be a Duoba. Bocs ha fanyar íze van a pedagógiámnak, de törekszek hogy megelözzük a csalódásokat.A Duolingo nagyon jó tanító ! Most forditottam egy mondatot éppen : " Our love has no limit " ! :))


https://www.duolingo.com/profile/kicsipali

Már egy jó ide aranyszínben játszom, mégsem merem azt mondani, hogy tudok angolul.Nagyon sokat kell még gyakorolnom ahhoz, hogy az itt meglévő feladatokat vére tudjam hajtani. Ennek ellenére azt mondom, hogy én szívesen fogadnék még új fejezeteket.A "akkor vegyenek új leckéket, ne pedig a régieket gyakorolják." remélhetőleg hamarosan meg is tud valósulni az adott nyelven belül.


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Ez illúzió. Akármeddig gyakorolhatjátok a jelenlegi fát, 1397 (ennyit írt ki utoljára nekem, mikor még kiirta) angol szó ismerete egyenlő a nullával! Legalább 3000 (passzív) szó ismerete szükséges egy nyelvben, hogy egyáltalán labdába rúgjál. Aztán ott vannak a nyelvtani szerkezetek még.
Fogadjátok meg Abenhakan tanácsait (klikk ide)! Sok ötlet és módszer létezik. Lehet fordítani a "alámerülésben" (nem szimpi), Lehet hanganyagot képpel, felirattal hallgatni, lehet könyveket és e-könyveket olvasni, és lehet egy másik nyelvet tanulni angolból (ez olyan, mintha angol iskolában tanulnál). A fontos az érthető input. Aztán beszélni is kell. Ez a hosszú és fáradságos út a perfektséghez :) De az se baj, ha nem vagy perfekt.


https://www.duolingo.com/profile/zetorka

szerintem meg az egyáltalán nem baj ha agyon gyakorolja az ember a fát egészen addig amíg az itt tárgyalt nyelvtani szerkezetek kisujjból nem mennek, mert az egy olyan erős alap amire sokkal könnyebb építkezni, nem azt mondom, hogy a Duo adta tudásnál meg lehet állni, de házat is úgy épít az ember, hogy egy biztos alappal kezdi


https://www.duolingo.com/profile/Teo_papa

Világos .. Én amondó vagyok, hogy nem bánom, hogy ennyit gyakoroltam a Duóval, annak ellenére, hogy tudom, hogy jobb lett volna több szóval gyakorolni. De bármit csinál az ember, sehol sem lesz tökéletes semmi. Mindig van tovább. Először tanítottak a gyerekeim egy fél évig kb. Az teljesen jó volt alapnak. Később eljártam egy tanfolyamra kb fél évig, ami nem volt rossz, de az órák önbeosztósak voltak és nem kevés pénzbe kerültek. Rájöttem, hogy a kulcs, rohadt sokat tanulni, készülni otthon, aztán az órán megbeszélni, ami szükséges és lemásolni a következő anyagokat, hogy otthon előre tudjak készülni. Ez kb úgy nézett ki, hogy heti 3x1 óra tanfolyam + heti 7x1-3 óra tanulás otthon + minden reggel és este szótanulás szókártyákról (az Excelben a szótáram 2800 szót mutatott). Annyira elég volt, hogy kimentünk utána 1 hónapra Amerikába és nem vesztem el sehol. Mindent én szerveztem itthonról és mindent én intéztem kint is. Most a Duóval egy éves gyakorlás, meg mellette 5 perc angol naponta 2-3 lecke. Ami kicsit elszomorít, hogy rengeteg új szót találok, ami nincs a szótáramban, ergo még nem tanultam. Neten is több szövegbe futok bele és annak ellenére, hogy a Duó már sokkal korábban írta, hogy le tudom fordítani a szövegek 90+ százalékát, mese :( .. és nem érzem a magabiztosságot, amire vágyom :o


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Hát akkor nem most kezdted az angol tanulást. Egy nyelv elsajátításához idő kell - igaz, hallottam olyat is, hogy fél év alatt perfekt - de a tipikusan évek szükségesek, szorgalom és sok-sok tanulás. A magam részéről már 56-ban tanultam egy kis angolt. Aztán hosszabb-rövidebb tanulások, majd 86-ban középfokú nyelvvizsga, majd rájövök, hogy nem tudok semmit.
Tény, hogy egy alapfokú tudáshoz is több száz órát kell tanulni. Ezért szerintem a módszer, a hatásfok nagyon fontos (l. Duo). Hozzáértő emberek állítják, hogy ebben a teljes nyelvtanulási kudarcban, ami nálunk is van, elsősorban nem a tanulók a hibásak, hanem a módszer. Az idősebbek gondoljanak az orosz nyelvtanulásra.


https://www.duolingo.com/profile/PeterPahocsa

Ha egy hónapig kint voltál az amiknál és nem vesztél el, mégis hiányzik belőled a magabiztosság, akkor szerintem vagy túlságosan maximalista vagy, vagy alábecsülöd a tudásodat. Akármelyik igaz, így tényleg nehezebb sikerélményhez jutni.


https://www.duolingo.com/profile/Teo_papa

Igaz. A beszéd megértési magabiztosság hiányzik "csak" :)


https://www.duolingo.com/profile/PeterPahocsa

Akkor a Duolingo hanganyaga nem elég, de szerencsére ki lehet egészíteni. Sokan ajánlják a http://www.listeningpractice.org/ oldalt (Bár bevallom, én magam, még nem használtam, így nem tudom, mennyire jó). Persze az élő, valódi beszélgetést ez sem pótolja.


https://www.duolingo.com/profile/rita01020304

Nem szeretnélek kiábrándítani de p e r f e k t ü l nehéz lesz angolul tudni még 2 év után is, akármennyi új leckével. Egyszerü szövegeket már ma is tudsz forditani. Hogy a gyakorlás ne legyen unalmas, próbáld meg angolról a németet vagy olaszt vagy spanyolt. Tehát visszafele gyakorold az angolt. Mindenképpen hasznodra válik.


https://www.duolingo.com/profile/Teo_papa

Szerintem nem a perfektség a lényeg. De azért nagyon jelentős különbség van aközött, amit akkor tudtam, amikor meglett a bagoly és a mostani állapot között.


https://www.duolingo.com/profile/zetorka

tuti jó módszer a visszafelé tanulás, csak nekem ezzel az a problémám, hogy középfokúzni szeretnék angolból és már most is volt, hogy belekevertem angol szavakba németet, pedig nem is tudok németül, egyébként ha egyszer meglátjátok a német gömböt akkor az azt fogja jelenteni, hogy sikerült az angol középfokú :)


https://www.duolingo.com/profile/budai.doc

Az "Ismeretek felfrissítése" leckéknél nálam visszatért egy korábbi számláló sáv, a súlyzós, és szerda óta újra tíz pontot kaptam minden leckéért. Megbukott volna az újítás?

Őszintén szólva engem nem igazán érdekel egyik "mutató" sem. Ha egy leckénél nem jut eszembe egy szó elég gyorsan vagy meg kell néznem, vagy én hibázok és nem a DUO, akkor levonom a következtetést, hogy holnap is gyakorolnom kell. Többnyire meg is teszem.


https://www.duolingo.com/profile/kasjanos04

Nekem nem tetszik annyira az új rendszer, főleg, hogy most a 3 hibázási lehetőség is kikerült és gyakorlatilag addig szaladsz neki egy leckének, amíg el nem végzed.

Mondjuk ritka, hogy bármikor is 3-nál többet hibáztam volna, de akkor is úgy érzem, hogy ez a könnyítés is arra ösztönözte az embereket, hogy amilyen gyorsan csak tudják "bedarálják" az oldal anyagát, aztán jó napot.

Ez viszont nem vezet maradandó, tartós tudáshoz. Én azért vagyok fent, mert tényleg nyelvet próbálok tanulni. Lassan haladok, mert mindig egy gyakorlás - egy új lecke volt a napi rutin, de munka mellett ez volt vállalható. Most viszont mivel a gyakorlásaim miatt minden szavam "erős", ezért a gyakorlásokért szinte semmit se kapok (amit pl amúgy a magyarban egyébként sem tudok pontosan ellenőrizni, de közben a németet is elkezdtem, ott viszont már látszik, mert van rá opció).

Szóval szvsz - ha most is úgy akarom teljesíteni a 20 pontos beállított napi edzőm, akkor vagy 1 új leckét veszek és 3-4 gyakorlást utána (ami azért kicsit időigényes és hétköznap munkából hazaesve bár éppen még jut rá idő, de fárasztó), vagy veszek 2 új leckét, amit nem szeretnék, mert inkább lassabb tempóban haladnék. Persze át is állíthatom az edzőm 10 pontosra és minden megoldva, de őszintén nem is ez a gond, csak

~ a logikát nem értem a mögött, hogy miért kell büntetni a gyakorlást egy nyelvtanulással foglalkozó oldalon? ~

És itt ez a lényeg, amikor minden egyes nyelvtanárom korábban azt sulykolta, hogy ismételj, ismételj, ismételj, gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj, mert az a tudás anyja, atyja, nagynénje... és egyébként tapasztalatból is tudom, hogy minél többet használod a nyelvet annál inkább rögzül (nálam legalábbis mindenképp), akkor a Duo, miért inkább arra ösztönzi a felhasználókat, hogy minél több teljesen kivitt leckéje legyen?

Statisztikában persze biztos jól fog mutatni, meg persze gondolom mindenkinek jó érzés, ha végig ér a dolgokon, de ez kicsit olyan érzés, mintha egy nyelviskolában megint csak azért vágnának hozzá egy papírt a diákhoz, hogy utána egy diagramon ki tudják húzni a mellüket a dagadó büszkeségtől, hogy na - mi 200-al több diákot oktattunk le, mint a többiek.

Ami mindenkinek szép és jó... csak a tanulni vágyó diáknak nem biztos, hogy ez használna a leginkább.


https://www.duolingo.com/profile/rita01020304

Sajnálom hogy a meglátásod , hogy -ezek az ösztönzések a tanulásra- nem eredményezi azt hogy a "kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon". mert ez nem ilyen egyszerü. Visszasírod a 3 szivecskés rendszert ... ahelyett hogy örülnél hogy nem kell meghalnod 3 próba után, hanem örök életet kaptál !! Az erös szavak gyakorlására pedig nem gondolhatod komolyan a 10 pontot te sem ! Van aki sokat szeretne gyakorolni, van akinek az elég unalmas. A Duolingo próbálja megtalálni az egyensúlyt de úgy hogy haladjál is elöre, ne egy helyben toporogjál. A konspirációs teoriádból meg igazán semmi haszna a Duonak mert az ingyenest beszorzod 2-vel, vagy 200-al, az eredmény továbbra is ingyenes.


https://www.duolingo.com/profile/kasjanos04

Az a baj, hogy nem a tanulásra ösztönöz, hanem ahogy kifejtettem, arra, hogy végigszaladj rajta és kész.

Az hogy valaki például végigbukdácsol egy leckén, mert nem túl penge angolból, de ha 10-et bele hibázik 30 kérdés után aztán is tovább engedi és teljesítettnek írja a leckét, pedig őszintén szólva ezt még ő se tekinti szalonképes teljesítménynek.

És igen, ebben a kontextusban szerintem a 3 szíves rendszer jobb volt. Így bárki végigmehet gyalog-galopp az egészen, nincs mögötte semmi és pont ezért aki mondjuk perfektre nyomná, arra is rá lehet legyinteni, hogy ugyan már, a nagyanyám is megtudja csinálni.

Most amúgy mindenki ki van akadva az "erős" szavakon - de megint csak pont a szívecskés rendszer és a fenti helyzet miatt bőven megeshet hogy rájuk férne még a gyakorlás.

Meg erős szó, vagy sem, de ha végig megyek 17 kérdésen (mert most ennyi ha nem hibázol bele), akkor az egyik 17-ért milyen alapon kapok harmad annyi pontot, mint a másikért? Ha mondjuk csak fele lenne gyakorlásért, megértem - konzisztens, elfogadható. De akkor is túl sokkal vetették szerintem vissza.


https://www.duolingo.com/profile/rita01020304

Beton-argumented ellen az égiek is hiába hadakoznak. :( Idövel talán elfogadod hogy a változások a tanulást könnyítik. Addig is : Use the time wisely !


https://www.duolingo.com/profile/kasjanos04

Az időmet hidd el amennyire csak lehet kihasználom - megint csak felfelé tudok mutogatni, hogy mint ahogy azt már leírtam... dolgozom és szabadidőből kevés. Informatikusként a nyelv számomra fontos és persze másképp is képeznem kell magam. Emellett persze nem ártana a családra, hobbira, miegymásra, de még mindig csak 24 órából áll egy nap és sportolni, meg néha pihenni sem ártana.

Viszont visszakanyarodva az off topicról... még mindig nem értem, hogy miért ne választhatna valaki abban, hogy milyen tempóban akar tanulni? Miért kell tűzzel-vassal inkább átkergetni a leckéken, mintsem hagyni, hogy ismételjen valaki, ha szüksége van rá? Miért érne egy gyakorlás kevesebbet csak azért, mert esetleg 2x-3x át akarnád rágni magad rajta, mert mondjuk keményebb anyagrész és jobban be szeretnéd gyakorolni?

A kérdésem még mindig áll, hogy miért ér annak a szorgalma kevesebbet, akinek szüksége van több gyakorlásra, de ezt meg is teszi, mint azé, aki elsőre betudja vágni az anyagot, mert természetes tehetsége van az adott nyelvhez és egyből vágja a dolgokat gyakorlás nélkül?

Szerintem mindenki megtalálja azt a nyelvet, amit egyből levág és mindenkinek lesz olyan, ahova kell a plusz gyakorlás...

Ha azzal jár jobban, hogy ehhez kevesebb ösztönzést kap... akkor szerintem megbuktam racionalitásból.


https://www.duolingo.com/profile/Teo_papa

Alapvetően egyetértek veled, de túldramatizálod. Szerintem sem jó az új módszer, de két lehetőségem van. Egyik, hogy elfogadom, és átállítom az agyam, hogy ettől kezdve kevesebb pontot szerzek naponta, másik hogy abbahagyom. Mivel nem fizettem érte semmit és így a Duonak az égvilágon semmilyen kötelezettsége nincs velem szemben, így én az első változatot választottam :) Ettől még egy csomót fogok gyakorolni, mert ezt tartom jónak, és nagy ívben teszek arra, hogy ez mennyi pontot fog eredményezni :)


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Ahogy Teo_papa írta. A magam részéről eddig naponta 100 pontot terveztem be és csináltam meg, ezt számoltam. Így kb. összesen 10 leckét, 2-3 újat és 7-8 ismétlést végeztem el. Ezeket a számokat változatlanul, továbbra is tartom, csak annyi változik, hogy naponta nem 100 pontot, hanem csak 50 pontot csinálok.
A büntit elfelejtettem (csak a szépre emlékezem), nekem elsősorban a nyelvtanulás a fontos, nem az XP-k és a szintek.
És ami a játékosságot illeti, az azért nem szűnt meg, azt alapvetően a Duo belső logikája, a kérdés-felelek játék biztosítja (ez főleg a mobil alkalmazásnál látszik).


https://www.duolingo.com/profile/Sjanko

Ifjúkoromban volt egy remek főnököm (előfordul az ilyesmi) - hasonló morgolódásokra mondta (Lényegében azt, amit Theo_papa): "Figyelj: én azt csinálom, ha esik az eső, kinyitom az esernyőmet, ha eláll becsukom - nem foglalkozom vele ennél többet." Az igaz, hogy mostanában elég sok változáshoz kell hozzászoknunk a Duo-n, rövid időn belül - az ilyesmi olykor nehezen megy...


https://www.duolingo.com/profile/rita01020304

Egy hét eltelt, amióta megvédtem az új pontozást,és rajöttem késöbb hogy ha gyorsan végigfutok a leckéken, igaz több pontot kapok, de nem vésödik be a memóriámba, bizony vissza kell mennem ismételni. Kasjanos04 -nek elismerem, hogy van szükség a szorgalmas gyakorlásra, félúton igencsak csatlakozok az ö ösztönzési elméletéhez.Ismétlése a német leckéknek majdnem hogy élvezetes, mindet ismétlem, akár arany ,akár színes, és változatosan találomra !(játék:becsukom a szemem és ahol a kurzor megáll:)))


https://www.duolingo.com/profile/Sjanko

Itt - kasjanos04 által - "be lett dobva" egy kemény elméleti kérdés: kell-e a szorgalmat méltányolni, ráadásul kifejezetten mérőszámokkal (jelen esetben ezek azok a bizonyos XP-k)? Kétségtelen, hogy a szorgalom elismerése ösztönzést adhat, de én ennek ellenére azt gondolom, hogy itt, a Duolingón a pontok, mint az előrehaladásunkról visszajelzést adó minősítések, inkább a megszerzett tudásunkról adjanak képet, mintsem arról, hogy milyen áron értük azt el (ha már ennyire fontosnak tartjuk a pontszámokat).


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Akinek elkerülte a figyelmét, nem csak pontokkal "büntetnek", hanem fejlődés is van a Duonál, ki tudja, talán egyszer a várva várt magyar-német, vagy hasonló:
New French Tree! New words/lessons to learn!


https://www.duolingo.com/profile/XBudai

Bocsánat, alapkérdés: hogyan kell továbblépni a régi szintről? Hol ad erre választási lehetőséget?


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Nem is lenne semmi baj ezzel a változtatással. Csak a tanulót nem büntetni, hanem jutalmazni kellene. Adnának mondjuk 7 pontot az erős és 14 pontot a gyenge szavakat tartalmazó leckére.


https://www.duolingo.com/profile/en_vagyok

Nem értem a dolgot. Egyrészt visszatett 10 pontos rendszerbe, tehát mind a grafikonom, mind a gyakorlásra - friss lecke 10-et adott. Nem a pontozással van bajom, csak nem értem. Egyrészt angolul sem tudok, hogy elolvassam az eredeti megokolást, másrészt a magyar magyarázat sem fér a fejembe: >"Ha erős szavakból áll (friss, vagy frissen gyakorolt szavakból) az adott feladatsor, akkor kevesebb pont jár a teljesítéséért (3-10; az erős szavak számától függően).

Ezzel akarják a tanulót arra ösztönözni, hogy ha az egész ismeretanyagfa "arany", tehát be van jól gyakorolva, akkor vegyenek új leckéket, ne pedig a régieket gyakorolják."<

Egyrészt az első rész azt is jelentheti, hogy a friss leckékért keveset ad, gyakorold a régit -bár a hozzászólók mást mondanak. A második rész azonban ennek pont ellentmond. Ugyanakkor mint írtam a legutóbb végzett anyagomat beszínezte, -nehezen ment - így gyakorolnom kellett, de 10 pontot adott. Vagy esetleg lehet már többet is kapni? Ami azt illeti a gyakorlásra ösztönzés lenne a jó út, de most nem látom át sem a pontozásból, sem a magyarázatokból, sem a hozzászólásokból, hogy mit is követ a rendszer.... remélem hamar letisztul.


https://www.duolingo.com/profile/Teo_papa

Nincs ellentmondás. Az erős valóban azt jelenti, hogy a nemrég gyakorolt anyag. Ha ilyenekből áll a lecke, akkor kevés pontot fogsz kapni. Ez így is van. Ha új anyagot veszel viszont, akkor azért sok pont jár. Tehát arra ösztönöz, hogy ne ismételj, hanem vegyél új leckét.


https://www.duolingo.com/profile/UgrocziGyongyi

Mindig azt gyakorolom, amelynek a színe megváltozik, s ezt a rendszer dönti el, hogy ez melyik legyen. Csodálkoztam is, hogy a hibátlanul megcsinált (puskázás nélkül) könnyen, gyorsan végigfuttatott anyagokat ismét, 1-2 napon belül felkínálja gyakorlásra. Most akkor a narancssárgát kell gyakorolni? Vagy honnan szedjek vadiúj leckéket?


https://www.duolingo.com/profile/Teo_papa

Ha már megvan a baglyod, akkor nem tudsz új leckéket venni, ergo másik nyelvvel próbálkozz :)


https://www.duolingo.com/profile/UgrocziGyongyi

Megvan a baglyom, s szerintem még így is keveset tudok, így az angolt szeretném tökéletesíteni!....


https://www.duolingo.com/profile/Teo_papa

Értem én és egyet is értek. Nekem tavaly májusban lett meg a baglyom és azóta "csak" gyakoroltam napi 50-100 pontnyit. Én sem érzem úgy, hogy tudnék angolul, de ez a büntető szisztéma nekem nem tetszik, így nekiálltam a németnek inkább.


https://www.duolingo.com/profile/Sjanko

Nálam is csak a napokban változtak meg a pontozási játékszabályok. Angolból a Bagoly már rég megvan, azóta ismételek folyamatosan (Én úgy fogalmaztam meg, hogy a Bagoly ellenére még "duolingóul" sem tudok teljesen, de hogy "angolul tudjak", ahhoz még tényleg sok kell... Még nem igazán ismerem ki magam az új pontozás rejtelmeiben: ismétlésre eddig kaptam már 3, 4 és 6 pontokat egy-egy leckére: mintha a pontszám attól függne, hogyan oldottam meg az ismétlő feladatot (rendszeresen gyakorolok az "Ismeretek felfrissítése" címszó alatt, így nálam már vagy 2 hónapja nem színeződik el egyetlen téma sem). Több hibázás, talán a több "leskelődés" esetén is mintha kevesebb pont járna. Így van? Egyébként, e rövid idő alatt elfogadtattam magammal, hogy különösebben nem izgatom magam a pontok összege miatt, mivel "átéltem" az angolnál, hogy hiába van meg a Bagoly a korábbi kevesebb gyakorlással is, túl sokat nem jelent, utána is kell bőven gyakorolni - tulajdonképpen mindegy a sorrend (csak rossz az optikája, mert mást szoktam meg. )Másrészt: igazából olyan nagyon drasztikusan nem csökkennek a napi pontszámaim, ha a frissítéseket időmérő edzéssel is csinálom... Persze, ez is egy faramuci dolog: ha jól, elég jól tudom az anyagot, akkor egy-egy leckéért akár (max.) 20 pontot is be tudok hajtani. (De itt fölmerül: ha olyan jól tudom az anyagot, hogy 15-20 pontot tudok leckénként ilyenkor elérni, talán nem is annyira fontos a gyakorlás :-)


https://www.duolingo.com/profile/Tshaba

Ezt a témát most találtam, és megmondom őszintén, hogy eléggé mérges vagyok. Mivel fogalmam sem volt róla, hogy ez mostantól így működik, és fel sem tűnt, hogy esetleg a rendszer kevesebb pontot ad, elvesztettem egy 110 napos szériát, a gyanúm szerint emiatt. Ugyanis idáig elég volt annyi leckét megcsinálni, amennyi a napi limithez kellett. Nos, tegnap csak arra volt időm, hogy két leckét megcsináljak, hogy a szériám ne vesszen el, de nem vettem észre, hogy a második leckéért csak 4 pontot adott, én pedig simán kiléptem, gondolván hogy elvégeztem a napi feladatot. Remek. Kérdés, ilyen esetben nem lehetne mégis jóváírni valahogy az elveszett szériát?


https://www.duolingo.com/profile/Teo_papa

Részvétem. Ezek szerint nem volt szériabefagyasztód. Ilyen esetekre nem árt beélesíteni egyet.


https://www.duolingo.com/profile/Tshaba

Sajnos nem volt aktiválva, nem jutott eszembe hogy kéne, mivel már gyakoroltam :( Sajnos úgy fest, így jártam....


https://www.duolingo.com/profile/Davidka130

Nem értem hogy miér' kell ilyen dolgot kitalálni. Mindenki gyakoroljon azt amit akar és ami nem megy jól neki. Én azt javasolNÁM hogy miden héten legyen egy felmérés ami alapján eldöntik a nagyok kinek mit kéne gyakorolni. Aki pedig nem akarja az így járt. Nekem például az egyik nemrég teljesített anyagomat kéne újra gyakorolni. Egyébként ez egy nagyon jó program, segít elsajátítani még jobban az angol nyelvtudásomat.


https://www.duolingo.com/profile/rita01020304

Davidka, a javaslatod nem rossz. Talán lehetne minden tanulónak ellenörzökönyve is amibe beleírnák a "nagyok" az osztályzatot minden héten. :-)) Igazolatlan mulasztás,Évzáró , Ballagás , Bizonyitványosztás, Osztályismétlés :-)) Van még ötlet?


https://www.duolingo.com/profile/zetorka

OSZTÁLYKIRÁNDULÁS!!!! :D


https://www.duolingo.com/profile/rita01020304

zetorka!!! Elképzelem... A szorgalmas Duo-soknak küld Luis egy meghívót NewYorkba.... Ferihegyen vár egy charter plane...mindenki kap egy T-shirtet "I love Duolingo" ...egy hetes turistáskodás... 8 órás elöadás angolul a Columbia University-n...utána shopping..szinház... My fair Lady:-).. it would be Lovely:-)))


https://www.duolingo.com/profile/zetorka

úristen de király lenne! :D


https://www.duolingo.com/profile/bauer51

Én is elképzeltem,nagyon király lenne.!!!!


https://www.duolingo.com/profile/EditMszros

Jó hely New York, de Kalifornia sokkal szebb :)


https://www.duolingo.com/profile/Sjanko

Mindez mind a néhány 10 milliónyi tanuló számára (akik az "egész világon" nagyjából egységes rendszerben duobírkóznak.) Bár, ezt azért - nyomokban - az informatikai rendszer tulajdonképpen csinál(gat)ja...


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Davidka, én nem tréfálok. Azt nem értem, hogy kit miért zavar, ha elkopnak az aranykarikák a témák körül. Biztos vagyok benne, hogy a Duolingo program nem fogja büntetésből letörölni a winchestert, tehát mindenki azt gyakorolja, amit jónak lát. Egyébként én is ezt csinálom. Hiába adminisztrálja a Duo, hogy tudom a francia határozószavakat, tudom, hogy nem tudom, ezért azt gyakorlom.
A probléma ott van, hogy ez egy gamifikált nyelvoktató program, aminek fő hajtóereje a játékosság és a jutalmazás (l. szívecskék), és most büntit kapunk, ha ismételni akarunk :)


https://www.duolingo.com/profile/rita01020304

peter, en nagyon is értékelem a Duo játékosságát. Azzal szórakozom hogy megpróbálom kitalálni minden lecke után hogy most mennyi pontot ad:-) Én saccolok 6 pontot, és ha Ö ad 9-et, nagyon örülök:-) Príma játék:-)


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Erről egy vicc jutott eszembe, de nem írom meg, mert nem szalonképes. Maradjunk a pszichológusok optimista/pesszimista példájánál, hogy jaj de jó, hogy a pohár félig tele van, és nem félig üres. Minden relatív.
Engem személy szerint bosszant, hogy a Duo teamnek ennyire rossz a pszichológiai érzéke.
Kezdődött az edzővel. A belső logikája a következő: Állítsd magasra a pontszámot, mert ha mégse sikerül teljesíteni, kiszúrtál önmagaddal, elveszik a szériád. Ha alacsonyra állítod, akkor viszont biztonságban vagy. Az egésznek semmi értelme.
És most a punishment: Ha ismételni merészelsz, kevesebb pontot kapsz, ejnye-ejnye! Az nem számít, hogy három malomkő között őrlődsz: Szeretnéd aranyban tartani a témákat, de ugyanakkor szeretnél sok pontot is szerezni, ámde szeretnéd jól meg is tanulni a szavakat.


https://www.duolingo.com/profile/Sjanko

(Nagyon úgy néz ki, hogy a játékosság alaposan visszaszorult.) De - most "hangosan gondolkodom" - mi van, ha mégis van logika ebben az új rendszerben, amit próbálok kitalálni (lehet, hogy valahol le van írva, csak én találkoztam vele). Tételezzük fel, hogy az új leckéket gondosabban - esetleg menetközbeni hozzátanulással - csinálom, és nem úgy, ahogy ezt a szívecskék megszűnésével belépett rendszer "sugallja", azaz lazán odadobok valamit, ami vagy jó, vagy nem, legfeljebb nem 17, hanem 30-50-60 stb. kérdésre válasszal oldok meg egy új leckét (a 10 pontért), akkor ez a hasznosabb, hatékonyabb módszer. Nem tudom, hogy ez igaz-e, csak feltételezek valamit. Akkor, a sima ismétlésekből kevesebbre van szükségem, bátrabban rátérhetek asz időmérő edzéses gyakorlásra, és nem kell elviselnem, hogy 1-2 pontnál már elfogy az időm és kezdhetem az új "kísérletet". Ha (viszonylag) jól állok az anyaggal, akkor az időmérővel nagyon sok pontot lehet szerezni rövid idő alatt, és szerintem egyébként is egy jó tréning, ha már vannak elég jó alapok. (Ismétlem, ez egy feltételezésen alapuló gondolatmenet.. :-) - de hátha közelebb kerülünk ahhoz, hogy megértsük, "mi folyik itt"?)


https://www.duolingo.com/profile/Szab

Én azt gondolom, hogy jó az elv, amit most bevezettek, csak picit túllőttek a célon, túl szigorúra vették. Mert nekem is van olyan lecke, amit nem érzek teljesen magabiztosnak és mégse ad rá túl sok pontot. Ugyanakkor ennek a fejlesztésnek igaza van abban, hogy az mégse járja, hogy az 1/1 leckét csinálod 400x egymás után és akkor az 4000 pont. Mondjuk most is kapnál ugyanezért 1200-at, ami még mindig rengeteg szerintem egy olyan leckéért amit tényleg magabiztosan tudsz.

Szóval az elv jó, egyetértek vele, a kivitelezésen még finomhangolni kéne.


https://www.duolingo.com/profile/rita01020304

"You don't have to understand me, just love me" mondja a Duo:-)


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Szerintem azt kellett volna csinálni, már írtam egyszer, hogy a 3-10 helyett mondjuk 7-14 pontot adni, ami már jutalmazza az új anyag (gyenge szavak) elvégzését, és nem büntet, de egyébként nem hiszek a Duo csalhatatlanságában, mármint, hogy ő tudja azt, hogy mit, mikor kell ismételni.


https://www.duolingo.com/profile/Szab

Én hiszek benne, hogy tudja. De azzal egyetértek, hogy 7-14 vagy valami más jobb lett volna mint a mostani. Ezen azért még talán fognak változtatni. Ugyanakkor szigorítanék is kicsit: 1/1 lecke 100. alkalomra szerintem 3 pontot se ér.


https://www.duolingo.com/profile/Sjanko

Szab! Tehát, te is azt gondolod, az a cél, hogy a Duo "lebeszéljen" arról, hogy a tanulás/előrehaladás szempontjából felesleges leckéket ismételgessük, mert ugyebár a pontozásos rendszer miatt könnyen "elcsábulunk" ?


https://www.duolingo.com/profile/zetorka

de hát aki 400x csinálja meg az 1/1 leckét az saját magával cseszik ki! nagy vigasz olyankor a 4000 pont, ha végül meg se tanul angolul!


https://www.duolingo.com/profile/Szab

Azért vedd figyelembe, hogy a Duolingo próbál játékos maradni. Ha valaki az első lecke folyamatos ismétlésével ugyanoda tud eljutni, mint az aki rendesen újabb és újabb ismereteket tanul az valahol igazságtalansághoz vezet.


https://www.duolingo.com/profile/Teo_papa

Pontban ugyanoda juthat, de tudásban a fasorban se lesz. De én azt gondolom, hogy a saját pontjaim száma leginkább nekem fontosak, nem másnak, ergo ha 25-ös szintet érek el, de mögötte nincs semmi tudás, akkor abból semmi előnyöm nincs. Legalábbis én nem látok itt olyasmit, ahol azzal villogna valaki, hogy hányas szinten tart :o


https://www.duolingo.com/profile/zetorka

oké, de akkor az az ember nem arra használja a programot amire való és végső soron semmivel nem jár jobban, engem nem zavar ez a fajta igazságtalanság, mert én megtanulok ő meg nem

amúgy meg ha új leckékért több pontot kapsz, akkor meg az jár jobban aki még nincs kész a fával, ha több nyelvet viszel jobban jársz mint ha csak egyet, ezeket csak példának mondom arra, hogy mindig van igazságtalanság


https://www.duolingo.com/profile/PH44

Ezt kár volt... :( Eddig a saját igényeim szerint tanultam. Most ebbe is beleszólnak, illetve minősítik. Ez nem igazán jó így.


https://www.duolingo.com/profile/mate86

Valaki meg tudná mondani, hol tudom megnézni, hogy hány XP-m van jelenleg, és mennyi kell a következő szinthez? Korábban volt egy sáv, amit az utóbbi időkben nem találok. Az angol felületen az adatlapomon látszik, a magyar verzióban viszont nem látom sehol.


https://www.duolingo.com/profile/Teo_papa

Magyar oldalon is látszik, ha lejjebb görgetsz és átállítod, hogy ne azt lásd, hogy utolsó nap, hanem összesen mennyi XP-t csináltál. Hogy mennyit kell elérni a következő szinthez, arról volt korábban szó (https://www.duolingo.com/comment/6155294) kattints a Duo Checkre, ott látszik


https://www.duolingo.com/profile/Sjanko

Ez a Duo Check jópofa nálam. "English(25) : 30921 points. Need -921 points to next level." (matematikailag korrekt :-) )


https://www.duolingo.com/profile/mate86

Köszi a választ, bár nem tudom, a magyar felületről miért tűnt el az a sáv, ha az angolon megvan. Egyébként a DuoCheck más pontszámot mutat, mint amit a saját adatlapomon látok. :/


https://www.duolingo.com/profile/Teo_papa

Az adatlapodon szerintem a mindösszesen megszerzett pontjaidat látod, a DuoChecknél pedig az épp folyamatban lévő tanfolyamon megszerzett / ahhoz tartozó következő szinthez szükséges pontokat látod.


https://www.duolingo.com/profile/zetorka

csak épp nekem két különböző pontszámom van a Duo Checknél és a Ranglista mindenkori fülén, miközben egyetlen tanfolyamot viszek.... ezt már máshol is megemlítettem, de még mindig nem értem miért


https://www.duolingo.com/profile/maricusi

Igen ez nekem is feltűnt. Valamelyik topicodba láttam lefényképezve és hirtelen azt hittem, hogy az én pontjaim. Mivel követlek :) látom a pontjaid és nem értettem a dolgot.


https://www.duolingo.com/profile/Teo_papa

Hmm .. ebben az esetben a programnak tudathasadása van nálad :o))


https://www.duolingo.com/profile/zetorka

hát igen és nem tudom melyik lehet a valós...


https://www.duolingo.com/profile/maricusi

11455 XP.t látok, remélem ez nem egy harmadik verzió :)


https://www.duolingo.com/profile/zetorka

maricusi! igen én is annyit látok a telefonon, viszont itt a mindenkoriban 20309-et és egy ideje nézegetem és a különbség a kettő között mindig pontosan 8854 pont, tehát jelenleg ha nő az egyik akkor nő a másik is és emiatt kicsit hajlok rá, hogy a 20309 a jó és amikor elkezdtem telon Duozni akkor egy darabig nem számolta a pontomat csak a ranglistához, nincs más lehetséges magyarázat, sose játszottam más nyelvvel, vagy lehet másképp műkszik ha a FB regemmel lépek be, mintha a simával...

ja ezután láttam, h láttad a fotót amit csináltam


https://www.duolingo.com/profile/TiborG.

hát jól lelassult az tény..eddig csináltam 150-200 pontokat naponta most csak 50-et..így sokkal lassabban fogok eljutni a 25-ös szintig..és valahogy nincs is ingerem így több pontot csinálni de az előzővel többször volt hogy 300 pontig is felmentem szóval az a megoldás valahogy jobban inspirált..ezzel a módszerrel mindig megállok 50-nél..


https://www.duolingo.com/profile/Gaurusz.hu

Üdv! Szívesen látnék új leckéket, ha megtalálnám. A fordítandó szövegeken felül csak az aranybagolyig lévő gyakorlatokat ismerem. Ha elnéztem és van még másik lehetőség, írd meg, kérlek. Egyébként szikrányi logika sincs az "erősért cserébe gyengét" pontoznak akcióban és különösebben nem is hiányzik. A fordítások jóval többet adnak pontban és ismeretben egyaránt, igaz azok inkább olykor izzasztanak (legalább is engem), mint rögzülnek.


https://www.duolingo.com/profile/Tibor.hun

Szerintem, jobb lenne ha fel lenne tüntetve hányszor csináltam meg sikeresen a leckét és ennek függvényében adna kevesebb pontot. Így legalább lehetne látni mit gyakoroltam kevesebbszer. 2x gyakorolt lecke: 9 pont; 3-4x gyakorolt lecke: 8 pont stb stb. . Ahogy nő a gyakorlások száma úgy csökken a kapható pontok.


https://www.duolingo.com/profile/Tibor.hun

Könnyű leckét kell csinálni időre. 17 pontot lehet érte kapni és hamar megvan.:-)


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

A sors fintora, alighogy az "Ezért rossz a duolingo."-ra megírtam az"Ezért jó a Duolingo" topikot, azért, hogy összeszedjük érveinket, és állást foglaljunk amellett, hogy - We love Duolingo", és akkor valami megváltozott.
Úgy látszik, igaz a mondás: Ha valami elromolhat, az elromlik. Már javában beveszették az "Edző"-t, amire én is a fejemet csóváltam: Válassz 50 XP/napot, és akkor megvan a kockázat, hogy ha nem tudod teljesíteni (főleg most), és elveszik a szériád, puff neki! Vagy válassz 1 XP/napot (mint, ahogy én is), és akkor nincs kockázat, teljes biztonságban vagy! De akkor mi az értelme az egésznek?
És akkor jött a második bakklövés, amikor Luis megírta: "Fewer XP for practicing strong words". A tanulót büntetni nem szabad, különösen nem, ha az felnőtt. Lehet sokféle koncepció, hogy hogy lehet hatékonyabban egy nyelvet tanítani, ebben nehéz igazságot tenni. De a játékosság, a szívecske, a pontszámok, a széria, a Duolingo shopból a ruhácskák vásárlása (én sohase tennék), szerencsére még nem tűnt el.
Nekem elég ha a "Il faut apprendre à dire non quand on n'a pas envie " ékes hangzású francia robothangra játékosan rávághatom, hogy "It is necessary to learn how to say no when you do not want to", csak ezt ezerszer el kell gyakorolni!
De ne keseredjünk el! Még mindig elmondható, hogy we love Duolingo!


https://www.duolingo.com/profile/1kicsit

Előre bocsátom, hogy tanárral tanulom az angolt. Nekem a 20 pontos napi szint van beállítva. Ezt 2-3 leckével megcsinálom. Van sikerélmény, hogy elértem. Igyekszem figyelni a frissességjelzőt. Persze szinte csak mobilon és androiddal nyomom a gyakorlatokat. Ahol van egy kis szabad időm. Akkor is, ha csak egy leckét sikerül végigvinni. Ami azonban nekem a legfontosabb: napi szinten gyakorlom. Bár a tanárom nem egyszer az általam kérdésesnek ítélt mondatokra azt mondja, hogy tényleg nem helyesek (pl. az -ing lemarad esetenként.), de tanulok szavakat és kifejezéseket. Azonban személy szerint az "x" napos szériában azt látom jónak, hogy "meg kell csinálni a napi limitet" és ez azt jelenti, hogy foglalkozni kell a nyelvvel. Az elsajátításhoz pedig a rendszeres gyakorlás kell. A távlati cél pedig a beszéd és a beszédértés. Ebben pedig én úgy érzem, hogy a hibái ellenére is segít a duo. Apró örömök az életben, amikor Csehországból, Svájcból vagy Svédországból érkeznek szerelők hozzánk és alapszinten (én...) ugyan, de már beszélni tudok velük. Megtudom, hogy mennyit melózik, mennyit van otthon, mivel foglalkozott korábban, mit szeret stb. Ezek apró "győzelmek" a nyelvtanulásom során. Szerintem ez az ami igazán előre vihet.


https://www.duolingo.com/profile/Szab

"Azonban személy szerint az "x" napos szériában azt látom jónak, hogy "meg kell csinálni a napi limitet" és ez azt jelenti, hogy foglalkozni kell a nyelvvel."

Így van. És a motiváció egyre erősödik. Pl. nekem így 500 nap után eléggé napi rutinná vált a duolingo :D És egyre erősebb a félelem hogy egyszer elrontom :\


https://www.duolingo.com/profile/szilbog

Én ha laptopon gyakorlok, az új rendszer van (3 pont, 6 pont, akárhány hibával végigvihető leckék), ha viszont mobilon (Android) teszem ugyanezt (szintén angol), akkor a régi rendszert dobja fel: 3 szív, ha elvesztem meghaltam, ha mind megvan, lingotot kapok, és a pontszám 10 pont+megmaradt szívek. Nektek nem így van?


https://www.duolingo.com/profile/Sjanko

De, ugyanígy van nálam is. (Na, ezért nem szabad túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítani a pontoknak - csak az ugyanazon feltételek melletti gyakorlás, tanulás értékelésére használhatók igazán, de ez szerintem elég is. Amíg nem tudom - pontok, külső segítség nélkül - értékelni, helyén kezelni a tudásomat, az úgyis azt jelenti, hogy még sokat kell tanulnom :-) ).


https://www.duolingo.com/profile/PeterPahocsa

De. Ezért írtam korábban, hogy eléggé gáz, hogy az eltérő felületeken teljesen más a pontozás.


https://www.duolingo.com/profile/szilbog

Azt az egy sort nem láttam. Pedig igyekeztem végigolvasni mindent, mielőtt hozzászólok...


https://www.duolingo.com/profile/PeterPahocsa

Bocs, nem is kértem számon ilyesmit, csak már a váltás után írtam, hogy zavart okoz az eltérő működés. Amikor elkezdtem tanulni a duoval, még ugyanaz a rendszer volt a webes felületen is, mint a telefonos alkalmazásban. Amikor a webes felületen lecserélték az életelvesztős-ismétlős rendszert, vártam, mikor lesz ugyanaz a telefonon is. Nem lett. A webes pontozás lecserélésével teljesen más lett a két felület. Lehet, hogy nem kellene, de ez engem sokkal jobban zavar, mint maga a változás.


https://www.duolingo.com/profile/szilbog

Vedd úgy, hogy van választási lehetőséged a két rendszer között. És a hátrányból máris előny lesz :)


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

De az igéret az (Fewer XP for practicing strong words), hogy néhány héten belül megváltoztatják az appket is.


https://www.duolingo.com/profile/TthKlmn

Hogy lehet az hogy egyesek 20 perc alatt 3500 pontot kapnak, míg mások 20 perc alatt 40 pontot?

Learn a language in just 5 minutes a day. For free.