https://www.duolingo.com/DeakKatalin1

Véletlenek márpedig nincsenek! :-)

Duolingo...Duolingo...Duolingo...hallottam innen is, onnan is, míg már a tájékozatlanságom teljes tudatában rákerestem a neten a szóra. Azta! Angolul tanít egy program? Mindjárt regisztráltam, a tabletre is letöltöttem és elkezdtem ismerkedni az oldallal, a struktúrájával és ez nekem igazán megtetszett. Tanultam angolt....vagyis jártam az órákra, de eléggé nyögve nyelős volt, nem szerettem. Egyébként is eléggé öntörvényű vagyok, akkor és úgy tenni dolgokat, amikor és ahogy én szeretném. Az őrült tempót választottam, mivel van alapom (bár eléggé megkopott az idők folyamán). Általában tudom teljesíteni a kitűzött szintet, hacsak nem szól az élet közbe és két napig sincs időm gyakorolni a feladatokat. Az, hogy pontokat kapok jó, de különösebben nem érdekel, mint az sem, ha elveszítem a folytonosságot az egy-két napos kihagyásaimmal. Alapvetően engem nem ezek motiválnak, hanem az, hogy tanárhoz járás nélkül, hatékony angol tanításban vehetek részt, az ismétlésekkel rögzül a tudásom és végre van kedvem a tanuláshoz. A Duolingo leckéi mellett előkerültek már az egyszerű nyelvezetű mesekönyvek, hanganyagok, amelyekből memorizálgatok egy-egy bekezdést még akkor is, ha nyelvtanilag nem vagyok teljesen tisztában a dolgokkal. Majd ha a Duolingoval odaérek, tudom, hogy minden a helyére kerül, mert a leckék érhető, könnyen emészthető formában kerülnek feldolgozásra és addig is szokom az angolt. Nekem nagyon tetszik az oldal és bízom benne, hogy az elkövetkező külföldi nyaralás során már nem kell az asztal alá szégyellnem magam csak azért, mert már nem merek meg sem szólalni idegen nyelven.

3 éve

17 hozzászólás


https://www.duolingo.com/AdamLorinc3
AdamLorinc3
 • 25
 • 23
 • 9
 • 2
 • 1747

Nyomni kell és jönni fognak az eredmények. Sajnos kiragadnak példákat akiknek elképesztő rövid idő alatt sikerül megtanulni alap - középfokon egy nyelvet. Utána az ember akaratlanul is ezekhez a szuper teljesítményekhez méri magát és természetesen jönni fognak az olyan gondolatok, hogy szar vagyok, szar az agyam, nincs nyelvérzékem stb.. 3 éve tanulom az angolt napi rendszerességgel. Mostanra érzem azt, hogy kifejezések beugranak, megy egy Angol nóta a rádióban és csak spontán megértem egy egy részét mintha magyarul lenne, vagy már fordult elő velem olyan, hogy nem tűnt fel, hogy az útmutató Angolul van csak mikor arra felhívta a figyelmemet a párom. Idő kell és előbb utóbb célt ér az ember.

3 éve

https://www.duolingo.com/DeakKatalin1

Nincsenek irreális elképzeléseim sem a programmal, sem pedig önmagammal szemben. A fejembe vettem, hogy tanulás lesz és lehetőleg úgy, hogy ne költsek súlyos ezreket magánórákra vagy nyelvtanfolyamra. Ezeken már túl vagyok. Akkor megyek újra tanárhoz, ha már eljutottam arra a szintre, ami már régen megvolt és a kiejtést és a mindennapi beszédet kell tökéletesítenem. Egyébként teljesen igazad van, a nyelvet napi rendszerességgel kell tanulni, különben szamócát sem ér az addig befektetett energia. Nemrég olvastam Lomb Kató könyvét, ami nagyon szimpatikus volt. Ő nemes egyszerűséggel a kezébe vett egy idegen nyelvű könyvet és a saját tempójában a saját nehézségei árán jutott el az első nyelvek megtanulásáig. Nekem ő az egyik követendő példa. :-)

3 éve

https://www.duolingo.com/AdamLorinc3
AdamLorinc3
 • 25
 • 23
 • 9
 • 2
 • 1747

Én is olvastam a könyvét, de nekem nem jöttek be a módszerei. Ő váltig állította nincs olyan, hogy nyelvérzék. 3 éve tanulom az Angolt nem vagyok benne biztos, hogy egy alapfokú vizsgán átmennék mi több a tanfolyami szintfelmérők alapján eddig egyszer kerültem magasabb csoportba amúgy mindig újrakezdőbe tettek. Én emiatt nem járok már tanfolyamokra, kicsit unalmas újra és újra újrakezdőben bénáskodni a nyelvtannal. Egyéni tanárt is nehéz jót kifogni, sokhoz jártam a legtöbbje nem ismeri az új módszereket. Unalmas száraz módon tanítanak. Persze, hogy nem tapad az emberre semmi, most külföldi diákokkal Angolozom előbb egy Szlovén csajjal tanultam az jó volt aztán egy Üzbég lánnyal az szenzációs jó volt most egy Lengyel csajt kaptam hát vele nem az igaz így lehet amíg ez a csaj lesz addig szüneteltettem ezt a féle módszert. Ebben az tetszett, hogy nem szólalhatsz meg magyarul illetve megszólalhatsz de úgysem értik. Érdekes, mennyire tanár is válogatja, hogy mennyire értik azt amit mondasz. Szerintem majd a Verblinget kapom elő mostanság jobban és Lomb Kató azon módszerében látok még sok tartalékot, hogy olvass idegen nyelven sokat.

3 éve

https://www.duolingo.com/DeakKatalin1

Köszi a tanácsokat! :-) Úgy tűnik, hogy szinte mindenki ugyanazt éli át a nyelvtanulással...kezdő tanfolyam (még rendben), aztán haladóbb (még az is rendben) aztán magántanár (kezdődik elölről minden, hogy az ő szájíze szerint menjenek a dolgok), rájössz, hogy hordod a pénzt, de nem halad a dolog és abbamarad az egész. Később tanfolyamok (természetesen mindig újrakezdő) aztán kimaradsz, mert nem fér bele az idődbe, mert dolgozol, mert sportolsz, mert házasodsz, mert elválsz, mert gyerek születik, mert ez meg az és jól eltelik egy csomó idő a nyelv használata nélkül. Aztán meg úgysem kell megszólalni a munkahelyen sem, az csak az állás megszerzéséig kellett...így megy ez. Aztán az ember lánya vagy fia rádöbben, hogy ez mégiscsak fontos és már sokkal okosabban és elszántabban kezd bele a tanulásba, mert már tudja, hogy önmagáért teszi, a saját örömére, a saját boldogulásáért. Eddig a felismerésig azonban el kell jutni sok-sok tapasztaláson keresztül. Nekem az egyik legfontosabb feladatom, hogy a beszédgátlásomat leküzdjem, ugyanis ha nem vagyok tökéletesen biztos valamiben, akkor inkább meg sem szólalok. Ez már a genetikámban is benne van, mert amikor hajdanában-danában beszélni tanultam és valamiben a szüleim kijavítottak, képes voltam napokig meg sem szólalni. Úgyhogy van mit leküzdeni... :-)

3 éve

https://www.duolingo.com/AdamLorinc3
AdamLorinc3
 • 25
 • 23
 • 9
 • 2
 • 1747

Szerintem nagyon elavult az iskolai módszer. Mindig jönnek a szabvány dumákkal, hogy beszéd centrikus , alig van nyelvtan fiatalos, a végére olyan közösség lesz, hogy majd együtt nyaralunk stb.. Aztán veszünk egy dög unalmas fiataloknak szánt nyelvkönyvet amiben csupa olyan ember van akiről te életedben nem hallottál, és elindul az unalmas száraz szabvány tematika. A második óráktól az óra fel azzal megy, hogy a házi feladatot ellenőrzitek. Ezek pl egy Dulingoval már jórészt kiválthatók lennének. De az iskolák süketek ezekre az újításokra. Kíváncsi vagyok mikor lesz valami változás a nyelvoktatásban.

3 éve

https://www.duolingo.com/nagy-istvan
nagy-istvan
 • 13
 • 10
 • 8
 • 4
 • 4
 • 3

Én is többször nekifutottam már a nyelvtanulásnak és én is elkedvetlenedtem, amikor számomra érdektelen témákról kellett tanulnom.. nem tanultam eleget, lemaradtam, a későbbi témakörökből már nem is értettem semmit. Az utolsó akcióm két éve volt, de ahhoz teljesen másképpen álltam hozzá. A könyvhöz tartozó összes szót felraktam a quizlet.com -ra, és addig gyakoroltam, amíg hibátlan nem lett. Majd a szótanulás mellett a nyelvtant kezdtem kiírogatni, rendszerezni... és elkezdett kirajzolódni, hogy melyik nyelvtani részhez miért éppen az a témakör tartozik.

Nem értek egyet az elavult iskolai módszer kezdetű megjegyzésekkel. Ilyen nincs. Olyan lehet, hogy nem vagy egy hullámhosszon a tanárral, és magyarul sem igazán sokat beszélgetnétek. Meg olyan is lehet, hogy nem vagy elég motivált, nem gyakorolsz otthon és lemaradsz. Nem a tanár tanítja meg neked és nem is ő tanulja meg helyetted.

A legtöbb angol tankönyvcsaládot eleve angol anyanyelvűek írták. A témaköröket pedig a nyelvtani szabályoknak megfelelően választották meg. Amiből pl az említett tanfolyamon tanultunk, egyetlen magyar szót sem tartalmazott. (könyv, munkafüzet ábrákkal, csak angolul + szókincsfüzet fejezetekre bontva) A nyelvtani szabályok is angolul voltak, ami külön megtetszett és el kezdtem mindenféle english grammar angol nyelvű oldalakat bújni.. Végül nekem ez segített a legtöbbet.

3 éve

https://www.duolingo.com/DeakKatalin1

Azt gondolom, hogy erre még várni kell, mert egyrészt ehhez az egyetemeken és főiskolákon át kellene dolgozni a tanítás módszertani anyagait, másodsorban pedig ha a végzett tanár nem kreatív és nem képes megújulni, nem tud a tanításban sem úja dolgokat bevezetni. Új tanári generáció kellene új tematikával, új arculattal. A tanítást és a tanulást szerintem a kreativitás alapvetően meghatározza. Az igazi kreativitás nagyon sok emberből hiányzik, sokan nem képesek eltérni az előre leírt útról. Nekem az a halálom, amikor megmondják, hogy mit és hogyan csináljak meg. Juszt sem úgy csinálom, azért is másik megoldást keresek! (Hiába! Ez is a génjeimben van.) Eddig ezt a tulajdonságomat egyetlen főnököm díjazta eddig, sőt kifejezetten örült, hogy nem kell a babapiskótát a számba tenni, mert ha más utakon is mint a megszokott, de korrekt megoldási javaslatokkal tudtam előállni. Bízzunk benne, hogy a Duolingo vagy egy ehhez hasonló nyelvoktatási rendszer képes lesz majd arra, hogy az egyéni haladási tempót és képességet figyelembe véve hatékony és eredményes nyelvoktatást valósít meg. Azért ráférne egy reform az összes többi oktatási területre is.... A youtube-on láttad már a "Kacagva angolul" nyelvstúdió DEMO anyagát? Nekem például az nagyon tetszett. Elég, ha annyit beírsz, hogy Kacagva angolul és lehoz több találatot is. (Most nem tudok hivatkozni, mert azért annyira nem vagyok kreatív, hogy egy letiltott oldalról küldjek hivatkozást... ;-)

3 éve

https://www.duolingo.com/AdamLorinc3
AdamLorinc3
 • 25
 • 23
 • 9
 • 2
 • 1747

Katalin nekem jobb tetszenek a teljesen idegen nyelvi tanfolyamok ahol nem szólalnak meg magyarul. Lehet attól persze jó ez a féle módszer, de az én agyam elég lusta még tudatalatt is, ha tudja, hogy lesznek anyanyelvi instrukciók a feladathoz nem erőlködik a megértéssel, vár. Duo-val is részben ez a baj könnyű kukucskálni. Csak ráviszed az egeret az ismeretlen szóra és már dobja is.

3 éve

https://www.duolingo.com/peter.kristof.hu
peter.kristof.hu
 • 23
 • 19
 • 17
 • 16
 • 15
 • 14
 • 9
 • 8
 • 4
 • 3
 • 2
 • 2
 • 1760

Véletlenek márpedig vannak, csak nem tudjuk, hogy az valójában nem is véletlen :) Gratulálok a hozzáállásodhoz.

3 éve

https://www.duolingo.com/nagymari

Örülök, hogy rátaláltál.

3 éve

https://www.duolingo.com/DeakKatalin1

Igen, én is. remélem, hogy tudom tartani az elhatározásomat és fel tudom eleveníteni a régmúlt tudásomat. Látom, Te már szép magas szintet értél el, gratulálok!

3 éve

https://www.duolingo.com/kutijozsef

nagyon egyet értek veled, én is ujra kezdőként kezdtem neki, engem insprál, hogy haladjak, de látom, hogy ügyesen vissza vissza dob az ismétléshez.. azt nem tudom, hogy mennyire segít az önálló beszédben. / a megszólalás a gyengém / majd számolj be, mennyire volt hasznos a nyaralásban..

3 éve

https://www.duolingo.com/DeakKatalin1

Nos igen! Nekem is ez a kérdésem, hogy menyire fog ez segíteni a beszédben. Az elv, amit a Duolingo képvisel, egyébként tetszik. Nekem az a véleményem, hogy beszélni csak akkor fogunk tudni, ha gyakoroljuk és egyéb forrásból is szedünk magunkra valamit. Nekem a mesekönyvek, könnyebben emészthető olvasmányok, a régi könyveim olvasmányai nyújtanak segítséget, amelyeket újra és újra elolvasok, memorizálgatok. Egyelőre én sem nagyon merek megnyilvánulni angolul, ügyesen elkerülöm a helyzeteket. Találtam egy honlapot (ha ismered, hagyd figyelmen kívül) ahol elég jó kis gyakorlatok vannak szótanulásra, sőt, ha regisztrálsz, akkor kapsz 20 leckét ingyen. Gyakorlásnak ez is jól jöhet: http://tanoda.shp.hu/hpc/web.php?a=tanoda&o=szokincsfejleszto Kitartással tudunk fejlődni, csak nem szabad feladni a mindennapi gyakorlást. Majd Te is írd meg, hogy mennyire tudsz fejlődni.

3 éve

https://www.duolingo.com/nitasz.

Én még soha nem tanultam angolul,csak annyit tudok,ami a média világából átcsöpögött! 10napja kezdtem duolingozni,de nekem eddig nagyon bejött!A napi új leckék mellett igyekszem mindennap egy kicsit ismételni,elmélyíteni még jobban a nyelvtani alapokat.... Jó nyelvtanulást!

3 éve

https://www.duolingo.com/DeakKatalin1

Köszönöm szépen, neked is! :-) Különösen, hogy neked nincsenek alapjaid! A nyelvet csak úgy érdemes tanulni, hogy minden nap foglalkozunk vele és állandóan ismételgetünk. Munka, háztartás mellett nagyon nehéz, de eddig sikerült a saját magamnak tett ígéretemet betartani. Ne hagyd abba, csak így tovább, ilyen lelkesen!

3 éve

https://www.duolingo.com/nitasz.

Köszönöm,Neked is kitartást!Igen,nem egyszerű,de sajnos ebben a világban,ahol szinte bármilyen munkakörhöz angol alap-vagy középfokú nyelvtudást kérnek,bele kell vetnünk magunkat egy kis továbbképzéshez! Nekem most elsődlegesen az a célom,hogy pár hónap elteltével meg tudjak szólalni angolul....Szerencsére a Duolingo ebben tökéletes társ: nagyon egyszerűen,érthetően magyaráz,még annak is világos,aki soha nem tanult angolul. Szép napot és jó gyakorlást!:-)

3 éve

https://www.duolingo.com/Zsozse

Véletlenek már pedig vannak(:

3 éve
Tanulj meg egy nyelvet mindössze napi 5 percben. Ingyen.