1. Fórum
  2. >
  3. Téma: Duolingo
  4. >
  5. Duolingo szótár mentése ANKI-…

https://www.duolingo.com/profile/Synctle

Duolingo szótár mentése ANKI-ba. Hogyan?

Egyszerűen sehogy sem sikerül. Lingotot ajánlok a megoldónak :)

April 9, 2015

15 hozzászólás


https://www.duolingo.com/profile/wirwil

Sajnos (egyelőre) nem lehet. :( Ugyanis magyar felületen hiányzik a felső menüsorból a "Words" menüpont, angol felületen ez ott van.

Ha esetleg érdekel, így működik (angol-valamilyen nyelv tanulásakor):

Innen le kell tölteni a legfrissebb JAR file-t: https://github.com/abesto/duolingo-to-anki/releases/

Futtatod a file-t (JAVA környezet kell hozzá, ha nincs, telepíteni kell). Megkérdezi a Duolingo felhasználó nevedet és jelszavadat, ha megadtad, generál egy file-t (TXT), ezt lemented.

Az ANKI-ban létrehozol egy új csomagot neki, majd importálod a lementett file-t és kész is van.


https://www.duolingo.com/profile/maricusi

Az elején elkezdtem exelbe beírni a mondatokat, angol-magyar. A "tárgyak"-ig jutottam közel 1500 mondatpárral. Elkezdtem felvinni az Ankiba, de egy-kétszáz mondat után belefáradtam. Lehetséges az importálása egy az egyben? Ha igen leírnád nekem részletesebben? Mert ha igen a többi anyagnál is elkezdeném a mondatokat kiírni.


https://www.duolingo.com/profile/wirwil

Először az Excel-ben lévő adatokat át kell rakni egy sima TXT-be.

Egyszerű módszer: Az Excelben a szavakat, kifejezéseket két oszlopban (egyik a magyar, másik az angol nyelvű) fel kell vinni. Létrehozol egy üres txt file-t, megnyitod. Kijelölöd az Excel-ben a két oszlopban lévő szavakat, másolás, majd beilleszted a TXT-be. Ezt a TXT-t lehet importálni az ANKI-ba. Nekem ez működött (Win7, Excel2003).

A lényeg, hogy a TXT un. UTF-8 kódolású legyen, de nekem a fenti módszerrel az maradt. Angol nyelvű segítség, ahol több lehetőség is van (pl. mondatok sortörése, stb...): http://ankisrs.net/docs/manual.html#importing


https://www.duolingo.com/profile/maricusi

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ


https://www.duolingo.com/profile/Synctle

Nem működik. Tényleg generál egy file-t, de abban összesen az ablak szövege van, importálni meg nem lehet, mert feldobja az ANKI, hogy ismeretlen fájlformátum.


https://www.duolingo.com/profile/wirwil

Ha csak az ablak szövege van, akkor annál a nyelv-párosításnál sincs Words menüpont (vagy egyéb hiba lehet). Kipróbáltam a múltkor angol-spanyol nyelvvel, megcsináltam az első leckét és az ott tanult szavakkal működött a JAR módszer. A lényeg: legyen a tanult nyelvnél Words menüpont és a JAR futtatásakor a Duolingo-ban is az a nyelv legyen alapértelmezettre állítva.


https://www.duolingo.com/profile/farkas85

Erre én is kíváncsi lennék lehet e ilyet mert igencsak megkönnyítené a dolgom. :)


https://www.duolingo.com/profile/WynNyback

Az Anki-t nap mint nap használom. Amikor elkezdtem Angolul tanulni több ezer szót bevittem és bemagoltam. Viszonylag jó szókincsem van emiatt. Mégis nem sokat ér. Most már csak példa mondatokkal tanulok egy szót, sosem magában. Vettem szókártyákat egészen B2 szintig plusz megvettem a 4000 leggyakoribb angol szót tartalmazó könyvet. Most szorgos munkával gépelem befelé az Anki-ba. Három mező van de tervezem a negyediket ha egy szónak több időbeni alakja van azt is lássam. Az első mezőbe a magyarul van a szó, a másodikban természetesen angolul ide hangot is veszek fel a kiejtés miatt, a harmadik mezőben van a példa mondat ahol is vastaggal kiemelem a tanulandó szót. Ez a bevitel. Amikor vissza játszom a szavas mező megjelenítését kikapcsoltam az Ankiban így csak a szót hallom és a példa mondatot látom illetve kérdezem ki magamtól. Minden tanár ismerösöm azt mondta szavakat önmagukban nem jó tanulni sokkal jobb szövegkörnyezetben. Na most erre kíváncsi leszek nemrég kezdtem ezt a projektet. Nem kell megijedni a gépeléstől sem mert napi 10 - 20 kártyát bőven elég bevinni az pedig nem több 5 - 10 percnél. Igaz nem kapcsolódik a témádhoz de szerintem felesleges bevinni a szavakat magukban feltéve ha igaz amit sokan állítanak, hogy jobb szövegkörnyezetben megtanulni egy egy szót.


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Tökéletesen igazad van, és ráadásul tapasztalatból mondod mindezt, hogy a szavakat szövegkörnyezetben jó tanulni. Én azt a szélsőséges álláspontot képviselem, hogy ne csak, hogy jó tanulni, hanem csak így lehet. Egy idegen szó írott- és hangalakját meg lehet tanulni flashcarddal, de a jelentéseit csak szövegkörnyezetben (a flashcardnak általában két oldala van). Nem minden szó olyan, hogy egy idegen szó = egy magyar szó (jelentés). Ötletszerűen vettem a "pass" angol szót, jelentései (Topszótár):
- Igei jelentései: előz, elhalad valami mellett, áthalad valamin, elmegy, odébb áll, továbbhalad, átad, passzol, időt múlat, múlik.
- Főnévi jelentései: elhaladás, igazolvány, engedély, belépő, passz, labdaátadás.
Aztán jönnek még a szókapcsolatok, kifejezések... És ugyanez természetesen megvan más nyelvekben is.


https://www.duolingo.com/profile/WynNyback

Egyetlen probléma ezzel, hogy a türelmetlen nyelvtanulóknak borzasztó lassú. Ankiban az egy egy szavakat vagy a rövid pár szavas mondatokat elképesztően jól be lehet magolni, 2 - 3 hét alatt túlzás nélkül mondom ezres nagyságrendben. Amit a folyamatos ismétlésnek hála nem is felejtesz el. Ez a mostani módszer vagyis, hogy szövegkörnyezetben tanulom a szavakat nagyságrendekkel lassabb hiszen a mondat megértése is lényeges. Így is lehet persze de szerintem így max egy napi 10 max 20 szó ami bemehet. Mondjuk a lassú víz partot mos elven ez sem rossz.


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Ok, én nem használok flashcardot. Ha mondatokat, vagy rövid mondattöredékeket írsz be, akkor az jó, de "szó = szó" megfeleltetés nem szerencsés megoldás. Egyébként a napi 10-20 szó tanulása nem kevés. (10 szó/nap x 300 nap = 3000 szó.)


https://www.duolingo.com/profile/WynNyback

Nem valóban nem, mehet több is, de az állandó ismétlések miatt egy idő után túl nagy mennyiségű szöveget fogsz magad előtt görgetni. Jómagam Dulingós mondatokat is átemeltem Ankiba már amelyiknek értelmét láttam. 1 - 2 év alatt össze lehet szedni azt a szókincset amivel már el lehet lenni stabilan. Nem is ez a nehéz a nyelvtanulásban.


https://www.duolingo.com/profile/peter.kristof.hu

Mi a nehéz a nyelvtanulásban? :-) (Lehetne egy ilyen topikot kezdeni.)


https://www.duolingo.com/profile/wirwil

Ha segít, én innen letöltöttem egy 4000 szavas csomagot (audio nélkül): https://ankiweb.net/shared/decks/magyar

Leglábbis a magyarok közül ezt találtam a legjobbnak első pillantásra.

Tanulj meg egy nyelvet mindössze napi 5 percben. Ingyen.